ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Προκλητικός ο Θ. Πάγκαλος

Νιώθει υπερηφάνεια ο πρώην ΥΠΕΞ για το χειρισμό της υπόθεσης, που κατέληξε στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία

Από διαμαρτυρία Κούρδων

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία Κούρδων
«Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που χειρίστηκα το ζήτημα, γιατί απάλλαξα τη χώρα από μία τρομακτική περιπέτεια». Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε χθες, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη των 13 κατηγορουμένων για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, το Γενάρη του 1999, του Κούρδου ηγέτη. Κι ενώ ο Θ. Πάγκαλος νιώθει υπερηφάνεια, που, από τους χειρισμούς τους δικούς του και της κυβέρνησης Σημίτη, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν παραδόθηκε στα χέρια της Τουρκίας, ένας άλλος συνάδελφός του υπουργός, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος, όταν ρωτήθηκε από το συνήγορο του Οτσαλάν Θ. Θεοδωρόπουλο «πώς έγινε και κατέληξε ο Κούρδος ηγέτης στα χέρια των Τούρκων, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται πως φρόντιζε για την προστασία του;», δήλωσε με νόημα: «Δε θ' αναφερθώ σ' αυτό το θέμα». Τη δήλωση Πάγκαλου κλήθηκε να σχολιάσει και ο τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δραστήρια εμπλακείς στην υπόθεση Οτσαλάν, Κ. Μπαντουβάς, ο οποίος με αποδοκιμαστικό τρόπο είπε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να μη σχολιάσω».

Πάγκαλου ομολογίες και ...σιωπές

Στην κατάθεσή του, ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διότι η Τουρκία είχε απειλήσει με πόλεμο τη χώρα εκείνη που καθ' οιονδήποτε τρόπο θα δεχόταν τον Κούρδο ηγέτη. Στη συνέχεια, όμως, παραδέχτηκε ότι πόλεμος δε θα γινόταν, αλλά η χώρα θα έμπαινε σε περιπέτειες. «Το μισό στρατό τους - είπε χαρακτηριστικά - αν κινούσαν προς τα σύνορά μας, θα έπρεπε να κάνουμε επιστράτευση». Πρόσθεσε, δε, ότι θα ήμασταν υπό κατηγορία στην Ευρώπη και στον κόσμο, γιατί δεν παραδίδουμε τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι αν έμενε στην Ελλάδα ο Οτσαλάν οι Αμερικανοί θα μετέτρεπαν τη χώρα σε ένα είδος Ιράκ, διότι θέση τους ήταν ότι ο Κούρδος ηγέτης είναι τρομοκράτης και το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Αναφερόμενος πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε πως ασκούσαν ισχυρότατες πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να μη δώσουν άσυλο στον Οτσαλάν και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης είχε δεχτεί τη θέση των ΗΠΑ, αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να αναφερθεί στο βαθμό προσχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου σ' αυτήν τη θέση. Για να ισχυροποιήσει, πάντως, την ελληνική άρνηση χορήγησης ασύλου στον Οτσαλάν, ισχυρίστηκε, ψευδώς, πως όταν εξετάστηκε στη Βουλή η υπόθεση Οτσαλάν κανένα κόμμα δεν υποστήριξε πως έπρεπε να του δοθεί πολιτικό άσυλο. Η αποκατάσταση της αλήθειας ήρθε λίγη ώρα αργότερα με την κατάθεση του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι κατά της χορήγησης ασύλου ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Θ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε επίσης, γιατί ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα και δεν έμεινε στην Ιταλία, όπου είχε καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Δεν μπήκε, όμως, στον πειρασμό να απαντήσει, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε διέταξε τη σύλληψή του στο ελληνικό έδαφος και την επαναπροώθησή του στην Ιταλία με το ίδιο σκεπτικό, ότι δηλαδή εκεί εκκρεμούσε αίτημά του για άσυλο.

Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε πως ο Οτσαλάν βρισκόταν υπό τον ελληνικό έλεγχο, από τη στιγμή που μπήκε παράνομα στο έδαφος της χώρας και έως τη σύλληψή του από τους Αμερικανούς - και στη συνέχεια από τους Τούρκους πράκτορες στην Κένια. Ετσι, αν και προφανώς δεν το ήθελε, παραδέχτηκε πως η ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν, αν όχι για την παράδοσή του, είναι καθαρά ελληνική.

Ο Θ. Πάγκαλος επιβεβαίωσε την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και μ' έναν άλλο τρόπο. Οταν ρωτήθηκε από το συνήγορο του Κούρδου ηγέτη Θ. Θεοδωρόπουλο, αν υπήρχε κυβερνητική εντολή να πετάξουν τον Οτσαλάν έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, απάντησε φανερά εκνευρισμένος: «Αυτά δεν είναι του κατηγορητηρίου. Αυτά είναι για τη Βουλή. Οταν μπείτε στη Βουλή και θελήσετε ν' ανοίξετε το θέμα, να με ρωτήσετε και θα σας απαντήσω καταλλήλως».

Για τους κατηγορούμενους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν πλήρως αθωωτικός, πλην του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο είπε πως δεν έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα, αφού ήξερε ότι δε θα του χορηγούνταν άσυλο.

Κατά τ' άλλα, για τον Αντώνη Ναξάκη είπε πως έπαιξε τεχνικό ρόλο στη μεταφορά του Οτσαλάν στην Ελλάδα, πως δεν ήταν δική του πρωτοβουλία, αλλά του ανατέθηκε από άλλους αυτός ο ρόλος, πως διακρίνεται για τη δημοκρατικότητά του και τον πατριωτισμό του, πως πάντα ενεργούσε στο πλαίσιο της επίσης πολιτειακής πολιτικής και πως ό,τι έκανε δεν το έκανε για να προκαλέσει ζημιά στην πατρίδα του.

Για την Βούλα Δαμιανάκου και την κόρη της Ελ. Βασιλοπούλου, που φιλοξένησαν τον Οτσαλάν στο σπίτι τους, είπε πως το έκαναν από ανθρωπιστικά αισθήματα και δημοκρατική ευαισθησία και πως άδικα ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. Επίσης, για τον πιλότο που μετέφερε τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, σημείωσε πως είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, εκτός κι αν κάποιος αποδείξει πως επιλέχτηκε επί τούτου.

Αλ. Παπαδόπουλος: Εγώ είπα να τον συλλάβουμε

Στη δική του κατάθεση, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως όταν ενημερώθηκε για την είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα είχε τη θέση να γίνουν άμεσες συλλήψεις και να τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι από τους κρατικούς υπαλλήλους ενέχονταν στην υπόθεση, αλλά τελικά επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να γίνει πολιτικός χειρισμός του θέματος, γιατί αυτό εξυπηρετούσε το εθνικό συμφέρον. Αναφερόμενος στον Οτσαλάν, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως ήταν ένας άνθρωπος κυνηγημένος, στον οποίον οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατεβάσει τα ρολά, με αποτέλεσμα να έχει πραγματική ανάγκη να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Αναφερόμενος στον Αν. Ναξάκη, υποστήριξε πως ήταν σφάλμα του που συμμετείχε στην παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά δεν το έπραξε με σκοπό να βλάψει το εθνικό συμφέρον. Εξίσου αθωωτικός ήταν ο Αλ. Παπαδόπουλος και για την Β. Δαμιανάκου και την κόρη της, λέγοντας ότι κακώς ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια.

Τελευταίος, κατά τη χθεσινή ημέρα της δίκης, κατέθεσε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβάς, ο οποίος υποστήριξε πως η υπόθεση Οτσαλάν μόνο εθνική διάσταση είχε για την Ελλάδα και πως η κατάληξή της έπληξε τα εθνικά συμφέροντα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο Κ. Μπαντουβάς ισχυρίστηκε ακόμη πως η διαχείριση της υπόθεσης Οτσαλάν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν τραγικά εσφαλμένη «λόγω σύγχυσης και πανικού». Πρόσθεσε, δε, πως αν ο Κούρδος ηγέτης είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και στελνόταν στην Ιταλία όπου εκκρεμούσε αίτησή του για άσυλο, θα γλίτωνε και τώρα δε θα βρισκόταν στα χέρια των Τούρκων.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου, μεταξύ άλλων, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκ. Κοσμίδης και ο περιβόητος πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης.

ΣΦΕΑ 1967 -1974
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-74, την Κυριακή 1η Ιούνη ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα Ελευθερίας, του κτιρίου του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας (στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής).

ΒΟΛΟΣ
Την Παρασκευή η συναυλία - απάντηση στην υποκουλτούρα

Αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (μπροστά από το Πανεπιστήμιο), θα πραγματοποιηθεί η συναυλία που διοργανώνουν η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ και ως πολιτιστική απάντηση στην υποκουλτούρα των πολυεθνικών. Η συναυλία με το τοπικό μουσικό συγκρότημα «Νοέμβρης» επρόκειτο να γίνει το περασμένο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ