ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια αλληλεγγύης στις 5 Ιούνη

Αποφασίστηκε χτες στη διάρκεια σύσκεψης, όπου συγκροτήθηκε και Επιτροπή Αγώνα για τους ανέργους

Μέρα για τους ανέργους, μέρα αλληλεγγύης για τους απολυμένους των δεκάδων επιχειρήσεων, μέρα πάλης ολόκληρης της εργατικής τάξης, για να μείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια, να μην περάσει ούτε μία απόλυση, θα είναι η Πέμπτη 5 Ιούνη, κατά την οποία θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις. Αυτό αποφασίστηκε χτες σε πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και απολυμένων από τη «Σίσσερ», την «Αλάκο», τη «Γιούλα», τους εμποροϋπάλληλους, από δεκάδες εργοστάσια και συνδικάτα. Στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για τους ανέργους.

«Δε θα αφήσουμε τους ανέργους στη μοίρα τους. Δε θα τους αφήσουμε αβοήθητους». Τη δέσμευση αυτή του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, η καθημερινή δράση του δίπλα στους απολυμένους. Θέλουμε ένα κίνημα που θα παλεύει για κάθε θέση εργασίας, που θα στέκεται εμπόδιο και κυματοθραύστης στην εργοδοτική επίθεση, υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος, για να συμπληρώσει ότι μέσα σε αυτό το κίνημα σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι ίδιοι οι άνεργοι και οι απολυμένοι.

Αναπτύσσοντας το πλαίσιο δράσης του ταξικού κινήματος, ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε: «Εμείς, το ΠΑΜΕ θέλει τον άνεργο όρθιο. Με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση") με όλα αυτά τα ψευτοπρογράμματα επανακατάρτισης και της "διά βίου μάθησης", με τα προγράμματα που επιδοτούν τους εργοδότες και όχι τους ανέργους, τους θέλουν γονατιστούς, επιδιώκουν να τους έχουν ομήρους. Απέναντι σε αυτή τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής και στο ζήτημα της ανεργίας, το ΠΑΜΕ παλεύει και απαιτεί:

Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
- Να μην κλείσει καμία επιχείρηση. Κανένας εργάτης στην ανεργία. Να υποχρεωθούν οι εργοδότες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σε διαφορετική περίπτωση να δημεύονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

- Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού που έπαιρνε κάθε εργαζόμενος την περίοδο της απόλυσης και στο 80% του βασικού μισθού για όσους πρωτοβγαίνουν στη δουλιά.

- Διάρκεια της επιδότησης όσο διαρκεί η ανεργία.

- Υπαλληλική αποζημίωση για όλους τους απολυμένους (ν.2112).

- Επιχορήγηση ενοικίου, πάγωμα δανείων και οφειλών των απολυόμενων, διάθεση δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά τους και επίδομα σπουδών. Ειδικά μέτρα υποστήριξης στις γυναίκες, στους νέους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.

- Υπολογισμό στα συντάξιμα χρόνια, του χρόνου ανεργίας και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΛΑΕΚ.

Ορισμένοι, σημείωσε στην ομιλία του το στέλεχος του ΠΑΜΕ, μπροστά σε αυτή την αλυσίδα από "λουκέτα", καμώνονται ότι ξαφνιάστηκαν. Οταν όμως ψηφίζονταν το Μάαστριχτ και η «Λευκή Βίβλος» χειροκροτούσαν. Οταν αποφάσιζαν το "Σύμφωνο για την απασχόληση" χειροκροτούσαν. Οταν έπαιρναν τις αποφάσεις στη Λισαβόνα επευφημούσαν. Τώρα τους πήρε ο πόνος για τους απολυμένους. Είναι υποκριτές και Φαρισαίοι.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν σε όλα, από το "Α" μέχρι το "Ω". Η ηγεσία του ΣΥΝ, ενώ συμφώνησε και συμφωνεί με την ΟΝΕ, μιλάει για διαφορετικό τρόπο εφαρμογής της, για τους ρυθμούς που προχωρά. Ομως το πρόβλημα δεν είναι στον τρόπο εφαρμογής της, δεν είναι αν ο μηχανοδηγός του τρένου είναι φιλελεύθερος ή σοσιαλδημοκράτης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κατεύθυνση που έχει το "τρένο" της ΟΝΕ και συνολικά η ΕΕ, που είναι βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή και που οδηγεί στα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο ΣΕΒ και οι εργοδότες επιδιώκουν την ανεργία. Είναι γι' αυτούς ο πιο καλός τους σύμμαχος. Αντίθετα είναι εχθρός για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο άνεργος είναι το εύκολο θύμα. Είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό».

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη από την πάλη των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων ενάντια στις απολύσεις. Συμπέρασμα πρώτο: Οι απολύσεις είναι φαινόμενο γενικευμένο, καθημερινό. Δεύτερο: Εκεί που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη, εκεί που προσανατολίζουν σωστά τους εργάτες, εκεί και μόνο, με προϋπόθεση τους αγώνες, υπάρχουν και κάποια αποτελέσματα. Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις που έγιναν:

Μπάμπης Τότσικας, ξενοδοχοϋπάλληλος από το «Λήδρα Μάρριοτ»: «Δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο για τη λογική του βολέματος. Μόνο ο αγώνας μένει. Η επίθεση δεν αφορά μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά όλη την εργατική τάξη».

Φωτεινή Παπαδογιάννη, άνεργη εμποροϋπάλληλος: «Οι "Αφοί Αντωνόπουλου", η "Υβόννη" δεν είναι οι πρώτοι. Εχουν πίσω τους δεκάδες και εκατοντάδες κλειστές επιχειρήσεις. Οπου οι εργαζόμενοι ήταν στο σωματείο, συσπειρώθηκαν και πάλεψαν, είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα όπου ήλπιζαν ότι ο εργοδότης θα τους "φρόντιζε", όπου περιορίστηκαν να πηγαίνουν σε δικηγόρους να τους "λύσουν" το πρόβλημα, δεν έχασαν μόνο τη δουλιά τους».

Γιάννης Τόλης, από τη «Σόφτεξ»: «Και στο χώρο της χαρτοβιομηχανίας βιώνουμε την τελευταία δεκαετία τα ίδια προβλήματα. Από τον περασμένο Δεκέμβρη μέχρι σήμερα είχαμε 350 απολύσεις. Οταν παλέψαμε, μπορέσαμε να φρενάρουμε απολύσεις».

Γιάννης Στρατηγός, από τους ΟΤΑ: «Την τελευταία πενταετία το 35% στους δήμους απασχολούνται με τις ευέλικτες μορφές. Είναι εν δυνάμει άνεργοι. Ολοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Αν δεν αμφισβητήσουμε αυτή την πολιτική και τα κόμματά της, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε».

Ζωή Σώκου, από το φάρμακο: «Κανένας μας δεν έχει εξασφαλίσει τη σταθερή δουλιά. Ολοι είμαστε όμηροι. Για 15 χρόνια στον κλάδο ζούμε αυτό το πρόβλημα. Λουκέτα, αγοραπωλησίες, συγχωνεύσεις, μεταφορές, το αποτέλεσμα το ίδιο. Απώλεια θέσεων εργασίας. Γι' αυτό το χορό των απολύσεων υπάρχουν ευθύνες. Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκλειναν τις κρατικές παραγωγικές μονάδες. Τώρα βέβαια οι φαρμακοβιομήχανοι εκβιάζουν ή μας δίνετε αυξήσεις στα φάρμακα και επιδοτήσεις ή φεύγουμε από τη χώρα».

Κώστας Μυτιληνιού, μεταλλεργάτης: «Η εμπειρία από πολλά εργοστάσια του χώρου έδειξε ότι όταν αντί για αγώνες γίνονταν "μυστική διπλωματία" με τους εργοδότες, το αποτέλεσμα ήταν απολύσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς αποζημίωση. Χρειάζεται τα συνδικάτα να εντείνουν τη δράση τους. Να βοηθήσουν τους εργάτες να καταλάβουν την τεράστια δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Στην Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ για τους ανέργους θα συμμετέχουν εργάτες από τη «Σίσσερ», τη «Γιούλα», συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, την Ομοσπονδία Οικοδόμων, την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Γ. Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


ΟΜΙΛΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το νέο αφεντικό ζητά προκαταβολικά υποταγή

Με παράξενο τρόπο έκανε την εμφάνισή του ο φερόμενος ως μελλοντικός νέος υπεύθυνος του ομίλου Αυγερινοπούλου, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, περιοδεύει στα καταστήματα του ομίλου, όπου οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας και διαμηνύει ότι αν δε σταματήσουν, θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση!

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο μεν εκπρόσωπος της «First Boston», κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, δηλώνει ότι μέχρι την επόμενη Τρίτη θα γνωρίζει αν θα αναλάβει ή όχι τη διεύθυνση της επιχείρησης και ο δε υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας ισχυρίζεται πως ο νέος ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης του ομίλου «δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του ομίλου και θα τακτοποιήσει άμεσα όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους».

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Παροχής Υπηρεσιών και Προϊόντων αισθητικής και αδυνατίσματος αναφέρει ότι «η μάλλον περίεργη στάση του νέου ενδιαφερόμενου, μας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι ενδέχεται να παίζεται άσχημο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ