ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2003
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τις μεταθέτουν τώρα για ... τον Ιούνη

Με γελοία επιχειρήματα, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο εμπαιγμό των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων

Παρά τη ρητή δέσμευση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Φλωρίδη, σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ότι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις - ψίχουλα της εισοδηματικής πολιτικής του 2003, στις 25 Μάη, τελικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι εμπαίζονται προκλητικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιχειρεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, με συνεχείς μεταθέσεις των ημερομηνιών χορήγησης των εξευτελιστικών αυξήσεων που αποφάσισαν να δώσουν το τρέχον έτος.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ...για τεχνικούς λόγους, δε θα δοθούν ούτε αυτόν το μήνα οι αυξήσεις, λέγοντας ότι τελικά αυτό θα γίνει τον Ιούνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν η σχετική υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις, επιχειρήθηκε να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την αποσύνδεση των συντάξεων από τους μισθούς των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με το πρόσχημα ότι δεν υπήρξε νομοθετική κάλυψη, αποφάσισαν να μεταθέσουν τη χορήγηση των αυξήσεων ένα μήνα μετά... Φυσικά, πρόκειται για εύκολες δικαιολογίες. Γιατί, πρώτα και κύρια σε περίπτωση που η κυβέρνηση πράγματι δεν ήθελε να υποβάλει στην ταλαιπωρία και στον εξευτελισμό της αναμονής μισθωτούς και συνταξιούχους, θα μπορούσε, όχι τώρα που είναι Μάης, αλλά από το Γενάρη και το Φλεβάρη να προχωρήσει στις κατάλληλες ρυθμίσεις, ώστε να γίνουν οι προσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να γίνει και τώρα που, αντί να περιμένουν κάποιο σχετικό νομοσχέδιο, για να «περάσουν» τις αυξήσεις, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη σχετική ρύθμιση, καταθέτοντας για ψήφιση αυτόνομο νομοσχέδιο...

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Οι σχολάρχες ετοιμάζουν αυξήσεις 8%-10%

Σε αυξήσεις της τάξης του 8%-10% στα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων. Την ίδια στιγμή αξιώνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης να σταματήσει την τακτική της επιβολής πλαφόν με νομοθετική ρύθμιση στις ετήσιες αυξήσεις, που έχει γίνει καθεστώς από τη μεθεπομένη κιόλας χρονιά της απελευθέρωσης των διδάκτρων, προκειμένου να συγκρατήσει η κυβέρνηση την επίπτωσή τους στον τιμάριθμο. Στο μεταξύ, την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και εκπροσώπων των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για να καταλήξει στην κοινή της πρόταση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Πάντως, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μιλούν για διάφορα σενάρια. Με δεδομένη, δε, την πρόθεση του υπουργείου να «απελευθερώσει» τους τιμοκαταλόγους στις παροχές πλέον των βασικών μαθημάτων και την απαίτηση των σχολαρχών να καταργηθεί το ετήσιο πλαφόν, φαίνεται ως πιθανή μια συμφωνία του τύπου να ισχύσει πλαφόν στα υποχρεωτικά μαθήματα και να διαμορφώνονται ελεύθερα οι άλλες παροχές, όπως η σίτιση, η μεταφορά των μαθητών κ.ά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει «το έλα να δεις» με τις αυξήσεις στις παροχές τέτοιου είδους - που τελικά στην πράξη είναι υποχρεωτικές - για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Πάντως, για να μην υπάρχουν αυταπάτες όσον αφορά και το περιβόητο θέμα του ετήσιου πλαφόν, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, ότι κάθε χρόνο στην πράξη ένας αξιοσημείωτος αριθμός σχολείων δεν το εφάρμοζε. Δεύτερον, ότι ουδέποτε επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που προβλέπονταν στην εκάστοτε ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες το πλαφόν που είχε επιβάλει το υπουργείο πρόβλεπε ανώτατο ποσοστό αυξήσεων στα δίδακτρα στο 3,5%, το οποίο οι σχολάρχες έγραψαν στην πλειοψηφία τους στα παλιά τους τα παπούτσια, επιβάλλοντας αυξήσεις και πάνω από 8%.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Στα χαμηλότερα της πενταετίας

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων κατρακύλησε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλη, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 100,7 μονάδες, έναντι των 101,2 που ήταν το Μάρτη. Αντίθετα σε επίπεδο ευρωζώνης, ο δείκτης για το αντίστοιχο διάστημα εμφανίζεται οριακά ανοδικός στις 97,9 μονάδες έναντι των 97,8, όπως επίσης οριακά ανοδικός είναι και σε επίπεδο ΕΕ, όπου διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες έναντι 98,0.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για την Ελλάδα, η πτώση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών συνεχίζεται για πέμπτο μήνα, με το δείκτη της βιομηχανίας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης στη βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 94,5 μονάδες, έναντι των 100,5 μονάδων το Μάρτη. Η πτώση του δείκτη αποδίδεται στις συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών, αλλά και στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για τα επίπεδα παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες.

Αντίθετα, ο δείκτης των κατασκευών ενισχύθηκε, διαμορφούμενος στις 133,8 μονάδες έναντι των 131,4 το Μάρτη. Σημαντική πτώση κατέγραψε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, όπου από τα επίπεδα των 105,8 μονάδων το Μάρτη, κατρακύλησε στις 98,6 τον Απρίλη. Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις και για το δείκτη των υπηρεσιών, όπου από τις 65,4 μονάδες το Μάρτη «έπεσε» στις 63,6 τον Απρίλη. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για την πτώση του δείκτη συνέβαλαν καθοριστικά οι δυσμενείς εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το γενικότερο κλίμα που συνδέεται και με τις εξελίξεις εκείνης περιόδου.

ΠΟΡΕΙΑ Γ΄ ΚΠΣ
«Ολα καλώς» κατά τους υπουργούς...

«Ολα καλά» με την πορεία εκτέλεσης του Γ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών που συμμετείχαν στη χτεσινή καθιερωμένη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για το συγκεκριμένο θέμα. Στη σύσκεψη, εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, Μεταφορών Χρ. Βερελής, ΥΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Γεωργίας Γ. Δρυς, Εργασίας Δ. Ρέππας και η υφυπουργός Υγείας Ε. Τσουρή.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία των έργων του Γ΄ ΚΠΣ σε τομείς όπως τα δημόσια έργα, οι μεταφορές, η αγροτική ανάπτυξη, η Υγεία και η κατάρτιση. Κατά τον υπουργό, σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου, καθώς και ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στη χώρα μας βαίνει ικανοποιητικά. Υπεραμύνθηκε, επίσης, των κυβερνητικών θέσεων στην κριτική που γίνεται ότι από το Β΄ ΚΠΣ χάθηκαν σημαντικά κονδύλια (περίπου 820 εκατ. ευρώ), ισχυριζόμενος ότι σε σχέση με άλλες χώρες οι απώλειες πόρων της Ελλάδας ήταν συγκριτικά λιγότερες, ενώ σημείωσε ότι, με αφορμή αυτό, επιχειρείται να στηθεί προεκλογικό σκηνικό. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι αύριο πρόκειται να έρθει στην Αθήνα ο πρώτος συρμός τραμ, ενώ το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται κανονικά και ότι θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2004. Κανονικά, κατά τον υπουργό, προχωρεί και το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για την Εφορία

Στις 5 Μάη ξεκίνησαν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ηδη έληξαν για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1, 2, 3, 4 και 5.

Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τρίτη 20 Μάη στο ψηφίο 6
  • Μέχρι 21 Μάη στο ψηφίο 7
  • Μέχρι 23 Μάη στο ψηφίο 8
  • Μέχρι 27 Μάη στο ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 29 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι τις 2 Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ