ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
Μπλόκο στα λαϊκά συμφέροντα

Στην πραγματικότητα οι δύο μονομάχοι θέτουν εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσής τους τα λαϊκά προβλήματα, μόνο προσχηματικά και δημαγωγικά τα επικαλούνται, ακριβώς γιατί θέλουν να προφυλάξουν την - κοινή - νεοφιλελεύθερη πολιτική από ανεπιθύμητες προεκλογικές δεσμεύσεις και «παραχωρήσεις»

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Εντυπωσιάζει, από πρώτη ματιά, από τη χτεσινή πρόβα τζενεράλε του δικομματικού σκυλοκαβγά ενόψει των εκλογών, η προκλητική αδιαφορία τους για τα καυτά λαϊκά προβλήματα. Τίποτα συγκεκριμένο και πολύ περισσότερο ελπιδοφόρο δεν είχαν να πουν ή έστω να υποσχεθούν για την ανακούφιση από την ανεργία, την ακρίβεια, την κατάσταση στα νοσοκομεία, στα σχολεία... Μόνο σκόπιμα γενικόλογες αναφορές, «πρώτη μας έγνοια είναι πιο αδύναμοι της κοινωνίας», και τερατώδη ψέματα περί «πλήρους απασχόλησης», ενώ περίσσεψαν τα θεατρινίστικα κονταροχτυπήματα. Ο ένας (Σημίτης) εμπαίζει απροκάλυπτα ότι δε θα ακολουθήσει πολιτικές «σοκ» αλλά... δε θα προχωρήσει και σε «παροχές» (πάτσι!). Ο άλλος (Καραμανλής) «δείχνει» την... «εξόχως αντιλαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο και εν λευκώ εξουσιοδότηση για να την εφαρμόσει «αποτελεσματικότερα».

Στην πραγματικότητα οι δύο μονομάχοι θέτουν εκτός της προεκλογικής αντιπαράθεσής τους τα λαϊκά προβλήματα, μόνο προσχηματικά και δημαγωγικά τα επικαλούνται, ακριβώς γιατί θέλουν να προφυλάξουν την - κοινή - νεοφιλελεύθερη πολιτική από ανεπιθύμητες προεκλογικές δεσμεύσεις και «παραχωρήσεις». Ανταποκρίνονται, δηλαδή, με θρησκευτική ευλάβεια, στις πρόσφατες εκκλήσεις του προέδρου του ΣΕΒ που τους ζήτησε να αποφύγουν στις «τριβές» του προεκλογικού αγώνα, «τους λαϊκίστικους ανταγωνισμούς και την πλειοδοσία των υποσχέσεων», ώστε να προστατευτεί «η οικονομία» (δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου).

Τα διλήμματα μπαίνουν στο ασφυκτικά αντιλαϊκό πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Πλήρης ή μερική απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων; Μερική απασχόληση ή ανεργία; Μείωση μισθών ή αύξηση της ανεργίας; Πολιτικές «σοκ» ή «μεταρρυθμίσεις» με κοινωνική συναίνεση; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα οργιάσουν, ακριβώς γιατί κρίνεται το θέμα της εξουσίας και της νομής της, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν καμία παραχώρηση στα λαϊκά συμφέροντα. Ο απεγκλωβισμός των λαϊκών μαζών από το δικομματισμό είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Υπάρχει και ο δικός τους δρόμος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΥΤΕ «ΣΟΚ» ΟΥΤΕ ΠΑΡΟΧΕΣ!

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (ΠΑ)ΣΟΚ: «"Δε θα ακολουθήσουμε τις πολιτικές σοκ που θα διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό" είπε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ύστερα από το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις (στην εφημερίδα τα ΝΕΑ) του διοικητή Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα - σημειωτέον ότι ο κ. Γκαργκάνας επανήλθε χθες και ανασκεύασε γραπτώς τα περί μειώσεως μισθών. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε όμως και ότι δε θα χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική "σε μια ευκαιριακή αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων", επιμένοντας στις συγκρατημένες αυξήσεις» (από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

«ΛΙΓΑΚΙ» ΠΑΡΟΧΕΣ...«Με περιορισμένο πακέτο παροχών απαντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις πιέσεις κορυφαίων στελεχών για πραγματική κοινωνική πολιτική. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι δε δέχεται πιέσεις, την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δέσμη δέκα παροχών ύψους 120 δισ. δρχ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νικ. Γκαργκάνας έκανε διευκρινίσεις για τα σχόλια που προκάλεσε η συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Και ο κ. Σημίτης αναμένεται να τονίσει σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή ότι εμμένει στην πολιτική σταθερότητας της οικονομίας» (από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: «Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η οικονομική πολιτική προς φιλολαϊκότερη κατεύθυνση, όπως ζητούν τα περισσότερα στελέχη που ασκούν κριτική στον κ. Ν. Χριστοδουλάκη; Ασφαλώς όχι, γιατί τα δημόσια οικονομικά διέρχονται περίοδο ισχνών αγελάδων και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ούτε για να χρηματοδοτηθεί το πακέτο κοινωνικών παροχών που κατ' έτος εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αλλωστε, πέραν των εσωτερικών απαγορεύσεων, υπάρχουν και εξωτερικές δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν τέτοιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ: «Αντεπίθεση του Κώστα Σημίτη σε όλα τα μέτωπα σήμερα, με την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο στόχαστρό του η "σκανδαλολογία της Ν.Δ." και "τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση". Θα απαντήσει στην κατηγορία ότι παραμελεί τα εσωτερικά προβλήματα λόγω προεδρίας και θα διακηρύξει ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. "Με το έργο μας θα διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι με τις δημοσκοπήσεις" θα πει» (από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: (Σημίτης) - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΔΩΣΕ ΛΙΓΑΚΙ... Η ΓΡΑΜΜΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΡΑ - ΣΟΚ!».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 26.808 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

ΑΥΓΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ 2003!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - Φθινόπωρο του 2003 ή αρχές του 2004.

ΧΩΡΑ: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΚΑΙ Η 2η ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΓΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΘΝΟΣ: Ο «ΧΑΡΤΗΣ» ΜΕ ΤΙΣ 1.929 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 9.809 ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 13.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ - ΚΑΡΚΙΝΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΡΕΞΤΕ! ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΙ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΝΑΝΔΡΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πίσω από την έκθεση: «Ερωτηματικά δημιουργεί στην Αθήνα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που... προβλέπει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική, στις 20 και 21 Ιούνη, οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα επιτεθούν βιαίως σε στόχους συνδεδεμένους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση, την οποία αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες για τέτοιου είδους έκτροπα αυξάνονται λόγω της στάσης που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές... Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων βρίσκεται συνήθως η αμερικανική πρεσβεία της χώρας, στην οποία η έκθεση αναφέρεται - η πρεσβεία της Αθήνας στην προκειμένη περίπτωση» (ΝΕΑ).

Ευρω-καλένδες: «Οι "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" μετατίθενται, για το ορατό μέλλον, στις ελληνικές καλένδες. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από το "οριστικό σχέδιο" για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα που επεξεργάζεται η Συντακτική Συνέλευση υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Σύμφωνα με το τμήμα του σχεδίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, απαλείφεται κάθε αναφορά στα περί ευρωπαϊκής «ομοσπονδίας». Αντιθέτως, παραμένουν οι αμφιλεγόμενες προτάσεις για διορισμένο πρόεδρο της Ενωσης και για περιστολή της Κομισιόν, τόσο ως προς τον αριθμό των μελών της όσο και ως προς τις πολιτικές της αρμοδιότητες - προτάσεις που περιορίζουν το ειδικό βάρος των μικρών κρατών προς όφελος των ισχυρότερων» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Μη «δεδομένη» ελπίδα: «Δεδομένος ο σεβασμός των ατομικών ελευθεριών. Μας φακελώνουν ηλεκτρονικά.(...) Δεδομένο πως ο Σαντάμ κρύβει χημικά. Από τα υπόγεια... αναδύθηκαν μαγκούρες. Δεδομένο πως το euro ισούται με 340 και κάτι δραχμούλες. Πριν πούμε κύμινο κατέληξε σε κατοστάρικο. Δεδομένος ο πλουραλισμός των πολλών ιδιωτικών καναλιών. Δηλαδή, του εξής ενός. Δεδομένος ο καλύτερος και πιο ελεύθερος μετασοβιετικός κόσμος. Δηλαδή ο αμερικανικός. Δεδομένο πως το αύριο θα είναι σαν σήμερα. Κι όμως τίποτα δεν είναι σαν χτες. Ξέρετε τι έχω καταλάβει; Μόνο όταν πάψουμε να είμαστε δεδομένοι, υπάρχει ελπίδα ν' αλλάξει αυτός ο δεδομένος κόσμος!» (Δημ. Δανίκας -ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ