Κατά της Κουβανέζικης Επανάστασης και του Φ. Κάστρο στράφηκε ο Χρ. Λάμπρου με αφορμή κατάθεση μάρτυρα
Σε μια έξαρση πρωτόγονου συντηρητισμού - που είναι διάχυτος σε κάθε εκδήλωση του εν λόγω δικαστικού λειτουργού και που στην προκειμένη περίπτωση εκδηλώθηκε στην αντικομμουνιστική εκδοχή του - ο Χρ. Λάμπρου ρώτησε το μάρτυρα να του εξηγήσει πού οδήγησε η επαναστατική αλλαγή στην Κούβα. Οταν δεν πήρε την απάντηση που ήθελε, πρόσθεσε υπό μορφή ερωτήματος: «Αυτόν τον δικτάτορα τον Μπατίστα ποιος τον διαδέχτηκε; Δεν είναι δικτάτορας ο Φιντέλ Κάστρο;». Η απάντηση του Ευάγ. Πισία ήταν κατηγορηματική ότι το καθεστώς της Κούβας είναι από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, της Λατινικής Αμερικής αλλά και πάλι ο εισαγγελέας ξεσπάθωσε επικαλούμενος τους Κουβανούς φυγάδες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απόδειξη ότι η Κούβα έχει δικτατορία και ο Φιντέλ Κάστρο είναι ένας δικτάτορας αλά Μπατίστα. Ηταν δε τόσο εμφανής η πρόθεσή του να υποστηρίξει και να επεκτείνει αυτό το σκεπτικό που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου, Μ. Μαργαρίτη, ο οποίος ζήτησε να μη γραφεί τίποτα απ' όσα είπε ο εισαγγελέας στα πρακτικά, ενώ ο ίδιος σημείωσε: «Είναι μια χώρα φιλική με την Ελλάδα και τη σεβόμαστε και την αγαπάμε την Κούβα. Δεν υπάρχει θέμα. Ασε που είναι και πολύ όμορφη χώρα».
Κατά τ' άλλα, η δίκη εξελίχθηκε με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης. Πρώτος κατέθεσε ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα. Ο Γ. Καραμπελιάς δέχτηκε ότι η «17Ν» είχε πολιτικά κίνητρα για τη δράση της, με την οποία, όπως δήλωσε, διαφωνεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, όταν ο τελευταίος ήταν φοιτητής στο Παρίσι, τον Δ. Κουφοντίνα, τον οποίο, όπως είπε, είχε συναντήσει σε φοιτητικές εκδηλώσεις την περίοδο 1979-1980, και τον Θ. Ψαραδέλλη, τον οποίο χαρακτήρισε εξαίρετο άνθρωπο.
Κατόπιν κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γ. Σταματόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η «17Ν» είναι αμιγώς πολιτική οργάνωση που ξεπήδησε στο πλαίσιο συγκεκριμένων συνθηκών, ελληνικών και παγκόσμιων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κόσμος θεωρεί τα μέλη της «17Ν» που δικάζονται πολιτικούς ακτιβιστές, ότι τα εγκλήματά τους είναι πολιτικά, ενώ για τον Δ. Κουφοντίνα είπε πως «έχει επιδοκιμαστεί απ' όλη την ελληνική κοινωνία η τιμιότητά του και η ανάληψη των ευθυνών του».
Τελευταίος κατέθεσε ο καθηγητής των ΤΕΙ Ευάγγελος Πισίας, ο οποίος χαρακτήρισε τη «17Ν» «ομάδα ένοπλης πολιτικής βίας με επαναστατικά χαρακτηριστικά». Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας επιχείρησε να δώσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κατά τη γνώμη του έγινε δυνατή η εμφάνιση της «17Ν» και υποστήριξε πως αν δεν είχε εμφανιστεί αυτή η οργάνωση θα είχε παρουσιαστεί κάποια άλλη με παρόμοια χαρακτηριστικά.
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
Ακρως αντεργατικό, αλλά και ρατσιστικό εμφανίζεται το ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απέναντι στους άνεργους και στους επί σειρά ετών εποχικούς πυροσβέστες.
Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα αλλάζουν οι προϋποθέσεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού δασοπυρόσβεσης και απαγορεύεται η πρόσληψη ατόμων πάνω από 40 χρόνων για τους εποχικούς πυροσβέστες και 45 ετών για τους εποχικούς οδηγούς. Ετσι αποκλείονται έμπειροι εποχικά πυροσβέστες, γνώστες των περιοχών και των προβλημάτων, αφού η πλειοψηφία τους έχει εμπειρία πάνω από 10 χρόνια. Επίσης με άλλο άρθρο του ίδιου του ΠΔ, πριμοδοτούνται με 300 μόρια οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων, έναντι 100 μορίων που δίνει στους υποψήφιους των απομακρυσμένων δήμων και κυρίως χωριών σε δασικές περιοχές. Κατ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση που κρατάει... και το μαχαίρι και το πεπόνι, ρυθμίζει τα της εκλογικής της πελατείας και διευρύνει τους εκλογικούς της καταλόγους με νέους «πελάτες» ψαρεύοντας από τους ανέργους, που η πολιτική της δημιουργεί. Φροντίζει, όμως, και αυτούς που αποβάλλει ως γερασμένους από την ηλικία των 40 και 45 ετών, να τους κρατάει σε πολιτική ομηρία. Κι αυτό γιατί στο προαναφερόμενο ΠΔ προβλέπεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μπορούν να προσληφθούν και άτομα πάνω απ' αυτές τις ηλικίες, αφού δηλωθεί παραίτηση από κάποιον νεοπροσληφθέντα...
Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο ΠΔ για την πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών και οδηγών, καταγγέλλουν με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τέσσερις «πρώην» εποχικοί από την Εύβοια: Ο Ιωαν. Παύλου απ' τα Καμπιά του Δήμου Διρφύων, ο Γ. Σταματούκος απ' το Μίστρο, ο Αλ. Τσακούμης από τη Νέα Αρτάκη και ο Απ. Μπαταριάς απ' τον Μύτικα του Δήμου Ληλαντίων. Ολοι τους άνεργοι, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στη δασική πυρόσβεση, ζητούν την ανάκληση του συγκεκριμένου ΠΔ και την επαναφορά σε ισχύ του προηγούμενου.
Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Πόλη και ναρκωτικά - Μάχες ζωής», διοργανώνει το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στις 25 και 26 Ιούνη, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Τα μέλη της «Διάβασης» θα παρουσιάσουν τη δική τους μάχη για ζωή, μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια και συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και άλλοι φορείς και καλλιτέχνες.
«Οι πρόσφατες συγκυρίες ανέδειξαν την ανάγκη των ανθρώπων της πόλης μας να εκφράσουν τη συσπείρωσή τους ενάντια στον πόλεμο. Αυτό υπήρξε για μας η αφορμή να μιλήσουμε για τις δικές μας καθημερινές "μάχες". Τους αγώνες, που δε δίνονται σε πεδία μαχών, με πραγματικά πυρά, αλλά γι' αυτόν τον αγώνα που δίνουμε εμείς, στην προσπάθεια για απεξάρτηση», υπογραμμίζουν, στη σχετική ανακοίνωσή τους, το προσωπικό και τα μέλη της «Διάβασης».
Η «Διάβαση» είναι ένα πολυφασικό πρόγραμμα, που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης σε ενήλικους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους.
Απάντηση στα σχέδια «ανάπλασης» του Πεδίου του Αρεως, ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πρωτεύουσας, που απεργάζεται η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΠΕΑ). Οπως τονίζεται, «τα μείζονα προβλήματα από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη του Πεδίου του Αρεως μπορούν να αντιμετωπιστούν με διορθωτικές παρεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα, χωρίς να μεταβληθεί η δομή και η υπάρχουσα διαμόρφωση».
Παράλληλα, ζητά, σε περίπτωση που προχωρήσει η ανάπλαση, Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Ομως, σχέδια ανάπλασης ενός σημαντικού τόπου της Αθήνας που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα και θα δώσει απαντήσεις στις νέες απαιτήσεις, μπορούν να προκύψουν μόνο από την πραγματοποίηση Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, όπου με την κατάθεση ιδεών και προτάσεων, με δημόσιο διάλογο και συναίνεση, θα επιλεγεί η καλύτερη αρχιτεκτονική ιδέα για την υλοποίηση της ανάπλασης».