ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η μάχη που δεν τελείωσε ποτέ
  • 100 ημέρες και νύχτες αντίστασης συμπληρώθηκαν από την μέρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος κήρυξε την κατάπαυση των εχθροπραξιών
  • Δεκάδες επιθέσεις και άλλοι 3 νεκροί κατακτητές

Καθημερινές σκηνές κατοχής

Associated Press

Καθημερινές σκηνές κατοχής
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ¨- ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΤΟΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων συνεχίζονται, οι διαδηλώσεις επίσης, όπως και οι φόβοι των Αμερικανών ότι ο ανταρτοπόλεμος τούτος τελειωμό δε θα έχει... παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί προόδου του Προέδρου Μπους εξ αφορμής των 100 ημερών από την «απελευθέρωση του Ιράκ».

«Η αντίσταση αυτή που μεγαλώνει και διευρύνεται δεν έχει κανένα δεσμό με αυτό που έχει απομείνει από το παλαιό καθεστώς. Είμαστε μέλη της ιρακινής αντίστασης. Θα πολεμήσουμε τις δυνάμεις κατοχής για να υπερασπιστούμε τη θρησκεία, την πίστη, την πατρίδα και το λαό μας»... δεσμεύτηκαν μέλη μίας ακόμη ιρακινής αντάρτικης ομάδες που έκανε τη εμφάνισή της με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό κανάλι «Αλ Αραμπίγια», η οποία επίσης κατήγγειλε την επίθεση στην ιορδανική πρεσβεία ως προβοκάτσια. Ολο και περισσότερες ομάδες, που καλούν τον ιρακινό λαό σε αντίσταση, εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων που μεταδίδονται από αραβικά τηλεοπτικά κανάλια.

Πράγματι, με τρόπο «μαγικό» για τους Αμερικανούς, οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες. Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δυο τραυματίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής από την έκρηξη βόμβας στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός και πρόσθεσε ότι η επίθεση ήταν εναντίον μισθοφόρων της 4ης Μεραρχίας Πεζικού.

Associated Press

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Reuters», επίθεση έγινε κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, όπου τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, στη Χαντίθα επίθεση σε αυτοκινητοπομπή και στο Τικρίτ όπου από έκρηξη τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Εκτός αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, σε δύο «παράδοξα επεισόδια», δύο Αμερικανοί έχασαν της ζωή τους. Ο ένας πέθανε εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στο νότο, ενώ ένας δεύτερος πέθανε στο ύπνο του, στο στρατόπεδο, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντούτοις, με τις χτεσινές επιθέσεις, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης ανέρχεται στους 56 από την 1η Μάη, όποτε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

Πυροβολούν ότι κινείται

Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη σκότωσαν το Σάββατο με σφαίρες έναν ιρακινό αστυνομικό τον οποίο υποψιάζονταν ως δράστη επίθεσης και στη συνέχεια έναν άλλο ο οποίος προσπαθούσε να παραδοθεί, δήλωσε σήμερα ο αστυνομικός Χαμζά Χιλάλ Ναχί, ο οποίος επέζησε των πυρών και κακοποιήθηκε από τους Αμερικανούς.

Ομως τα πιο βίαια και μαζικά επεισόδια σημειώνονται από το Σαββατοκύριακο στη Βασόρα, όπου ένας ιρακινός διαδηλωτής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν κατά τις ταραχές που σημειώνονται αφού χιλιάδες Ιρακινοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ταραχές προκλήθηκαν κυρίως στο βόρειο τμήμα της Βασόρας, όπου οι Βρετανοί στρατιώτες, που προσπαθούσαν να ηρεμήσουν το εξοργισμένο πλήθος δέχτηκαν πυρά, κατά τη βρετανική διοίκηση, και γι' αυτό το λόγο μάλλον άνοιξαν πυρ στο πλήθος.

Επίσης, νεκρός κατά τα επεισόδια από πυρά Ιρακινών σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ένας Νεπαλέζος φρουρός ασφάλειας της ιδιωτικής εταιρίας «Global Security», συνταξιούχος (γκούρκα) των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεπικουρούσε τις βρετανικές δυνάμεις ασφάλειας στη Βασόρα, όπως έγινε γνωστό από πηγή των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ιρακινό λιμάνι.

Πάντως, τίποτα από όλα αυτά δε φαίνεται να «απασχολούν» τον Αμερικανό Πρόεδρο που στο ραδιοφωνικό του μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός αναφέρθηκε... στα μέχρι τώρα επιτεύγματα των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά και τα όσα χρειάζονται ακόμα να γίνουν. Οπως είπε, το Ιράκ έχει πλέον, χάρη στην επέμβαση των ΗΠΑ, μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερη οργάνωση και οικονομία, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει μπροστά δύσκολο και επικίνδυνο έργο που χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

Ωστόσο, ο ανώτατος Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ, κατά τις δηλώσεις του στους «New York Times», φοβάται μεγάλες «τρομοκρατικές επιθέσεις» που σχεδιάζουν εκατοντάδες ισλαμιστές Ιρακινοί μαχητές, οι οποίοι είχαν διαφύγει από το Ιράκ κατά διάρκεια του πολέμου και επιστρέφουν τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις, που φέρεται να είναι κυρίως από τους μαχητές της «Ανσάρ αλ Ισλάμ».

Παραμένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς φαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Πενταγώνου (κυρίως) και CIA συνεχίζεται, αφού και πάλι δημοσίευμα των «New York Times», αναφέρει ότι η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (DIA) φέρεται να διαψεύδει στοιχεία της CIA που έχει κατ' επανάληψη χρησιμοποιήσει σε ομιλίες του ο Μπους, περί δύο κινητών εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων στο Ιράκ. Το πόρισμα της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ δεν έχει επισημοποιηθεί, ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με έκθεση που δημοσιοποίησε το Μάη η CIA και αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, η οποία υποστήριζε την εκδοχή της παραγωγής βιολογικών όπλων από τα δύο κινητά εργαστήρια του Ιράκ.

«Πονοκέφαλος» και για Αθνάρ

Σε μία παράλληλη εξέταση, ο λόρδος Χάτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής Δικαιοσύνης, άνοιξε χτες το φάκελο του θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος βρέθηκε με κομμένες τις φλέβες τον περασμένο μήνα, όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση διόγκωσε τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικές με το οπλοστάσιο του Ιράκ. Στο λόρδο Χάτον αναμένεται να καταθέσουν εκτός από τον Τόνι Μπλερ πολλοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής του και εκτιμάται ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Τέλος, χτεσινό δημοσίευμα καταπέλτης της «El Pais», αναφέρει ότι πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ έδωσε στους κορυφαίους στρατηγούς μια έκθεση που δικαιολογούσε την απόφασή της να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ. Στην έκθεση υποστηριζόταν κατηγορηματικά, ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, παρά την άποψη της ισπανικής μυστικής υπηρεσίας και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, που θεωρούσαν την ύπαρξη των όπλων αυτών απλή πιθανότητα.

Εξάλλου, η εφημερίδα «El Mundo» αναφέρει μια άλλη επίπτωση του πολέμου. Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο έδωσε εντολή στον Ισπανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Ινοθένθιο Αρίας να επιστρέψει στη θέση του στη Νέα Υόρκη και του συνέστησε να αποφεύγει στο μέλλον τα πολιτικά αφού ο Αρίας, σε διάλεξή του σε πανεπιστήμιο στο Ελ Εσκοριάλ κοντά στη Μαδρίτη, δήλωσε. «Αν δε βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ολόκληρος ο πόλεμος και η υποστήριξη που προσέφερε η Ισπανία σ' αυτόν»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Βρέχει» πυραύλους και βόμβες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΒΗΡΥΤΟΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες πολλαπλές επιδρομές κατά επτά χωριών (ή «στόχων», κατά τη στρατιωτική ορολογία) του Νοτίου Λιβάνου, όπου έριξαν 14 πυραύλους, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό έπληττε άλλα χωριά με 60 οβίδες, σε «αντίποινα» για το θάνατο ενός 16χρονου Ισραηλινού την Κυριακή, από οβίδα της «Χεζμπολάχ» που έπληξε τον οικισμό Σλόμι. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν κι η Ουάσιγκτον «προειδοποιούσαν» Λίβανο και Συρία ότι πιθανή «συνέχιση» της βίας θα επισύρει σοβαρότερα αμερικανοϊσραηλινά «αντίποινα»: Ο Φίλιπ Ρίκερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέφερε «στο Λίβανο και τη Συρία τις σοβαρές μας ανησυχίες για την υπολογισμένη και προκλητική κλιμάκωση» της «Χεζμπολάχ».

Ο προφανώς... υπερευαίσθητος στη βία Ρίκερ δεν είχε πάντως κανένα σχόλιο για τους σφοδρούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Χθες, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λάχουντ, καταδίκασε τις επιδρομές αλλά και τις υπερπτήσεις της Βηρυτού από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία ως «αεροπορική τρομοκρατία». Οπως είπε, «η ισραηλινή αεροπορική τρομοκρατία με στόχο τη Βηρυτό (...) εντάσσεται στο πλαίσιο της ισραηλινής δράσης που έχει στόχο να κλονίσει τη σταθερότητα της περιοχής... Η εγγύηση της σταθερότητας στον τομέα της μπλε γραμμής στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα μπορεί να υπάρξει αυτομάτως αν σταματήσουν απλώς οι παραβιάσεις από το Ισραήλ». Σύμφωνα με τον Λάχουντ, η κλιμάκωση «προκλήθηκε από τις καθημερινές παραβιάσεις από το Ισραήλ του λιβανέζικου εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Εθνη και, σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις του ΟΗΕ, ανέρχονται σε χιλιάδες».

Αντιπαρερχόμενος την κριτική του Λιβάνου και έχοντας στο τσεπάκι την αμερικανική στήριξη, ο Ισραηλινός ΥπΕξ Σιλβάν Σαλόμ κάλεσε «τη Συρία και το Λίβανο να περιορίσουν» την «Χεζμπολάχ», απειλώντας με στρατιωτική δράση και τη Δαμασκό: «το καθεστώς της Συρίας γνωρίζει τις δυνατότητές μας». Σε πιο άγριο τόνο, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας απείλησε ότι «θα πληγούν συριακοί στόχοι» αν η «Χεζμπολάχ» συνεχίσει τις ενέργειές της.

Εκ μέρους της «Χεζμπολάχ» απάντησε ο Σεΐχης Ναμπίλ Καούκ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δράση κατά των παραβιάσεων του Ισραήλ και των δυνάμεών του στη διαφιλονικούμενη κοιλάδα Σεμπάα θα συνεχιστεί. «Η αντίσταση», δήλωσε, «είναι σε θέση να απαντήσει στις παραβιάσεις και τις προκλήσεις του Ισραήλ».

Ο Λίβανος κατέθεσε στον ΟΗΕ αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για «τις απειλές και τις επιθέσεις του Ισραήλ στο λιβανικό έδαφος». Ανταπαντώντας με περίσσιο θράσος, το Ισραήλ ζήτησε κι αυτό να συγκληθεί το ΣΑ, με το επιχείρημα ότι η «Χεζμπολάχ» είναι αδύνατον να δρα χωρίς την υποστήριξη Συρίας και Λιβάνου...

Στην Παλαιστίνη

Στο μεταξύ στην Παλαιστίνη, η δράση του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται - την ώρα που η κυβέρνηση Σαρόν απαιτεί απαρέγκλιτη τήρηση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις: την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που εισέβαλαν σε χωριό της Δυτικής Οχθης, αναζητώντας «μαχητές».

Οι Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κίνδυνο επεισοδίων στη Χεβρόνα, όπου ο Ισραηλινός αποφάσισε και διέταξε να μείνει κλειστό το Πανεπιστήμιο για άλλους έξι μήνες (μετά από έξι μήνες αυθαίρετου κλεισίματος λόγω των επιχειρήσεών του εκεί), γιατί έτσι...

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ιστορική» κατοχή

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε χτες και επίσημα την «παροχή ασφάλειας» -διάβαζε κατοχή - της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, στην πρώτη από ιδρύσεώς του, πριν 54 χρόνια, επιχείρηση εκτός Ευρώπης. Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αλεσάντρο Μινούτο Ρίτσο, δήλωσε ότι το «όνομα και η αποστολή» της ISAF δε θα αλλάξουν, όμως θα αλλάξει «το επίπεδο της δέσμευσης και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ».

Αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ χτες, σύμφωνα με ανταποκρίσεις της «Ντόιτσε Βέλε» και του BBC, άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι το Βερολίνο «μελετά» το ενδεχόμενο να αναλάβει η Μπούντεσβερ αποστολές στο υπόλοιπο Αφγανιστάν, ώστε η χώρα «να μην περιέλθει και πάλι στην αναρχία και το χάος»... Αν επιβεβαιωθεί η είδηση αυτή, θα «βελτιώσει» τις ευρισκόμενες σε κρίση (που λέει ο λόγος) σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ...

  • Δύο Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε χτες όταν Αμερικανοί «κατά λάθος» άνοιξαν πυρ κατά περιπόλου Πακιστανών στρατιωτών στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο πακιστανικός στρατός επέδωσε «έντονη διαμαρτυρία στις αρχές των ΗΠΑ για το περιστατικό».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ