ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2003
Σελ. /40
Υποπτα κρούσματα πανικού...

Οι λαϊκές μάζες ζουν πλέον σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας, το οποίο ενισχύεται σημαντικά σε επίπεδο κλίματος και από τον «εμπορικό» χειρισμό του «υπόπτου» κρούσματος από τα ΜΜΕ

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή»
Σαν να μην έφταναν τα απανωτά βαριά πλήγματα σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων... Λες και δεν είναι αρκετή η χαίνουσα πληγή της ανεργίας, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση του λεγόμενου «κράτους πρόνοιας»... Ηρθε και το πρώτο ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας και «έδεσε»... Οι λαϊκές μάζες ζουν πλέον σε ένα καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας, το οποίο ενισχύεται σημαντικά σε επίπεδο κλίματος και από τον «εμπορικό» χειρισμό του «υπόπτου» κρούσματος από τα ΜΜΕ. Τα κανάλια δε θα έχαναν την ευκαιρία να επιδοθούν στο γνωστό εμπόριο πανικού, διαδίδοντας τον ιό του φόβου σε ολόκληρη την κοινωνία...

Απέναντι στον πρωτοεμφανιζόμενο άγνωστο και «μη αντιμετωπίσιμο» εχθρό, όπως είναι ο SARS, θέλουν τις λαϊκές μάζες να παραλύουν από τον φόβο, να «ξεχνούν» όλα τα υπόλοιπα καθημερινά βάσανά τους, αναλογιζόμενες ότι έχουν σταθεί «τυχεροί» που δεν τις κτύπησε ο τρομερός ιός και αναπέμποντας προσευχές τον Παντοδύναμο γιατί ζουν ακόμα... Είναι ευνόητο ότι σε ένα τέτοιο κλίμα η κυβέρνηση μπορεί ανενόχλητη να «αναπτύξει» τις πολιτικές «πρωτοβουλίες» της και να δώσει ώθηση στα νέα αντεργατικά μέτρα που με έμφαση «δείχνουν» τον τελευταίο καιρό η ηγεσία του ΣΕΒ, ο διοικητής της ΤτΕ, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ...

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να συνιστά ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα φροντίζει να υποδαυλίζει το σίριαλ του τρόμου. Αρκεί να περνάει η εικόνα ότι ο κρατικός μηχανισμός έκανε τα πάντα ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, κερδοσκοπώντας από πάνω δηλαδή... Οσο πιο πολύ τραβήξει σε βάθος χρόνου η ιστορία τόσο πιο πολύ θα τρίβει τα χέρια της από άγρια χαρά. Δεν μπορούν όμως να εξαπατούν πολλούς για πολύ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΠΙΔΗΜΙΑ - «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ: «Τα ξημερώματα ο ιός της πνευμονίας χτύπησε και τη χώρα μας. Νεαρή γυναίκα διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας εμφανίζει τα κλινικά συμπτώματα ύποπτου κρούσματος για οξύ αναπνευστικό σύνδρομο» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΥΠΟΠΤΟΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είδατε την άμεση ετοιμότητα, την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και την πλήρη προετοιμασία από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μας ενημερώνουν και μάλιστα, από ό,τι είδατε σήμερα, με τον πιο πλήρη τρόπο. Δεν πρέπει να δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει». (Χρ. Πρωτόπαππας - κυβερνητικός εκπρόσωπος).

ΣΕΝΑΡΙΑ...2004: «Για το ατυχέστερο "σενάριο" - της ανεπιτυχούς αντιμετώπισης της εξάπλωσης του SARS ως του χρόνου - η "Αθήνα 2004" προετοιμάζει εισήγηση προς τη ΔΟΕ: οι ασιατικές αποστολές θα μπαίνουν σε καραντίνα (μάλλον προτού ταξιδέψουν προς την Αθήνα) ώσπου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των μελών τους. Κατόπιν, αν όλα έχουν καλώς, οι αθλητές θα συμμετέχουν στους Αγώνες» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

«ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ»... «Η επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να δεχτούμε κάποιες "εκπτώσεις" στα ατομικά δικαιώματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους κατά της δημόσιας υγείας. Αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους, πράττοντας σοφά, ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κυβερνήτες των Πολιτειών να επιβάλλουν μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους. Η νομοθεσία επιτρέπει τον εγκλεισμό πολιτών σε καραντίνα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την καταστροφή μολυσμένων κτιρίων και τον περιορισμό των μετακινήσεων» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»).

"ΕΝΙΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ": «Η ασφάλεια, η αίσθηση της ασφάλειας, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση του να μιλάει κανείς για ελευθερία -και η ελευθερία είναι θεμέλιο κάθε σοβαρής αναφοράς σε διαβίωση σε καθεστώς δημοκρατίας. Η ασφάλεια είναι κάτι το ενιαίο, δεν μπορεί να προσεγγίζεται αποσπασματικά: είτε αισθάνεσαι ασφαλής, είτε όχι... Πρωτοβουλίες έχουν ανακοινωθεί, κατά καιρούς, από τις πεζή περιπολίες ή τον αστυνομικό της γειτονιάς ως τη (μία ακόμη) αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και την αλλαγή της λογικής της αστυνόμευσης. Επείγουν, όμως, και αποτελέσματα...» (Από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Υποπτο κρούσμα στο Σισμανόγλειο - Η ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ SARS ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ALTER.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΥΡΗ - ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ.

ΧΩΡΑ: ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: («Αθηναϊκές Συμμετοχές»)- ΠΩΣ ΑΡΠΑΞΑΝ 30 ΔΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ «ΦΟΥΣΚΑ» ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα στη «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»: ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ «ΑΤΑΚΤΟΥΣ» ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

ΑΥΓΗ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΙΣ... ΠΟΜΠΕΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ... ΔΕΥΤΕΡΟΣ!

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 22.147 ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΚΑΙ 3.659 ΜΟΝΙΜΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: 4.764 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 5.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ».

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μέλι - γάλα... «Εντονες παρασκηνιακές προσπάθειες, που είχαν την υποστήριξη και πιθανώς την κάλυψη της κυβέρνησης, βρίσκονται από χθες σε εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί ένας ιδιότυπος συμβιβασμός μεταξύ Κουρή και Αθανασούλη για τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και να ελεγχθεί κατά το δυνατόν η πολιτική κρίση, που πλέον τείνει να φθάσει σε οριακό σημείο, πλήττοντας ακόμη και πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πληροφορίες έφεραν χθες την πλευρά Αθανασούλη να επιζητεί συμβιβασμό με τον εκδότη της "Αυριανής" και να αποδέχεται την απόδοση του μάνατζμεντ του τηλεοπτικού καναλιού στον κ. Κουρή. Συγκεκριμένα, από τη μέχρι τώρα διαβούλευση, ο εκδότης της "Αυριανής" εξασφαλίζει το 42% του ALTER, από 32,4% που κατείχε μέχρι τώρα, και ο κ. Αθανασούλης υποχωρεί στο 39% από 45,1%» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Ανάγκα και... «Ασφαλώς αποτελεί δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του πρωθυπουργού να ασχολείται με τα "πρωτεύοντα" προβλήματα της χώρας, όπως ασφαλώς ο ίδιος θα αποφασίσει αν, πότε και σε ποια έκταση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αν όμως σήμερα τα θέματα αυτά απασχολούν τόσο πολύ την κοινή γνώμη - ιδίως - και - κατά προέκταση - τα μέσα ενημέρωσης, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στο ότι ο ίδιος όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έδωσαν τα έναυσμα για την "ανασχηματισμολογία". Δεύτερον και πολύ πιο σημαντικό στο ότι όλοι κατανοούν ότι είναι άμεση ανάγκη για την κυβέρνηση να επιχειρήσει να ανατρέψει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

«Κασσάνδρα»; «Η ευρύτερη παράταξη της δημοκρατικής, προοδευτικής κεντροαριστεράς χρειάζεται βαθιές πολιτικές τομές, μεγάλες κινήσεις, όχι απλά μερεμέτια. Χρειάζεται ενδεχομένως μια νέα παράταξη, η οποία θα εκφράζει την Ελλάδα που άλλαξε και την Ελλάδα που έρχεται. Οχι, απαραιτήτως για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αφού καμία παράταξη δεν προορίζεται να κυβερνά στο διηνεκές. Αλλά για να θέσει από τώρα τα θεμέλια της επιστροφής της στην εξουσία, σε περίπτωση που τις χάσει. Και για να μη μετατρέψει μια ενδεχόμενη ήττα της σε μακρά περιπλάνηση στην αντιπολίτευση» (Γ. Πρετεντέρης -«ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ