ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αναλαμβάνουν» οι Αμερικανοί;

Ενα περίεργο δημοσίευμα είδε τη δημοσιότητα από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι», μία εφημερίδα που αντιπολιτεύεται το καθεστώς Ντενκτάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μάη του 2004.

Με τίτλο «Καταφθάνει λύση των Ηνωμένων Πολιτειών» η εφημερίδα γράφει ότι το Κυπριακό παύει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και παραδίδεται στον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της πολιτικής Ντενκτάς. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στο νησί και την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν. Αναφέρει επίσης ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος όπως προστίθεται χαρακτηριστικά, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

Αν οι πληροφορίες της εφημερίδας αποδειχθούν σωστές αυτό σημαίνει πως σύντομα θα δούμε στην Κύπρο Αμερικανούς στρατιώτες να εφαρμόζουν (με τη βία;) το σχέδιο Ανάν, όπως αυτό ακριβώς έχει. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί ασφαλώς μια πολύ άσχημη εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα οι συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν επαφίεται στον ίδιο αν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για προώθηση της διαδικασίας στο Κυπριακό και την επίλυσή του, αλλά στον Ταγίπ Ερντογάν και την Αγκυρα.

Εκτίμησε επίσης ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα επαναρχίσουν μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, τον Δεκέμβρη, καθώς, επεσήμανε, δεν έχει καμιά ένδειξη ότι ο Κόφι Ανάν προετοιμάζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία έως τότε.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Σημερινή», που δημοσιεύτηκε χτες, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δεν είναι τωρινή η επιδίωξη πως συνομιλητής της ελληνικής κυπριακής πλευράς πρέπει να είναι η Αγκυρα και όχι ο Ραούφ Ντενκτάς.

Προσθέτει ότι αυτή ήταν πάγια θέση όλων των προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθυμίζει μάλιστα την επιδίωξη του πρώην Προέδρου Βασιλείου να συναντηθεί με τον Τουργκούτ Οζάλ.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σταθερή πολιτική την οποία ακολουθεί και ο ίδιος. Αρα, τονίζει, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυπριακή πλευρά αν η Τουρκία θα συγκατατεθεί να συνομιλήσει με τη Λευκωσία, άμεσα ή έμμεσα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και στην ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία, όπως είπε, το συντομότερο που μπορεί να επιτευχθεί είναι το 2007. Ουσιαστικές αποφάσεις, προσθέτει, θα ληφθούν το 2004 ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θρασυτάτη πρόταση Ντενκτάς

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους, ο Ραούφ Ντενκτάς, με θρασύτητα κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να υπογράψει παρόμοια συμφωνία με το ψευδοκράτος του. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να δημιουργήσει αρμονία στην Κύπρο.

Οι δυο πλευρές, είπε, θα μπορέσουν να κάμουν βήματα προς μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη, ενεργώντας με καλή βούληση και αποδεχόμενες, κατά την έκφρασή του, την ύπαρξη δύο κρατών.

Σχολιάζοντας την πρόταση Ντενκτάς, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη λύσης στο νησί.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι η πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας με το ψευδοκράτος πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά απ' όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να συναισθανθεί ότι το ψευδοκράτος του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υποτελής διοίκηση της Τουρκίας και υπ' αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, ακόμη, ότι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για υπογραφή της λεγόμενης τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, αποδεικνύει ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν εγκαταλείπει τις μονολιθικές του θέσεις.

Αντιδράσεις για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για τη συμφωνία - πλαίσιο που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την τελωνειακή σύνδεση.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας πλαισίου για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας -ψευδοκράτους δεν προκαλεί καμιά διαφοροποίηση στη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού. Απλώς η Τουρκία, είπε, υπέγραψε μια συμφωνία με τον εαυτό της και ως εκ τούτου πρόκειται για χειρονομία κενή περιεχόμενου, η οποία, όμως, έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ακόμη ότι με απόφαση Διεθνών Δικαστηρίων, το καθεστώς Ντενκτάς χαρακτηρίζεται υποτελές και επομένως δεν έχει καμία νομιμότητα, οποιαδήποτε πράξη ή συμφωνία υπογράψει.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε παράνομη ενέργεια τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας και κατεχομένων «η οποία έγινε κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά περιφρόνηση και πλήρη παραγνώριση του σχεδίου Ανάν και ταυτόχρονα προκαλεί πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πράξη αυτή, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, στοχεύει στην προώθηση της πάγιας πολιτικής της Τουρκίας και του Ντενκτάς για δύο χωριστά κράτη και στη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις λεγόμενες εκλογές του ψευδοκράτους. Ταυτόχρονα, ανέφερε, η κίνηση αυτή στρέφεται εναντίον ολοκλήρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αγωνίζονται στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η υπογραφή του λεγόμενου πλαισίου συμφωνίας σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους συνιστά ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν της σαφούς παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας, επισήμανε, εγείρεται και θέμα υπονόμευσης των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι αποτελεί πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε ότι έχει ήδη καταγγείλει τις εξελίξεις αυτές, με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της Ενωσης.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι με την εμμονή του στη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους κατάφερε πλήγμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Ηταν γνωστό, επισήμανε, ότι η Τουρκία, ως χώρα που έχει υπογράψει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δε δικαιούται να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της Ενωσης, αλλά ο Ντενκτάς επέμενε. Με τη στάση του, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, ο Ντενκτάς προκαλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΗΕ. Είπε, επίσης, ότι είναι αδύνατο να υπάρξει θετική πορεία στο Κυπριακό, ενόσω στο πηδάλιο του πλοίου βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι στις εκλογές του Δεκέμβρη θα αναμετρηθούν οι υποστηρικτές της λύσης με εκείνες που δεν τη θέλουν.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι μετά την αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερικ Μάμερ, αντί της υπογραφής συμφωνίας για τη λεγόμενη «τελωνειακή σύνδεση» Τουρκίας - ψευδοκράτους, υπεγράφη «πλαίσιο συμφωνίας». Σημειώνουν, επίσης, τη δήλωση του κυρίου Μάμερ ότι αυτή θα αξιολογηθεί στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ δήλωσε ότι η συμφωνία πλαίσιο για τη λεγόμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους δε θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στη χώρα του και υποστήριξε ότι, αντίθετα, αναμένει θετικές αντιδράσεις από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε δηλώσεις στην Αγκυρα, κατά την επιστροφή του από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος επίσημος ανέφερε ότι οι διευθετήσεις που θα εγίνοντο βάσει της ευρωπαϊκής προοπτικής και των ευρωπαϊκών θεσμών, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στην Κύπρο, κάτι που θα βοηθούσε και στη λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρχαν μερικοί πολύ σοβαροί λόγοι για την υπογραφή της συμφωνίας, όπως η επίτευξη οικονομικής ισορροπίας στην Κύπρο, η βελτίωση του κλίματος εμπορίου και επενδύσεων και η αύξηση της δυνατότητας ανταγωνισμού και της ευημερίας των ανθρώπων.

Ενας άλλος σημαντικός λόγος, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη της ενσωμάτωσης της οικονομίας της Κύπρου στο διεθνές οικονομικό σύστημα και κυρίως αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης, με δήλωσή του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για την τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης των αρχών και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Διεκδικεί τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περιπλοκές στο θέμα των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα, και ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκκρεμούν πολλές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας, το καθεστώς Ντενκτάς προχωρεί μέσω του ΕΦΚΑΦ σε αγωγές για διεκδίκηση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Το ΕΦΚΑΦ είναι μουσουλμανικό ίδρυμα, στο οποίο ανήκει σημαντική ακίνητη ιδιοκτησία, τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές. Μετά τη διεκδίκηση εκατομμυρίων από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, με τον ισχυρισμό ότι το συμβούλιο υδατοπρομήθειας εκμεταλλεύτηκε πηγή και εγκαταστάσεις του, το ΕΦΚΑΦ προχώρησε σε αγωγές εναντίον του επιχειρηματία - εκπαιδευτικού Κώστα Σαβεριάδη, απαιτώντας την καταβολή ενοικίων από το 1973 έως σήμερα, για τη χρήση κτιρίου, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το γυμνάσιο Δροσιάς.

Ο κ. Σαβεριάδης δήλωσε ότι το 1970 είχε ενοικιάσει το κτίριο από το ΕΦΚΑΦ για περίοδο πέντε χρόνων. Μετά την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε, τη διαχείριση του κτιρίου ανέλαβε η σχολική εφορία Λάρνακας. Ο κ. Σαβεριάδης έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημιώσεις πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για την κατοχή από την Τουρκία της περιουσίας του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ηδη η υπόθεση του κ.Σαβεριάδη έχει γίνει παραδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντιδράσεις για τη διεκδίκηση περιουσιών
μέσω του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση του πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου της Κύπρου για όσους διεκδικούν τις περιουσίες τους μέσω των δικαστηρίων του ψευδοκράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες περί υποβολής αιτήσεων από Ελληνοκυπρίους στα ψευδοδικαστήρια, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους.

Ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να τις αποκαλύψει γιατί δεν είναι τεκμηριωμένες. Ερωτηθείς εάν θα γίνουν προσπάθειες προσέγγισης των ανθρώπων που φέρονται να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει πει κατ' επανάληψη πως δε θα επιβάλλει περιορισμό στην άσκηση βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως εάν υπάρχουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφεύγουν στα δικαστήρια του ψευδοκράτους για το θέμα των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα, όχι μόνο πλήττουν καίρια την υπόθεση της Κύπρου, αλλά στην ουσία ξεγράφουν και τις περιουσίες τους.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η γενική κατακραυγή από όλο τον κόσμο πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας γι' αυτούς. Πρόσθεσε ότι το θέμα των περιουσιών είναι στο επίκεντρο του «σχεδίου Ανάν» και των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, γι' αυτό και ο Ντενκτάς επιχειρεί να εμποδίσει με διάφορα προσχήματα, τους ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας χαρακτήρισε προδοτικές ενέργειες, που υποσκάπτουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και δίνουν υπόσταση στο καθεστώς Ντενκτάς, τυχόν προσφυγές Ελληνοκυπρίων στα λεγόμενα δικαστήρια του ψευδοκράτους για το θέμα των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εισηγήθηκε τη θέσπιση νόμου που να εισάγει το ποινικό αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για όσους Ελληνοκυπρίους προσφύγουν σε ψευδοδικαστήρια του καθεστώτος Ντενκτάς για τις περιουσίες τους. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του με τις επισκέψεις στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι είναι ταπεινωτικές και τόνισε ότι με την επίδειξη των διαβατηρίων υπάρχει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ισχυρισμοί Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι που αποτάθηκαν στο ψευδοκράτος του για αποζημιώσεις των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα έχουν ανέλθει στους 18.

Πρόσθεσε ότι έχει διαβιβάσει ο ίδιος προσωπικά τις αιτήσεις στον πρόεδρο της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, Σαλίχ Νταίκογλου.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν ικανοποιηθούν από την απόφαση της λεγόμενης επιτροπής, θα μπορούν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε ακόμη ότι οι αιτούντες, τα ονόματα των οποίων δε θα αποκαλύψει, θα ενημερωθούν σύντομα για τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλουν.

Ο Ντενκτάς κάλεσε την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, να μην αποτρέπει τους Ελληνοκυπρίους να προσφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή, επιχειρώντας μάλιστα να την αποσυνδέσει από την πολιτική πτυχή του Κυπριακού. Εάν το δικαίωμα στην περιουσία είναι, είπε, ιερό, τότε η προάσπισή του πρέπει να είναι ιερή και η άσκησή του δεν πρέπει να αποτρέπεται.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην προδοσία και το «Φάκελο της Κύπρου», σημειώνει τα παρακάτω:

«Συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες είκοσι εννέα χρόνων κατοχή της Κύπρου από τους Τούρκους, ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου:

  • Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τη χούντα των Αθηνών,
  • Εγκρίθηκε από τους Αμερικανούς και Βρετανούς,
  • Συμφώνησαν γι' αυτό και οι Τούρκοι και
  • Παρέλυσε την άμυνα του νησιού που ήδη είχε αποδυναμωθεί με την απόσυρση της μεραρχίας το 1967, με πίεση των Αμερικανών (Βανς).

Η απόβαση και εισβολή των Τούρκων:

  • Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη και βοήθεια των Αμερικανών και Βρετανών,
  • Είχε τη σύμφωνη γνώμη της χούντας των Αθηνών εξ ου και
  • Δε συνάντησε τη δέουσα αντίσταση εφ' όσον η χούντα την απαγόρευσε.

Η δεύτερη επιχείρηση των Τούρκων («ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ»):

  • Υπήρξε αποτέλεσμα πίεσης των Τούρκων στη Γενεύη για ολοκλήρωση του αρχικού στόχου,
  • Είχε τη σύμφωνη γνώμη (αναγκαστικά) της ελληνοκυπριακής πλευράς (Μαύρος - Κληρίδης) με δέσμευση να μην προβληθεί αντίσταση στην προέλαση. Για να γίνει αυτό, θα είχε οπωσδήποτε ενημερωθεί ο Καραμανλής τουλάχιστον,
  • Προχώρησε επιπλέον των συμφωνηθέντων στη Γενεύη (πέραν της "γραμμής Γκιουνές") όπως ήταν φυσικό,
  • Δε συνάντησε την αντίσταση (που μπορούσε να προβληθεί) με βάση τα συμφωνηθέντα.

Σκοπός της όλης σχεδίασης ήταν:

  • Η εξουδετέρωση του Μακαρίου και διχοτόμηση της Κύπρου,
  • Η διπλή ένωση και ένταξη στο ΝΑΤΟ με απομάκρυνση έτσι του κινδύνου απώλειάς της από τη Δύση.
  • Η μονιμοποίηση της παρουσίας των βρετανικών και αμερικανικών βάσεων.

Τα ανωτέρω αποδεικνύονται από τα αποτελέσματα, από τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις και από τις καταθέσεις στην Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Για όλα αυτά δεν ανοίγουν το Φάκελο της Κύπρου.

Ο "Φάκελος της Κύπρου" πρέπει να ανοίξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη με:

  • Αποκάλυψη όλων των πρακτικών της Επιτροπής της Βουλής, Ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, ενημέρωση του Λαού και
  • Ασκηση ποινικής δίωξης κατά της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Ελλάδα για προδοσία κατά της χώρας με συνέπεια απόσπαση εδαφών από τον εχθρό.

Υ/Γ. Καλό είναι να προστατεύεται ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποκαλούμενη "Γιορτή της Δημοκρατίας" με την αποφυγή πρόσκλησης σ' αυτήν όσων ζουν εκ των υποψηφίων ενόχων για προδοσία κατά της χώρας (Γκιζίκη, Ανδρουτσόπουλο, Μπονάνο, Γαλατσάνο, Αραπάκη, Παπανικολάου, τον αρχηγό όλων αυτών Ταξίαρχο Ιωαννίδη κλπ.). Κανείς απ' αυτούς δεν είναι "επίτιμος". Στη συνείδηση του Λαού είναι υπόλογοι για προδοσία. Και αυτοί και άλλοι πολλοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ