ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2003
Σελ. /28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Εφυγε» ο αγωνιστής Γ. Ζήκος

Πέθανε, την Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα και κηδεύτηκε χτες στη γενέτειρά του Αρτα, ο παλαίμαχος αγωνιστής και κομμουνιστής Γιάννης Ζήκος. Γεννήθηκε το 1914. Το 1931 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1934 υπεύθυνος της ΟΚΝΕ στην Αρτα. Για τη δράση του εξορίστηκε για ένα χρόνο στον Αη-Στράτη. Το 1935 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο 340 Τάγμα Ευζώνων, αλλά σε ένα μήνα τον αφόπλισαν και τον φυλάκισαν στο 15ο Σύνταγμα Ιωαννίνων, ενώ η δικτατορία του Μεταξά τον πέρασε Στρατοδικείο. Το 1937 αποφυλακίζεται και αναλαμβάνει τη διαφωτιστική δουλιά της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Κέρκυρα.

Ξανασυλλαμβάνεται, καταδικάζεται και φυλακίζεται σε μπουντρούμι των φυλακών Κέρκυρας για τρία χρόνια και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία, από όπου απελευθερώθηκε παραμονές του πολέμου. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, ενώ μετά την ίδρυση του ΕΑΜ εντάσσεται από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ Ηπείρου. Λόγω των διωγμών της ΕΑΜικής αντίστασης πέρασε στην παρανομία, διέφυγε στην Αθήνα, αλλά το 1947 συνελήφθη, έμεινε τρία χρόνια σε φυλακές ως υπόδικος, κάθισε επτά φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου με πλαστές κατηγορίες, αλλά τελικά αθωώθηκε.

Ο μπαρμπα-Γιάννης, αταλάντευτος πιστός στο ΚΚΕ, συνδρομητής και φανατικά καθημερινός αναγνώστης του «Ρ», μέχρι και τις τελευταίες μέρες του, αν και είχε καταπέσει τελείως, ζητούσε να δει και να κρατήσει για λίγο στα χέρια του το «Ρίζο», όπως έλεγε.

Αλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις διοργανώνουν:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης αύριο, Δευτέρα 12 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλέκτρα Αποστόλου (Κουντουριώτου και Νεότητας), την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών για την Κούβα στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα (Αχαρνών), την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η δημοτική παράταξη Ερυθραίας «Δημοτική Μαχητική Συσπείρωση» και το συνδικάτο οικοδόμων στην πλατεία Πλαστήρα, την Τετάρτη, 14 Μάη, στις 7.30 μ.μ. με θέμα «Αντιστεκόμαστε - Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην εργασία και την ειρήνη».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και οι μαζικοί φορείς στην πλατεία Πλυτά την Πέμπτη, 15 Μάη, στις 7 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου με θέμα: «Ειρήνη δεν είναι μόνο απουσία πολέμου». Σχετικές εργασίες των μαθητών της πόλης θα εκτεθούν, την Παρασκευή 16 Μάη, στην πλατεία Λαού. Την ίδια μέρα, το βράδυ στις 8, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Μετά το Ιράκ τι;». Ομιλητές θα είναι οι: Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης. Θα λειτουργούν εκθέσεις με φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τα παιδιά από τη νέα παγκόσμια τάξη», αντιπολεμικό σκίτσο και αφιερώματα στην Κούβα και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου το Σάββατο 17 Μάη, στην πλατεία Γαρδένιας με τα παιδιά να ζωγραφίζουν για την ειρήνη από τις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ. να ακολουθεί συγκέντρωση και ομιλία με θέμα: «Η ανθρωπότητα στα πρόθυρα παγκόσμιας σύρραξης».

Στη Στερεά

- Η Επιτροπή ειρήνης Λαμίας, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και φορείς της πόλης διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, αρχίζοντας από τη Δευτέρα 12 Μάη με έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας σε εργασιακούς χώρους. Συνέχεια θα δοθεί με Λαμπαδηδρομία την Πέμπτη 15 Μάη, στις 8.30 μμ από την πλατεία του Πάρκου. Το Σάββατο 17 Μάη στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου στις 8.00 μμ η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» διοργανώνει συναυλία με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα νέων.

- Η Επιτροπή ειρήνης Λιβαδειάς διοργανώνει, την Παρασκευή 16 Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μμ, εκδήλωση -συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των ΜΜΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Απεργίες στα δημόσια νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία γι' αύριο Δευτέρα 12 Μάη προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τους υγειονομικούς να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή, αλλά και να γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες στην ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ και να απαιτήσουν κλιμάκωση των αγώνων.

Απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μάη προκήρυξε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Διεκδικεί να γίνει άμεσα ό,τι χρειάζεται για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας μπροστά στην άτυπη πνευμονία και διαμαρτύρεται τόσο για τα ΤΕΠ που προβλέπονται στην απόφαση του υπουργού Υγείας και είναι επικίνδυνα για τους προσερχόμενους αρρώστους και τους γιατρούς, όσο και για τα κονδύλια των δημόσιων νοσοκομείων που δεν εξασφαλίζουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Οι μηχανολόγοι ψηφίζουν «Πανεπιστημονική»

Εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων (ΠΣΔΜ-Η), στα γραφεία του ΤΕΕ, Καραγιώργη Σερβίας 4, στο Σύνταγμα. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΠΚ) καλεί τα μέλη να συστρατευτούν, προκειμένου ο Σύλλογος να προσανατολιστεί σε αγώνες και διεκδικήσεις, συντονιζόμενος με το εργατικό κίνημα.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του αντιπολεμικού Μάη

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και φορείς της πόλης συνεχίζουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, ενταγμένες στον αντιπολεμικό μήνα Μάη που έχει διακηρύξει η ΕΕΔΥΕ. Πιο συγκεκριμένα:

- Σήμερα, 11/5/2003: Ειρηνοδρομία από τη Μάντρα της Οσίας Ξένης στη Νίκαια.

- Στις 14/5/2003: Ζωγραφική για την ειρήνη από Δημοτικά Σχολεία. Εκθεση ιδεών για την ειρήνη από Γυμνάσια της πόλης.

- Στις 16/5/2003: Εκδήλωση του Συλλόγου Αγ. Τριάδας.

- Στις 16 και 17 Μάη 2003: Τουρνουά πινγκ - πονγκ και σκακιού στην αίθουσα του ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ) και σκακιού στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Στις 17/5 χαιρετισμός από μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, απονομή βραβείων, ομιλία από μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, μουσικό πρόγραμμα με αντιπολεμικά τραγούδια.

- Στις 18/5/2003: Μαραθώνια Πορεία.

- Στις 25/5/2003: Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας με θέμα: «Το παιδί - θύμα του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ