ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
Στήνουν προεκλογικό θέατρο

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ενσωματώνουν την αντιμετώπιση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων στην προεκλογική στρατηγική τους...

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Μια μαγική εικόνα πασχίζει να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό της η κυβέρνηση. Αίφνης μάχεται ηρωικά για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, κονταροχτυπιέται με τον ανάλγητο ΣΕΒ, ορθώνει το ανάστημά της στην Κομισιόν που θέλει -άκουσον άκουσον - πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα... Την ίδια ώρα ρίχνει μια πονηρή γεμάτη υποσχέσεις ματιά στους δημοσίους υπαλλήλους για το μισθολόγιο («δυστυχώς» φέτος μόνο 2,5% μπορεί...), παίρνει υπό την προστασία της τους απολυμένους (περισσότερο λόγια παρηγοριάς και παραμύθια δηλαδή)... Αποκορύφωμα, η απαραίτητη επίθεση κατά της ΝΔ για τα «κηρύγματα υποτέλειας στις δυνάμεις της αγοράς», ενώ το ΠΑΣΟΚ το 'χει ρίξει στο αντάρτικο...

Ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ενσωματώνουν την αντιμετώπιση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων στην προεκλογική στρατηγική τους... Φυσικό επακόλουθο η παραμόρφωση των αιτιών και η αντιστροφή της πραγματικότητας, η μετατροπή των λαϊκών προβλημάτων σε απλά «αντικείμενα» και «όπλα» του δικομματικού καυγά. Στήνονται ήδη οι θεαματικές μονομαχίες για να στοιχίσουν και μοιράσουν μεταξύ τους το «φιλοθεάμον κοινό»-ψηφοφόρους. Η μονομαχία γίνεται στο έδαφος της κρίσης, την οποία δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν για να προετοιμάσουν την επόμενη φάση της επίθεσής τους, παίζοντας με την ανασφάλεια και το φόβο εξαθλίωσης των λαϊκών μαζών και επιχειρώντας να πουλήσουν φρούδες ελπίδες.

Ομως, εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει ούτε στιγμή είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν ο δικομματισμός καταφέρει και «θριαμβεύσει» στις επόμενες εκλογές. Η επίθεσή τους θα γίνεται ολοένα και πιο ανελέητη, στο βαθμό που καταλαβαίνουν ότι δε συναντούν αντίσταση, ότι δεν υπάρχει «αντίπαλο δέος»... Μόνο μια λαϊκή μετωπική σύγκρουση, που δε διστάζει να βάζει ευθέως το ζήτημα εξουσίας, μπορεί να κρατήσει ανοιχτό τον ορίζοντα...


ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»

ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ... «Ούτε οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν πιο "ευέλικτες" ούτε το Ασφαλιστικό θα μεταρρυθμιστεί περαιτέρω - η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύεται ότι τα δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση δεν πρόκειται να θιγούν. Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας γνωστοποίησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να μη μεταβάλει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, θεωρώντας ότι το θέμα "έκλεισε" με τις περυσινές αλλαγές, παρ' ότι η Κομισιόν ζητεί τη λήψη νέων μέτρων... Οσον αφορά την εργασία (...) τονίστηκε ότι η "γραμμή" της ΕΕ περί "ελαστικοποίησης" δεν πρόκειται να εφαρμοστεί» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ... «Αν θέλει (σ.σ. η κυβέρνηση) να αποδείξει ότι ασχολείται αποτελεσματικά με την καθημερινότητα των πολιτών, η μείωση ή, έστω, η συγκράτηση των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη της προτεραιότητα! (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

«ΑΝΤΙ-ΔΕΞΙΑ»: «Επιχειρούν κάποια στελέχη της Ν.Δ. να εμφανίσουν το κόμμα τους ως παράταξη του "μεσαίου χώρου" ή ότι δεν είναι η παραδοσιακή Δεξιά, αλλά μια νέα "λαϊκή Δεξιά". Με όποια ψευδώνυμα, όμως κι αν εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική ιδεολογία της και τις θέσεις της, οι οποίες, αν εφαρμόζονταν, θα έφερναν σε χειρότερη θέση τους εργαζομένους» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ: «Πόσο θα κρατήσει η κρίση και με ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες; Τα πράγματα δεν είναι όπως τα ξέραμε. Κάθετα, καθαρά. Οι εξουσίες τώρα διαχέονται σε οριζόντια εκλεπτυσμένα, πολύπλοκα δίκτυα. Επιπλέον, οι νέοι κυρίαρχοι του κόσμου, όσο ποτέ άλλοτε τόσο λίγοι και τόσο ισχυροί "οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες, οι βιομηχανικοί και χρηματιστηριακοί όμιλοι" έχουν απλώσει για τα καλά το αόρατο δίχτυ των αλληλοεξαρτώμενων οικονομιών, δένοντας σφιχτά, αιχμαλωτίζοντας κυβερνήσεις. Το δίχτυ αυτό δε φαίνεται αλλά υπάρχει ισχυρό πίσω από συγχωνεύσεις εταιρειών, μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε χώρες με φτηνότερα χέρια, πτωχεύσεις που ενσκήπτουν πλέον με συχνότητα πανδημίας» (Τασούλα Καραϊσκάκη - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: «Τις τελευταίες εβδομάδες οι νεόπλουτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να τραβήξουν μια νέα διαχωριστική γραμμή: Από τη μια πλευρά το... "κοινωνικό" ΠΑΣΟΚ των φτωχών και καταφρονεμένων και από την άλλη η ΝΔ των πλουσίων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων» (Μαν. Κοττάκης «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΒΗΜΑ: ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ: ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΥΡΕΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΑΥΓΗ: ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΣΘΟΙ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 2%... ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΙ ΝΔ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ.

ΝΕΑ: ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠ' ΤΑ 6,7 R.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΝΤΙΟΣ... ΣΤΟΝ ΠΙΛΑΤΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΣΗΜΙΤΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Απειλή - συναγερμός - όπλα: «Ο μεγαλύτερος αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ από το 1991 περνά αυτή την εβδομάδα από το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, την ίδια ακριβώς εβδομάδα που ανέβηκε ο βαθμός συναγερμού στις ΗΠΑ από κίτρινο σε πορτοκαλί. Η απειλή για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις αύξησε την υποστήριξη του κοινού και των μελών του Κογκρέσου προς έναν προϋπολογισμό - μαμούθ για την άμυνα - και "δώρο" της κυβέρνησης Μπους στις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων - ύψους 400 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει την κατοχή του Ιράκ, η οποία θα καλυφθεί από επόμενο συμπληρωματικό ποσό, ύψους 35 δισ. δολαρίων» («ΒΗΜΑ»).

Προς το «μέλλον»...: «Τουλάχιστον 3.000 δάσκαλοι έχουν χάσει τη θέση τους στη Βρετανία, συνεπεία της κρίσης χρηματοδότησης που μαστίζει τα σχολεία ολόκληρης της χώρας, προκαλώντας σημαντικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Χιλιάδες άλλοι άκουσαν ή θ' ακούσουν την ερχόμενη εβδομάδα ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους δε θα ανανεωθούν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος... Σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Διευθυντών Εκπαίδευσης (NAHT) της Βρετανίας, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα επιπλέον κονδύλια που ενέκρινε η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης δεν έχουν φθάσει στα σχολεία» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«Ωρολογιακή βόμβα»: «Τον πενταπλασιασμό του ελλείμματος του συνταξιοδοτικού της ταμείου σε ετήσια βάση - έφθασε στα 6,3 δισ. στερλίνες (10,3 δισ. δολάρια) - ανακοίνωσε χτες η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών British Telecom. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα συνταξιοδοτικού ταμείου που έχει καταγραφεί ποτέ από βρετανική επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την "ωρολογιακή βόμβα" των βρετανικών συνταξιοδοτικών σχημάτων. Τα ελλείμματα των ταμείων των 60 μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 48 δισ. στερλίνες και αποδίδονται στην πτώση των κεφαλαιαγορών» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ