Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ |
Με τις σημαίες και τα λάβαρά τους οι αντιστασιακοί τιμούν τη νικηφόρα μάχη στον Κοσμά Κυνουρίας.(Φωτο: Γιώργος ΛΙΟΝΑΚΗΣ) |
Την εκδήλωση τιμής διοργάνωσε το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ του χωριού Κοσμά, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πετυχημένη αυτή στρατιωτική μάχη του ΕΛΑΣ στις 27 Ιούλη 1943. Εκεί, με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού εξοντώθηκε ένα μεγάλο μέρος της δύναμης των Ιταλών φασιστών κατακτητών.
Ιστορική μνήμη, περηφάνια για τους γεροντότερους, αλλά και υποσχέσεις για συνέχιση του αγώνα από τους νεότερους ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσης. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ του τοπικού Παραρτήματος Κοσμά, ενώ ακούστηκαν και ποιήματα από αγωνιστές που ήταν παρόντες.
Η μάχη στις 27 Ιούλη 1943 ήταν η μεγαλύτερη που έδωσε ο ΕΛΑΣ μέχρι τότε στην Πελοπόννησο και είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάσει το ηθικό του λαού, να πιστέψει ότι ο εχθρός δεν ήταν αήττητος, επισήμανε ο Λευτέρης Αναστασάκος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. Αναφερόμενος γενικότερα στη δράση του ΕΑΜ υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: Το ΕΑΜ απλώθηκε αστραπιαία σε όλη την Ελλάδα και αγκάλιασε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Σ' αυτή την εποποιία ψυχή, νους, καρδιά, καθοδηγητής και αιμοδότης υπήρξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Παράλληλα, επισήμανε την προσφορά των κατοίκων του χωριού στη συγκεκριμένη μάχη και το γενικότερο αγώνα στην περιοχή, σημειώνοντας πως: Οι κάτοικοι του Κοσμά πρόσφεραν πολλά. Οι άνδρες πήραν μέρος στη μάχη, οι γυναίκες βοήθησαν στη μεταφορά των πυρομαχικών και στην περιποίηση των τραυματιών. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν 28 Ιταλοί νεκροί, 37 τραυματίες και 45 αιχμαλωτίστηκαν και οι οποίοι, μετά από εντολή του ΕΑΜ αφέθηκαν ελεύθεροι.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας στιγμάτισε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών Λακωνίας και Αρκαδίας του ΚΚΕ και της ΚΟ Λακωνίας της ΚΝΕ. Επίσης εκπρόσωποι επιτροπών ειρήνης των γύρω περιοχών, φυσικά πλήθος αντιστασιακοί και εκπρόσωποι των οργανώσεών τους, ενώ συμμετείχαν και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και παραρτήματα από την Αττική και τις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου. Ακόμα, το «παρών» έδωσαν απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από πολλούς συλλόγους.
|
Μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία πλήθους αγωνιστών και αγωνιστριών και φίλων της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στις Καρούτες Φωκίδας προς τιμή των νεκρών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη κατά των κατακτητών στις 5.8.1944. Διοργανωτής ήταν το παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπείες πολλών φορέων κι ανάμεσά τους της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς-Εύβοιας, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στη φωτογραφία, ανάμεσα στους συμμετέχοντες, παρόντες είναι και επιζώντες της μάχης εκείνης.
ΦΩΤΟ: Γ. ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Ξεπέρασε σε όγκο, παλμό και αγωνιστική έξαρση το φετινό αγωνιστικό προσκύνημα στα μνημεία θυσίας του Νομού Καβάλας, στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα και στον Πλαταμώνα (ΟΛΑΤΖΑΚ) της οροσειράς Τσαλ-Νταγ που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή του Ιούλη.
Εκατοντάδες αγωνίστριες και αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης από όλα τα διαμερίσματα της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης -αγωνιστές και αγωνίστριες που έφθασαν από Νιγρίτα, Σέρρες, Ροδολίβος, Κορμίστα, Κομοτηνή, Ξάνθη και από την Καβάλα, που ήταν η διοργανώτρια της εκδήλωσης - ανηφόρισαν στις ματοβαμμένες πλαγιές του Τσαλ-Νταγ. Εκεί που 59 χρόνια πριν, το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ έδινε τη νικηφόρα μάχη ενάντια σε ενισχυμένο λόχο του κατοχικού φασιστικού βουλγαρικού στρατού, που ανέβηκε στον Πλαταμώνα, στα τέλη Ιούλη '44, για να προετοιμάσει τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που θα ακολουθούσαν τον Αύγουστο του 1944.
Στη μικρή πλατεία του Χωριού Πλαταμώνα, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη, οι αγωνιστές αντιστασιακοί ξαναθυμήθηκαν τα ηρωικά χρόνια της Αντίστασης, τους αγώνες και τις θυσίες τους για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές. Θυμήθηκαν τους κατοπινούς κατατρεγμούς της Αντίστασης που έζησαν, τις διώξεις, βασανισμούς, εξορίες, φυλακές και τους δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες των «πέτρινων χρόνων» που συνεχίζουν και σήμερα, σε άλλες συνθήκες, για την ολοκλήρωση των οραμάτων της Εθνικής μας Αντίστασης.
Οι Καβαλιώτες αντιστασιακοί, πριν ανηφορίσουν στο Τσαλ-Νταγ στάθμευσαν στο μνημείο του αγωνιστή της Αντίστασης ιερέα Παντελή Σαρατσίδη (Παπαφλέσσα), όπου τίμησαν τον αγωνιστή που έδωσε ολοκαύτωμα τη ζωή του στις 20 Αυγούστου 1944, καθώς επιχειρούσε με άλλους ΕΛΑΣίτες για να αποφύγουν τον ασφυκτικό κλοιό μεγάλη δύναμης των βουλγάρικων δυνάμεων που έκανε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Προσπάθησαν να διαφύγουν στο Παγγαίο όρος διασχίζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων, όμως έπεσαν σε ενέδρα των κατακτητών όπου και ο ηρωικός παπάς τραυματίστηκε βαριά. Ακόμα και πεσμένος ο αγωνιστής συνέχισε να πολεμά σκοτώνοντας τέσσερις Βουλγάρους κατακτητές πριν τον σκοτώσουν τα συγκεντρωτικά πυρά τους.
Στον Πλαταμώνα οι Αντιστασιακοί με τις σημαίες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κατευθύνθηκαν στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Εδώ ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Σερρών και ΓΣ της ΠΕΑΕΑ Στέφανος Μπράχος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης τιμής για τους νεκρούς του αγώνων του ΕΑΜ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης Εμανουηλίδη από τις Σέρρες και Νίκο Μορφίνη από την Ελευθερούπολη Καβάλας.
Παίρνοντας το λόγο ο Γρηγόρης Μπαχάρης, μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης όπου, παρά την αποτυχία του αιφνιδιασμού που επιχείρησε το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν πολλοί Βούλγαροι κατακτητές, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν πετώντας τον οπλισμό τους. Ετσι ο ΕΛΑΣ συγκέντρωσε αρκετό οπλισμό τροφές και ρουχισμό. Η νίκη αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των κατοίκων της περιοχής.
Από μεριάς του το μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κομοτηνής, Θανάσης Θεοδοσιάδης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνέχισης των αγώνων ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Κάλεσε τους αντιστασιακούς να συνεχίσουν τους πρωτοπόρους αγώνες τους.
Σήμερα Σάββατο 9.8.2003, το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, ώρα 8 μμ στο «Κέντρο του Πολιτάκου» στη Σκάλα Λακωνίας, εκδήλωση - συνεστίαση αφιερωμένη στην ειρήνη. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Είσοδος με κάρτες).
Αύριο Κυριακή 10.8.2003:
-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δημοτικού Διαμερίσματος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά» και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημ. Διαμερίσματος Αν. Λουσών Δήμου Καλαβρύτων διοργανώνουν, ώρα 11.30 πμ, στα Ανω Σουδενά (Ανω Λουσοί) Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας, εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1941 - '49) που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για απελευθέρωση της χώρας και για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.
Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα στις 7 πμ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ: 210.8234.296.
-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με το δήμο, ώρα 11 πμ, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους την περίοδο 1941 - '45.
-- Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ οργανώνουν, την Κυριακή 17.8.2003 ώρα 12 το μεσημέρι, εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας.
Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα στις 6.30 το πρωί, για τον Αγ. Βασίλειο Κυνουρίας. Πληροφορίες στο τηλ: 210.8234.296.