ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κήρυγμα δικομματικής συσπείρωσης και αποπροσανατολισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια πρώτη γεύση του σκηνικού που θα στηθεί τους επόμενους μήνες στον τόπο, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με τη χθεσινή ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ενα σκηνικό, με κύρια χαρακτηριστικά του τη δικομματική αντιπαράθεση, τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα και την καλλιέργεια ενός κλίματος εικονικής πραγματικότητας γύρω από τα «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας υπό τη δική του ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη Ιούνη, προσδιορίζοντας, ωστόσο, τις εκλογές για το τέλος της τετραετίας σε λιγότερο από ένα χρόνο. «Θα ηγηθώ - είπε καταλήγοντας - σ' αυτήν την κινητοποίηση. Καλώ όλους σας να συμμετέχετε από τώρα ενεργά. Θα είμαι και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή». Παρέπεμψε, δε, την όποια εσωκομματική συζήτηση για μετά την Προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, σημαντικό τμήμα της ομιλίας του το αφιέρωσε στην Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου σ' αυτήν. Εξάλλου παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος.

Ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τα περί «ισχυρής» Ελλάδας και το σύνθημα «πρώτα η Ελλάδα» για να συμπληρώσει ότι «η ισχυρή Ελλάδα είναι συναρτημένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση κι ακόμη περισσότερο με την ισχυρή Ευρώπη». Μάλιστα, ερμηνεύοντας την άποψη ότι «"έξω πάμε καλά" σε αντίθεση με το "μέσα" όπου δεν πάμε καλά», επισήμανε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει έξω και μέσα με ασύνδετες επιδόσεις».

Θυμήθηκε δε και τα λαϊκά προβλήματα, καθώς, όπως είπε, «κάποιοι νομίζουν ότι δε βλέπουμε τα προβλήματα που έχει η χώρα, την ανεργία, την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών» και δεν παρέλειψε να πει ότι «και επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες, γιατί υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός, γιατί οι τεχνολογίες αλλάζουν τις συνθήκες παραγωγής, οργάνωσης και εμπορίας». Επίσης επανέλαβε τα περί «εκσυγχρονισμού», υποστηρίζοντας ότι «θα πάμε πέρα από το 2004 με μια νέα εκσυγχρονιστική πνοή. Με νέες τομές και μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, παραδέχτηκε, απαριθμώντας τις κυβερνητικές «επιτυχίες», ότι «η δυσπιστία της κοινής γνώμης, οι αρνητικές της εμπειρίες, τα λάθη, οι απροσεξίες, που συντηρούν ένα κλίμα καχυποψιών, έχουν δημιουργήσει ένα υπόστρωμα που η κάθε κατηγορία - ακόμη και από τα πιο αφερέγγυα χείλη, ακόμα και αν είναι ατεκμηρίωτες, γίνεται πιθανή και πιστευτή».

Στο σημείο αυτό, άρχισε την αναφορά στη ΝΔ με όρους, όπως «δεξιά», «νεοδεξιά» και «ακραία δεξιά στοιχεία» που αυτή κρύβει, όπως και στον «αρχηγό της ελληνικής δεξιάς» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «οραματίζεται την υποταγή της κοινωνίας στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στους νόμους της αγοράς».

Επίσης «επιχειρηματικά συμφέροντα», κατήγγειλε ο Κ. Σημίτης ότι συνωμοτούν για να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτά, είπε, βρίσκονται πίσω από «μια ακόμη καλοστημένη επίθεση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ένα έργο που αλλάζει την Ελλάδα. Ποιοι κρύβονται πίσω απ' αυτό το σενάριο: Επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν ν' ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι πραγματικά διαπλεγμένοι με τη συντηρητική παράταξη. Αυτοί που ελπίζουν ότι μια φοβισμένη κυβέρνηση θα επέμβει στις επιχειρηματικές τους κόντρες. Αυτοί που θέλουν η οικονομική εξουσία να καθορίζει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Και διαβεβαίωσε: «Σ' αυτόν τον αγώνα στέκομαι κι έτσι θα συνεχίσω».

Η «αντεπίθεση» Λαλιώτη

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, κάνοντας το άνοιγμα των εργασιών της κοινής Συνόδου ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της κινητοποίησης για τις επόμενες εκλογές, δίνοντας το σύνθημα της γενικής «αντεπίθεσης»:

«Στο επόμενο 10μηνο, μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2004, μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Με αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, με ανάδειξη του δημιουργικού μας έργου, με την ανάδειξη των κεκτημένων γιατί είμαστε εμείς, ως εγγυητική και προωθητική δύναμη, που μπορούμε να τα διασφαλίσουμε. Με αντεπίθεση σε όλους τους τομείς με τις νέες προτάσεις, με το νέο όραμά μας, με τις νέες δεσμεύσεις μας, για την επόμενη χρονική περίοδο, γιατί και πάλι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να πείσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι είμαστε η προωθητική ανανεωτική δύναμη και εγγυητική δύναμη και για τις προσδοκίες και για τις ελπίδες και στον επόμενο ιστορικό κύκλο. Εχουμε μπροστά μας μάχες δημιουργικές γι' αυτά που έρχονται, για να πείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι αξίζει, για μια ακόμα φορά, να εμπιστευτεί τον Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργό της χώρας και το ΠΑΣΟΚ να έχει τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αποθέωση δημαγωγίας

Τα ισχυρά του όπλα, τη δημαγωγία και τη φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης, επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως «αντίπαλου μονομάχου», συμμετέχοντας πρόθυμα στο προεκλογικό θέατρο σκιών και τη δικομματική πόλωση.

Σαν έτοιμος από καιρό ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε ο ίδιος να απαντήσει στην ομιλία του Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας και τον προσωπικό χαρακτήρα της κόντρας. Από τη χτεσινή δήλωση προκύπτει ότι θα ενταθεί προεκλογικά η επίκληση των άλυτων λαϊκών προβλημάτων, προκειμένου αφ' ενός να δείξει την αποτυχία της κυβέρνησης και από την άλλη να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς βέβαια να δεσμευτεί για φιλολαϊκές πολιτικές. Δε δίστασε, λοιπόν, να χαρακτηρίσει την πολιτική της κυβέρνησης (που είναι βέβαια και δική του) «εξόχως αντιλαϊκή»(!), ενώ ενσωμάτωσε στο λεξιλόγιό του «παπανδρεϊκές» κορόνες, όπως οι μη προνομιούχοι. «Η πολιτική κρίνεται στην πράξη και εκ του αποτελέσματος» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό ακριβώς και οι Ελληνίδες και οι Ελληνες αξιολογούν την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σημίτη όχι μόνο ως αναποτελεσματική, αλλά και εξόχως αντιλαϊκή». Και συνέχισε ακάθεκτος: «Γιατί είναι μια πολιτική ταυτισμένη με την ανεργία και την ακρίβεια. Ταυτισμένη με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Ταυτισμένη με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Είναι μια πολιτική, που οδήγησε στην οικονομική καταστροφή σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Μια πολιτική που οδήγησε στην απόγνωση τον αγροτικό κόσμο». Στράφηκε προσωπικά κατά του Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι «πορεύεται με έναν πολύ κακό σύμβουλο, τον πανικό του», κατηγορώντας τον ότι αρνείται να δεχτεί ότι «αποστολή της πολιτικής είναι να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών, κυρίως μάλιστα των μη προνομιούχων, δηλαδή των πολλών». Προκειμένου να ενισχύσει την ψηφοθηρική του ικανότητα, επέκρινε τον Κ. Σημίτη ότι «συνειδητά οξύνει την αντιπαράθεση και επιχειρεί να επαναφέρει στην πολιτική σκηνή την πόλωση, τις διαχωριστικές γραμμές, το διχασμό». Σε «αντίθεση» η κυβέρνηση της ΝΔ «έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει τους Ελληνες».

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μίλησε στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, για να βελτιώσει την εικόνα της και να παρακάμψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της. Στην προσπάθεια αυτή, βεβαίως, συνέβαλε και ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε να χάνει την πολιτική ισορροπία που επιβάλει η θεσμική του ιδιότητα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία χαρακτήρισε «πιο ιστορική στιγμή μετά την Ανεξαρτησία της». Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος «φιλοτέχνησε» την εικόνα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τόνισε ότι ο λαός της Κύπρου «τον κατέστησε αυθόρμητα ίσως τον πιο δημοφιλή πολιτικό σε ολόκληρο το χώρο της Κύπρου και ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις».

Σχετικά με την πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια της προσπάθειας για την επίλυση στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και σημείωσε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο για να πει: «Εύχομαι και ελπίζω, αυτό το κλίμα να επικρατήσει και στις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και κυριότερα στο πλειοψηφούν κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ και είναι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, που η Κύπρος κατάφερε και την ταύτιση πολιτικής και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Ο Κ. Καραμανλής

Σε «κάποια στιγμή στο μέλλον» παρέπεμψε την επίλυση του Κυπριακού ο Κ. Καραμανλής, εμφανιζόμενος όμως περισσότερο αισιόδοξος «απ' ό,τι πριν την 16η Απριλίου». Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επισήμανε ότι υπάρχει «μια γενικότερη συναντίληψη», διαπίστωσε ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «μπορούμε να συνεχίσουμε σταθερά την πολιτική που έχουμε χαράξει, ώστε, με τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, να επιτύχουμε κάποια στιγμή στο μέλλον και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου». Πιστεύω, κατέληξε, ότι σήμερα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, απ' ό,τι πριν την 16η Απριλίου».

ΚΚΕ
Δυστυχώς για την κυβέρνηση υπάρχει και η πραγματικότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι "έξω η κυβέρνηση πηγαίνει καλά, επειδή πηγαίνει καλά στο εσωτερικό της χώρας", πατάει στην πραγματικότητα από την εξής άποψη και μόνο: Οτι η κυβερνητική πολιτική πηγαίνει πολύ καλά όσον αφορά στην εξυπηρέτηση της εγχώριας πλουτοκρατίας και όσον αφορά στην εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής, μέσω της Ελληνικής Προεδρίας. Ο πρωθυπουργός αισθάνεται περήφανος που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά και στη νομιμοποίηση από την ΕΕ της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Είναι ευχαριστημένος γιατί προωθεί νέα μέτρα, που πλήττουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα, την εργασία και γενικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αλλά, δυστυχώς για την κυβέρνηση, υπάρχουν οι άνεργοι, οι απολυμένοι, τα εκατομμύρια των φτωχών και εξαθλιωμένων, που ακούνε και βλέπουν, πόσο και για ποιους πηγαίνουμε καλά, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν τον ενδιαφέρει...

Σε μια επιλεκτική ερμηνεία, στήριξε τη δήλωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Στο ότι, δηλαδή, ο πρωθυπουργός, με τα λεγόμενά του, κατηγόρησε την «Αυριανή» σαν το εκδοτικό συγκρότημα που επιδιώκει την ανατροπή του. Αλήθεια, γιατί αποκλείει ο πρόεδρος του ΣΥΝ να υπονοούσε ο πρωθυπουργός και άλλα εκδοτικά συγκροτήματα; Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τους Ελληνες πολίτες να προσπεράσουν αδιάφορα την ομιλία του Κ. Σημίτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Ο κ. πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του. Επιμένει να κοιτάζει τον καθρέφτη της εξουσίας και να μην ακούει τη βοή της κοινωνικής πραγματικότητας. Οταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός καταγγέλλει την "Αυριανή" για συνωμοσία ανατροπής του ΠΑΣΟΚ, οι Ελληνες πολίτες μόνο να χαμογελάσουν μπορούν και να προσπεράσουν αδιάφοροι τη σημερινή ομιλία του κ. Σημίτη».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Νιώθει ότι ζει σε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός

«Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Σημίτη αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Φαίνεται, ο κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της ΕΕ, νιώθει ότι ζει σε άλλη χώρα κι όχι στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα η ανεργία, η ακρίβεια, η αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας, αλλά και η εξαθλίωση των αγροτών, αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα, για την οποία ευθύνεται η ακολουθούμενη, από το 1990 και μετά, αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ