ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Αντιμέτωπη με τις επιλογές της

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των δημάρχων
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των δημάρχων
Αντιμέτωπη με τις ίδιες της επιλογές της έρχεται η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΚΕΔΚΕ), η οποία επί τόσα χρόνια δεχόταν τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που την οδήγησαν στην οικονομική αφαίμαξη. Ετσι, και ενώ τα οικονομικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι, έχουν αναχθεί σε μέγιστο λαϊκό πρόβλημα, εφόσον κάτι τέτοιο συνεπάγεται μεγαλύτερη φορολόγηση για τους δημότες ή έλλειψη έργων, η ΚΕΔΚΕ συναντά αύριο Τετάρτη τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικό θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Η κατάσταση είναι τόσο οξυμένη, που ακόμα και το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και, με ανακοίνωσή του, θέτει το ζήτημα της «ορθής και πλήρους εφαρμογής και λειτουργίας των δύο βασικών νόμων, που διέπουν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης» (σ.σ.: πρόκειται για τους νόμους 1828/89 και 2539/97). Οπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ, θα ζητήσει για το 2003 «να γίνει άμεση προσαρμογή των ΚΑΠ στα περυσινά απολογιστικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού» και για τα παρελθόντα οικονομικά έτη (ΠΟΕ) θα ζητήσει «να υπάρξει συμφωνία, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για την καταβολή των οφειλών του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) η ΚΕΔΚΕ δηλώνει ότι θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή του καθώς και τον επανασχεδιασμό του υπόλοιπου 50% του προγράμματος. Ισχυρίζεται δε, ότι θα θέσει το ζήτημα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους: «Ειδικότερα για τα προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι", τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τη Δημοτική Αστυνομία, θα ζητηθεί η πλήρης χρηματοδότησή τους», ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι νωρίτερα δέχτηκε αγόγγυστα μια σειρά από αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους! Ισχυρίζεται, δε, ότι θα θέσει θέμα «μισθολογικού κόστους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αφού οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφονται χωρίς την αντιστοίχιση με πόρους και χωρίς τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, με αποτέλεσμα η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει να αλλάζει τον οικονομικό προγραμματισμό των Δήμων».

Και η ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ καταλήγει σημειώνοντας ότι «δεν έχει αντίρρηση στον προληπτικό έλεγχο των οικονομικών της» και προτείνει να υπάρξει «Σώμα Ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής, η οποία θα αναλάβει όλα τα θέματα που αφορούν στον έλεγχο της Οικονομικής Διαχείρισης των ΟΤΑ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΤΕΔΚΝΑ
Ρεσιτάλ υποκρισίας και προεκλογικές κορόνες

Κριτική απέναντι στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με θέμα τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεχνώντας, όμως, πως για τα προβλήματα είναι υπεύθυνη και η ΝΔ, αφού οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε αυτήν δεν μπήκαν ποτέ στη λογική της διεκδίκησης, αλλά συναίνεσαν και υπάκουσαν στις κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «είναι αδιανόητο αυτοί που βρίσκονται 20 χρόνια στην εξουσία, να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες. Να φορτώνουν τη δική τους ατολμία, την έλλειψη προγράμματος και προγραμματισμού στις πλάτες των πολιτών, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης που, όλα αυτά τα χρόνια, βλέπει να της προσθέτουν αρμοδιότητες, χωρίς η κεντρική εξουσία να εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια». Και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει, συνήθως πριν τις εκλογές, αυτά που θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιήσει εδώ και 8 χρόνια».

Χαρακτήρισε ως «προσβολή» το φαινόμενο της «υπεξαίρεσης των θεσμοθετημένων πόρων από την ΤΑ» και... πιστός στην προεκλογική υποσχεσιολογία ισχυρίστηκε ότι «για μας είναι αυτονόητη δέσμευση η καταβολή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των θεσμοθετημένων πόρων τους». Στο ίδιο πνεύμα, συμπλήρωσε: «Για μας η επανίδρυση του κράτους προϋποθέτει την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της Αυτοδιοίκησης, μέσα από σαφείς για τον καθένα αρμοδιότητες. Και πάνω από όλα επαρκείς, αυτοτελείς πόρους και αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Σημαίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα κάτω, πιο κοντά στον πολίτη, πιο κοντά στα καθημερινά του προβλήματα». Προαναγγέλλοντας, με αυτό τον τρόπο, περισσότερη φορολογία στον πολίτη...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου είπε ότι οι πόροι που δεν αποδίδει η κυβέρνηση στους δήμους πανελλαδικά ανέρχονται στο ποσό των 700 με 800 εκατ. ευρώ. Ισχυρίστηκε δε, ότι τα βασικά προβλήματα είναι όχι μόνο ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους αλλά και ότι μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να εξασφαλίζει για τους δήμους τους αναγκαίους πόρους.

  • Στο πνεύμα των προεκλογικών εντυπωσιασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή: «Καλό είναι», είπε, «ότι ο κ. Καραμανλής, έστω και καθυστερημένα, θυμήθηκε την Αυτοδιοίκηση, αλλά θα ήταν ακόμη καλύτερο αν χρησιμοποιούσε και χαμηλότερους τόνους. Γιατί, πρόσφατη είναι η αποχώρησή του από τη Βουλή και οι καταγγελίες κατά του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας". Χρειάζεται και η μνήμη σε αυτά τα ζητήματα».
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Ανεξέλεγκτη περιβαλλοντική επιβάρυνση

Να σταματήσει η ρυπογόνα λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ - ΑΗΣ στο Λαύριο, εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ζητούν η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ Λαυρίου) και η Ενωση Φίλων Περιβάλλοντος Λαυρεωτικής με ανακοίνωση που απέστειλαν στο Δήμο Λαυρεωτικής, στο νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, στο συνήγορο του Πολίτη και την Εισαγγελία Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το τελευταίο δεκαήμερο, εκπέμπονται κατάμαυρα σύννεφα σχεδόν καθημερινά, σε τέτοιο βαθμό που στην πόλη σκοτεινιάζει σα να νυκτώνει».

Αν και οι κάτοικοι έχουν επανειλημμένα θέσει ερωτήματα προς τη διεύθυνση του εργοστασίου σχετικά με τις τιμές των ρύπων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το μόνο που έχουν εισπράξει είναι μια προκλητική αδιαφορία, γεγονός που, δικαιολογημένα, τους εξοργίζει. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα πως πρέπει να σταματήσει η χρήση του μαζούτ ως καυστική ύλη. Το μαζούτ έρχεται σε στερεά μορφή και για να γίνει καύση, μέσα στις δεξαμενές διοχετεύεται ατμός και χημικά, με ανυπολόγιστες τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Επισημαίνεται ακόμα ότι αν και οι έγγραφες διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει από το 1998 προς το Δήμο Λαυρεωτικής, τη Νομαρχία Αν. Αττικής και το ΥΠΕΧΩΔΕ, η σιωπή αυτών των φορέων έχει πείσει τους κατοίκους για «τη συμπαιγνία και τη συγκάλυψη των παρανομιών της ΔΕΗ».

  • Προχτές Κυριακή πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων στην περιοχή διεκδικώντας να μην εγκατασταθούν πετρελαιοδεξαμενές, ζητώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά. Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για το άρθρο του Νίκου Καραντηνού που δημοσιεύτηκε στο «Ρ», αναφέροντας ότι με το δημοσίευμα «μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
Πλήθος παραβάσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας

Διακοπή εργασιών στο χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος GRANDE RESORT, στο Λαγονήσι, διέταξε πριν από μερικές μέρες η Πολεοδομία, μετά από πολλές παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που διαπίστωσαν.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις αυτοψίας, η συνολική επιφάνεια των κατά παράβαση της οικοδομικής άδειας κατασκευών φτάνει τα 7.760 τ.μ. Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που έγιναν αφορούν: υπερβάσεις των ως προς το μέγεθος επισκευών για την αναμόρφωση των όψεων των κτιρίων, κατασκευή νέων δεξαμενών καθ' υπέρβαση των οικοδομικών αδειών, κατασκευή ακάλυπτων ξύλινων εξεδρών σε επαφή με τη θάλασσα, κατασκευή εξέδρας από οπλισμένο σκυρόδεμα μέσα στη θάλασσα χωρίς σχετική άδεια, πλήρης ανακατασκευή οικίσκων καθ' υπέρβαση της άδειας, και κατασκευή στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος 19 νέων διώροφων κτιρίων χωρίς άδεια.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί ότι η Νομαρχία Ανατ. Αττικής, σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον επενδυτή, λόγω πολύμηνων καθυστερήσεων για την παροχή των απαραίτητων αδειών από διάφορες κρατικές υπηρεσίες», μην ξεχνώντας βέβαια να κάνει στη συνέχεια τις σχετικές... υποδείξεις στον παραβάτη. «Νομότυπη» μεν, εκδηλωτική ως προς τις αληθινές «προτιμήσεις» της δε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ