ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Νόμιμο» το «τσεκούρωμα» των δημοκρατικών δικαιωμάτων!

Ενας ακόμη «θρίαμβος» της αστικής «δημοκρατίας» στη Ρωσία!

Στις 11 Ιούνη το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣΔ) της Ρωσίας εξέδωσε την απόφασή του, σχετικά με την προσφυγή 117 Ρώσων βουλευτών, που ζητούσαν να θεωρηθεί αντισυνταγματική η απαγόρευση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που επέβαλε η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας.

Να θυμίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) είχε εκδηλώσει πέρσι την πρόθεσή του να προκαλέσει δημοψήφισμα με τα εξής 4 ερωτήματα: «1. Συμφωνείτε ή όχι με την έγκριση νόμου, με τον οποίο θα απαγορεύεται η αγορά - πώληση της γης, εξαιρουμένων των ιδιωτικών κήπων και της γης, όπου υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες και κτίρια επιχειρήσεων; 2. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι το ποσό των ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων δημοτικών τελών δεν πρέπει στο σύνολό τους να ξεπερνά το 10% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας; 3. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι ο κατώτερος μισθός και η σύνταξη του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζοντας από το 2004, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από το όριο διαβίωσης; 4. Συμφωνείτε ή όχι με το ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία το υπέδαφος, τα δάση, οι λίμνες και οι άλλοι φυσικοί πόροι, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις σιδηροδρομικής μεταφοράς, του θερμο-ενεργειακού συμπλέγματος, της αμυντικής βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, θα πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία, ως αντικείμενα, που θα εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και την αξιοπρεπή ζωή κάθε πολίτη;».

Για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, το ΚΚΡΟ, στηριζόμενο κι από τα άλλα ΚΚ και αριστερά κόμματα κι οργανώσεις, άρχισε τη συλλογή των αναγκαίων 2 εκατομμυρίων υπογραφών. Λίγες μέρες αργότερα, στις 18/9/2002, η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας (δεξιές και «κεντρώες» Κοινοβουλευτικές Ομάδες) κατ' εντολήν του Προέδρου Πούτιν προχώρησε στην αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου, με στόχο να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ηταν, δε, τέτοια η ανάγκη απαγόρευσης του δημοψηφίσματος, που ο προεδρεύων σ' εκείνη τη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας υποχρέωσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τέσσερις φορές, έως ότου συγκεντρωθούν οι 300 απαραίτητοι ψήφοι (στους 450 βουλευτές) για την αλλαγή του ομοσπονδιακού νόμου για το δημοψήφισμα. Κι αυτό, γιατί στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες ο πολυπόθητος αριθμός δε συγκεντρωνόταν. Με βάση αυτήν την αλλαγή, απαγορεύτηκε η προκήρυξη δημοψηφίσματος στη χώρα ένα χρόνο πριν από τις εκλογές (βουλευτικές - προεδρικές). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δε μπορεί να πραγματοποιηθεί, επειδή το Δεκέμβρη του 2003 αναμένεται να γίνουν οι τακτικές βουλευτικές εκλογές και την άνοιξη του 2004 οι προεδρικές εκλογές.

Οι 117 βουλευτές που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμιζαν με την προσφυγή τους πως τόσο η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν έξω από τους τύπους (εκτός των άλλων, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πολλοί φίλο-κυβερνητικοί βουλευτές, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, ψήφιζαν και με τις ειδικές κάρτες των συναδέλφων τους (!), που ήταν απόντες από την ψηφοφορία), όσο και επί της ουσίας, αφού είναι φανερό ότι αυτή η αλλαγή του συγκεκριμένου ομοσπονδιακού νόμου περιορίζει έως και καταστέλλει ένα από τα σημαντικότερα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Παρ' όλα αυτά, το ΣΔ έκρινε νόμιμο το «τσεκούρωμα» του δημοκρατικού δικαιώματος της προκήρυξης δημοψηφίσματος, ενώ αρνήθηκε να εξετάσει την όλη διαδικασία της έγκρισης αυτής της αλλαγής του νόμου. Ετσι γράφτηκε ένας ακόμη «θρίαμβος» της αστικής «δημοκρατίας» στη Ρωσία!


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ιδιότυπες κυρώσεις με πρόσχημα το λαθρεμπόριο...

Πυκνή η παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στη Ν. Κορέα

Associated Press

Πυκνή η παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στη Ν. Κορέα
ΣΕΟΥΛ - ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ν. Κορέα το αρνείται. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών το υπαινίσσεται. Ωστόσο, η νέα τακτική ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Αυστραλίας, που μοιάζει με την επιβολή ιδιότυπων κυρώσεων, είναι ήδη εδώ και μερικές μέρες γεγονός: Βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία, που αράζουν στα λιμάνια της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους και απαγορεύεται βραχυπρόθεσμα ο απόπλους τους, με προσχήματα όπως «μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας», «υποψίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων» κλπ.

Το περασμένο 48ωρο, δύο βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία υπέστησαν σε λιμάνια της Ιαπωνίας τέτοιους ελέγχους και απαγορεύτηκε «προσωρινά» ο απόπλους, λόγω ...«μη τήρησης όλων των κανόνων ασφαλείας»...

Ηδη, αυτού του είδους οι ενέργειες σχολιάζονται από μεγάλη μερίδα του νοτιοκορεατικού και ιαπωνικού Τύπου ως ιδιότυπο εμπάργκο έναντι της ΛΔ Κορέας. Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σεούλ, Τόμας Χάμπαρντ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως «δεν πρόκειται για κυρώσεις, αλλά για την αυτονόητη εφαρμογή του νόμου». Εντούτοις, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, μίλησε το ίδιο 24ωρο για μία «συνεργασία» ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις της χώρας του, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με στόχο ...«την πάταξη του βορειοκορεατικού λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών»! Σύμφωνα με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ΑΒC, υπάρχουν «εδώ και καιρό» συναφείς συζητήσεις αξιωματούχων των παραπάνω χωρών με βασικό άξονα «τη συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων, με στόχο την ανάσχεση βορειοκορεατικών πλοίων, έναντι των οποίων υπάρχουν υποψίες για λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών». Ο Ντόουνερ είπε πως η πρόταση αυτή συζητούνταν ήδη (χτες...) στη διάρκεια συνομιλιών στο Τόκιο, ενόψει της συνάντησης της ΕΕ στη Μαδρίτη (στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας), με θέμα την κατάρτιση ενός ευρωενωσιακού σχεδίου για την αστυνόμευση του υπερατλαντικού εμπορίου».

Συνομιλίες;

Κινητικότητα, πάντως, παρατηρείται παράλληλα στη διπλωματική σκακιέρα, με τις φήμες να θέλουν την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα και Ιαπωνία, με βασικό στόχο την εκτόνωση(;) της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Χτεσινά δημοσιεύματα δύο μεγάλων ιαπωνικών εφημερίδων (Γιομιούρι και Ασάχι), επικαλούμενα δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, υποστήριζαν πως οι πολυμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό ζήτημα θα πραγματοποιηθούν «μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα πριν τον ερχόμενο Αύγουστο». Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε χτες με δήλωση του λαλίστατου Αμερικανού πρέσβη στη Σεούλ, που φάνηκε επιφυλακτικός για το εάν η ΛΔ Κορέας θα συμμετάσχει σε συνομιλίες.

Πάντως, η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο θα απασχολήσει - εάν δε μονοπωλήσει - τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου χωρών Ασίας και Ειρηνικού (ASEAN) στην Καμπότζη, που έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 16 έως τις 20 τρέχοντος μηνός. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Λι Ζιαοξίνγκ, που θα μεταβεί στην Υπουργική Σύνοδο του ASEAN, εξέφρασε ήδη την επιθυμία της Κίνας να κανονιστεί ένας νέος γύρος συνομιλιών σε σχέση με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο αρμόδιος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ασίας, Φου Γινγκ, σημείωσε πως η Κίνα «επιθυμεί να κανονίσει ένα νέο γύρο συνομιλιών με τη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ, γιατί πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία, την οποία και ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε»...

Ενόψει της Υπουργικής Συνόδου του ASEAN, οι Φιλιππίνες εμφανίστηκαν υποστηριχτές μιας βιώσιμης λύσης, που θα εκτονώσει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο «ενδεχομένως μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Πιονγιάνγκ». Ωστόσο, από τη Σύνοδο της Καμπότζης θα λείπει ένας απ' τους βασικούς πρωταγωνιστές: Ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, που ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σ' αυτήν τη συνάντηση...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ