ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
Το ξεπούλημα ξεσηκώνει εργαζόμενους και κτηνοτρόφους

Eurokinissi

Την πώληση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» στην ιδιωτική εταιρία «ΚΟΛΙΟΣ» ανακοίνωνε τελεσιγραφικά την περασμένη Τετάρτη η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι όροι μεταβίβασης. Ετσι, ένα συνεταιριστικό εργοστάσιο ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με οδυνηρές συνέπειες για τους εκεί εργαζόμενους, αλλά και τους κτηνοτρόφους. Η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας και η ΑΤΕ δεν τήρησαν καν ούτε τις τυπικές διαδικασίες που ήταν υποχρεωμένοι να τηρήσουν σχετικά με τους εργαζόμενους, αφού δεν προσκάλεσαν τους εκπροσώπους τους προκειμένου να ρυθμιστούν, πριν τη μεταβίβαση, όχι μόνον τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης αλλά και οι εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Κι ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Φλωρίδης διαβεβαίωνε, λίγες μέρες πριν, τα μέλη του σωματείου ότι σε καμία ενέργεια δε θα προβεί η κυβέρνηση αν προηγούμενα δε συζητήσει με τους εργαζόμενους, στη συνέχεια όμως τους αγνόησε επιδεικτικά...

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι στην «ΑΓΝΟ» και οι κτηνοτρόφοι-γαλακτοπαραγωγοί αντιλαμβάνονταν τον τελευταίο καιρό τις επιπτώσεις από τις άσχημες εξελίξεις που δρομολογούνταν για τη σημαντική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της «ΑΓΝΟ» μετά την απόφαση κυβέρνησης και ΑΤΕ να την ξεπουλήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για παραχώρηση στην «ΚΟΛΙΟΣ» η αγωνία, όπως και η αγανάκτηση των εργαζομένων, έφτασε στο αποκορύφωμα. Ολα δείχνουν ότι ο ιδιώτης που την αγοράζει αναλαμβάνει ο ίδιος «να καθαρίσει» με το προσωπικό. Αμέσως κήρυξαν 24ωρη απεργία και αποφασίζουν γι' αυτή τη βδομάδα κλιμάκωση του αγώνα τους.

«Από στιγμή σε στιγμή θα βρεθούμε σ' ένα καθεστώς εργαζόμενοι να συζητάνε μόνο με το νέο ιδιοκτήτη! Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες αν πάρει κανείς υπόψη του ότι σε προηγούμενες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης παρά το ότι έμπαιναν τριτεγγυητές υπουργεία αυτές αθετούνταν την επόμενη μέρα», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Φ. Γεωργουδάκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι το ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ» στην «ΚΟΛΙΟΣ» αποτελεί ένα σκάνδαλο.

Οσον αφορά το προσωπικό γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση και ΑΤΕ δεν ήθελαν να αναλάβουν την πολιτικά επαχθή απόφαση δραστικής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων. Το έργο αυτό το αναθέτουν στο νέο ιδιοκτήτη.

Οπως τονίζεται σε αναφορά- διαμαρτυρία του σωματείου προς την ΑΤΕ, η βιομηχανία γάλακτος «ΑΓΝΟ» ιδρύθηκε από τις Ενώσεις Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης με κύριο σκοπό να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η εκμετάλλευση όχι μόνον των παραγωγών από ατομικά συμφέροντα ή από ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και των καταναλωτών, ώστε να προμηθεύονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία για κομματικούς σκοπούς - όπως έκαναν, άλλωστε, με όλες τις συνεταιριστικές βιομηχανίες... - την οδήγησαν στην υπερχρέωση: Τόσο με την πολιτική τιμών που την υποχρέωναν να αγοράζει και να πουλά όσο και με τα δυσβάσταχτα δάνεια που έδινε για να καλύπτει την αντιαγροτική της πολιτική. Ακολούθως, βάζοντάς τη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με ευθύνη της ΑΤΕ δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ανάπτυξης της βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απαξίωσή της, που σήμερα χρησιμοποιείται σαν βασικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημά της.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά όσον αφορά στη σημερινή εικόνα της επιχείρησης, που αποτελεί στην πραγματικότητα περιουσία που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εδώ και 50 χρόνια. Το 1998 που ανέλαβε η ΑΤΕ την επιχείρηση η «ΑΓΝΟ» είχε τζίρο 24 δισ. ενώ σήμερα μόλις φθάνει τα 9 δισ. Στο ίδιο διάστημα χάθηκαν 200 θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση, πλέον, έχει φτάσει στο απροχώρητο με την επιχείρηση ξεπουλήματος. Οι εργαζόμενοι απαντούν με τις κινητοποιήσεις τους στο ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ». Απαιτούν να μην απολυθεί κανένας από τους 430 εργαζόμενους και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Απαιτούν την ανάπτυξη της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας για τη στήριξη και ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφίας.

Στην κατεύθυνση αυτή με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, τους άλλους εργαζόμενους, σε συντονισμένους αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα συμφέροντα των δικτυωμένων με την «ΑΓΝΟ» αγροτών της περιοχής κινδυνεύουν καθώς τίθενται υπό την κρίση και την εποπτεία μιας ιδιωτικής κερδοσκοπικής επιχείρησης με άγνωστους σχεδιασμούς. Η, έτσι κι αλλιώς, βαλλόμενη από την αντιαγροτική πολιτική (της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) κτηνοτροφία δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Αλλά και οι καταναλωτές, για μια ακόμα φορά, θα πληρώσουν το κόστος μιας ακόμα ιδιωτικοποίησης, για την κερδοσκοπία μιας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης, μέσα σε ένα ογκούμενο κύμα ακρίβειας, επισημαίνεται.

ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μέρα αλληλεγγύης η 5η του Ιούνη
  • Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 μ.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 7.30 μ.μ.
  • Στην Πάτρα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 7.30 μ.μ.

Με δεκάδες περιοδείες στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, τα στελέχη του ΠΑΜΕ εντείνουν τη δράση τους για την προετοιμασία, στις 5 Ιούνη, των συλλαλητηρίων κατά των απολύσεων και για την υπεράσπιση των ανέργων. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος στις 7 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου και στην Πάτρα την ίδια ώρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, σε πολλούς νομούς, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις.

Με τα συλλαλητήρια αυτά, αλλά και με όλη την πολύμορφη δράση τους, οι ταξικές δυνάμεις απαντούν στο κύμα απολύσεων, στα «λουκέτα», στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που πάντα, στον έναν πόλο, εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια και, στον άλλο, συσσωρεύουν την ανεργία, τη φτώχεια και αβεβαιότητα. Απαντούν στην ανάγκη των ανέργων και των απολυμένων να εξασφαλίσουν τα βασικά τους δικαιώματα, αλλά και στο αίτημα ολόκληρης της εργατικής τάξης, για σταθερή και πλήρη εργασία, ενάντια στην υποαπασχόληση και στο καθεστώς του «απασχολήσιμου», που προβάλλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η «καμπάνα» της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της κατάργησης ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, της περικοπής των μισθών «χτυπά για όλους», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και ανέργους σε κοινό μέτωπο. Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς ενόχους αυτής της κατάστασης, το ΠΑΜΕ σημειώνει στην προκήρυξή του: «Τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΣΕΒ, μαζί με τη ΝΔ και υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλουν τους εργαζόμενους ομήρους. Να τους υπόσχονται, να τους εκβιάζουν, να τους πετούν ένα κόκαλο για γλείψιμο, να τους κλέβουν την ψήφο. Ολοι αυτοί κρύβουν από το λαό ότι καπιταλισμός και ανεργία είναι σταυραδέλφια και πως με τα γιατροσόφια που κάθε φορά εξαγγέλλουν στοχεύουν στην εκτόνωση της εργατικής αγανάκτησης, στον εγκλωβισμό των ανέργων».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για την επιβίωση των ανέργων, των απολυμένων και των οικογενειών τους. Να κάνουν πράξη την απόφαση - πρόκληση: «Δε θα αφήσουμε τους ανέργους μόνους τους». Γιατί οι άνεργοι είναι τα δικά μας παιδιά. Είναι όλοι παιδιά της εργατικής τάξης. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, για τη στήριξη των ανέργων, το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

-- Σταμάτημα των απολύσεων. Βαριά πρόστιμα σε όσους κλείνουν επιχειρήσεις.

-- Επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Επίδομα 80% του μισθού και αποζημίωση σύμφωνα μ' αυτό που προβλέπει ο Ν. 2112.

-- Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες και ειδικά μέτρα για τα ΑμΕΑ.

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.

-- Επιχορήγηση ενοικίου, «πάγωμα» δανείων, δωρεάν παιδικούς σταθμούς και επιδότηση σπουδών για τα παιδιά των ανέργων.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σήμερα ο αγώνας «επιβάλλεται να κυριαρχείται από ριζοσπαστικές, πολιτικές απαιτήσεις, που να δείχνουν ότι χρειάζεται η συνολική σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές και με τους φορείς τους. Χρειάζεται ανατροπή όσων δεκαετίες κυβερνούν και μαυρίζουν τη ζωή μας». Επιπλέον προσθέτει το ΠΑΜΕ: «Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, χρειαζόμαστε ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ισχυρό, που δε θα προσκυνά κυβερνήσεις και εργοδότες, όπως κάνουν σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Απαιτείται ενίσχυση του ΠΑΜΕ, ώστε με τη συνέπεια και τον αγώνα του να αναδείχνεται σε αυθεντικό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων».

ΠΑΜΕ
Τοπική Γραμματεία στην Αθήνα

Την Τετάρτη 4 Ιούνη η σύσκεψη για τη συγκρότησή της

Eurokinissi

Τοπική Γραμματεία και στην Αθήνα, συγκροτεί το ΠΑΜΕ στα πλαίσια της ανάπτυξης και της διεύρυνσής του, αλλά και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες του μπροστά στην όξυνση των εργατικών προβλημάτων. Για το σκοπό αυτό η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνεται σε συνδικαλιστές και συνδικάτα σε όλους εκείνους που κατανοούν την ανάγκη ενίσχυσης των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και τους καλεί να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνεται την Τετάρτη 4 Ιούνη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Εξηγώντας τη σημασία αυτής της απόφασης, ο Γιώργος Πέρρος σημειώνει ότι στόχος συγκρότησης της Τοπικής Γραμματείας είναι η συγκέντρωση εργατικών δυνάμεων σε επίπεδο Αθήνας, ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία τους ώστε οι εργαζόμενοι της πρωτεύουσας να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική, μια πολιτική που προκαλεί τη φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις. Θέλουμε να συμβάλουμε - σημειώνει ο συνδικαλιστής - ώστε το ΠΑΜΕ με την ανάπτυξη της δράσης του, να καταξιωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων, σαν τον κύριο εκφραστή των συμφερόντων τους και των αναγκών τους. Με στόχους πάλης, που αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΝ, οικοδομούμε σε στέρεη ταξική βάση την ενότητα της εργατικής τάξης και της συμπαράταξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Επιδιώκουμε και παλεύουμε να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ νέα σωματεία και συνδικαλιστές, να στρατευτούν στην ταξική γραμμή νέες δυνάμεις ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος και μέσα από τη συγκρότηση της Τοπικής Γραμματείας να οργανωθεί και να κινητοποιηθεί η εργατική τάξη της Αθήνας, με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και παρεμβάσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, η διοίκηση του Συνδέσμου στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Περιοδείες

Πληθαίνουν οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά, καταγράφουμε τις περιοδείες, που θα γίνουν από τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΜΕ: Δευτέρα, στα γραφεία ΠΕΧΩΔΕ Πειραιά (με τον Δ. Αγκαβανάκη), ΕΥΔΑΠ Περισσού (Γ. Φασουλάς), Εθνική Τράπεζα (Γ. Πολίτης), ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ (Α. Αντύπας), Αγροτική Τράπεζα (Α. Μπαλού) και εργοτάξια ΜΕΤΡΟ στη γραμμή Δάφνη - Ηλιούπολη. Τρίτη, υπηρεσίες ΙΚΑ Νέου Κόσμου (Δ. Αγκαβανάκης), Παιδικοί Σταθμοί Πατησίων (Μπ. Τενές), εργοστάσια Μετάλλου Ελευσίνας (Δ. Κουμπούρης), στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας, εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στη γραμμή Πεντάγωνο - Αγία Παρασκευή. Την Τετάρτη, τσαγκαράδικα Ταύρου, εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στη γραμμή Σεπόλια - Αγιος Αντώνης και στους εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ