Η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ δεν πρωτοτυπεί. Εδώ και καιρό εκφράστηκαν ανάλογες απόψεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και Βρετανών αρχαιολόγων. Συνεπώς, η υψηλόβαθμη παρουσία της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Ιράκ έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα, αφού από τις δημοσιευμένες πληροφορίες προκύπτει ότι το «πάνω χέρι» και σ' αυτό το θέμα το έχουν οι εισβολείς, ειδικά οι Αμερικανοί. Αλλά και οι Βρετανοί δεν πάνε πίσω. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αξιωματούχος της ΟΥΝΕΣΚΟ θα μετάσχει στην επιστημονική ομάδα που συστάθηκε για την καταγραφή της πολιτιστικής καταστροφής της Βαγδάτης... υπό τον ανεκδιήγητο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακγκρέγκορ! Τον άνθρωπο που κυνικά αποκλείει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ πρόσθεσε ότι «ορισμένα κομμάτια ανήκουν ήδη σε συλλέκτες, που τα απέκτησαν πριν τον πόλεμο» (!), χωρίς όμως να αναφερθεί στην εθνικότητα των «συλλεκτών». Σημείωσε επίσης ότι «δε γνωρίζουμε πόσα πράγματα εκλάπησαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα αριθμεί 501 πολύτιμα κομμάτια».
Η προδιαγεγραμμένη ανάδειξη του οπτικοακουστικού τομέα σε κυρίαρχο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ του ευρωενωσιακού και αμερικανικού - κυρίως - κεφαλαίου υπογραμμίστηκε στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» των υπουργών Πολιτισμού των «25», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
Με το θέμα της συζήτησης, που ήταν «Τα καινούρια πεδία του ευρωπαϊκού σινεμά», εννοούνται κυρίως οι νέες αγορές μετά τη διεύρυνση και οι συμπαραγωγές εντός και εκτός ΕΕ. Και στα δύο πεδία η σύγκρουση προβλέπεται «αιματηρή». Οπωσδήποτε χαμένοι θα είναι οι κινηματογραφιστές της ΕΕ - στη συντριπτική πλειοψηφία τους - και βέβαια οι ευρωπαϊκοί λαοί που «βομβαρδίζονται» από αμερικάνικα οπτικοακουστικά προϊόντα.
Οσον αφορά στη διεύρυνση, σύμφωνα με στοιχεία των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φορέων, η αμερικανική εισβολή σε επίπεδο διανομής ξεπερνά και τα αντίστοιχα συντριπτικά ποσοστά της δυτικής Ευρώπης. Στις συμπαραγωγές η σύγκρουση θα είναι ενδοκοινοτική.
Παρ' όλ' αυτά, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, που εκπροσωπεί στις Κάννες το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, δήλωσε, όπως πάντα... «χαρούμενος», «γιατί βρεθήκαμε σύμφωνοι με όλες τις προτεραιότητες που προωθεί η ελληνική προεδρία στον τομέα του οπτικοακουστικού». Ομως οι προτεραιότητες αυτές κάθε άλλο παρά της Eλληνικής Προεδρίας είναι, αφού τα θέματα του ανταγωνισμού και της λεγόμενης «ενιαίας αγοράς» του οπτικοακουστικού, κυριαρχούν στις συζητήσεις του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, τα δύο τελευταία χρόνια. Απλώς η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί και «προωθεί».
Συνεπώς ο υπουργός είχε δίκιο, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση στις Κάννες «πρόλογο της μεγάλης συνάντησης για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», που θα ακολουθήσει το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (25/5). Στη Θεσσαλονίκη θα συζητηθούν οι κεντρικές «πολιτιστικές» προτεραιότητες της ΕΕ, δηλαδή η «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση», η οποία εκλαμβάνεται «ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού». Επίσης, θα συζητηθεί η θέση του πολιτισμού στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Από την παράσταση που ματαιώθηκε |
Ο Βίκτωρ Αρδίτης προτρέπει «ανωνύμους», να ξεκολλήσουν από την εσωτερική αμφισβήτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Αφορμή της νέας κρίσης η ματαίωση της παράστασης «Ταξιδιώτης του χειμώνα», συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ με την «Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου. Επισήμως, η ματαίωση οφείλεται στο κόστος (80.000 ευρώ, 20.000 το ΚΘΒΕ, 60.000 η «Οκτάνα»).
Ο Β. Αρδίτης όπως επισήμανε (προχτές στη Θεσσαλονίκη και χτες, στην Αθήνα, όπου βρίσκεται για την «Αντιγόνη» του Αρη Αλεξάνδρου - την οποία φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο) «το ΚΘΒΕ ταλανίζεται από δυαρχία ανάμεσα στο ΔΣ και την καλλιτεχνική διεύθυνση», ενώ μίλησε για καλλιεργούμενη δυσπιστία και έλλειψη σύμπνοιας. Τι θέλει ο Β. Αρδίτης; Την κατάργηση του ΔΣ; Ισχυρίζεται, βέβαια, ότι το κύριο πρόβλημα είναι οικονομικό. Τελικά στο οικονομικό οφείλεται η έλλειψη σύμπνοιας ή στη δυσπιστία το οικονομικό πρόβλημα; Τυχαία, υπάρχουν μονίμως προβλήματα στο ΚΘΒΕ;
Ο Β. Αρδίτης τόνισε, επίσης, ότι «η απόφαση στήριξης του θεάτρου είναι πολιτική», ενώ σχεδόν απείλησε, ότι «το ΚΘΒΕ θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει μια από τις σκηνές του και να κάνει περικοπές προσωπικού». Πάντα οι εργαζόμενοι την πληρώνουν και βέβαια η τέχνη.
Σύμφωνα με τον Β. Αρδίτη τα οικονομικά στοιχεία του ΚΘΒΕ έχουν ως εξής: Το 2000 η επιχορήγηση ήταν 2,270 εκατ. Το 2001, 2002 και 2003, 2,50 εκατ. Το ΚΘΒΕ, επιχορηγείται - είπε - με τουλάχιστον 350 εκατ. δρχ. λιγότερο από το Εθνικό Θέατρο. Το παθητικό του ΚΘΒΕ σήμερα είναι 1.400.000 ευρώ (477 εκατ. δρχ.), ενώ εκκρεμεί η τέταρτη δόση της φετινής επιχορήγησης (περίπου 1.500.000 ευρώ). Τέλος, οι συνολικές απαιτήσεις του ΚΘΒΕ από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων, είναι σήμερα 722.000 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι στα 2,5 δισ. πρέπει να προστεθούν και οι συνολικές εισπράξεις (2001 - 2002), που έφτασαν το 1.243.709,98 ευρώ - όπως ο ίδιος ανακοίνωσε πρόσφατα.
Από τα γυρίσματα της ταινίας |
Ενα φθινοπωρινό βράδυ, λοιπόν, σε ένα μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού, δύο ηθοποιοί, ένας σκηνοθέτης και αρκετοί τεχνικοί πίστεψαν στην «απόπειρα» της μεταφοράς του ποιητικού λόγου του Γιάννη Ρίτσου στη μεγάλη οθόνη. «Η σονάτα του σεληνόφωτος», με την υποστήριξη των «Φάσμα» - ΕΡΤ - «902» - Πολιτιστικής Παρέμβασης - NEW STAR, έγινε πραγματικότητα με τον τίτλο «Μπαλάντα στο χαμένο Σεληνόφως» και τη σκηνοθετική υπογραφή του Νίκου Ξυθάλη. Η πρώτη προβολή της θα γίνει, σήμερα, στις 8.30 μμ, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, προσφέροντας μια άλλη κινηματογραφική πρόταση. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν οι συντελεστές (Ν. Ξυθάλης, Αν. Φόνσου κ.ά.) που θα συνομιλήσουν με τους θεατές.
«Πουθενά, πουθενά, πουθενά» τιτλοφορείται η παράσταση (μέχρι 31/5) στο «Tribal Βooze» (Κολοκοτρώνη 57), της ομάδας «Φιλιατρό». Πρόκειται για έργο ποιητικής διάθεσης, που προκύπτει από αυτοσχεδιασμούς δύο ηθοποιών. Δύο γυναίκες κάνουν τις καθημερινές δουλιές, ενώ μιλάνε στο ποιητικό ύφος άλλων εποχών. Καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες που ενώνουν πολιτισμούς. Το κείμενο είναι επιλογή από το «Πουθενά» του Ι. Μεντέ, το «Πέθανε» του Τζ. Ρουμί κ.ά. Η σκηνοθεσία είναι του Βίκου Ναχμία, η μουσική του Μίκη Παντελούς, τα σκηνικά - κοστούμια της Μαρίας Κονομή. Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Ερμίνα Γεράρδη.
Ξεκινούν τη Δευτέρα (θα διαρκέσουν έως τις 21/5) οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων: θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, ποίηση, λογοτεχνία.
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στις 19/5 (8μμ) θα παρουσιάσει τους ιψενικούς «Βρικόλακες», σε σκηνοθεσία Ηλία Πλακίδη, σκηνικά Κατερίνας - Χριστίνας Μανωλάκου. Παίζουν: Γ. Θεοδωρακοπούλου, Ν. Καψής, Θ. Μαντέλη, Κ. Αποστολάκης, Ρ. Τσαγκρή, Λ. Μίχου, Λ. Τζουλάκης. Συμμετέχουν οι βιολίστριες Ε. Τσερσάκη και Μ. Λάρου. Η παράσταση θα δοθεί στο Πολιτιστικό Πολυκέντρο (Κουντουριώτου και Νεότητας).