Στο πανηπειρωτικό - πανεργατικό συλλαλητήριο που γίνεται σήμερα το απόγευμα στα Γιάννενα, καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ και οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών των νομών Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό το συλλαλητήριο για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές αποφάσεις που μεθοδεύονται στο συνέδριο των αντιπροσώπων των υπουργείου Εργασίας της ΕΕ, ουσιαστικά τεχνοκρατών της ΕΕ που γίνεται σήμερα 21/5/2003 και αύριο 22/5/2003. Τους καλεί, δε, να συμμετέχουν στην ταξική συγκέντρωση, αυτή που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, και να μη δώσουν ζωή στις συμβιβασμένες δυνάμεις που βρίσκονται στην πλειοψηφία των διοικήσεων διαφόρων συνδικάτων. Το αγωνιστικό ταξικό ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο δημαρχείο των Ιωαννίνων.
Την ιδιωτικοποίηση των σχολών Εμπορικού Ναυτικού, που προβλέπει κυβερνητικό νομοσχέδιο, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής
Πιστή στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εφοπλιστών, η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού, τις οποίες με νομοσχέδιο και την επί της ουσίας συμφωνία της ΝΔ ιδιωτικοποιεί.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, κατήγγειλε ότι οι διατάξεις του υλοποιούν ένα πακέτο μέτρων που επεξεργάστηκαν από κοινού η κυβέρνηση με τους εφοπλιστές. Ετσι, ιδιωτικοποιείται και υποβαθμίζεται παραπέρα η ναυτική εκπαίδευση, ενώ διευρύνεται η εφοπλιστική ασυδοσία και επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Παράλληλα, ενισχύεται το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο και η κρατική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και στις ναυτικές σχολές. Οπως είπε ο Ν. Γκατζής, αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά εκφράζει αυτολεξεί την εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος των Εφοπλιστών σε μια Γενική τους Συνέλευση.
Στόχος όλων των παραπάνω, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, είναι η διάλυση της βασικής δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και η προσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς εργασίας με ταυτόχρονη κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που κατέκτησαν οι ναυτεργάτες. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ακόμα ένα κύκλωμα εκπαίδευσης που θα ελέγχεται από τους εφοπλιστές και θα εξυπηρετείται ο στόχος της εκμετάλλευσης μιας φτηνής εργατικής δύναμης και θα ισχυροποιείται ο μηχανισμός ομηρίας των ναυτεργατών. Παράλληλα, μέσα από την ιδιωτική εκπαίδευση, το σπάσιμο του υπουργείου και του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης θα υπηρετείται ο στόχος της διάσπασης των ναυτεργατών και της υποβάθμισης διπλωμάτων, αμοιβών και δικαιωμάτων.
Ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε τους αγώνες των σπουδαστών των ναυτικών σχολών και των ναυτεργατών κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου και είπε ότι πρέπει η ναυτική εκπαίδευση να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας, στο ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών (αξιωματικούς και πληρώματα). Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να ενταχθούν στην ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και οι ανάγκες τους να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην κατεύθυνση κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ζήτησε, επίσης, την αποστρατιωτικοποίηση των σχολών και κατάργηση όλων των αυταρχικών κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων.
Τη συμφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ δήλωσε αντίθετος.
Στην επιτροπή συζητήθηκε και Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την απόφαση της ΕΕ που αφορά στην απόσυρση των μονοπύθμενων τάνκερ και αντικατάστασή τους με διπύθμενα, ισχυριζόμενοι ότι με αυτήν την απόφαση θίγονται οι Ελληνες εφοπλιστές. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Ν. Γκατζής αφού υπενθύμισε ότι και τα δύο κόμματα συναγωνίζονται σε φιλοεφοπλιστικές ρυθμίσεις τόνισε: «Οταν κριτήριο είναι το κέρδος των εφοπλιστών, ούτε το μονό, ούτε το τριπλό τοίχωμα χρειάζεται. Χρειάζονται άλλα μέτρα και άλλη πολιτική. Χρειάζεται η ναυτιλία να μην έχει κριτήριο το κέρδος των εφοπλιστών αλλά τα προβλήματα των εργαζομένων, την ασφάλειά τους και τη σύγχρονη ασφαλή μεταφορά των επιβατών. Αυτά με την πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση και υποστηρίζει και η ΝΔ δεν πρόκειται να λυθούν αφού χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αντιμετωπιστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα».
Οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 3Ε» Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μαζικά στη στάση εργασίας, που κήρυξε χθες η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της επιχείρησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα την εφαρμογή του 35ωρου.
Οι απεργοί πραγματοποίησαν στο χώρο του εργοστασίου, που νέκρωσε στη διάρκεια της στάσης εργασίας, συγκέντρωση στην οποία κατήγγειλαν την αντεργατική στάση της εταιρίας.
Σε ψήφισμα που ενέκριναν καλούν την επιχείρηση να υπογράψει ικανοποιητικές ΣΣΕ και να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αδιαλλαξία της.
Καλούν ακόμα την πολιτεία και ιδιαίτερα τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβουν για να ακυρωθούν οι άδικες καταδίκες που επιβλήθηκαν σε 16 συνδικαλιστές του κλάδου. Δηλώνουν, τέλος, ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά το δίκαιο αγώνα τους μέχρι να δεχτεί η διοίκηση της εταιρίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Στο μεταξύ, η καθορισμένη για χθες εκδίκαση της αγωγής σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΕΠ Κώστα Αρτεμίου αναβλήθηκε για τις 22/4/04.
Στο πόδι βρίσκονται οι μεταλλεργάτες και οι ηλεκτρολόγοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι μεταλλεργάτες, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ξεκίνησαν στάσεις εργασίας από τη 1 το μεσημέρι και αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία όπου και αν βρίσκεται το συνεργείο τους, είτε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, είτε στα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας προετοιμάζονται, για την ερχόμενη βδομάδα και για την ακρίβεια Δευτέρα και Τρίτη, 26 και 27 του μήνα, αντίστοιχα, από το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων.
Το Συνδικάτο, στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει για να ενημερώσει σχετικά τον κλάδο, επισημαίνει ότι το διεκδικητικό πλαίσιο έχει υποβληθεί προς τις εργοδοτικές Ενώσεις από τις 17 Γενάρη. «Από την πρώτη στιγμή - συνεχίζει - ζητήσαμε να κλείσει γρήγορα η Σύμβαση και να προσπαθήσουμε από κοινού να αποσπάσουμε μέτρα υπέρ της Ζώνης για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στο λιμάνι. Ζητήσαμε ξεκάθαρα από τη διοίκηση των εργοδοτών να παρέμβουμε από κοινού προς την κυβέρνηση για τα κύρια κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο». Ομως, η εργοδοτική πλευρά επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει κωλυσιεργία. Οι μεταλλεργάτες καλούν την εργοδοτική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, προειδοποιούν ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου τους: «Η αναμέτρηση, η σύγκρουση που προκαλεί η εργοδοτική Ενωση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν είναι σε όφελος κανενός και φέρει στο ακέραιο την ευθύνη». «Σε καμία περίπτωση, δε θα μείνουμε κλάδος χωρίς Σύμβαση».