ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην πρώτη ολομέλεια ο εκλογικός νόμος

Ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται, στις δηλώσεις του Κ.Σημίτη να υπάρξει αναφορά για ψήφιση του νέου νόμου με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβρη, παρά τη διαφωνία των υπόλοιπων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά, δε, την «πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών, ο Χρ. Πρωτόπαππας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη δήλωση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι χρειάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση, ειδάλλως η εξαγγελία είναι κενή περιεχομένου. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ.Θωμαδάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, προχτές στη Βουλή... Πρόσθεσε ότι εφόσον κάποια Αρχή, - εν προκειμένω η Βουλή διά του προέδρου της - ζητήσει τον έλεγχο, τότε αυτός μπορεί να προχωρήσει. Εντούτοις, συμπλήρωσε, ότι «θα ζητηθεί ο έλεγχος των συναλλαγών με συγκεκριμένο ενιαίο τρόπο, ο οποίος θα αποφασιστεί την Παρασκευή», σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, παράλληλα, ότι ο κ.Πρωτόπαππας ήταν απολύτως αρνητικός στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση θα συναινέσει στο πλήρες άνοιγμα της κίνησης των κωδικών των κ.κ. Νεονάκη - Μανίκα. «Το θέμα έχει κλείσει», υποστήριξε...

«Ουδέν σχόλιον» για Πάγκαλο

Οσο για τη νέα επιθετική, κατά του πρωθυπουργού, παρέμβαση του Θ.Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε την τακτική του «ουδέν σχόλιον»...

Ο πρώην υπουργός σε άρθρο του σε περιοδικό ανέφερε ότι «κάθε προσπάθεια διαιώνισης του παπανδρεϊσμού χωρίς τον Παπανδρέου (...) είναι αυτόχρημα κωμική. Δυστυχώς - συμπλήρωσε - αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής κρίσης που περνάμε σήμερα. Εχουμε την εμφάνιση φαινομένων προσωποπαγούς αυταρχισμού και αλαζονείας στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ηγετική έμπνευση και επιβολή».

Ο Θ. Πάγκαλος αναφέρθηκε, επίσης, σε «ομάδα που είναι πρόθυμη για τα πάντα, για όλους τους συμβιβασμούς, τους εξευτελισμούς, τις παραποιήσεις της αλήθειας, για να διατηρήσει τη νομή της εξουσίας», ενώ προσδιόρισε ως αιτία που το πολιτικό σύστημα «νοσεί βαθύτατα» τον «πρωθυπουργοκεντρικό χαρακτήρα» του.

Τέλος, ο πρώην υπουργός αποκάλεσε «μερεμέτια» τη διχοτόμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που οι 100 βουλευτές Επικρατείας θα εκλέγονται με απλή αναλογική και οι υπόλοιποι 200 από μονοεδρικές περιφέρειες. Ετσι, κατά τον Θ. Πάγκαλο, θα υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα δε θα έχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει μετά από ενδεχόμενη κατάρρευση του δικομματισμού, σε περίπτωση πολλαπλασιασμού των μικρών κομμάτων...

Στο χέρι του λαού η ανατροπή αυτής της πολιτικής

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στον Εβρο

Να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και τους πολιτικούς φορείς της, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, κάλεσε τους εργάτες, τους αγρότες και όλο το λαό του Εβρου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες σε χώρους δουλιάς όπου στενάζει η εργατική τάξη, και σε χωριά που ερημώνουν ως αποτέλεσμα της οικονομικής εξαθλίωσης της αγροτιάς. «Δεν πάει άλλο - είπε ο Γ. Πατάκης. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί και είναι στο χέρι του λαού, στο χέρι όλων μας να το κάνουμε. Να παλέψουμε για άλλη ανάπτυξη που γνώμονα θα έχει τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Γι' αυτό καλούμε σε συσπείρωση για την οικοδόμηση του Μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία».

Στη διάρκεια της περιοδείας του χτες στον Εβρο, ο Γ. Πατάκης, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Εβρου και της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το Τυχερό, το Πύθιο, το Ελληνοχώρι και τη Βύσσα, όπου ενημερώθηκε από τους αγρότες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΑΝΚΕΡ» και «ΟΤΤΟ Εβρος», οι οποίοι δέχονται ανελέητη επίθεση από την εργοδοσία.

Σήμερα ο Γ. Πατάκης περιοδεύει στην Ξάνθη, στα συνεταιριστικά εργοστάσια και στα χωριά της ορεινής περιοχής.

Απολύσεις στην «ΑΝΚΕΡ»

Να ανακληθούν οι 36 απολύσεις συναδέλφων τους που έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες, διεκδικούν οι εργαζόμενοι της «ΑΝΚΕΡ» (πρώην «Αλουμίνα»), επιχείρησης παρασκευής εύπλαστων υλικών συσκευασίας (αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό). Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου, η μονάδα δημιουργήθηκε και λειτούργησε το 1999. Οι ιδιοκτήτες της αξιοποίησαν τον αναπτυξιακό νόμο και επιδοτήθηκαν με 3,5 δισ. δραχμές. Από το Φλεβάρη, με πρόσχημα τη μείωση των παραγγελιών, άρχισαν οι απολύσεις. Σήμερα εργάζονται στην επιχείρηση 136 εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και καθημερινά ζουν με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Εργασιακός μεσαίωνας

Οι εργαζόμενοι στα κλωστήρια «ΟΤΤΟ Εβρος», του ομίλου Λαναρά, σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία διεκδικώντας να αρθούν οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που έχει επιβάλει η εργοδοσία. Χτες τα μέλη του Σωματείου ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΚΚΕ για τις συνθήκες δουλιάς τους στο σύγχρονο κάτεργο.

Το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου Λαναρά το 1999. Και αμέσως άρχισαν να βιώνουν τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών της ΕΕ που υιοθετεί και εφαρμόζει στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων οραματιστών του ευρωμονόδρομου. Από τους 216 εργαζόμενους που απασχολούσε τότε, σήμερα απέμειναν να δουλεύουν 104. Η δουλιά εντατικοποιήθηκε, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αντικαταστάθηκε από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν εργαζόμενους σε ρόλο δούλου. Κόπηκαν οι νόμιμες αργίες, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται κανονικά, τα επιδόματα ενσωματώνονται στο μισθό πείνας. Ο μισθός εργαζόμενου με 24 χρόνια δουλιάς βρίσκεται καθηλωμένος στα 680 ευρώ. Τελευταία επιβλήθηκε η συνεχόμενη 7ήμερη απασχόληση.

Εχουμε τη δύναμη

«Η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης θα ενταθεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, οι απαιτήσεις του για ολοένα και περισσότερα κέρδη», είπε ο Γ. Πατάκης. Στο Τυχερό, άκουσε την απόγνωση της αγροτιάς. Οι σιτοπαραγωγοί φέτος δε θα θερίσουν γιατί η σοδειά χάλασε από τον παγετό την άνοιξη. Και εισόδημα είναι αμφίβολο αν θα πάρουν αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και παραπέμπει στα ΠΣΕΑ. Ομως υπάρχει και η συνολική πολιτική που διώχνει τον αγρότη από τη γη. Οι ποσοστώσεις, οι χαμηλές τιμές, οι μειωμένες επιδοτήσεις, η έλλειψη αρδευτικών έργων, οι συντάξεις πείνας...

«Αντίστοιχα θα κλιμακωθεί και η επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο το ξεκλήρισμά της για το πέρασμα σε μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα ελέγχονται από λίγους», προειδοποίησε ο Γ. Πατάκης. Και αναφέρθηκε στην αναθεωρημένη ΚΑΠ σημειώνοντας πως «είναι η χειρότερη αναθεώρηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή θα οδηγήσει σε παραπέρα μείωση της παραγωγής αλλά και της ποιότητας των προϊόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται αγορές, εισοδήματα των αγροτών». Και κατέληξε: «Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και αυτό είναι στο χέρι των εργαζομένων, των αγροτών, όλου του λαού. Εχουμε τη δύναμη».

«Αναδιοργάνωση» των μεγαλοεκδοτών

Με ανακοίνωσή του χθες το ΔΣ του «MEGA» - το οποίο ας σημειωθεί δεν έχει συνεδριάσει - επιχειρεί, μετά τις τελευταίες ανοιχτές κόντρες των μεγαλοεκδοτών, να φανεί «ενωμένο». Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση γεννά ερωτήματα, που έχουν να κάνουν και με την «αναδιοργάνωση» του τηλεοπτικού καναλιού.

Μπορεί, όπως φαίνεται, οι μεγαλοεκδότες να έχουν χαμηλώσει τους τόνους και ο Νίκος Χατζηνικολάου να εμφανίστηκε και πάλι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, εντούτοις τα ερωτήματα παραμένουν, ενώ ανοιχτό παραμένει, ουσιαστικά, το θέμα του «διευθυντηρίου». Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή δήλωση του ΔΣ του «MEGA», σημειώνεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την κρίση στο «MEGA» δεν αληθεύουν, αφού χαρακτηρίζονται «ανεύθυνες πληροφορίες». Σύμφωνα με το ΔΣ του «Τηλέτυπου», οι «μόνες υπεύθυνες, επίσημες και οριστικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση του «MEGA» θα ληφθούν και θ' ανακοινωθούν προσεχώς μόνο από το ίδιο το ΔΣ του καναλιού».

Το ΔΣ του «MEGA», ως γνωστόν, επρόκειτο να συνεδριάσει την περασμένη Τρίτη, αλλά η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται, της ασθένειας του Χρήστου Λαμπράκη. Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, είχε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ