ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Απολογία - «ποταμός» ενός «ανανήψαντα»

«Καίει» τον Γιωτόπουλο και άλλους

Μίλησε για όλους και για όλα ο Πάτροκλος Τσελέντης, σπάζοντας το «νόμο της σιωπής» που είδαμε να τηρείται μέχρι τώρα από τους κατηγορούμενους (Δ. Κουφοντίνα, Σ. Ξηρό, Χρ. Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο) απολογούμενος χθες, 100ή μέρα της δίκης. Ταυτόχρονα η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε επίσης από την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, Χ. Λάμπρου, που ακολούθησε τη γνωστή πλέον τακτική του, κάνοντας χρήση εγγράφων που δεν υπήρχαν στη δικογραφία, πράγμα που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς και από την απόρριψη της ένστασης του Β. Τζωρτζάτου για ακύρωση των προανακριτικών απολογιών του ως προϊόν βασανιστηρίων.

Οπως, εξάλλου αναμενόταν, η απολογία του «Ταινία» της «17 Νοέμβρη» ήταν «ποταμός» και εξελίχθηκε σε «ταινία» για γερά νεύρα. Σ' όλη τη διάρκεια της απολογίας του, που έγινε χωρίς χαρτιά, επικρατούσε απόλυτη ησυχία στην αίθουσα. Ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον φερόμενο, κατά το κατηγορητήριο, αρχηγό της «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλο, έδωσε ονόματα συντρόφων του, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, στο πώς επέλεγε τους στόχους της, πώς αποκτούσε τον εξοπλισμό και την «τεχνογνωσία». Μίλησε με λεπτομέρειες σε όσα χτυπήματα της οργάνωσης έλαβε μέρος.

Σχετικά με το «ιδεολογικό» προφίλ της οργάνωσης ο Π. Τσελέντης έφτασε στο σημείο να μιλάει για «σπίθα» που θα προκαλούσε την ένοπλη εξέγερση του λαϊκού κινήματος! Ακόμη ισχυρίστηκε ότι τότε πίστευε πως η δράση της «17 Νοέμβρη» θα μπορούσε τάχα να οδηγήσει στην αλλαγή της κοινωνίας μέσα από την ένοπλη βία. Φυσικά φαίνεται να θέλει να ξεχνάει ότι η «17Ν» χρησιμοποιήθηκε σε όλη της τη διαδρομή για το προβοκάρισμα του λαϊκού κινήματος, ενώ η υπηρεσία που πρόσφερε ήταν να περάσουν τρομονόμοι, να αλωνίζουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και να συκοφαντηθεί ο αντιδικτατορικός αγώνας.

Στην αρχή της απολογίας του, ο «ανανήψας» Π. Τσελέντης, εξέφρασε την οδύνη του για τους ανθρώπους που συμφώνησε να χάσουν τη ζωή τους... «Πιστεύω η στάση της ζωής μου και η ποινή που θα μου επιβάλλετε θα είναι η αρχή της κάθαρσης», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ίδιο, γύρω στο 1982 γνώρισε στο πανεπιστήμιο τον Δ. Κουφοντίνα και μετά από συζητήσεις που έκαναν κατέληξαν ότι πρέπει να παλέψουν για την αλλαγή της κοινωνίας, ενώ αργότερα αντιλήφθηκε ότι βρίσκονταν ήδη στην οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Για το Γιωτόπουλο

Ο κατηγορούμενος είπε ότι γνώρισε τον Α. Γιωτόπουλο ως «Πέτρο», μέσω του Δ. Κουφοντίνα, επτά - οκτώ μήνες μετά τη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων, και ότι οι δύο τους επέλεγαν τους στόχους αλλά έπρεπε να συμφωνεί ο καθένας που έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση. Στην περίπτωση της δολοφονίας του Ν. Μομφεράτου είπε ότι ο Α. Γιωτόπουλος του έφερε το χειρόγραφο της προκήρυξης, όπου αναφερόταν για ποιο λόγο κάνουν αυτό το χτύπημα. Αυτό γινόταν και τις επόμενες φορές. «Το χειρόγραφο το διαβάζαμε, το συζητάγαμε και αλλάζαμε κάποια πράγματα και μετά το έπαιρνε ο Κουφοντίνας και το δακτυλογραφούσε», είπε. Αλλη μια φορά κατονόμασε τον Α. Γιωτόπουλο, στη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων. «Πρέπει έξω μαζί με τον Σ. Ξηρό να ήταν και ο Α. Γιωτόπουλος», είπε.

Ωστόσο, απάλλαξε τον Α. Γιωτόπουλο από τη δολοφονία του τότε εκδότη της «Απογευματινής» στο Κολωνάκι, διαψεύδοντας τον μάρτυρα - δημοσιογράφο των «Νέων» Π. Μπακατσέλο. Ο Π. Τσελέντης ισχυρίστηκε χτες ότι δεν υπήρχε εκεί ο Α. Γιωτόπουλος, αλλά παραβρίσκονταν τυχαία ένας ανύποπτος πολίτης που δεν είχε καμιά σχέση με την οργάνωση της «17 Νοέμβρη».

Πάντως, αμέσως μετά τη διακοπή της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας, με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Α. Γιωτόπουλος φανερά εκνευρισμένος υποστήριξε ότι η απολογία Τσελέντη είναι υπαγορευμένη προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου, ενώ, όπως είπε, «στη θέση του Μπακατσέλου έφεραν ένα νέο βελτιωμένο, που προσθέτει -ένα χρόνο μετά- νέα στοιχεία».

Τα χτυπήματα

Ο «Ταινίας» της «17 Νοέμβρη» περιέγραψε αναλυτικά και παραστατικά το χτύπημα εναντίον των Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Γ. Ρουσέτη, (που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία των δύο ανδρών), τη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων με τη δολοφονία του αστυνομικού Χρ. Μάτη, τη δολοφονία του μεγαλοβιομηχάνου Δ. Αγγελόπουλου στο Κολωνάκι, τον τραυματισμό του νευροχειρουργού Ζ. Καψαλάκη στην κλινική του στο Χαλάνδρι, την έκρηξη με τηλεχειριστήριο σε λεωφορείο που μετέφερε Αμερικανούς επιβάτες στην Κηφισού, τη δολοφονία του Γ. Νορντίν στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, τη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων, την κλοπή οπλισμού από το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού αρχισμηνία Ρ. Τσαντ και τη ληστεία σε σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου. Επίσης, εκτός από τους Κουφοντίνα και Γιωτόπουλο εμπλέκει τους Χρ. Ξηρό, Β. Τζωρτζάτο, Σ. Ξηρό και Γ. Σκανδάλη, ο οποίος έχει πεθάνει.

Επιλογή στόχων

Σχετικά με τις πληροφορίες για την επιλογή των στόχων ανέφερε ότι προέρχονταν από τα μέσα ενημέρωσης και από τις πληροφορίες που αποκόμιζαν οι ίδιοι από το περιβάλλον τους, χωρίς να υπάρχουν κάποια κέντρα που να τους έδιναν «εσωτερική πληροφόρηση», όπως είπε.

Διευκρίνισε ότι η επιλογή γινόταν με κριτήριο του πόσο εύκολο και αποτελεσματικό θα ήταν το χτύπημα και όχι αυτό που συμβόλιζε. Ο Βαρδινογιάννης, είπε, ήταν πάντα στους στόχους της οργάνωσης, αλλά δεν μπορούσε να χτυπηθεί, γιατί έπαιρνε μέτρα προφύλαξης. «Επιλέχτηκε ο Δ. Αγγελόπουλος, πρόσθεσε, γιατί είχε την ατυχία να περπατάει» (σ.σ. εννοώντας ότι στο γραφείο του αρκετές φορές πήγαινε περπατώντας).

Αναφερόμενος σε Αμερικανούς αξιωματούχους υποστήριξε ότι τους εντόπιζαν από τις πινακίδες των αυτοκινήτων, τα ίδια τα αυτοκίνητα που, όπως είπε, συνήθως ήταν αμερικάνικα ή από παρακολουθήσεις που έκαναν κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Για τους μάρτυρες κατηγορίας που παρήλασαν από το δικαστήριο είπε ότι αρκετοί από αυτούς «είπαν τρελά πράγματα επηρεαζόμενοι από την τηλεόραση» και πρόσθεταν ό,τι άλλο τους βοηθούσε η φαντασία τους. Ενδεικτικά, για την κ. Καψαλάκη είπε είναι μια σεβαστή και αξιότιμη κυρία, όμως τη διέψευσε ότι αναγνώρισε τον Δ. Κουφοντίνα. Το ίδιο είπε και για τη μάρτυρα κατηγορίας κ. Βεργή. Σήμερα ο Πάτροκλος Τσελέντης δήλωσε ότι θα αναφερθεί στους λόγους της αποχώρησής του από τη «17Ν».

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο κόμβος έγινε, οι αποζημιώσεις... «χάθηκαν»!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Να αποζημιωθούν επιτέλους οι αγρότες για τις απαλλοτριώσεις των χωραφιών τους που έγιναν για την κατασκευή του κόμβου Κουτσόχερου του δρόμου Λάρισας - Τρικάλων και να γίνει ο ηλεκτροφωτισμός του κόμβου, ζητούν με Ερώτηση που απευθύνουν στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Παρότι το νέο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου Λάρισας - Τρικάλων στα όρια των δύο νομών, στο Κουτσόχερο της Λάρισας, έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και χρόνια - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - η κυβέρνηση δεν έδωσε ακόμη τις αποζημιώσεις στους κατοίκους για τα χωράφια που απαλλοτριώθηκαν. Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι έχασαν την περιουσία τους, διαμαρτύρονται έντονα και περιμένουν πότε επιτέλους θα αποφασίσει η κυβέρνηση να τους αποζημιώσει.

Επιπλέον - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - περιμένουν πότε θα φωτιστεί ο κόμβος, γιατί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους οδηγούς στην είσοδο και έξοδο για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, μιας και είναι ακόμη σκοτεινός.

Ξυλοκόπησαν και λήστεψαν μετανάστες

Στον ανακριτή θα οδηγηθούν αύριο Τετάρτη μετά από εντολή του εισαγγελέα Πειραιά οι πέντε Ελληνες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία, ως δράστες της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε σε βάρος τεσσάρων Αιγυπτίων στα Καμίνια, του ξυλοδαρμού που υπέστησαν και της αφαίρεσης του ποσού των 7.400 ευρώ.

Οι δράστες και τα θύματα έμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην οδό Θύρας 104. Το περιστατικό έγινε στις 11.30 το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των τεσσάρων Αιγυπτίων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Δράστες της επίθεσης είναι οι Μωυσιάδης Παναγιώτης, 39 χρόνων, Καπατάς Αργύρης, 32 χρόνων, Κοκκώσης Κωνσταντίνος, 38 χρόνων, Καθαράκη Χαρίκλεια, 56 χρόνων και Παναγόπουλος Νίκος, 40 χρόνων.

Σε βάρος των συλληφθέντων που κρατούνται από την αστυνομία του Πειραιά σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της απειλής, της παράνομης οπλοφορίας και της παραβίασης οικιακής ειρήνης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ