ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΔΑΠ
Συνδιαχείριση με ιδιώτες!

Μετά το πρώτο 25% τώρα ξεπουλάνε ακόμη 20,3% της ΕΥΔΑΠ σε «στρατηγικό εταίρο», παραδίδοντας έτσι μαζί με το δίκτυο υποδομών και τις στρατηγικές αποφάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές νερού. Ανακατεύουν και το χάρτη της ντόπιας τραπεζικής αγοράς

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπουλώντας σε ιδιώτες και νέα μετοχικά ποσοστά της ΕΥΔΑΠ - για την ακρίβεια το 20,3% - ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα και την οικονομία γενικότερα. Με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού για την πώληση νέου πακέτου της ΕΥΔΑΠ και τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και άλλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλον τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για το απόγειο της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, μαζί με την πώληση του 20,3% της ΕΥΔΑΠ, η κυβέρνηση προτίθεται να εκχωρήσει ακόμη και τη συνδιαχείριση όλων των κρίσιμων αποφάσεων και ενεργειών στρατηγικού χαρακτήρα, που αφορούν στην «ανάπτυξη της εταιρίας τόσο στον τομέα διαχείρισης και επενδύσεων ύδατος» όσο και στην κατασκευαστική δραστηριότητα της εταιρίας!

Με δυο λόγια, δεν πρόκειται απλά και μόνο για το ξεπούλημα ενός ακόμη μετοχικού πακέτου κρατικής περιουσίας. Η κυβερνητική μεθόδευση αποτελεί το ηχηρό προανάκρουσμα για την εκχώρηση των αποφάσεων και στρατηγικών επιλογών για τις σημερινές και μελλοντικές υποδομές της ΕΥΔΑΠ. Ο ιδιώτης-«στρατηγικός εταίρος», όπως αποδείχνεται και από την υπάρχουσα εμπειρία ιδιωτικοποίησης, θα λειτουργεί και θα αποφασίζει με μοναδικό γνώμονα την αύξηση των κερδών. Στον αντίποδα βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, τα λαϊκά στρώματα της χώρας, που θα κληθούν να πληρώσουν και πρόσθετα «χαράτσια» για τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας, το ελληνικό δημόσιο «αποφάσισε την αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στον τομέα διαχείρισης και επενδύσεων ύδατος στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Είναι τέτοια η πρεμούρα τους ώστε αποφάσισαν να προκηρύξουν το διαγωνισμό μέσα στον Αύγουστο, ελπίζοντας να ολοκληρώσουν το ξεπούλημα μέχρι το τέλος του 2003. Στο «στρατηγικό εταίρο» θα εκχωρηθεί το 20,3% των μετοχών της επιχείρησης. Από αυτές το 10,3% ανήκει στο δημόσιο και το 10% στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ). Ετσι, γίνονται φανερές και οι προθέσεις για την απογύμνωση της ΑΤΕ όχι μόνον από τις παραγωγικές συνεταιριστικές μονάδες αλλά και από δραστηριότητες για τις οποίες διαγκωνίζονται οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός υποστήριξε - με τις δηλώσεις του - ότι το 51% θα παραμείνει στο δημόσιο. Δίνοντας ένα επιπλέον στίγμα των προθέσεών τους ανέφερε πως «ο στρατηγικός εταίρος θα αναζητηθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και σε επιχειρήσεις που θα προσδώσουν σημαντικές συνέργειες στην επιχείρηση, όσον αφορά στη διαχείριση, διανομή και επενδύσεις ύδατος». Οι «παροχείς υπηρεσιών ύδρευσης», που φωτογραφίζονται από την κυβέρνηση, είναι εταιρίες από την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά στον κατασκευαστικό τομέα της ΕΥΔΑΠ είναι φανερό ότι φωτογραφίζονται οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες... Κατά τα λοιπά οι τράπεζες Salomon Brothers και ο Ομιλος Πειραιώς επιλέχτηκαν να παίξουν - με το αζημίωτο - το ρόλο του συμβουλάτορα της κυβέρνησης.

Τράπεζες

Ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων- ξεπουλήματος περιλαμβάνει μια σειρά από μετοχικά πακέτα τραπεζών που παραμένουν ακόμη στην κατοχή του δημοσίου. Τόσο για την Εθνική όσο και για την Εμπορική ο Χριστοδουλάκης επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης για το περαιτέρω ξεπούλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η «μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είπε ότι γίνονται επαφές με το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Ταμείο των μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ, για το προχώρημα της συνεργασίας με την Τράπεζα Αττικής, προσθέτοντας ότι στις «αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις». Για την τύχη της Γενικής Τράπεζας αναφέρθηκε σε «αυτοτελή ιδιωτικοποίηση» (δηλαδή χωρίς συνεργασίες ή συγχωνεύσεις). Είναι απόλυτα φανερό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακατέψει για τα καλά το χάρτη της ντόπιας τραπεζικής αγοράς. Ταυτόχρονα, η είσοδος κάποιας κοιναγορίτικης εταιρίας ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ αποτελεί προάγγελο για την είσοδο στην ντόπια τραπεζική αγορά και κάποιου τραπεζικού ομίλου ίδιας «εθνικότητας»...

Το παραπάνω κατάστιχο ξεπουλήματος συμπληρώνει το ανάλογο που δημοσιοποίησαν πριν από δυο βδομάδες (ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, Αναπτυξιακή Εταιρία Επενδύσεων). Χτες επίσης ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα του ξεπουλήματος για το 25,5% του ΟΛΠ. Οπως ήταν επόμενο οι διάφοροι μεγαλορεντιέρηδες έσπευσαν να επωφεληθούν, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 30 φορές. Η τιμή ανά μετοχή ορίστηκε στα 8,80 ευρώ και το δημόσιο (για το 25,5% του ΟΛΠ) εισέπραξε μόλις 55 εκατ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις και ακρίβεια πάνε πακέτο

Μετά τις τσουχτερές αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ από το 2002 (που πουλήθηκε το πρώτο πακέτο μετοχών της εταιρίας) μέχρι σήμερα (μέχρι και 120%) έρχονται και νέες

Ο «κούκος, αηδόνι», στοίχισε μέχρι σήμερα στους καταναλωτές της πρωτεύουσας η ιδιωτικοποίηση, μέσω του χρηματιστηρίου, της ΕΥΔΑΠ, αφού το πρώτο πράγμα που φρόντισε να διασφαλίσει η κυβέρνηση στους... «επενδυτές» ήταν η εγγυημένη αύξηση των τιμολογίων νερού και αποχέτευσης μέχρι το 2004. Αντίθετα, εκείνο που καρκινοβατεί είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που θα διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η επιχείρηση...

Με βάση, λοιπόν, την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται από το 2000 μέχρι και το 2004 οι... τριφασικές αυξήσεις στην ΕΥΔΑΠ έχουν ως εξής:

  • Για το νερό έχει γίνει μέχρι τώρα αναπροσαρμογή του τιμολογίου τρεις φορές με βάση το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού και μέχρι την 1-1-2004 αναμένεται η συνολική αύξηση να ξεπεράσει το 10%. Εγινε, όμως, αναπροσαρμογή του πάγιου που φτάνει μέχρι και 190%!
  • Για την αποχέτευση γίνεται αναπροσαρμογή κάθε χρόνο μέχρι το ποσοστό 40% επί της αξίας του νερού που πληρώναμε το 2000 να φτάσει στο 60% (συνολική αύξηση στα τέλη αποχέτευσης μέχρι το 2004 50%).
  • Το νερό με το οποίο ενισχύονται χονδρικώς οι δήμοι της Αττικής από 65 δρχ. που το χρέωνε η ΕΥΔΑΠ το 2000 έφτασε στα 0,45 ευρώ (153 δρχ.), δηλαδή αυξήθηκε κατά 120%, ενώ το 2004 η αύξηση αναμένεται να φτάσει στο 200%.
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Τον Αύγουστο η τροπολογία κατακερματισμού

Για τα τέλη Αυγούστου 2003 φαίνεται να μεταθέτει τώρα η κυβέρνηση την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για τον κατακερματισμό του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και τη σύσταση της «Νέας Ολυμπιακής».

Η σχετική τροπολογία δεν έχει συζητηθεί ακόμα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας (η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα) και με δεδομένο ότι η Βουλή σταματά τις εργασίες της, από μεθαύριο Πέμπτη μέχρι και τις 18 Αυγούστου, η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την ΟΑ μετατίθεται - όπως όλα δείχνουν - για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη διάλυση της ΟΑ και την ίδρυση, στη θέση της, μιας μικρής αεροπορικής εταιρίας, αμιγώς πτητικού έργου, με λίγα αεροπλάνα, συρρικνωμένο δίκτυο και λιγότερους εργαζόμενους. Η νέα αυτή εταιρία («Νέα Ολυμπιακή»), η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΟΑ με τις θυγατρικές «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και «Μακεδονικές Αερογραμμές», απαλλαγμένη από κάθε οικονομικό βάρος, θα οδεύσει στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών. Οι υπόλοιπες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου εταιριών της ΟΑ (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, Τεχνική Διεύθυνση κ.ά.), αν και το κυβερνητικό σχέδιο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την πορεία της «Νέας Ολυμπιακής», δηλαδή θα καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών. Βέβαια, η κυβέρνηση - για ευνόητους λόγους - το τελευταίο διάστημα, ειδικά για την Τεχνική Βάση της ΟΑ, διοχετεύει σενάρια για τη σύμπραξη με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Πάντως, το ενδεχόμενο να ξεπουληθεί η Τεχνική Βάση, το είχε αφήσει ανοιχτό πρόσφατα ο συναρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ