ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι «Λουντιστές» κατά μηχανών

Οι πρώτες μηχανές που εγκαταστάθηκαν στην αγγλική υφαντουργία, είχαν ως συνέπεια την αύξηση των ανέργων, που ένιωθαν ότι τους «διώχνουν οι μηχανές». Τότε ήταν που εργαζόμενοι και άνεργοι έβλεπαν τις μηχανές ως ένα σατανικό εργαλείο που άλλαζε τους συσχετισμούς παραγωγικών σχέσεων και δυνάμεων και ωφελούσε τα αφεντικά με την υψηλότερη παραγωγικότητα και - φυσικά - την υπεραξία.

Κατά την προκαπιταλιστική αυτή περίοδο, κατά την οποία εμφανίστηκαν οι «μανιφακτούρες», δηλαδή οι βιοτεχνίες -βιομηχανίες, με τις πρώτες μηχανές, οι εργαζόμενοι, χωρίς ακόμη το θεωρητικό και πολιτικό εξοπλισμό της ταξικής πάλης, αντί να χτυπήσουν το γάιδαρο, δηλαδή τα αφεντικά τους, χτυπούσαν το σαμάρι, δηλαδή τις μηχανές, που καταργούσαν, όπως θα λέγαμε σήμερα «θέσεις εργασίας».

Ετσι, μερίδα αυτών των εργαζομένων - οι (Λουντιστές) - ακολουθώντας αυτόν που έδωσε το όνομα στο κίνημά τους, ορμούσαν στα εργαστήρια και έσπαζαν τις μηχανές, χωρίς να αλλάζουν το ουσιαστικό πρόβλημα, ότι δηλαδή τα μέσα της παραγωγής ήταν στα χέρια των αφεντικών, που διατηρούσαν την εξουσία, και προχωρούσαν στην καπιταλιστική συσσώρευση και την εκμετάλλευση.

Στη σημερινή εποχή της καλπάζουσας τεχνολογίας, η μικρή αυτή αναδρομή επιβεβαιώνει την αρχή, ότι ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται τα νέα «εργαλεία» που αντί να υποβοηθούν τη θέση των εργαζομένων οδηγούν - και από την πλευρά αυτή - στην επιδείνωση των όρων εργασίας, όπως υπογραμμίζουν οι αποφάσεις του Κόμματός μας.

Και είναι χαρακτηριστική η ευθύβολη παρατήρηση του Λένιν από τα χρόνια εκείνα: Εξηλεκτρισμός = Κομμουνισμός. Οπου στο πρώτο μέρος τοποθετούνται οι εξελίξεις της τεχνολογίας, από και για τους εργαζόμενους.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Οι μεγάλες αντιθέσεις και η επίθεση τους λαούς

Οι αντιθέσεις μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο την ηγεμονία σ' αυτήν, θα εκδηλωθούν και πάλι στη Σύνοδο της Χαλκιδικής (20-22 Ιούνη). Ενα από τα θέματα αυτής της Συνόδου είναι η πορεία των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν προβλέπεται να παρουσιάσει στη Σύνοδο το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος».

Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου συμπληρώνεται με το θέμα για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, το συντονισμό του ελέγχου των συνόρων, τη θέσπιση κοινοτικής μεταναστευτικής πολιτικής και την επίσπευση του νομοθετικού έργου στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση». Μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιο αν και κατά πόσο θα αποφασιστεί στη Σύνοδο της Χαλκιδικής η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μέρος αυτού του Σχεδίου, προκαλώντας αντιδράσεις. Μεγάλη ένταση στους κόλπους της ΕΕ, σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», προκαλεί ο τρόπος ανάδειξης και οι αρμοδιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τα κριτήρια συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης υποστηρίζει την αλλαγή του συστήματος της κυκλικής εναλλαγής, κάθε εξάμηνο, όλων των κρατών - μελών στην άσκηση της προεδρίας της ΕΕ. Προτείνει την εκλογή από τους ηγέτες των κρατών - μελών ενός προέδρου με θητεία 30 μηνών και δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του για άλλους 30 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για την πρόταση αυτή προέρχονται από τα «μικρά» κράτη - μέλη, τα οποία αποκλείονται από την άσκηση της προεδρίας και μετατρέπονται σε δορυφόρους των «μεγάλων».

Ομως, έντονη ήταν η αντίδραση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος χαρακτήρισε το «σχέδιο Ντ' Εστέν»: «Απογοητευτικό, στερημένο από όραμα και φιλοδοξίες». Φυσικά, η αντίδραση Πρόντι υποκρύπτει την αντίθεση στην υποβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμοδιοτήτων του προέδρου της.

Το σχέδιο «Συντάγματος» προωθεί την ιδέα μιας «μικρής, ευέλικτης και αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αυτό «μεταφράζεται» σε κατάργηση του κανόνα: κάθε κράτος - μέλος, ένας επίτροπος. Ετσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των είκοσι πέντε κρατών - μελών, πολλά κράτη (τα «μικρά») δε θα διαθέτουν επίτροπο.

Πίσω από αυτές τις αντιπαραθέσεις βρίσκονται οι μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στους κόλπους της ΕΕ. Για λόγους οικονομίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βασική αντίθεση που καθορίζει και τις επιμέρους αντιθέσεις εκδηλώνεται τώρα μεταξύ του γαλλογερμανικού άξονα και του άξονα Λονδίνου - Μαδρίτης - Ρώμης. Ο καθένας απ' αυτούς τους δύο συνασπισμούς επιδιώκει να ηγεμονεύσει στην ΕΕ σ' όλους τους τομείς (οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό) για λογαριασμό μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου, με διαφορετικές στρατηγικές επιδιώξεις.

Ο άξονας Παρισίων - Βερολίνου υποστηρίζει ένα μοντέλο «ομοσπονδιακής» ΕΕ, υπολογίζοντας ότι θα έχουν σ' αυτήν τον απόλυτο έλεγχο. Στο ίδιο πλαίσιο οι δύο «συνεταίροι» και όσοι τους ακολουθούν επιδιώκουν μια σχετική χειραφέτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ. Αυτή η επιδίωξη εκδηλώθηκε στο θέμα του Ιράκ με τις αντιρρήσεις για την αμερικανοβρετανική επιδρομή και με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης» με δυνατότητες «αυτόνομης» δράσης σε σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση Μπλερ, επικεφαλής μιας μικρότερης ομάδας κρατών - μελών, επιθυμεί τη διατήρηση του σημερινού διακυβερνητικού χαρακτήρα της ΕΕ. Η Βρετανία θέλει την ΕΕ κυρίως ως οικονομικό χώρο, με τη μορφή μιας ενιαίας αγοράς και με ασθενή πολιτικά χαρακτηριστικά. Ετσι, θα μπορεί να ασκεί το ρόλο του «μακρού βραχίονα» της αμερικανικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι πολύ δύσκολο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλήξουν σε ένα «σχέδιο Συντάγματος» κοινής αποδοχής. Το πιθανότερο είναι να παραπέμψουν το θέμα από τη Σύνοδο της Χαλκιδικής στην Ιταλική Προεδρία, για το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Ανεξάρτητα από την κατάληξη των εργασιών της Συνόδου, το βέβαιο είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ θα εντείνεται κάτω και από την όξυνση των αντιθέσεων στους κόλπους της Ενωσης.


Δ.Π.

Με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής και του αγώνα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

«Στα γεμάτα» έχουν ριχτεί στη μάχη της προετοιμασίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 19, 20, 21 και 22 Ιούνη. Εκεί που θα συζητηθούν επί τάπητος οι επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για το ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργατών, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ μαζί με ομοσπονδίες και σωματεία έχουν σημάνει ταξικό αγωνιστικό «συναγερμό». Από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, δεν πρόκειται να υπάρξει χώρος δουλιάς που να μη φτάσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και εργάτης που να μην ενημερωθεί. Μάλιστα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία διαφαίνεται ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδηλώσεις θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς είναι πλέον καθαρό ότι η νέα επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους βρίσκεται «προ των πυλών».

«Ολοι με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική», καλεί με ανακοίνωσή της όλους τους εργάτες η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίζει, οι εξελίξεις των ημερών μας αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι: «Αν κρεμαστούμε από το πέτο των βιομηχάνων και των πολιτικών τους εκπροσώπων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), που συμφωνούν με την ΕΕ των πολυεθνικών, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αν κοιτάξει ο καθένας μας να τη βολέψει μονάχος του, βάζουμε θηλιά στο λαιμό μας».

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερα από 200 πούλμαν είναι ήδη κλεισμένα με προσωποποιημένες συμμετοχές εργατών, μόνο από τους χώρους που καλύπτει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Ενας εξίσου μεγάλος αριθμός διαδηλωτών αναμένεται να μετακινηθεί με δικό του μέσο, ενώ δουλιά με αντίστοιχα αποτελέσματα γίνεται και στις κατά τόπους γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Το ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει μία σειρά μέτρα για την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Ειδική θα είναι η παρουσία των μεταναστών που θα διαδηλώσουν κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ, ενώ ιδιαίτερη θα είναι και η παρουσία των νέων εργαζομένων που θα έχουν συμμετοχή τόσο στο Κάμπινγκ Νεολαίας, όσο και στη διαδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 20 Ιούνη στη Χαλκιδική.

Ηδη ειδικές ανακοινώσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις έχουν εκδώσει:

- Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) (δηλώσεις συμμετοχής για τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη γίνονται στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας: 210.8233003 και 210.8224463).

- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία, Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος και στα τηλέφωνα 210.5227.532, 210.5220.306, 210.5227.469, 210.8221.661 και 210.8232.201).

- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (δηλώσεις καθημερινά στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Βερανζέρου 1, από 10 π.μ. έως 6 μ.μ. και στα τηλέφωνα 210.3825.437, 210.3825.472).

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (δηλώσεις συμμετοχής στα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, Βερανζέρου 1 και στα τηλέφωνα 210.3827.122 και 210.3827.181).

- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (κρατήσεις θέσεων στα πούλμαν που θα αναχωρήσουν για Θεσσαλονίκη γίνονται στα τηλέφωνα του Συνδικάτου 210.8210302 και 210.8230270).

- Το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και συν. επαγγελμάτων (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.3825.437 κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα).

Οργανώνουν τη συμμετοχή

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των επιτροπών Αθήνας και Πειραιά του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή στις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ετσι, η Επιτροπή της Αθήνας ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210.5282.586, 210.3810.081 και 210.5238.744. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 11 το βράδυ, την Παρασκευή 20 Ιούνη στις 11 το βράδυ και το Σάββατο 21 Ιούνη στις 6 το πρωί, από το κέντρο της Αθήνας, καθώς και από συνοικίες. Επιστροφή το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Αντίστοιχα η Επιτροπή του Πειραιά ενημερώνει ότι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα 210.4280.102 και 210.4521.050 τις εργάσιμες ώρες ή στους κατά τόπους συλλόγους, φορείς και σωματεία που συγκροτούν τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει το Σάββατο 21 Ιούνη στις 6 το πρωί από τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Επιστροφή αυθημερόν, μετά το τέλος της κινητοποίησης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί στη διαδήλωση - διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Δρομολογεί πούλμαν για τη μεταφορά των μελών της στη Θεσσαλονίκη, στις 21/6 ημέρα Σάββατο, στις 6.30 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-3844853 και 210-3944854. Τιμή συμμετοχής: 16 Ευρώ.

Επίσης η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη θα συμμετάσχει με πούλμαν στη διαδήλωση στις 21 Ιούνη, το οποίο θα αναχωρήσει στις 6.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Διανυκτέρευση στη Λεπτοκαρυά και την Κυριακή 22 Ιούνη ανάβαση στον Ολυμπο στη θέση Πριόνια. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα 210.3827.303 και 210.3843.444.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210.3809327. Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 21 Ιούνη στις 6 το πρωί και θα υπάρξει επιστροφή την ίδια μέρα).

Οι Σαμιώτες αγωνιστές που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο Εργατικό Κέντρο Σάμου τηλ. 2273027561 καθώς και στα τηλ. 2273028344 και 2273025360.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ