ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ετσι πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συνωμοσία

Με μια κατάθεση - ποταμό, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Α. Ναξάκης κατέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και απέδειξε πως η Ελλάδα συνήργησε στη μεγάλη προδοσία κατά του Οτσαλάν

Eurokinissi

«Ηταν μια οργανωμένη κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση για να παραδοθεί ο Οτσαλάν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να με χρησιμοποιήσει ως δόλωμα σ' αυτό το αισχρό και δόλιο σχέδιο και γι' αυτό θα λογοδοτήσω στο δικαστήριο της συνείδησής μου. Εβλεπα τότε τον Σταυρακάκη και τον Νασιάκο και πίστευα ότι ήθελαν να βοηθήσουν το κουρδικό κίνημα, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν οι δεσμώτες των Κούρδων. Δεν ήταν τυχαία η παραμονή Σταυρακάκη στο Βουκουρέστι. Αισθάνομαι τον εαυτό μου ένοχο ότι συνήργησα στην προδοσία, γιατί πίστευα ότι δεν άλλαξε η πολιτική της Ελλάδας στο κουρδικό ζήτημα και πως εξυπηρετώ τα συμφέροντα του κουρδικού κινήματος και της Ελλάδας. Ακόμη και τώρα με κυνηγάει το βλέμμα του Α. Οτσαλάν».

Τα λόγια αυτά είναι από τη χτεσινή απολογία - ποταμό του αρχιπλοίαρχου ε.α. Α. Ναξάκη, ο οποίος με την αγόρευσή του αποκάλυψε τη συνωμοσία της κυβέρνησης, να παραδώσει στις μυστικές αρχές της Τουρκίας τον ηγέτη του Κούρδων. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή της απολογίας του, απευθυνόμενος με απόγνωση στο δικαστήριο, είπε: «Με χρησιμοποίησαν, κύριε πρόεδρε».

Μετά τις χτεσινές απολογίες των Α. Ναξάκη και της Καγιά Αϊφερ (Ροζερίν), δε μένει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση συνεργάστηκε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που ήθελαν την παράδοση του Απο στις αρχές της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στη χτεσινή κατάθεση, ο Α. Ναξάκης ανέφερε ότι:

- Πίστευε πως είχε τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης στις ενέργειές του και πως η κυβέρνηση γνώριζε για τις προθέσεις του Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα, καθώς ο Απο έκανε γνωστές τις προθέσεις του, όταν τον επισκέφτηκε την Ιταλία ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Σγουρίδης. Ο Ναξάκης ήταν αυτός που με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης μεσολαβούσε στις αρμόδιες υπηρεσίες για παροχή ασύλου σε Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, προσέφερε πακτωλό χρημάτων οικονομική βοήθεια στο κουρδικό κίνημα, που προέρχονταν ακόμη και από τις ελληνικές υπηρεσίες.

- Για τον Οτσαλάν είπε ότι ήθελε να έρθει στην Ελλάδα, προκειμένου να μείνει λίγες ημέρες για να πάει στην Ολλανδία ή στη Γερμανία, όπου είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο. Ο Α. Οτσαλάν απέκρουσε κατηγορηματικά τη «λύση Κένιας» και αντέδρασε έντονα όταν του είπαν να μεταβεί στη Ναϊρόμπι.

- Για τα περίφημα «δρακόντεια» μέτρα που υποτίθεται πήρε η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο Οτσαλάν, είπε ότι πέρασαν κανονικά από αίθουσα VIP και πως «όλα ήταν ανοιχτά» και δεν τους ενόχλησε κανένας.

- Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης γνώριζε τα πάντα για τις κινήσεις Οτσαλάν από τη στιγμή που ο Απο έφυγε από τη Δαμασκό στις 9 Οκτωβρίου 1999 και πως ο Κούρδος ηγέτης ξεκίνησε για την Ευρώπη, αφού τον διαβεβαίωσε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς ότι θα έχει τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης.

- Για τον διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, είπε ότι από το πρωί της 29ης Γενάρη γνώριζε ότι θα έρθει ο Οτσαλάν στην Ελλάδα. «Αν ήθελε ο Σταυρακάκης, είπε ο απόστρατος αρχιπλοίαρχος, θα μπορούσε να με αποτρέψει για να μη φέρω τον Οτσαλάν. Το τηλέφωνό μου το είχε».

- Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, τον οποίο περίμενε στη γνωστή συνάντηση (στο σπίτι του Α. Ναξάκη), αλλά αντί αυτού ήρθαν οι Χ. Σταυρακάκης και Καλεντερίδης. Μάλιστα, για τον Πάγκαλο, μίλησε με αποστροφή, επικαλούμενος και την Β. Δαμιανάκου. «Καλά, τον Πάγκαλο εμπιστεύεσαι», τον ...κατηγόρησε η Β. Δαμιανάκου.

- Ισχυρίστηκε ότι υπήρχε διέξοδος για να μη γίνει η σύλληψη του Οτσαλάν, αν εφαρμοζόταν η πρόταση του Α. Παπαδόπουλου για νόμιμη σύλληψη και παράδοση του Απο στην Ιταλία.

- Για το ρόλο του Σ. Καλεντερίδη, είπε ότι του έκανε εντύπωση πως κάθε λίγο και λιγάκι του τηλεφωνούσε από την Κένια και του έλεγε πως δήθεν όλα πάνε καλά, όταν ήταν γνωστό ότι ο Οτσαλάν είχε περιέλθει σε δεινή θέση.

Ενήμερος ο Κ. Σημίτης για όλες τις κινήσεις Οτσαλάν

Ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για την παράδοση του Οτσαλάν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας απέδωσε η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν), η οποία κατέθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ενήμερος όλων των κινήσεων του Κούρδου ηγέτη, από τη στίμη που πραγματοποίησε την «έξοδο» από τη Συρία με προορισμό χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Οπως κατέθεσε η κατηγορούμενη στο δικαστήριο στις 7 Οκτώβρη 1998 ο Απο της είπε ότι θέλει να να συναντηθεί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήγε τότε αμέσως στη Δαμασκό, όπου ο Κούρδος ηγέτης του γνωστοποίησε για την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα, λόγω των πιέσεων που δεχόταν ο ηγέτης της Συρίας Χ. Ασαντ από το καθεστώς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την κατάθεση της Ροζερίν, ο Κ. Μπαντουβάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τις προθέσεις του Κούρδου ηγέτη και πήρε την απάντηση ότι το κλίμα είναι θετικό και πως η Ελλάδα θα προσέφερε συνδρομή στον Α. Οτσαλάν. Ετσι, μετά από αυτές τις... εγγυήσεις έφτασε ο Κούρδος ηγέτης στην Αθήνα (πρώτη φορά) στις 9 Οκτώβρη 1998, όπου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθούσε τον Κούρδο ηγέτη να πάει με ασφάλεια στη Μόσχα.

Ιδιαίτερη σημασία από την κατάθεση της Ροζερίν έχουν όσα ανέφερε στο φερόμενο επιχειρηματία Α. Αριστείδου (Τζορτζ) από την Κύπρο. Οπως κατέθεσε η Ροζερίν, ενώ ο Απω βρισκόταν στο Μινσκ σκόπιμα ο Κύπριος επιχειρηματίας παραπληροφορούσε τους Κούρδους, μέσω της δικηγόρου του Α. Οτσαλάν στην Ολλανδία, πως δήθεν ο Απο βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ και θα πρέπει να πάνε να τον υποδεχτούν οι σύντροφοί του στο αεροδρόμιο.

Οι ενέργειες αυτές του Α. Αριστείδου, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση της Ροζερίν, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σ' όλο τον κόσμο ότι ο Απο βρίσκεται ή πηγαίνε στην Ολλανδία, με συνέπεια οι αρχές της Ολλανδίας να αναγκαστούν να δηλώσουν ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα τους. Ετσι, οι ελληνικές αρχές κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους να μεταφέρουν τον Απο στην Κένια, ως λύση ανάγκης και γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε. Η ελληνική κυβέρνηση ανενόχλητα μετέφερε τον Απο στην Κένια, όταν αυτό δεν το γνώριζαν ούτε οι Κούρδοι στενοί συνεργάτες του.

Παράλληλα, η Ροζερίν κατέθεσε ότι ο Οτσαλάν ζητούσε επίμονα από την Ελλάδα να τον πάει σε ευρωπαϊκή χώρα για να διεθνοποιήσει το κουρδικό πρόβλημα, έχοντας την εμπειρία από το Παλαιστινιακό. Μάλιστα, είπε ότι δεχόταν ως έσχατη λύση ακόμη και να τον πάνε με ασφάλεια στα βουνά του Κουρδιστάν (Νότια Τουρκία), σε περίπτωση που δεν υπήρχε δυνατότητα μετάβασης στη Δυτική Ευρώπη.

Χτες κατέθεσε και ο Κούρδος Γιακάρ Τσαντκίζ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος και ήταν στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Α. Οτσαλάν.

Τι ήθελε η αλεπού στο παζάρι;

Το ταξίδι του διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη στο Βουκουρέστι τις κρίσιμες ώρες λίγο πριν ο Α. Οτσαλάν έρθει στην Ελλάδα εντασσόταν στο σχέδιο παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν. Αυτό αποκαλύπτεται από τις χτεσινές καταθέσεις των Ναξάκη και Ροζερίν.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο Βουκουρέστι και όταν αυτό απέτυχε, μπήκε σε εφαρμογή η Κένια. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που ο Χ. Σταυρακάκης είχε πραγματοποιήσει τότε επίσκεψη στο Βουκουρέστι.

Ο Α. Ναξάκης κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ότι στις 29 Γενάρη που πήγαν στην Πετρούπολη βρήκαν τον Α. Οτσαλάν σε πολύ άσχημη κατάσταση, όπου έμενε σ' ένα μικρό αεροπλάνο βρώμικο. Στο αεροδρόμιο τους συνάντησε ένας Ρώσος αξιωματούχος από το... πουθενά και τους δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά: «Δε σας επιτρέπω να φύγετε αν δεν πάτε μέσω Βουκουρεστίου και να πείτε ότι θα κατευθυνθείτε εκεί για καύσιμα»! «Με το που άκουσα αυτά με κυρίευσε κρύος ιδρώτας, κατέθεσε ο Α. Ναξάκης, γιατί ήξερα ότι υπήρχε σε ισχύ συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία η Ρουμανία παρέδωσε όλους τους Κούρδους που βρίσκονταν στο έδαφός της».

Ο Α. Ναξάκης, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, κατόρθωσε τότε να αποτρέψει τη μετάβαση στη Ρουμανία και ταξίδεψαν απευθείας στην Ελλάδα: «Κατόρθωσα να σώσω τον Οτσαλάν από την παράδοση στο Βουκουρέστι, είπε στο δικαστήριο, αλλά δεν μπόρεσα να αποτρέψω την Κένια».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος που έδωσε την ψευδή πληροφορία, ότι δήθεν πρόκειται να έρθει στις 29 Γενάρη ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας. Η άποψη αυτή διαψεύδει τα δήθεν «δρακόντεια μέτρα» κατά της έλευσης του Οτσαλάν και ενισχύει τη θέση ότι η ΕΥΠ και ο Χ. Σταυρακάκης ήθελαν να περάσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού χωρίς έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ