ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ
Ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία...

Με άδεια χέρια έφυγαν οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου από τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, για το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΤΕΔΚΝΑ
Καμία ουσιαστική προοπτική, ώστε να ξεπεραστεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι, δεν άφησε η συνάντηση που είχαν χτες δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη. Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της λειτουργίας των δήμων με αυτοχρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, και του δανεισμού για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «λύση» που προτείνει η κυβέρνηση, δηλαδή η αλλαγή του νόμου 1828 που προσδιορίζει τις πηγές χρηματοδότησης των δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόροι προς τους δήμους θα κατανέμονται με βάση τη δυνατότητά τους να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους. Οσο μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα έχει ένας δήμος, τόσο μικρότερη κρατική επιχορήγηση θα λαμβάνει.

Η «λύση» της αλλαγής του Ν. 1828 θα αποτελέσει και το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στις 30 του Ιούλη, στην οποία και παρέπεμψε χτες τους δημάρχους ο Κ. Σκανδαλίδης. Νωρίτερα, θυμίζουμε πως οι δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συλλογικού τους οργάνου, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, απ' όπου και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Η μόνη δέσμευση που έλαβαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό ήταν η προώθηση ρύθμισης με την οποία οι δήμοι θα μπορούν να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια, με επιτόκιο 5,5%, από το Ταμείο Παρακαταθηκών, προκειμένου να εξοφλήσουν παλαιότερα δάνεια και χρέη. Για την αποπληρωμή των δανείων θα δοθεί μία περίοδος χάριτος, 1,5 χρόνου, ενώ θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί σε 15 χρόνια.

Καμία απάντηση για τα παρακρατημένα

Καμία απάντηση δεν έλαβαν οι δήμαρχοι στο αίτημά τους να αποδοθούν οι παρακρατημένοι υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) πόροι. Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την απόδοση του 50% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σήμερα αποδίδεται στην ΤΑ το 28,8% του φόρου.

Ανικανοποίητο έμεινε και το αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ, οι νέες αρμοδιότητες που της έχουν μεταφερθεί να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, χωρίς να είναι ενσωματωμένες στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (δηλαδή την κρατική επιχορήγηση που έτσι κι αλλιώς λαμβάνουν). Ο υπουργός θεώρησε ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι (σ.σ. από τους ΚΑΠ) για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και για τη φύλαξη και συντήρηση σχολείων για το 2003. Ενώ είπε ότι θα εγγραφούν ξεχωριστά κονδύλια για τα αθλητικά κέντρα και τους παιδικούς σταθμούς, τα οποία όμως δεν καλύπτουν το σύνολο των εξόδων λειτουργίας τους, που συμπληρώνουν οι δήμοι με την επιβολή τροφείων.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Σκανδαλίδης όταν αναφέρθηκε στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Οπως είπε, «όσοι δήμοι αντέχουν οικονομικά θα έχουν Δημοτική Αστυνομία», καθώς θα χρηματοδοτηθεί μόνον η έναρξη της λειτουργίας της. Προφανώς και αυτή η αρμοδιότητα - όπως αναμένεται να γίνει και στα ΚΕΠ στα οποία θα επιβληθεί παράβολο - θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, δηλαδή με τα χρήματα που θα εισπράττονται από τους δημότες, από πρόστιμα, κλπ. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι οι Ολυμπιακοί δήμοι δε θα πρέπει να περιμένουν κονδύλια για την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, δήλωσε στο «Ρ» ότι η ΤΕΔΚΝΑ θα πρέπει να δεσμευτεί ώστε κανένας νέος φόρος να μην επιβληθεί στους δημότες. Συμπλήρωσε πως «είναι μονόδρομος για την ΤΕΔΚΝΑ η αγωνιστική διεκδίκηση έστω αυτών των οικονομικών αιτημάτων που θέτει», ιδιαίτερα σήμερα που οι δήμοι προτρέπονται να γίνουν διαχειριστές μιας αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη Βουλή τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Κι ενώ η κυβέρνηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους σε χρεοκοπία, το θέμα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Παναγιώτης Κοσιώνης, Νίκος Γκατζής, Αγγελος Τζέκης, Σταύρος Σκοπελίτης και Σπύρος Στριφτάρης.

Στο κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, επισημαίνουν: «Είναι γνωστό ότι οι βασικοί νόμοι που καθορίζουν τα οικονομικά της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο Ν. 1828/89 και ο 2539/97. Είναι γνωστό ότι από το 1991 έχουν κατατεθεί αγωγές από Δήμους κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μη απόδοση σε αυτούς εισπραχθέντων που έπρεπε να αποδοθούν στην ΤΑ. Οι προσφεύγοντες δικαιώθηκαν και σε δεύτερο βαθμό.

Μετά την αγωγή με τους νόμους 2008 και 2065/92 σε αντίθεση με το περιεχόμενο του Ν. 1828/89, αλλά και της απλής λογικής, αφαιρέθηκαν από τους πόρους της ΤΑ τα αναλογούντα ποσά από το Φόρο εισοδήματος προηγούμενων ετών και το Φόρο από τους τόκους καταθέσεων, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα, αλλά σαν κυβέρνηση τα εφάρμοσε με πλήρη συνέπεια. Από το 1996 με διατάξεις σε διάφορους νόμους παρακρατείται το 25% του ποσού που πρέπει να πάρει η ΤΑ από τα τέλη κυκλοφορίας στο όνομα της λεγόμενης σύγκλισης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΤΑ. Το 2002 έγινε εντός του ίδιου οικονομικού έτους διπλή είσπραξη τελών κυκλοφορίας και δεν αποδόθηκε το αντίστοιχο ποσό στην ΤΑ.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της ΤΑ βρίσκονται περίπου στο 2,7% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Από το εξευτελιστικό αυτό ποσό γίνονται αυθαίρετες παρακρατήσεις που φτάνουν σε τεράστια ποσά.

Η ΤΑ έχει προσφέρει στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) ποσά που φτάνουν τα 1.451 εκατ. ευρώ (495 δισ. περίπου). Παράλληλα διάφορα προγράμματα και αρμοδιότητες ανατίθενται στην ΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους που επιβάλλει η συνταγματική επιταγή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: Θα αυξηθούν τα εξευτελιστικά έσοδα της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό; Αν ναι, πότε; Θα αποδοθούν τα δεδικασμένα στους δήμους που δικαιώθηκαν και αν θα δοθούν σε όλη την ΤΑ, ανεξάρτητα αν έγινε αγωγή ή όχι; Θα καταργήσουν τις διατάξεις των Ν. 2008 και 2065/92, με τους οποίους έχουν γίνει τεράστιες παρακρατήσεις από τους πόρους της ΤΑ; Θα επιστραφούν τα αυθαίρετα παρακρατημένα από τους πόρους της ΤΑ (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τέλη κυκλοφορίας κλπ.) και πότε; Ποια είναι τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έβαλε στο ΕΠΤΑ και με ποια διαδικασία κατανεμήθηκαν;».

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους υπουργούς να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα στοιχεία: Με τα ακριβή ποσά που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο κατ' έτος στους αντίστοιχους κωδικούς εσόδων από το 1990 έως σήμερα. Οι αντίστοιχες κρατήσεις ανά έτος και κατά κωδικό, καθώς και οι διατάξεις που προβλέπουν αυτές τις κρατήσεις. Ακόμη, ποιες είναι οι αποδόσεις στην ΤΑ και πού αυτές αναφέρονται. Τι έπρεπε να πάρει η ΤΑ, ιδιαίτερα για τα παρακάτω: Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Φόρος εισοδήματος προηγούμενων ετών. Φόρος επί των τόκων καταθέσεων. Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Ελλειψη προσωπικού στο Δήμο Τροιζήνας

Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Τροιζήνας με τα αναγκαία κονδύλια ώστε να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου για τη λειτουργία του προσωπικού, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

Οπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους, ο δήμος έχει σημαντικές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, κυρίως σε οικονομολόγο και μηχανικό, με αποτέλεσμα οι μελέτες να γίνονται από το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. Επίσης η μηχανοργάνωση λειτουργεί και παρακολουθείται από ιδιώτη που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ