ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνείται συμμετοχή ο Ψαραδέλης

Συνεχίστηκε χτες η δίκη μετά την ολιγοήμερη διακοπή

Αρνήθηκε χτες, απολογούμενος ο Θεολόγος Ψαραδέλης, τη συμμετοχή του στη «17 Ν», παραδεχόμενος μόνο ότι πήρε μέρος σε μία ληστεία το 1983 με τον αποβιώσαντα Γιάννη Σκανδάλη. Ως κίνητρο της συμμετοχής του στη ληστεία ανέφερε την επιθυμία του να εκδώσει τροτσκιστικό βιβλίο, επικαλούμενος ταυτόχρονα «σύγχυση αρχών». Ο Ψαραδέλης αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε ληστείες το 1986 και 1988 που αποδίδονται στην «17Ν». Αναφερόμενος στην πολιτική του δραστηριότητα υπεραμύνθηκε του τροτσκισμού, καταδίκασε τις απόψεις και την πρακτική της «17Ν». «Στο πρόσωπό μου επιχειρείται συκοφάντηση της 4ης Διεθνούς», είπε.

Αναφερόμενος στον Παύλο Σερίφη, ο οποίος τον εμπλέκει στις εκτελέσεις των Πέτρου και Σταμούλη, είπε ότι δεν τον γνωρίζει, παραδέχτηκε όμως τη γνωριμία του με τον Βασίλη Τζωρτζάτο, με τον οποίο είπε ότι διαφωνούσε εντελώς με τις πολιτικές του απόψεις. Διευκρίνισε ότι ποτέ ο Τζωρτζάτος δεν του είχε κάνει λόγο για ένοπλο αγώνα, κάτι που του είχαν προτείνει όπως είπε στελέχη του ΠΑΚ την περίοδο της δικτατορίας.

Στο μεταξύ οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που είχαν πει προχτές ότι θα απέχουν επί τριήμερο των καθηκόντων τους διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση κράτησης του Ανέστη Παπαναστασίου, άφησαν και χτες ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μιχάλης Μαργαρίτης ζήτησε η αποχή να περιοριστεί στη μία μέρα, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να λάβει απόφαση για το θέμα της κράτησης του Παπαναστασίου. Προηγουμένως είχε κατηγορήσει τους συνηγόρους πως δε θέλουν να τελειώσει η δίκη. Ο εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου χαρακτήρισε «αυτοδικία» και «εκβιασμό του Δικαστικού Συμβουλίου» τη διαμαρτυρία των συνηγόρων.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Παξινός με δήλωσή του χαρακτηρίζει τη συνέχιση της κράτησης του Αν. Παπαναστασίου ως «νομική κατασκευή όλως αυθαίρετη και επικίνδυνη για το δικαϊκό μας σύστημα και το νομικό μας πολιτισμό». Προσθέτει ότι η απόφαση του εισαγγελέα Γ. Σανιδά να συνεχιστεί η κράτηση είναι μια «προκλητική και μη νόμιμη ενέργεια», που εκθέτει τον ίδιο, αλλά και τη Δικαιοσύνη ως θεσμό και λειτουργία. Καταλήγει τονίζοντας ότι ο ΔΣΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες με όλους τους θεσμικούς παράγοντες προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλινος έδωσε πλήρη κάλυψη στον Γ. Σανιδά, δηλώνοντας ότι «χειρίστηκε την υπόθεση κατ' ιδίαν κρίση και τεκμηρίωσε την άποψή του και βεβαίως λειτούργησε ως ανεξάρτητος ισόβιος δικαστικός λειτουργός».

ΚΗΔΕΙΑ

Η ΔΑΝΑΗ μας έφυγε στις 16 Αυγούστου, στα 23 χρόνια της.

Πονάμε και δεν καταλαβαίνουμε.

Οποιος θέλει να είναι κοντά μας μπορεί να έρθει την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 4 το απόγευμα στην εκκλησία του Β' Νεκροταφείου Αθηνών.

Μυρτώ Βουδούρου, Κλειώ Μακρή, Οδυσσέας Βουδούρης, οι συγγενείς και όλοι οι αγαπημένοι της Δανάης.

Θα επιθυμήσουμε στη μνήμη της Δανάης να ενισχύσουμε τη μονάδα απεξάρτησης «18Ανω» (Alpha Bank, Αρ. Λογαριασμού: 101-00-2310138874 (Κλειώ Μακρή), και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Alpha Bank, Αρ. Λογαριασμού: 104-00-2786014420). Παράκληση να αναφέρετε το όνομα της Δανάης σε κάθε κατάθεση χρημάτων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς, το Δήμο Παλικής το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24.8.2003 και ώρα 8 μμ, διοργανώνει εκδήλωση τιμής στα θύματα που έπεσαν στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

-- Το Παράρτημα Αλμυρού της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αλμυρού, την Κυριακή 24.8.2003 και ώρα 11 πμ, διοργανώνουν στην πόλη εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους δολοφονηθέντες αγωνιστές από τα στρατεύματα Κατοχής.

-- Τα Παραρτήματα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, 59 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων στις 28.8.44, διοργανώνουν, την Τετάρτη 27.8.2003 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Παλιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

-- Στα πλαίσια του πολιτιστικού 10ήμερου του Δήμου Θέρμου (15-25 Αυγούστου), συνεχίζεται έκθεση βιβλίου - φωτογραφίας και αντιστασιακού Τύπου και ζωγραφικής (με έργα Γ. Γούλα και Γ. Φαρσακίδη) που διοργανώνει το Παράρτημα Θέρμου - Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ.

Ηδη την έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ και πραγματοποιείται, όλες τις μέρες, στο χώρο των εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου, επισκέφτηκαν εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Νέες βλάβες σε ακτοπλοϊκά

Νέο μπαράζ βλαβών σε πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας σημειώθηκε χτες, αφού ένα επιβατηγό κι ένα δελφίνι «έμειναν» από μηχανή εν πλω με διαφορά λίγων ωρών το ένα από το άλλο. Συγκεκριμένα, το επιβατηγό «ΡΟΔΑΝΘΗ» με 514 επιβάτες, παρουσίασε τις πρώτες πρωινές ώρες βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Αστυπάλαιας, προερχόμενο από Κατάπολα. Η βλάβη επισκευάστηκε προσωρινά από το πλήρωμα, προκειμένου να μπορέσει το πλοίο να εισέλθει στο λιμάνι της Αστυπάλαιας. Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί, το πλοίο απέπλευσε για την Κάλυμνο, όπου επιθεωρήθηκε από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων. Το πλοίο ηλικίας 29 ετών, τελικά συνέχισε το δρομολόγιό του για την Κω, με 638 επιβάτες.

Λίγο μετά τις 9:00 το πρωί, εξάλλου, το δελφίνι «F/D 29» απέπλεε από την Αίγινα με προορισμό τον Πειραιά, όταν σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Αίγινας παρουσίασε βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα παροχής καυσίμων. Το δελφίνι, με 83 επιβάτες, επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα στο λιμάνι της Αίγινας, όπου απαγορεύτηκε ο απόπλους του. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο «F/D 26» με το οποίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ