ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επικίνδυνη «αναβάθμιση» της Σούδας στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο

Απ' ευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Βιρτζίνια θα υπάγεται το «Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το ΝΑΤΟικό «Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής» που προβλέπεται να εγκατασταθεί στη Σούδα, στα πλαίσια της «ιστορικής αναδιάρθρωσης» του ΝΑΤΟ και της «νέας δομής διοίκησης» που αποφάσισε το διήμερο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας (NAC) των Βρυξελλών, θα υπάγεται απευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Norfolk (Βιρτζίνια) στις ΗΠΑ, το επονομαζόμενο «στρατηγική διοίκηση μετατροπής» (ACT).

Πρόκειται για ξεχωριστή μονάδα που δε θα ανήκει στη «νέα δομή διοίκησης του Νότιου τομέα» του ΝΑΤΟ, και δεν αφορά την ευρωπαϊκή δομή του ΝΑΤΟ, αλλά δημιουργείται κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ για να «αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις ασφαλείας», όπως δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Και γι' αυτό θα εδρεύει στη Σούδα, που αποτελεί αμερικανική βάση κεφαλαιώδους σημασίας για τον αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό πόλεμο». Δεν είναι σύμπτωση ότι οι υπόλοιπες ΝΑΤΟικές μονάδες που θα εδρεύουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα δίνουν απευθείας αναφορά στο αμερικανικό στρατηγείο (ACT), θα βρίσκονται στο Βέλγιο («στοιχείο Γενικού Επιτελείου») και σε τρία «κέντρα» στη Νορβηγία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, χώρες παραδοσιακά φιλοαμερικανικές και αμερικανοεξαρτώμενες, ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ερωτηθείς χτες σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ («ανακοίνωση Τύπου» της 12 Ιούνη 2003) έδειξε ν' αγνοεί τους «σαφείς όρους εντολής» δημιουργίας του ναυτικού «κέντρου» στη Σούδα και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου πρέσβης Νεζερίτης δήλωσε ότι «τώρα ελήφθη η πολιτική απόφαση, οι τεχνικές εντολές θα κανονιστούν αργότερα».

Το διήμερο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο (NAC), στη βάση των εντολών της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής της Πράγας ασχολήθηκε και με τους «τρεις τομείς εσωτερικής προσαρμογής», δηλαδή τη «νέα δομή διοίκησης», τη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ), η οποία «με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη μέχρι το 2004» (Γ. Παπαντωνίου) και το «ενιαίο δόγμα ασφαλείας» που αφορά κυρίως στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ. Για το τελευταίο ο Γ. Παπαντωνίου επιβεβαίωσε τη σημασία της πρότασης του στρατοκράτη της ΕΕ και πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα περί «ευρωπαϊκού δόγματος ασφαλείας» που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης (20/21 Ιούνη).

Ιδιαίτερες και μυστικές συζητήσεις γίνονται και για τις λεγόμενες ΝΑΤΟικές «δυνατότητες», δηλαδή «την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού» (Γ. Παπαντωνίου).

Στο διήμερο, με την ευκαιρία της παρουσίας του αρχιτέκτονα Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και όσον αφορά το «πλήρες φάσμα αποστολών της αναδιαρθρωμένης Συμμαχίας».

Κατ' αρχήν, η Γαλλία επιβεβαίωσε επίσημα τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική ΔΤΕ, με την ευκαιρία της ομόφωνης συναίνεσης στο NAC για την «παγκόσμια» αναφορά των μελλοντικών ΝΑΤΟικών επεμβάσεων.

Οπως δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό - Μαρί, το χτεσινό Συμβούλιο «κοίταξε προς το μέλλον και το ρεαλισμό», αποσιωπώντας τις ενδοατλαντικές διαφορές για την επέμβαση στο Ιράκ. Παρ' όλα αυτά ο πολύς Ντ. Ράμσφελντ έκανε μια ακόμη επίδειξη δύναμης, και απείλησε ότι η έδρα του ΝΑΤΟ ενδέχεται να φύγει από τις Βρυξέλλες, αν το Βέλγιο δεν αποσύρει το νόμο «περί οικουμενικής ευθύνης», που επιτρέπει στα δικαστήρια του Βελγίου να καταδικάζουν «εγκλήματα πολέμου» απ' όποιον και όπου διαπράττονται (!!!) Σύμφωνα με τον Ντ. Ράμσφελντ «τέτοιου είδους κατηγορίες είναι παράλογες (...) στο παρελθόν είχαν στραφεί εναντίον του Μπους πατρός, του Κ. Πάουελ και του Ρ. Τσένεϊ». Πρόσφατα κατηγορήθηκε και ο Ισραηλινός Αριέλ Σαρόν. Οι ΗΠΑ απείλησαν ότι δε θα χρηματοδοτήσουν τη νέα έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, που κατασκευάζεται ακριβώς απέναντι από την υφιστάμενη, αν το Βέλγιο δεν αποσύρει το νόμο του (!!!) Για τον Αμερικανό, εγκλήματα πολέμου διαπράττουν μόνο οι «εχθροί» των ΗΠΑ. Παρά τους διαξιφισμούς το διήμερο NAC αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Ετσι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, από τον ερχόμενο Αύγουστο του 2003, αναλαμβάνει το βασικό ρόλο στην Καμπούλ, μαζί με την πολυεθνική δύναμη «ασφαλείας» (FIAS). Οπως έγινε και με τα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στους «συμμάχους» να αναλάβουν αυτοί τις «μετασυγκρουσιακές», «βρώμικες» επιχειρήσεις κατοχής, ενώ η Ουάσιγκτον έχει την ψιλή κυριότητα των κατακτημένων χωρών. Τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Αφγανιστάν αναλαμβάνει για το πρώτο εξάμηνο η Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «η Ρωσία δεν επιθυμεί να στείλει στρατό στο Αφγανιστάν», παρ' όλο που της ζητήθηκε. Η ΝΑΤΟική απόφαση κάνει λόγο για «αποστολή στη βάση της εντολής του ΟΗΕ» με στόχο «ένα Αφγανιστάν ειρηνικό και δημοκρατικό» (!!!).

Οσον αφορά στο Ιράκ, το διήμερο NAC έλαβε δύο αποφάσεις:

1) Εληξε την απόφαση «υποστήριξης» της Τουρκίας ενόψει «ενδεχομένων ιρακινών επιθέσεων», που απετέλεσε πριν την επέμβαση στο Ιράκ, τη μόνη ΝΑΤΟική απόφαση που έγινε δυνατόν να ληφθεί,

2) «Το ΝΑΤΟ προσχωρεί στο αίτημα της Πολωνίας, που ζήτησε υποστήριξη ενόψει του ρόλου που θα αναλάβει στη σταθεροποίηση του Ιράκ».

Πρόκειται για ένα άλλο αμερικανικό κόλπο. Οι ΗΠΑ υποχρέωσαν ολόκληρο το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την Πολωνία, στην οποία θα ανατεθεί ένα τμήμα της κατοχής του Ιράκ. Επ' αυτού η Ισπανία ανακοίνωσε περιχαρής ότι θα αποστείλει 1.100 Ισπανούς μισθοφόρους για να ενισχύσουν την πολωνική κατοχή στο Ιράκ. Ο Ντ. Ράμσφελντ αμέσως επικρότησε «ένθερμα». Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «η Πολωνία θα συμμετέχει στη διασφάλιση της τάξης και της δημοκρατίας στο Ιράκ» (!!!) αλλά «εθελοντικά» (!!!) και «όχι ως συμμετοχή ΝΑΤΟ» (!!!). Ας σημειωθεί ότι στην «Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού» (CPD) του διήμερου NAC, ο Ντ. Ράμσφελντ «ενημέρωσε», λέει, τους «συμμάχους» για την «κατάσταση στο Ιράκ». Συζήτηση όμως στο NAC έγινε και για ενδεχόμενη αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή». Αργότερα ίσως (...)

Αντιδράσεις για τα στρατηγεία

Οι πρώτες εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού Τύπου για τη «νέα δομή διοίκησης» του ΝΑΤΟ, κάνουν λόγο για «νέο ΝΑΤΟ που στρέφεται εκτός Ευρώπης». Αποσιωπάται, βέβαια, το γεγονός ότι «στην πιο ριζική αναδιάρθρωση της ιστορίας του ΝΑΤΟ», όπως την αποκάλεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, και οι δυο «στρατηγικές διοικήσεις», η «επιχειρησιακή» στην Ευρώπη και η νεοταξίτικη στις ΗΠΑ, παραμένουν υπό αμερικανική ηγεσία. Αποσιωπάται, επίσης, ότι η «στρατηγική διοίκηση» του Ατλαντικού, δεν είναι πλέον «ΝΑΤΟική», αφού θα 'χει επίσημα «διπλή λειτουργία», ΝΑΤΟική και «διοίκησης» των στρατευμάτων ΗΠΑ, αλλά ουσιαστικά θα 'ναι ένα αμερικανικό στρατηγείο.

Μετά την 11/9/2001, οι ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς στο ΝΑΤΟ, το διαχωρισμό των δύο ΝΑΤΟικών «στρατηγικών διοικήσεων»: αυτή του Ατλαντικού θα ασχολείται αποκλειστικά με την «ασφάλεια των ΗΠΑ» και αυτή στην Ευρώπη με την «ασφάλεια» των αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη.

Η μείωση των «δομών διοίκησης» από είκοσι σε ένδεκα και η δημιουργία της ΝΑΤΟικής ΔΤΕ «χαιρετίζονται» ως «προσαρμογή στις νέες συνθήκες και στις νέες απειλές». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια της διαδικασίας για το νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο Ντ. Ράμσφελντ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με το βασικό υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Βιτορίνο. Ο «υποψήφιος» είναι επίτροπος στην Κομισιόν και το χαρτοφυλάκιό του είναι, βέβαια, αυτό της «δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων». Ο υποψήφιος του Ντ. Ράμσφελντ είναι ο υπεύθυνος για την «αντι-τρομοκρατία» στην Κομισιόν (!!!). Το «νέο αντι-τρομοκρατικό» ΝΑΤΟ, απαιτεί και νέα «αντιτρομοκρατική» ηγεσία.

Το Αιγαίο ανήκει στους Αμερικανούς!

Πώς είδε ο Τύπος τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Τον αστείο ισχυρισμό του Γ. Παπαντωνίου ότι η μοιρασιά στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ «ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα», δε φαίνεται να συμμερίζεται η πλειοψηφία των εφημερίδων.

Η κριτική ωστόσο είτε γίνεται από τη σκοπιά ότι «αδικηθήκαμε» και «επλήγησαν τα εθνικά συμφέροντα», είτε εστιάζεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης που δεν κατάφερε να πείσει τα υπερατλαντικά αφεντικά «να μας δώσουν περισσότερα». Εννοείται ότι το σωστό, αυτό που επιτάσσει το συμφέρον του λαού, είναι «έξω το ΝΑΤΟ»... Ακολουθεί μια επιλεκτική παρουσίαση ρεπορτάζ και άρθρων από το χτεσινό Τύπο.

Τα «Νέα» στο σχετικό ρεπορτάζ, που φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Αμερικανός διαιτητής στο Αιγαίο», επισημαίνουν ότι η απόφαση των Βρυξελλών για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ είναι «διπλής ανάγνωσης» και σημειώνουν: «Ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κρατά για την περιοχή μας η νέα δομή του ΝΑΤΟ που αποφασίσθηκε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο το ποια από τις δύο χώρες - και σε ποιο βαθμό - θα είναι κερδισμένη όσον αφορά το καυτό θέμα του επιχειρησιακού ελέγχου του εναέριου χώρου του Αιγαίου, θα φανεί κυρίως στην πράξη. Στη "μάχη" αυτή η Ελλάδα ξεκινά με μια μικρή νίκη "στα σημεία" αλλά ο "διαιτητής" που κάθε φορά θα κρίνει τον "αγώνα" είναι ο Αμερικανός διοικητής του νέου Αεροπορικού Στρατηγείου που εδρεύει πλέον στη Σμύρνη της Τουρκίας. Αυτός θα αποφασίζει δηλαδή αν θα εκχωρεί ή όχι τις τακτικές και επιχειρησιακές αποστολές στο "Αεροπορικό Κέντρο" (CAOC) της Λάρισας, της Ιταλίας ή θα τις κρατά ο ίδιος στη Σμύρνη».

Η «Καθημερινή» εκτιμά ότι «η Ελλάδα έμεινε χωρίς κανένα στρατηγείο» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει: «H νέα δομή έρχεται, αλλά το NATO φεύγει (από την Ελλάδα). Δυστυχώς, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν πλήρως. H τυπική και ουσιαστική υποβάθμιση της νατοϊκής παρουσίας στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών αποφάσεων των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις για τη νέα στρατιωτική δομή του NATO στερούν από την Ελλάδα το στρατηγείο στον Τύρναβο, χωρίς να αντικαθιστούν αυτήν την απώλεια με κάποια άλλη αντίστοιχη παρουσία. Αντιθέτως, η Τουρκία βρίσκεται με το αεροπορικό στρατηγείο στη Σμύρνη, αν και υπό Αμερικανό διοικητή, όπως κατά πάσαν πιθανότητα θα αποφασισθεί σε 6 μήνες».

Το «Εθνος» στο δικό του ρεπορτάζ γράφει: «Υποβαθμίζονται οι ρόλοι της Ελλάδας - περισσότερο - και της Τουρκίας - λιγότερο - στην κατανομή των νατοϊκών δυνάμεων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των συμμάχων (νοτίων κυρίως) χωρών, με τη χθεσινή υιοθέτηση της νέας βαθιάς μεταρρύθμισης της στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας. Με την απόφαση αυτή μειώνονται κατά περίπου 40% οι νατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στις χώρες-μέλη, αφού καταργούνται 10 από τα συνολικά 26 συμμαχικά στρατηγεία».

«Το Αιγαίο στον έλεγχο της Τουρκίας», διαπιστώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», που δε χάνει την ευκαιρία για «αντιπολίτευση» κάνοντας λόγο για «οδυνηρή διπλωματική ήττα της κυβέρνησης». Στο άρθρο της η εφημερίδα επισημαίνει: «Το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών. Η κυβέρνηση επικαλείται την υπαρκτή ή την ανύπαρκτη σύγκρουση του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, για να δείξει ότι η πολιτική της προσέγγισης έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Ομως το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η στρατιωτική αναβάθμιση της Τουρκίας και η παράλληλη υποβάθμιση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με συμπλήρωμα την ηθική νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Αγκυρας στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη».

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την κυβέρνηση το «Βήμα» διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα εξασφάλισε δύο νέα ΝΑΤΟικά στρατηγεία, σε Λάρισα-Σούδα». «Πρόκειται αναμφισβήτητα για αναβάθμιση της θέσης της χώρας στο ΝΑΤΟ», αποφαίνεται η έγκυρη... Στο ίδιο μήκος κύματος η «Ελευθεροτυπία» σε πρωτοσέλιδο αναγγελτικό «βλέπει» ότι «η Ελλάδα γίνεται κόμβος για το ΝΑΤΟ» και σημειώνει: «Κάτω από τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις(!) αποφασίστηκε χθες η νέα δομή του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο για τον αεροπορικό και ναυτικό έλεγχο της Νοτιοανατολικής πτέρυγάς του»...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Σκληρός» και ο Ερντογάν...

Καταρρέει το πρόσφατο δόγμα της κυβέρνησης περί ύπαρξης δύο γραμμών στην τουρκική εξωτερική πολιτική

Ο «έρωτας» της ελληνικής κυβέρνησης με το ρεαλιστή και εκσυγχρονιστή Τ. Ερντογάν τρεμοσβήνει, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να προσαρμοστεί απολύτως με τις πάγιες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτική, όπως αυτές έχουν επεξεργαστεί και εκφράζονται από το στρατιωτικό κατεστημένο που, επί της ουσίας, κυβερνά στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του επέρριψε ευθύνες στην «προκλητικότητα» των χειριστών των ελληνικών μαχητικών για τις εικονικές αερομαχίες του Αιγαίου. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είναι αυτά που παρενοχλούν, αφού πετούν οπλισμένα, ενώ τα τουρκικά είναι αφοπλισμένα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς, ερμηνεύοντάς τη μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι «πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα».

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Kanal D», ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι «ορισμένες φορές η Ελλάδα επιλέγει το δρόμο της αξιοποίησης ορισμένων πλεονεκτημάτων που θεωρεί ότι έχει, σχετικά με τις πτήσεις είτε ελληνικών πολιτικών αεροσκαφών, είτε τουρκικών» για να συνεχίσει αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη: «Εμφανίζει απέναντι στα δικά μας αεροσκάφη και ιδιαίτερα στα αεροσκάφη μας που πετούν δίχως οπλισμό, δικά της οπλισμένα αεροσκάφη. Αν ρωτήσετε ποια είναι η παρενόχληση, τα δικά μας αεροσκάφη είναι άοπλα και τα δικά τους οπλισμένα. Θεωρώ την εικόνα αυτή, αρνητική συμβολή στις θετικές εξελίξεις. Διότι η Τουρκία αναπτύσσει μία διπλωματική πρωτοβουλία και η λαϊκή βάση στην Ελλάδα, την αντιμετωπίζει θετικά. Αλλά φυσικά όλοι δεν μπορούν να σκέφτονται ίδια. Εκείνοι θέλουν να κατευθύνουν αρνητικά τις θετικές εξελίξεις».

Ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος «έγκυρες» πηγές υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι πολιτική κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει σκληρή επίσημη δήλωση για το θέμα. Οι στρατιωτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να «εξηγήσει» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το «δίκαιο» της Τουρκίας όπως απορρέει από διεθνείς συμφωνίες, λένε οι ίδιες πληροφορίες. «Το Γενικό Επιτελείο είναι ενοχλημένο επειδή αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνο του τους ελληνικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης αεροσκαφών», γράφει χαρακτηριστικά η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ. Οι ίδιοι κύκλοι αναμένουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 26 Ιούνη.

Ο Γ. Παπανδρέου

Τα σχέδια πτήσης των τουρκικών μαχητικών θα αποκαλύψουν τους υπαίτιους για τις σε πολλά επίπεδα - επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας έτσι στον Τ. Ερντογάν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην «προκλητικότητα» των χειριστών των ελληνικών μαχητικών.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Εχουμε ζητήσει από την τουρκική πλευρά να κατατίθενται σχέδια πτήσης των αεροσκαφών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι εάν γίνει αυτό, αν πράγματι υπάρχουν θέματα παρεξηγήσεων, αυτά θα διαλευκανθούν. Αν αντιθέτως, πράγματι υπάρχουν παρενοχλήσεις, κι αυτό θα φανεί, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά να συζητήσουν οι πολιτικοί διευθυντές και μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανόνων που ισχύουν για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο κλπ, να δουν πώς θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο είναι ένα επικίνδυνο ζήτημα. Και τούτο διότι ένα ατύχημα κατά λάθος μπορεί να δημιουργήσει μία τραγωδία για τους αεροπόρους, αλλά και οπωσδήποτε μία ένταση μεγαλύτερη των σχέσεών μας, τη στιγμή που προσπαθούμε να λύσουμε μεγάλα προβλήματα, όπως το Κυπριακό, και να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ