ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ενιαία ... «πολιτιστική» αγορά

Αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κεντρικό θέμα την «Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα», η οποία εκλαμβάνεται από την ΕΕ «ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» στον πολιτισμό και ειδικότερα στον οπτικοακουστικό τομέα, όπου γίνεται και «χοντρό παιχνίδι» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου, την Κυριακή, αρχίζει η μεγάλη Σύνοδος για τα οπτικοακουστικά, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Η ανάδειξη του ιδεολογήματος της «ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας», σε κεντρικό πολιτιστικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας, απηχεί τον ανταγωνισμό μεταξύ του αμερικανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού και του λεγόμενου ελεύθερου χρόνου. Η σύνδεση αυτού του ιδεολογήματος με την «ενιαία αγορά» προσβλέπει στο μεγαλύτερο δυνατό κέρδος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου από την αγορά των χωρών της διεύρυνσης (κατ' αρχήν), αφού το αμερικανικό πολιτιστικό προϊόν - κυρίως το οπτικοακουστικό - κυριαρχεί σχεδόν πλήρως σε επίπεδο διανομής στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τυπικά, η Ελληνική Προεδρία ξεκινά αυτό το άτυπο Συμβούλιο «ευχαριστημένη», αφού στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού στις αρχές Μάη στις Βρυξέλλες «πέτυχε» την έκδοση ψηφίσματος για διατήρηση στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα του άρθρου 151 της Συνθήκης της ΕΕ για θέματα πολιτισμού και της παραγράφου 4 για την υποχρέωση της ΕΕ να λαμβάνει υπόψη της την πολιτιστική διάσταση στην πολιτική της σε τομείς όπως η βιομηχανία, η απασχόληση, ο τουρισμός, η περιφερειακή ανάπτυξη κλπ.

Βέβαια, ένα ψήφισμα δεν αποτελεί, στην ουσία, παρά μια «ευχή». Ακόμη όμως κι αν υπάρξει τελικά η λέξη «πολιτισμός» στο Σύνταγμα της ΕΕ, ουσιαστικά θα υπάρξει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των δημιουργών.

Από αυτήν την άποψη δεν αναμένονται σπουδαίες ειδήσεις από το Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Ισως, όμως οι εσωτερικές αντιθέσεις της ΕΕ να γίνουν πιο διακριτές στη Σύνοδο που θα ακολουθήσει για τα οπτικοακουστικά, αφού η παραγωγή, η διανομή και η εκμετάλλευση του οπτικοακουστικού προϊόντος είναι το βαρύ κομμάτι της λεγόμενης πολιτιστικής βιομηχανίας.

Κατεβάζει αυλαία ο «Συρμός»
Β. Λέκκας
Β. Λέκκας
Με τους Ερωφίλη, Ν. Κουρουπάκη, Δ. Υφαντή ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμά του ο «Συρμός»
Με τους Ερωφίλη, Ν. Κουρουπάκη, Δ. Υφαντή ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμά του ο «Συρμός»
Σκαλκώτας και Προκόφιεφ

Ο Σ. Προκόφιεφ
Ο Σ. Προκόφιεφ
Ελληνορωσικά ηχοχρώματα στη συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 24/5, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ορχήστρα, με διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου, θα παρουσιάσει έργα των Νίκου Σκαλκώτα και Σεργκέι Προκόφιεφ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με τη συμφωνική σουίτα «Η θάλασσα» του Ν. Σκαλκώτα και θα συνεχιστεί με το έργο του Σ. Προκόφιεφ «Αλέξανδρος Νιέφσκι» (καντάτα για μέτζο σοπράνο, χορωδία και ορχήστρα, έργο 78), το οποίο συνέθεσε την περίοδο 1938-1939 για την ομώνυμη ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 7 του Μάη του 1939 στη Μόσχα, με διεύθυνση του συνθέτη, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία της Μόσχας. Την ΚΟΑ συνοδεύουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία Μακεδονία, με διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, με σολίστ τη μέτζο σοπράνο Μαρίνα Ντομασένκο.

Τελευταίες της «Ψύχωσης»

Στο θέατρο «Εμπρός», μέχρι τις 25/5, η Ρούλα Πατεράκη «καταθέτει» μια νέα ερμηνεία της, αρκετά διαφορετική, ίσως και σημαντικότερη από την περσινή της - με τη μέγιστη συμβολή της σκηνοθεσίας του Πέτρου Σεβαστίκογλου - στο τελευταίο κείμενο της πρόωρα χαμένης στα 28 της χρόνια, αυτόχειρος δραματουργού Σάρα Κέιν, η οποία υπήρξε η μεγάλη ελπίδα της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας. Πρόκειται για το «4,48 Ψύχωση». Κείμενο αυτοβιογραφικό, συνταρακτικό, παραληρηματικό, γραμμένο από ένα πλάσμα πολύ ταλαντούχο, πολύ στοχαστικό και γι' αυτό, ίσως, τόσο αυτοκαταστροφικό.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εύστοχα ευρηματική σκηνοθεσία του Π. Σεβαστίκογλου αποτελεί μια σύζευξη του ζωντανού σκηνικού λόγου με μια ταυτόχρονη οπτικο-κινηματογραφική παραλλαγή του επί σκηνής λόγου του προσώπου του κειμένου. Μια βαθιά επαναληπτική, ψυχαναλυτική, αυτοαποκαλυπτική διαδικασία επιβεβαίωσης του ψυχωσικού «κόσμου» του προσώπου. Μια σύζευξη ταύτισης και διχασμού, ανάλυσης, σύνθεσης, ανασύνθεσης, αποσύνθεσης της προσωπικότητάς του, των διαλογισμών του, των φαντασιακών διαλόγων του με άλλα «πρόσωπα» που κυρίευσαν την ύπαρξή του και τα οποία ωσεί παρόντα εκτροχιάζουν την ψυχοδιάνοιά του.

Η μετάφραση είναι της Ρούλας Πατεράκη και του Αντώνη Γαλέου. Το κοστούμι και το μακιγιάζ του Αγγελου Μέντη, οι φωτισμοί του Ηλία Κωνσταντακόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Κώστα Σουρβάνου.

Στη Γιορτή Βιβλίου

Στο «Βιβλίο - cafe» της 26ης Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως πραγματοποιούνται καθημερινά (6.30μμ και 8μμ) ενδιαφέρουσες συζητήσεις με το κοινό και παρουσιάσεις βιβλίων. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή που θα κλείσει η έκθεση θα συζητηθούν - παρουσιαστούν τα εξής βιβλία:

Σήμερα 6.30μμ θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ι. Ν. Φραγκούλα «Ανεξερεύνητες πτυχές της ζωής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», 8μμ του Θανάση Χειμωνά «Ανεξιχνίαστη ψυχή». Αύριο 6.30μμ το βιβλίο του Κρις Χάρμαν «The prophet and the proletariat» και στις 8μμ θα γίνει συζήτηση για το ρόλο των φωτογράφων στον πόλεμο, με θέμα «Ζώντας τον πόλεμο μέσα από το φακό», με τους Δημήτρη Αντωναρόπουλο, Σπύρο Τσακίρη, Κώστα Μπαλάφα και εκπροσώπους φωτογραφικών περιοδικών. Σάββατο 6.30μμ παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Λουπασάκη «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία», 8μμ παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη «Υπερσυντέλικος». Κυριακή 6.30μμ παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα «Το άρωμα μιας ζωής».

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Συνθετών και Μεταφραστών, όπως θα είναι στο εξής η επωνυμία του σωματείο που περιλάμβανε στους κόλπους του τους θεατρικούς συγγραφείς και μεταφραστές. Σταδιακά όμως μέλη του έγιναν και συνθέτες που έγραφαν μουσική για το θέατρο. Μετά τις εκλογές της 11ης Μαΐου το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Λαζαρίδης Γιώργος (πρόεδρος), Κατσαρός Γιώργος (αντιπρόεδρος), Χριστοφιλάκης Γιώργης (γεν. γραμματέας), Μακρυγιάννης Τάκης (ταμίας) και Μέλπω Ζαρόκωστα, Κωστής Λειβαδέας, Γιώργος Μανιώτης, Γιώργος Σκούρτης, Τρέζου Φώφη (μέλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ