ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντεργατικές αποφάσεις διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

Η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των όποιων κατακτήσεων για την εφαρμογή των ελαστικών και άτυπων μορφών απασχόλησης, εκφράστηκε ξεκάθαρα στην 91η Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη.

Οι συζητήσεις στις επιτροπές με θέμα τις εργασιακές σχέσεις κινήθηκαν μακριά και έξω από την υπεράσπιση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Εγινε κοινά αποδεκτό το γεγονός της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης και άτυπων μορφών απασχόλησης και οι συζητήσεις περιορίστηκαν στη λήψη αποφάσεων για το κανονιστικό πλαίσιο που θα συνοδεύει τις μορφές. Πρόκειται για αποφάσεις σε βάρος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, οι οποίες θα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και θα προχωρούν στην παραπέρα αφαίρεση σημαντικών κατακτήσεών τους. Να σημειωθεί, δε, ότι από μεγάλες χώρες μπήκε έντονα το ζήτημα να μην είναι υποχρεωτικές οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας επιβεβαιώνοντας έτσι τη διάθεσή τους για νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στο ILO, o υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ανέδειξε ως ένα από τα κεντρικά θέματα στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα τη διεύρυνση του κοινωνικού διαλόγου. Δηλαδή, τη διαδικασία όπου κυβέρνηση και εργοδοσία με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών θα περάσουν και νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι βασικά εργαλεία για την πολιτική της απασχόλησης είναι η νομοθεσία που θα καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές στην απασχόληση (τακτική που οδηγεί σε μεγαλύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων), το συντονισμό των εθνικών πολιτικών, τον κοινωνικό διάλογο και την εταιρική ευθύνη.

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συνέχισε τις επαφές με άλλες αντιπροσωπείες, ενώ συμμετείχε και στη σύσκεψη της ΠΣΟ που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιούνη έφθασε σε πλήθος αντιπροσώπων, ενώ μοιράστηκε φυλλάδιό του στην αγγλική γλώσσα που αναφερόταν στην ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του αγώνα του κουβανικού λαού, στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, στην κατάληψη των γραφείων της «British Airways» στις 14 Απρίλη από το ΠΑΜΕ (μία από τις ενέργειες καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά του λαού του Ιράκ), και στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο»

Σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και οικονομικών δικαιωμάτων όσων εργαζομένων κληθούν να εργαστούν στη «Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΝΟΑ), προχωρά η κυβέρνηση, δηλώνοντας προκλητικά διά του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή ότι «δε θα σταματήσουμε μπροστά στην άρνηση οποιουδήποτε»!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε αργά προχτές το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Από όσα είπε ο υπουργός, γίνεται ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ίδρυση μιας μικρής εταιρίας, αποκλειστικά αεροπορικού έργου, οικονομικά «καθαρής», με λίγα αεροσκάφη, μικρό δίκτυο και λίγους εργαζόμενους οι οποίοι θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η εταιρία αυτή θα ξεπουληθεί σε ιδιώτες, ενώ στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν ξεχωριστά και οι κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τεχνική βάση κλπ.).

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΟΣΠΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της ΝΟΑ, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις με τους κλάδους των ιπταμένων. Τα κεφάλαια της ΝΟΑ κατ' αρχήν θα είναι τραπεζικά με προοπτική να αντικατασταθούν από ιδιωτικά. Η ΟΑ θα υπογράψει συμβάσεις έργου με τη ΝΟΑ, ενώ τα ιδιόκτητα αεροσκάφη της ΟΑ θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία, κάποια θα δοθούν με μορφή ενοικίασης επίσης στη ΝΟΑ και τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στις κατασκευάστριες εταιρίες. Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων της ΟΣΠΑ για τα ασφαλιστικά και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΟΑ, ο υπουργός αρκέστηκε να πει: «Πρόθεσή μας είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους εργαζόμενους», ενώ η απάντησή του στο ερώτημα ποιο θα είναι το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς στη ΝΟΑ, είπε: «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας ανταπόκριση στο διάλογο αν θα έρθετε να τα ρυθμίσουμε. Αλλιώς θα νομοθετήσουμε».

Με δεδομένη την κυβερνητική αδιαλλαξία στην εφαρμογή του καταστροφικού της σχεδίου για την ΟΑ, αλλά και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοσημείωτη είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, η οποία διά του προέδρου της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει «καλό το κλίμα των συζητήσεων» με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και εμφανίζεται αισιόδοξη για τη «διαμόρφωση κοινής πορείας προς την εξυγίανση της ΟΑ»!

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΣΠΑ. Το μόνο που τους απομένει είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με τον ενωτικό τους αγώνα να βάλουν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ - ΑΣΕΤΙΛΙΝΗΣ
Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι του κλάδου

Με 48ωρη πανελλαδική, σήμερα και αύριο, απαντούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των βιομηχανιών παραγωγής και εμφιάλωσης οξυγόνου - ασετιλίνης και άλλων αερίων. Αιτία της απεργίας το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του σωματείου Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων και των εργοδοτών που κράτησαν αδιάλλακτη στάση.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικεί το σωματείο είναι η αύξηση κατά 6% στα καταβαλλόμενα με το οποίο διαφωνεί η εργοδοσία, προτείνοντας αυξήσεις 3% σε αυτά που προβλέπει η ομοιοεπαγγελματική σύμβαση κάθε κλάδου. Να σημειωθεί ότι τον κλάδο στη χώρα μας «λυμαίνονται» κυρίως δύο πολυεθνικές, η γαλλική «Air Liquide» και η γερμανική «Linte Hellas», οι οποίες καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος - ιδιαίτερα η γαλλική, που βρίσκεται στην 79η θέση (την προηγούμενη χρονιά βρίσκονταν στην 145η θέση) από πλευράς κερδών το 2002 ανάμεσα στις εκατό ποιο κερδοφόρες.

  • Το δικαστήριο δικαίωσε το Ν. Αργυρό, πρακτικό μηχανικό Β', μετά από δύο χρόνια αγώνα του σωματείου Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Βιομηχανιών Οξυγόνων - Ασετιλίνης και του ίδιου. Το δικαστήριο διέταξε την επαναπρόσληψή του στη γαλλική επιχείρηση παραγωγής αερίων «Air Liquide» που τον είχε απολύσει (παράνομα από ό,τι αποδείχτηκε) τον Οκτώβρη του 2000. Ομως η εταιρία στέλνει τον εργαζόμενο με βλαπτική μετάθεση στο εργοστάσιο εμφιάλωσης στον Ασπρόπυργο αλλάζοντας έτσι και τη φύση της εργασίας του. Ηδη το σωματείο προκάλεσε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας που και αυτή θεωρεί τη μετάθεση βλαπτική.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απαρχαιωμένος Οργανισμός και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νησιού, τα οποία οξύνονται στο έπακρο λόγω της έλλειψης του στοιχειωδώς αναγκαίου, σύμφωνα με το νόμο, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού και προσωπικού εστίασης και καθαριότητας.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή.

Το ενιαίο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου και των ΚΥ, αναφέρει ο βουλευτής, σημειώνει ότι ο ισχύων από το 1986 Οργανισμός του νοσοκομείου είναι για 170 κρεβάτια και προβλέπει συνολικά 442 άτομα προσωπικό. Αντί γι' αυτό όμως, σήμερα υπάρχουν 220 κρεβάτια και το προσωπικό είναι μόνο 367 άτομα.

Ετσι, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση πρόσληψη 100 τουλάχιστον ατόμων μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Ακόμα, τροποποίηση του υπάρχοντος Οργανισμού ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου με όλες τις υποδομές, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της Ιατρικής Επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου.

«Τα προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου και των ΚΥ Κέρκυρας είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας που περικόπτει τις κοινωνικές παροχές, εμπορευματοποιεί την Υγεία και τη μετατρέπει από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα», τονίζει ο Αντ. Σκυλλάκος.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και πότε στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου και των ΚΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ