Associated Press |
Αμερικανικό τανκς περιπολεί σε μια αγορά της Βαγδάτης |
Εκτός ΟΠΕΚ θα μείνει το Ιράκ όσο βρίσκεται υπό αμερικανική κατοχή. Αυτό αποφάσισαν, χτες, οι χώρες - μέλη του Οργανισμού, που συνεδρίασαν στην Ντόχα του Κατάρ, υιοθετώντας πρόταση που είχε διατυπώσει, σε γενικές γραμμές, εδώ και αρκετές μέρες η Βενεζουέλα. Η απόφαση αυτή, εκτός από σημαντική συμβολική σημασία, έχει, ως ένα βαθμό, και πρακτικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς το Ιράκ βυθίζεται μέρα με την ημέρα σε ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια και η αμερικανική κατοχική διοίκηση παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
«Δεν μπορούμε να έχουμε σχέση με το Ιράκ, ώσπου να αναδειχτεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη ιρακινή κυβέρνηση. Αυτή είναι η απόφαση όλων και δε σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε το Ιράκ. Ο ΟΠΕΚ πράττει όπως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί σε τέτοιες περιστάσεις και δεν αποτελεί εξαίρεση». Αυτά δήλωνε, μετά το τέλος της συνόδου του Οργανισμού στην Ντόχα, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, εκ μέρους και των υπολοίπων μελών. Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε, επίσης, να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου, για τουλάχιστον 7 βδομάδες, γεγονός που ερμηνεύτηκε από διεθνείς αναλυτές ως ένδειξη ότι οι χώρες - μέλη αμφισβητούν τη δυνατότητα του Ιράκ να επαναλάβει, σε πλήρη ισχύ, τις εξαγωγές του μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα.
Η απόφαση για «αποκλεισμό» του Ιράκ από τον ΟΠΕΚ προκάλεσε έντονη ανησυχία στη διεθνή πετρελαιαγορά, καθώς εκτιμάται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει προβλήματα στις ιρακινές εξαγωγές και στη σύναψη νέων συμβολαίων, όπως προσδοκεί η αμερικανική κατοχική διοίκηση. Ο επικεφαλής της, Πολ Μπρέμερ, χθες, παραδεχόταν ότι η ιρακινή οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον, προκειμένου να πετύχει μια κάποια αναθέρμανσή της, θα χρηματοδοτήσει, διά μέσου της USAID, με 100 εκατομμύρια δολάρια την ανοικοδόμηση δρόμων και κτιρίων. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι άρχισε, εσπευσμένα, η εκτύπωση ιρακινών δηναρίων, καθώς παρατηρείται τεράστια έλλειψη ρευστού. Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας τόνωσης της ιρακινής οικονομίας, η αμερικανική εταιρία «Bechtel», που έχει αποσπάσει προνομιακά συμβόλαια χωρίς διαγωνισμούς για την ανοικοδόμηση του συστήματος ενέργειας, υδροδότησης, αποχέτευσης, των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και των αεροδρομίων, ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει, για τις εργασίες αυτές, κυρίως Ιρακινούς.
Ταυτόχρονα, όμως, ρευστή παραμένει η κατάσταση και στον τομέα της ασφάλειας. Το βράδυ της Τρίτης, ένας Αμερικανός αλεξιπτωτιστής σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με χειροβομβίδες στη Νότια Βαγδάτη. Χθες, συνεχίστηκαν οι ευρείς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά «υπολειμμάτων του μπααθικού καθεστώτος» στα βόρεια της Βαγδάτης, ενώ ανακοινώθηκε ότι έγιναν 2 ακόμη συλλήψεις από τη λίστα των 55 καταζητούμενων αξιωματούχων. Οπως έγινε γνωστό, έχει, επίσης, αρχίσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου ενός από τους συλληφθέντες αξιωματούχους, κατά την κράτησή του, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε.
Οι έρευνες, θεωρητικώς, συνεχίζονται και για το απαγορευμένο ιρακινό οπλοστάσιο. Στο θέμα αναφέρθηκε, και πάλι, ο απερχόμενος επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωνε ότι «δεν έχει ιδέα αν τελικά θα βρεθούν όπλα». Ο Μπλιξ κατηγόρησε μέρος της αμερικανικής ηγεσίας ότι «εξαπέλυσε εκστρατεία σφοδρής δυσφήμισης σε βάρος του και σε βάρος των επιθεωρητών», ότι άσκησαν «τρομακτικές πιέσεις για να πετύχουν τις ευνοϊκές, για τους στόχους τους, αναφορές» και ότι «ξεκίνησαν έναν πόλεμο χωρίς στέρεες αποδείξεις». Κατέληξε, μάλιστα, ότι «πολλοί στην Ουάσιγκτον θα χαίρονταν αν καταστρεφόταν πλήρως ο ΟΗΕ».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Δεν πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
«Οσον αφορά την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ως είθισται, δε θα παρουσιαστώ ενώπιόν της. Θα το πράξει όμως ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο», δήλωσε ο Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων, επικαλούμενος το Σύνταγμα της χώρας, που πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εθιμικό.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα συνεργαστεί με όλους τους δυνατούς τρόπους» με τη μεικτή Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας (ISC) της Βουλής, η οποία, αντίθετα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.
Αντιμέτωπος με κατηγορίες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης και παραπληροφόρηση προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ δέχτηκε τη διενέργεια έρευνας από την ISC, τα εννέα μέλη της οποίας έχουν διοριστεί από τον ίδιο και υποβάλλουν στον ίδιο τις εκθέσεις τους, τις οποίες έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει πριν δημοσιοποιηθούν.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ανέλαβε με δική της πρωτοβουλία την υπόθεση και ζήτησε την κατάθεση του πρωθυπουργού και του στενότερου συμβούλου του Αλαστερ Κάμπελ. Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος καθώς και η αντιπολίτευση ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας, πράγμα το οποίο ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε, φυσικά...