ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεράστιες καταστροφές από χαλάζι

Την αποζημίωση του 100% των ζημιών ζητά με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ

Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσαν οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν σε Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Τρίκαλα και Μαγνησία να υποστούν τεράστιες ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φθιώτιδα σημειώθηκαν καταστροφές που φτάνουν και το 100% της παραγωγής! Στα Τρίκαλα οι αγρότες μιλούν για 100% καταστροφή σε 2.500 στρέμματα, σπαρμένα με βαμβάκι και καλαμπόκι. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στην περιοχή της Αμφιλοχίας και στα χωριά της Τριχωνίδας, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Εντονη χαλαζόπτωση «χτύπησε» τη Φθιώτιδα, που σε συνδυασμό με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και τον αέρα, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, καπνού, καλαμποκιού, τεύτλων και κηπευτικών. Ειδικότερα επλήγησε το οροπέδιο Δομοκού (όπου οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν μεγάλα δέντρα) και τα χωριά: Νέα Μάκρυση, Λεύκα, Μαντασία, Πολυδένδρι, Καρυές, Παλαμάς, Μακρολίβαδο, Φυλιαδώνα και Μελιταία. Επιπλέον, μεγάλες ζημιές σε φιστικιές και εκτάσεις με βαμβάκι εντοπίστηκαν στον κάμπο της Λαμίας (χωριά Ροδίτσα, Ανθήλη, Μοσχοχώρι, Αγία Παρασκευή, Δαμάστα και Ηράκλεια).

Τους πληγέντες της Φθιώτιδας επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ που συναντήθηκε με αγρότες και αγροτικούς φορείς.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, περιοδεύει σήμερα στους Δήμους Ζαγοράς και Μουρεσίου, στο Πήλιο, καθώς και στο Δήμο Κοιλάδας στο νομό Λάρισας.

Η ΠΑΣΥ

Να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν απ' τα μπουρίνια του Σαββατοκύριακου και γενικότερα την κακοκαιρία των τελευταίων μερών σε αγροτικές καλλιέργειες πολλών περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, ζητά σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το χαλάζι που "χτύπησε" την Κυριακή 10/8/03 πολλές περιοχές της χώρας κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τις αγροτικές καλλιέργειες. Η ζημιά κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε πολύ μεγάλα ποσοστά, ακόμα και 100%, πράγμα που σημαίνει μηδενικό εισόδημα για μια ολόκληρη χρονιά, την ίδια στιγμή που τα έξοδα καλλιέργειας έχουν ήδη γίνει. Ο ΕΛΓΑ, με βάση τη νομοθεσία και τον κανονισμό που ισχύει, δεν αποζημιώνει ολόκληρη την παραγωγή παρά μόνο ένα τμήμα της, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο στάδιο ανθοφορίας φτάνει μόλις στο 61,66%. Εάν στις περιπτώσεις αυτές η εκτίμηση της ζημιάς είναι κάτω από το 100% τότε η αποζημίωση σχεδόν μηδενίζεται. Σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (τιμές που προσδιορίζονται - χρόνος που καταβάλλονται οι αποζημιώσεις - εκτίμηση ζημιάς σε καλαμπόκια κλπ.) ο παραγωγός κινδυνεύει στην πράξη να παίρνει ψίχουλα».

Ετσι λοιπόν, μπροστά στο υπαρκτό φάσμα μαζικής χρεοκοπίας των χαλαζόπληκτων παραγωγών η ΠΑΣΥ ζητά να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από τον κρατικό προϋπολογισμό έως το 100% των ζημιών. Και αυτό γιατί ναι μεν ο παραγωγός δεν κάνει άλλα έξοδα εφ' όσον καταστράφηκε το 100%, όμως δε θα έχει και κανένα έσοδο (μηδενικό εισόδημα) πράγμα που σημαίνει χρεοκοπία για το νοικοκυριό του και για την οικογένειά του.

«Καλούμε τους φορείς της αγροτιάς, πέρα από τη διεκδίκηση άμεσων και δίκαιων εκτιμήσεων, να τεθούν και τα ζητήματα του κανονισμού του ΕΛΓΑ με στόχο την αλλαγή του στην κατεύθυνση κάλυψης 100% των ζημιών σε κάθε στάδιο παραγωγής και από οποιαδήποτε αιτία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Χτύπησαν εμπρηστές και κεραυνοί

Ελεγχόμενες ήταν χτες οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου. Η σοβαρότερη από αυτές ήταν στη Θεσπρωτία. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ξέσπασαν πέντε εστίες στις περιοχές Βασιλικού, Χλωμού, Τρικόρυφου, Αγ. Νικολάου και Ξεχώρου. Η πρώτη απείλησε τα χωριά Σκορπιώνα και Φασκομηλιά. Ελέγχθηκε μετά από παρέμβαση 100 πυροσβεστών, 30 υδροφόρων οχημάτων και τριών αεροπλάνων. Η δεύτερη, που εκδηλώθηκε στην περιοχή Φιλιατρών, απείλησε σπίτια. Καταστάλθηκε μετά από την παρέμβαση 26 πυροσβεστών με πέντε οχήματα και ρίψεις νερού από αεροσκάφη. Αυτές οι πυρκαγιές, όπως και εκείνη του Τρικόρυφου, ερευνώνται από την Πυροσβεστική ως προς τα αίτιά τους. Στον Αγ. Νικόλαο και στο Ξεχώρι οι φωτιές οφείλονταν σε πτώση κεραυνού. Καταστράφηκαν πάνω από 600 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Σε άλλη πυρκαγιά στην Κοκκινιά Φιλιατρών, πήραν μέρος στο έργο της κατάσβεσης, δώδεκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο.

Στην Εύβοια εκδηλώθηκαν πυρκαγιές από πτώση κεραυνών στα Γιάλτρα, στη Λιχάδα και στον Αυλώνα. Στην τελευταία περίπτωση κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων.

Στην Κρύα Βρύση του Δήμου Λάμπης Ρεθύμνου κάηκαν 2.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργειών. Στον τόπο επιχείρησαν 55 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, τέσσερα αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Στην περιοχή Ρουφάς του Δήμου Μοιρών Ηρακλείου η φωτιά έπληξε χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες με ελαιόδεντρα. Στον τόπο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, δύο αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο.

Στη Χαλκιδική ελέγχθηκαν γρήγορα οι φωτιές σε Ν. Μαρμαρά και Κασσάνδρα.

Σε κεραυνό οφειλόταν η πυρκαγιά στο Ρατζακλί του Δήμου Ελειού Προννών στην Κεφαλονιά. Κινητοποιήθηκαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, ενώ ρίψεις έκαναν τέσσερα αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Από κεραυνό επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκε φωτιά την Κυριακή στα Ανω Βασιλικά Σαλαμίνας. Σβήστηκε μετά από μια ώρα περίπου χάρις στην επέμβαση 63 πυροσβεστών και 30 ατόμων πεζοπόρου τμήματος.

Νεκροί από κεραυνούς

Τραγικό θάνατο βρήκαν χτες δυο νέοι άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα όταν χτυπήθηκαν από κεραυνούς, στη διάρκεια της καταιγίδας, που έπληξε το απόγευμα της Κυριακής περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Στο Σταυρό Θεσσαλονίκης από κεραυνό σκοτώθηκε η 29χρονη Μαρκέλα Νοβότνα από την Τσεχία τη στιγμή που κατευθυνόταν από την παραλία προς το ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Στον Εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Σωζόπολης κεραυνοβολήθηκε ο Ευθύμιος Γιωτάκης 31 χρόνων, από τα Γλυκά Νερά Αττικής ενώ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του. Εντρομοι οι διερχόμενοι οδηγοί είδαν να τον χτυπά ο κεραυνός και ο άτυχος νέος να πέφτει πάνω στο διαχωριστικό της οδού.

Σημειώνεται ότι οι καταιγίδες συνοδευόταν από ισχυρές βροχές και αστραπές και σε πολλές περιοχές όπως στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας σημειώθηκαν σφοδρές χαλαζοπτώσεις.

Περίμενε 46 μήνες

Πόσες φορές η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τις μεγάλες αλλαγές και προόδους που επιτελούνται στο ΙΚΑ; Πόσες φορές ο αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος του ΙΚΑ έχει προβάλει το «τιτάνιο» κυβερνητικό έργο για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων; Και όμως τιτάνια και ανίκητη, παραμένει μόνο η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων.

Σε μια τέτοια ταλαιπωρία υποβλήθηκε και ο συνταξιούχος Στέργιος Αργυρόπουλος, τον οποίο για μια απλή ασφαλιστική υπόθεσή του, τον υποχρέωσαν να αναμένει σχεδόν τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια 46 ολόκληρους μήνες.

Οπως προκύπτει από τα ίδια τα έγγραφα του ΙΚΑ, ο συνταξιούχος Σ. Αργυρόπουλος κάτοικος Ελληνικού, απευθύνθηκε στο ΙΚΑ και με αίτησή του ζητούσε την επιστροφή εισφορών του στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ για το διάστημα 1987-1998. Η αίτηση υποβλήθηκε τον Ιούλη του 1999, αλλά η απαντητική απόφαση του αρμόδιου υποκαταστήματος του ΙΚΑ (Γλυφάδας) βγήκε το Μάη του 2003..! Τέσσερα χρόνια σχεδόν για να πάρει μια απάντηση. Και δικαίως ο συνταξιούχος διαμαρτύρεται. Οχι, βέβαια, γιατί η αίτηση απορρίφθηκε. Αλλά αναρωτιέται γιατί έπρεπε να περάσουν 46 μήνες για να πάρει μια τόσο απλή απάντηση. Μήπως ο κύριος Ρέππας ή ο κύριος Νεκτάριος έχουν να δώσουν κάποια απάντηση; ΄Η μήπως αυτή η περίφημη «μάχη για την καθημερινότητα του πολίτη» τελειώνει εκεί που σβήνουν και οι προβολείς της τηλεοπτικής κάμερας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ