ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η τοκογλυφία σε αριθμούς

Πάνω από 968 εκατ. ευρώ (περίπου 330 δισ. δραχμές) άλλαξαν χέρια στο α' τρίμηνο τρίμηνο του 2003. Η επίσημη τοκογλυφία εμφανίζει αύξηση 14%

Κάθε μέρα που περνά οι 5 μεγάλοι όμιλοι της ντόπιας τραπεζικής αγοράς κερδίζουν από τόκους το αστρονομικό ποσό των 10,75 εκατ. ευρώ ή 3,6 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό που εισπράττουν οι τραπεζίτες, το πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και άλλοι οικονομικά ανίσχυροι δανειολήπτες! Πρόκειται για τα «καθαρά έσοδα τόκων», που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους για το α' τρίμηνο του 2003 οι Ομιλοι Εθνικής, Alpha, Eurobank, Εμπορικής και Πειραιώς και που αποδείχνουν τη συντελούμενη ληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Με δυο λόγια, η λεγόμενη μείωση των επιτοκίων, το μεγάλωμα της ψαλίδας ανάμεσα στα τοκογλυφικά επιτόκια των δανείων και των καταθέσεων, όπως και ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών λειτούργησαν σαν μοχλός ανακατανομής εισοδημάτων προς τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Το ποσό των 10,75 εκατ. ευρώ την ημέρα που προαναφέραμε ότι εισπράττουν κάθε μέρα οι 5 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, προκύπτει μετά την αφαίρεση των λιγοστών εξόδων που έχουν οι τράπεζες για τους τόκους καταθέσεων και προέρχεται από την επεξεργασία των ισολογισμών τους. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει επίσης ότι στο α' τρίμηνο του 2003 η τοκογλυφία σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκε σε 968,2 εκατ. ευρώ (από 849,8 εκατ. στο τρίμηνο του 2002). Σαν ποσοστό η αύξηση πλησίασε το 14% και αποτελεί τη χρυσοφόρα φλέβα πλουτισμού των τραπεζών.

Από τους ισολογισμούς των τραπεζών για το α' τρίμηνο του 2003 προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά:

  • Ομιλος Εθνικής Τράπεζας: Τα έσοδα από τόκους έφτασαν σε 316,2 εκατ. ευρώ από 274,8 εκατ. το 2002 με ποσοστό αύξησης 15%. Για φέτος τα ημερήσια κέρδη φτάνουν σε 3,51 εκατ. ευρώ ή 1,2 δισ. δρχ.
  • Ομιλος Alpha (Κωστόπουλος): Συνολικά στο τρίμηνο απέσπασαν 210,1 εκατ. ευρώ (179,2 εκατ. το 2002) με αύξηση 17,2%. Δηλαδή από τη διαφορά ανάμεσα σε τόκους δανείων και καταθέσεων κερδίζουν σε ημερήσια βάση το ποσόν των 2,33 εκατ. ευρώ ή 795 δισ. δρχ.
  • Ομιλος Eurobank (Λάτσης): Καθαρά έσοδα τόκων 200 εκατ. ευρώ (από 174,8 εκατ. πέρσι). Η αύξηση φτάνει σε 14,4%. Τα ημερήσια κέρδη διαμορφώνονται σε 2,22 εκατ. ευρώ ή 757 εκατ. δρχ.
  • Ομιλος Εμπορικής: Το ποσό αυτό για φέτος έφτασε σε 153,3 εκατ. ευρώ (142,2 εκατ. το 2002). Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει σε 7,8% και τα ημερήσια κέρδη τους σε 1,7 εκατ. ευρώ (580,4 εκατ. δρχ.).
  • Ομιλος Πειραιώς: Ο... φτωχός συγγενής των παραπάνω τραπεζικών ομίλων απέσπασε στο τρίμηνο του 2003 το ποσόν των 88,6 εκατ. ευρώ (85,6 εκατ. πέρσι) με αύξηση 3,5%. Σε ημερήσια βάση αναλογούν κέρδη 335 εκατ. δρχ.

Συνολικά μέσα στο τρίμηνο άλλαξαν χέρια 968,2 εκατ. ευρώ (από 849,8 εκατ. το 2002). Με δυο λόγια η τοκογλυφία εμφανίζει αύξηση 14%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ
Ενιαία τιμολογιακή πολιτική από 1η Ιούλη

Ενιαία τιμολογιακή πολιτική, θα εφαρμόζουν από την 1η Ιούλη 2003 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο στα διασυνοριακά, όσο και στα εσωτερικά τραπεζικά εμβάσματα. Το ανακοίνωσε προχτές, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Ν. Μπόμκε. Οπως είπε, από την 1η Ιούλη, τα διασυνοριακά τραπεζικά εμβάσματα (αξίας μέχρι 12.500 ευρώ) θα επιβαρύνονται με το ίδιο κόστος με τα εσωτερικά τραπεζικά εμβάσματα.

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική στα τραπεζικά εμβάσματα γίνεται σε εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2001 και η οποία αποβλέπει στη δημιουργία ενός «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου πληρωμών» χωρίς τιμολογιακές διακρίσεις. Δεν έγινε γνωστό ποιο θα είναι το «ενιαίο ύψος» της επιβάρυνσης στα τραπεζικά εμβάσματα, που θα χρεώνουν από την 1-7-2003 οι ευρωτραπεζίτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2001 στους «15» της ΕΕ, ένα τραπεζικό έμβασμα αξίας 100 ευρώ από μια χώρα - μέλος σε άλλη χώρα - μέλος επιβαρυνόταν κατά μέσο όρο με 24,09 ευρώ. Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη επιβάρυνση 47,33 ευρώ κατά μέσο όρο, από τα οποία 44 ευρώ επιβαρύνουν τον αποστολέα και 3,33 ευρώ τον παραλήπτη. Η πρακτική της διπλής επιβάρυνσης (και για τον αποστολέα και για τον παραλήπτη του εμβάσματος) που ισχύει στην Ελλάδα αναμένεται να καταργηθεί από την 1η Ιούλη, καθώς είναι σε αντίθεση με τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας (97/5) για τις διασυνοριακές πληρωμές.

Από κερδοφορία σε κερδοφορία η «COSMOTE»

Αύξηση της κερδοφορίας της κατά 10% σημείωσε η «COSMOTE» το πρώτο τρίμηνο του 2003, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της «COSMOTE» ανήλθε σε 297,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2002. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) και το περιθώριο κέρδους EBITDA σε 42,8%. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 94,2 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε, η «COSMOTE» θα προτείνει να διανεμηθεί στους μετόχους της για την οικονομική χρήση του 2002, μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που ισούται με μερισματική απόδοση 3,8%.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ινστιτούτα αδυνατίσματος

Τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει η λειτουργία πολλών κέντρων ή ινστιτούτων αδυνατίσματος, επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η λειτουργία αυτών των ινστιτούτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανυποψίαστων πελατών τους κι αυτό με τις ευλογίες των αρμόδιων υπουργείων που «κάνουν τα στραβά μάτια». Το ΙΝΚΑ αναδεικνύει το θέμα των ινστιτούτων αδυνατίσματος, με αφορμή τόσο το μεγάλο αριθμό των καταγγελιών που δέχεται το ίδιο, όσο και τον αντίστοιχο αριθμό των καταγγελιών που έχουν γίνει στο τηλεφωνικό κέντρο 1720 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, ο τομέας των κέντρων αδυνατίσματος βρίσκεται στην τρίτη θέση της «μαύρης λίστας» με τα παράπονα που καταγράφονται στο Ινστιτούτο και μέσα στο 2003 οι καταγγελίες που έχει δεχτεί ξεπερνούν τις 5.000.

Τα παράπονα και οι καταγγελίες προς το ΙΝΚΑ αφορούν σε:

  • Αυθαίρετη έκδοση πιστωτικών καρτών.
  • Χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες για μη πραγματοποιηθέντα προγράμματα.
  • Παραπλανητικές διαφημίσεις.
  • Προώθηση επικίνδυνων προγραμμάτων αδυνατίσματος.
  • Απουσία υποδομών και προσωπικού επαρκών για το αντίστοιχο πλήθος πελατών.
  • Ανυπαρξία, ουσιαστικά, επιστημονικού προσωπικού.
  • Αποφυγή εξετάσεων.
  • Αναποτελεσματικότητα.
  • Παραβίαση του περιβόητου Κώδικα Δεοντολογίας.
«Ψωροκώσταινα» και Σόρος

Η ιδεολογία της «ψωροκώσταινας», με την οποία η άρχουσα τάξη επιχειρούσε να δικαιολογήσει την εξάρτησή της από τα ισχυρά κέντρα της Δύσης, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στο παρελθόν. «Μόνοι μας δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε. Η χώρα μας είναι αρκετά φτωχή για να τα βγάλει πέρα και για να αναπτυχθούμε χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη βοήθεια από το εξωτερικό». Αυτά ισχυρίζονταν οι κάθε είδους απολογητές της υποτέλειας.

Τα χρόνια πέρασαν. Η Ελλάδα σήμερα θεωρείται μια από τις 20 πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Είναι στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ και μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως, η ιδεολογία του ραγιαδισμού και της υποταγής, έχει διαποτίσει μέχρι το μεδούλι τον τρόπο σκέψης της πολιτικής και της οικονομικής ελίτ της χώρας. Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασαν την έλευση στη χώρα μας του αρχικερδοσκόπου των διεθνών Χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος. Ο τελευταίος είχε προσκληθεί να μιλήσει τις ημέρες αυτές σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Αθήνα και η παρουσία του εμφανίστηκε σαν σημαντικότατο οικονομικό, ίσως και πολιτικό, γεγονός. Ο ίδιος μάλιστα στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μην αγνοήσει τη Νοτιανατολική Ευρώπη και να προχωρήσει σε επενδύσεις προς τις χώρες αυτές, κάτι που παρουσιάστηκε από τον ελληνικό Τύπο σαν σημαντική παρέμβαση ιδιαίτερης βαρύτητας...

Οταν η άρχουσα τάξη της χώρας δεν έχει εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και στις δυνατότητες του λαού. Οταν έχουν αποδεχτεί το ρόλο του υπηρέτη και βαστάζου του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Οταν διακατέχονται από το σύμπλεγμα του περιθωριοποιημένου από τις διεθνείς εξελίξεις, και του μόνιμα ριγμένου στις διάφορες ληστρικές μοιρασιές που κάνουν μεταξύ τους οι μεγάλοι καπιταλιστές. Τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό, τα λόγια παρηγοριάς και συμπάθειας ενός αρχικόρακα των Χρηματιστηρίων, να αποτελούν είδηση πρώτου μεγέθους για τον ελληνικό Τύπο.


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ