ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Πλησιάζουν οι μέρες των αποφάσεων...

Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να αποτρέψει και να ανατρέψει με τον αγώνα της τα όσα μεθοδεύονται και αποφασίζονται σε βάρος της στις Βρυξέλλες

Μόνο με την αγωνιστική τους αντίσταση και την κλιμάκωση του αγώνα που στόχο έχει την πλήρη ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία
Μόνο με την αγωνιστική τους αντίσταση και την κλιμάκωση του αγώνα που στόχο έχει την πλήρη ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία
Στην τελική ευθεία μπαίνουν από μεθαύριο Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η μικρομεσαία αγροτιά οφείλει να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που γίνεται 26 και 27 του Μάη, η Ελληνική Προεδρία θα προχωρήσει σε ένα μαραθώνιο τριμερών επαφών, δηλαδή επίτροπος, πρόεδρος και ανά ένας οι υπουργοί Γεωργίας, προκειμένου να γίνουν τα αντιαγροτικά ευρω-παζάρια ψήφισης της νέας ΚΑΠ. Για την ακρίβεια μετά από πολύμηνα ευρω-παζάρια στο παρασκήνιο, σε επιτροπές χαμηλού και υψηλού επιπέδου, θα βγει η «σούμα» των αποτελεσμάτων των προγενέστερων παζαριών και αναλόγως να πορευτεί Προεδρία και Κομισιόν στη συνέχεια. Μετά το προσεχές Συμβούλιο αναμένεται η γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου, 3-5/6, και αμέσως μετά θα γίνει νέο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 10 και 11 του Ιούνη. Αν και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις αρχές του Ιούνη δεν υπάρξει συμφωνία, δεν αποκλείεται το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ να περάσει και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική από 20 έως 22 του Ιούνη. Οπότε κατά το τέλος του Ιούνη μπορεί να ξαναγίνει κι ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για να ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ και να χαρούν δεόντως ο πρόεδρος Γ. Δρυς, ο επίτροπος Γεωργίας, Φρ. Φίσλερ, και οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών. Σε διαφορετική περίπτωση το παζάρι θα συνεχιστεί επί Ιταλικής Προεδρίας, χωρίς να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους τα όσα μεθοδεύονται ερήμην τους στις Βρυξέλλες αποτελούν το νέο εφιάλτη τους. Οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αποτελούν τη βάση ενός νέου γενικότερου και μακρόχρονου αντιαγροτικού σχεδίου. Ενός σχεδίου που δεν είναι αποσυνδεμένο από την προγενέστερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αφού αποτελεί συνέχεια της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 1992 και της «Ατζέντας 2000».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας κατά νου και τη διεύρυνση της ΕΕ, γενικεύει την προσαρμογή της ΚΑΠ στις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και προτείνει την πλήρη αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Για τη γεωργία και την κτηνοτροφία εισάγονται οι εισοδηματικές ενισχύσεις ανά «γεωργό» (αγροτική εκμετάλλευση), οι οποίες θα αποτελούν στο εξής δικαιώματα, τα οποία θα υπολογιστούν ανά εκτάριο και περιόδους, αναφορά που ορίζει καταπώς βολεύεται η ΕΕ. Στην περίπτωση της κτηνοτροφίας θα είναι εκτάρια βοσκοτόπων. Στην πρώτη φουρνιά της αναθεώρησης μπαίνουν τα δημητριακά συν το ρύζι και η κτηνοτροφία (βοοειδή, αιγοπρόβατα και γάλα), καθώς και οι ελαιούχοι σπόροι, τα όσπρια, ξηροί καρποί, προϊόντα για κτηνοτροφική χρήση και σπόροι προς σπορά.

Παράλληλα, προτείνεται να μειωθούν έως καταργηθούν και οι τιμές παρέμβασης όπου αυτές απέμειναν και τα σπασμένα θα πληρώσουν, για παράδειγμα: Το ρύζι όπου προτείνεται μείωση της τιμής παρέμβασης κατά 50%, τα σιτηρά κατά 5% ακόμα (μετά το 20% της «Ατζέντας 2000»), ενώ μεγάλες μειώσεις γίνονται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου η ενδεικτική τιμή στο γάλα μειώνεται κατά 28%. Οι όποιες αντισταθμίσεις προβλέπονται σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις μειώσεις αυτές.

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το φθινόπωρο του 2003 αναμένεται να ακολουθήσουν και οι σχετικές προτάσεις για το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, τη ζάχαρη και ενδεχομένως τα οπωροκηπευτικά και το κρασί. Προτάσεις που θα κινούνται σε ακόμα πιο αρνητική κατεύθυνση, αφού για τα προϊόντα αυτά, στο όνομα του ΠΟΕ, αποφασίστηκε ήδη από την ΕΕ μείωση των επιδοτήσεων κατά 60%!

ΛΑΔΙ
Μεθοδεύεται περικοπή της επιδότησης

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη

Την προσπάθεια περικοπής της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών που μεθοδεύει το υπουργείο Γεωργίας και στηρίζει η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, καταγγέλλει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και καλεί τους αγρότες να μην υποκύψουν στις πιέσεις που τους ασκούνται και να υπερασπιστούν με τον αγώνα τους, το εισόδημά τους.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του Στ. Σκοπελίτη, έχει ως εξής: «Στο πώς θα μαγειρέψουν την περικοπή της επιδότησης και κύρια πώς θα τη σερβίρουν στους ελαιοπαραγωγούς, ασχολείται όχι μόνο η κυβέρνηση, για το γενναίο τσεκούρεμα της επιδότησης που αυτή ετοιμάζει στέλνουν μηνύματα στις ενώσεις Συνεταιρισμών με τα οποία τους συστήνουν να καθυστερήσουν την αποστολή των αιτήσεων γιατί δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος που θα γίνει η περικοπή αυτή. Καταγγέλλουμε αποφασιστικά τη βαθιά αντιαγροτική στάση της γαλαζοπράσινης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε αμαχητί την όποια και με όποιον τρόπο περικοπή της επιδότησης».

Καταλήγοντας τη δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί «από τώρα όλους τους φορείς των αγροτών - Συνεταιρισμούς, αγροτικούς συλλόγους - να αντιδράσουν σε μια τέτοια προοπτική, τους δε αγρότες του νησιού μας να μην υποκύψουν στις όποιες πιέσεις και να είναι έτοιμοι με τον αγώνα τους να υπερασπιστούν το εισόδημά τους».

Οι μελέτες...

Τη στιγμή που το σύνολο των φτωχομεσαίων αγροτών πρόκειται να θιγεί καίρια από τις προτάσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και τα όσα επίκεινται για τα μεσογειακά προϊόντα - τα οποία αποτελούν τον κύριο όγκο της ελληνικής γεωργικής παραγωγής - το υπουργείο Γεωργίας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «συντάξει σε θεωρία» την αντιαγροτική πολιτικής της κυβέρνησης. Ετσι, μέρες που 'ναι ανακοίνωσε πως «παρήγγειλε» τη σύνταξη επιστημονικών μελετών από «εμπειρογνώμονες», οι οποίες «θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν σχετικά με τα προϊόντα αυτά από την προωθούμενη αναθεώρηση». Προϊόντα όπως το βαμβάκι, το λάδι, τον καπνό, τη βιομηχανική ντομάτα, τα ροδάκινα και τη σταφίδα. Η ηγεσία του υπουργείου, φυσικά και δεν μπαίνει στον κόπο να ενημερώσει κανέναν, ούτε για το κόστος, ούτε για τη διάρκεια της μελέτης και βέβαια ούτε για την ταυτότητα των εμπειρογνωμόνων. Αναφέρει ωστόσο ότι αυτές «θα βοηθήσουν στον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων του υπουργείου για τα συγκεκριμένα προϊόντα και για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας»...

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την επιστημονική αρτιότητα τέτοιων μελετών, δεν μπορούμε να μη διατυπώσουμε και κάποια ερωτήματα: Η σχεδόν δογματική επιβολή από την κυβέρνηση κάθε καταστροφικού κανονισμού για τα εγχώρια γεωργικά προϊόντα, οφείλεται στη μέχρι σήμερα έλλειψη «επιστημονικών μελετών»; Και τώρα που ο Γ. Δρυς θα διαθέτει τέτοιες μελέτες, θα δώσει «τη μητέρα των μαχών» για την προάσπιση της ελληνικής γεωργίας; Και τέλος, το σημαντικότερο: Πόσα «καρτεσιανά συστήματα αξόνων» χρειάζεται ο Γ. Δρυς για να πείσει τους αγρότες για την ορθότητα της πολιτικής του;

ΥΓ: Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, ας την πάρει «υπό μάλης» ο κ. υπουργός και να την παρουσιάσει, «κατά Θεσσαλία μεριά». Θα περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα...


Φ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ