ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Με τους λαούς στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστών

Την ερχόμενη Τετάρτη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 2003, συμπληρώνονται 58 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό, την Τετάρτη 6 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στις δυο ιαπωνικές πόλεις.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι «58 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στο Ιράκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, βρίσκονται η Κούβα, η Συρία, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό του λεκανοπεδίου της Αττικής να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, να τιμήσει τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και, παράλληλα, να απαιτήσει τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Να ενώσει τη φωνή του, με τους λαούς όλου του κόσμου και να απαιτήσει να φύγουν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ
Ενισχύουν το ΝΑΤΟ για να υποστηρίξουν την... ειρήνη!

«Πακέτο» συμβάσεων για τη διεύρυνση του προσωπικού που θα εκπαιδεύεται στο, συνεργαζόμενο με το ΝΑΤΟ, κέντρο εκπαίδευσης που εδρεύει στο Κιλκίς κυρώθηκε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού. Με βάση τις δυο συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περσινό Σεπτέμβρη, στρατιωτικό προσωπικό από την Κροατία και τη Σουηδία θα μπορούν να προσέρχονται και να εκπαιδεύονται στο «Επιχειρησιακό κέντρο υποστήριξης της Ειρήνης», όπως αποκαλείται το ΝΑΤΟικό εκπαιδευτήριο.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, χαρακτήρισε μάταιο «το να συζητάμε για ειρήνη με το ΝΑΤΟ και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς» θυμίζοντας τους πολέμους που έχει δημιουργήσει η «Συμμαχία» στη Βαλκανική. Τόνισε παράλληλα πως «τέτοιοι οργανισμοί υπήρχαν και στο παρελθόν, στις ΗΠΑ πήγαιναν Έλληνες αξιωματικοί και δέχονταν διάφορες «επεξεργασίες» ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα». Κατέληξε λέγοντας ότι και με αυτές τις συμβάσεις «υπηρετείται η Νέα Τάξη πραγμάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Αμυνας Θόδωρος Κοτσώνης δήλωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι «είναι μια υπαρκτή κατάσταση» υποστηρίζοντας πως «η εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια προϋπήρχε του ΝΑΤΟ» και σε αυτή την περίοδο «είμαστε σε μια περίοδο όπου βλέπουμε να αναπτύσσεται μια συνεργασία». Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Καλαντζάκου τονίζοντας ότι το κόμμα της στηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Θετική απέναντι στην κύρωση των συμβάσεων ήταν και η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη, που... προσπερνώντας το ρόλο του εκπαιδευτικού κέντρου στο Κιλκίς δήλωσε ότι «εφόσον η κυβέρνηση της Κροατίας και της Σουηδίας επιθυμούν να έρθουν εδώ εκπαιδευόμενοι δεν μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση, ψηφίζουμε τη συμφωνία».

Παράλληλα χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε η αποκαλούμενη «Κίρρωση Τέταρτου Πρωτοκόλλου για την ειρηνευτική δύναμη ΝΑ Ευρώπης» που αφορά στην ανάπτυξη πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και στη χώρα μας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα, ενώ έκανε λόγο για «πρωτόκολλο προσαρμογής επί το ΝΑΤΟϊκότερον της συμφωνίας για τη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη της ΝΑ Ευρώπης», που -όπως είπε- «αποτελεί περιφερειακό τμήμα της Νέας Τάξης πραγμάτων από το ΝΑΤΟ. Οπου δε θέλουν να πάνε μόνοι τους οι Αμερικανοί με τους Εγγλέζους θα στέλνουν τους περιφερειακούς» προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω αν αύριο θα μας ζητήσουν να πάμε στη Συρία»...

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αναδιοργάνωση... αλά ΗΠΑ και ΕΕ

Την αναδιοργάνωση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο «της υλοποίησης της νέας διακλαδικής δομής στις Ενοπλες Δυνάμεις», αποφάσισε το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, η αναδιάρθρωση των Γενικών Επιτελείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, γίνεται «σε συνέχεια της υλοποίησης τής νέας διακλαδικής δομής στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας». Ο Γ. Παπαντωνίου, συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η διακλαδικότητα σημαίνει ότι η επιχειρησιακή διοίκηση στους τρεις Κλάδους μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έχει πλέον την πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων συντονίζοντας πέντε διακλαδικά στρατηγεία».

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπαντωνίου, «αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι η κατάργηση ή η συγχώνευση Κλάδων, Διευθύνσεων και Τμημάτων με ανακατανομή και μείωση του προσωπικού σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας». Οπως ο ίδιος μάλιστα είπε, με τον τρόπο αυτό «ελαττώνεται η συνολική οροφή του προσωπικού των Γενικών Επιτελείων, περίπου κατά 800 θέσεις και το εξοικονομούμενο προσωπικό αποδεσμεύεται και θα υπηρετήσει σε μονάδες στην υπόλοιπη επικράτεια και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές». Οπως υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου, «με την αναδιοργάνωση επιτυγχάνεται, η δημιουργία Γενικών Επιτελείων με μικρό ευέλικτο και αποδοτικό σχήμα, που έχει ως βάση την καθετοποίηση και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων ανά Κλάδο ή Διεύθυνση». Κάτι που άλλωστε επιβάλλεται και από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί του οποίου πρέπει να είναι ευέλικτοι και να μετακινούνται εύκολα...

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑΜ, συζητήθηκε η δημιουργία νέων νόμων για την ιεραρχία και εξέλιξη των μονίμων αξιωματικών και μονίμων υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου όπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίουν «να εναρμονίσουμε τις συνθήκες προαγωγής και εξέλιξης στη χώρα μας με αυτά που ισχύουν στις Ενοπλες Δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «υπάρχει κάτι σήμερα στο σύστημα προαγωγών και εξέλιξης το οποίο διαφοροποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ». Οπως, είπε ο Γ. Παπαντωνίου «πρέπει να εισαγάγουμε νέα κριτήρια, περισσότερο ευέλικτα, τα οποία θα απελευθερώσουν το σύστημα προαγωγών και εξέλιξης», το οποίο όπως ανέφερε δε θα έχει στο άμεσο μέλλον σαν κριτήριο μόνο την αρχαιότητα των αξιωματικών αλλά και «άλλες αξιοκρατικές επιλογές».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Συνέχεια στο καθεστώς κοροϊδίας

Επικαλούμενη την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά «ξεχνώντας» τις δικές της ευθύνες, αρνήθηκε χτες στη Βουλή να αποδεχτεί την τροπολογία που πρότεινε το ΚΚΕ, για τη μονιμοποίηση των σχολικών φυλάκων η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οπως επισήμανε εισηγούμενος την τροπολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, «οι εργαζόμενοι ως σχολικοί φύλακες εργάζονται με απαράδεκτο καθεστώς επαναλαμβανόμενων συμβάσεων, που τους κρατά διαρκώς σε κατάσταση ομηρίας, ενώ παράλληλα δεν έχουν στοιχειώδη ασφαλιστικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι παίρνουν ένα σκέτο μισθό, χωρίς δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και φυσικά δε δικαιούνται κοινωνικές παροχές. Το καθεστώς από το οποίο μαστίζονται και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να σταματήσει».

Απαντώντας όμως ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σχεδόν επέρριψε την ευθύνη στους εργαζόμενους. Δήλωσε ότι «δεν μπορώ να δεχτώ έτσι με μια υπογραφή μου μια τέτοια τροπολογία».! Παρ' όλα αυτά, αποδέχτηκε ότι οι σχολικοί φύλακες κάλυψαν πραγματικές ανάγκες, ενώ αρνήθηκε επί της ουσίας να σχολιάσει την επιλογή αυτού του τρόπου κάλυψης των θέσεων των σχολικών φυλάκων. Επίσης, δε δίστασε να συνεχίσει το καθεστώς κοροϊδίας απέναντι στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι για το θέμα τους θα υπάρξουν συμφωνίες με τους δήμους και πως «αν εμείς διασφαλίσουμε τους πόρους, αυτοί θα κάνουν την προκήρυξη και θα προσλάβουν τους ανθρώπους αυτούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ