ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Να «μιλήσει» αγωνιστικά η αγροτιά

Αύριο το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο στην Κέρκυρα

Την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης καλούνται να εκφράσουν, αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο στην Κέρκυρα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες της χώρας, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Στη σκιά των νέων αρνητικών προτάσεων και επιδιώξεων της ΕΕ για γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, κατέφθασαν από χτες στην Κέρκυρα οι υπουργοί Γεωργίας των 25 χωρών-μελών της ΕΕ και θα μείνουν στο νησί μέχρι μεθαύριο Τρίτη. Ο λόγος του συναπαντήματος αυτού είναι το λεγόμενο άτυπο συμβούλιο, όπου υπουργοί, επίτροποι και οι ακολουθίες θα φάνε, θα πιούνε και θα περιδιαβούν σε μέρη όμορφα της Κέρκυρας και των Παξών και παράλληλα ατύπως και παρασκηνιακώς θα προβούν σε ένα ακόμα αντιαγροτικό παζάρι και αλισβερίσι, σε βάρος φυσικά των συμφερόντων και της ύπαρξης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες δίνεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τα πούνε ...αγωνιστικά στους υπουργούς Γεωργίας και στους αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ. Να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα όσα αρνητικά μεθοδεύονται σε βάρος τους μέσω των νέων προτάσεων της ΚΑΠ και των σχεδιασμών του ΠΟΕ. Να δώσουν τον αγώνα τους για μια πολιτική σε όφελος των πραγματικών συμφερόντων τους και του ελληνικού λαού και όχι σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών-βιομηχάνων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες καλούνται να δώσουν τον αγώνα αυτό μέχρι την τελική δικαίωση, κόντρα στις «Σειρήνες» εξαπάτησης μέσω ύπουλων και λογικοφανών επιχειρημάτων και πρωτοβουλιών. Ολα δείχνουν ότι η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, που θα ενταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, δε μετριάζεται και δε θα αλλάξει προς το καλύτερο με προτάσεις επιμέρους διορθώσεων, ρεαλιστικής δήθεν προσέγγισης, διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει τι θέλει μέσω της νέας ΚΑΠ! Και είναι ολοφάνερο ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο: Οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες! Γι' αυτούς προβλέπονται μόνο μέτρα που θα τους οδηγήσουν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία.

Ομως, αυτές τις ευρω-πρακτικές και ευρω-πολιτικές οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες μπορούν να τις ανατρέψουν με την πάλη τους, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αν θέλουν να μείνουν στον τόπο που ζουν και παράγουν κι αν δε θέλουν να προστεθούν στις ουρές των ανέργων. Η ΠΑΣΥ έχει προ καιρού και πρώτη από όλους προγραμματίσει το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει αύριο, 12 του Μάη, στην Κέρκυρα και έχει απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Σ' ένα αγωνιστικό συλλαλητήριο, ενάντια σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους, αιτήματα και διεκδικήσεις σε φιλοαγροτική-φιλολαϊκή κατεύθυνση. Σε αυτό το συλλαλητήριο πρέπει να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» όσο περισσότεροι γίνεται μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες. Να αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό σταθμό συνέχισης του αγώνα ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ανατροπή της.

Ο δωδεκάλογος του αγώνα

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οργανώσεις τους να συντονίσουν τη δράση τους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν:

1. Την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου με δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και με τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων.

2. Την αλλαγή του νόμου του ΟΓΑ, έτσι ώστε να συνταξιοδοτεί στα 60 χρόνια τους άνδρες και στα 55 τις γυναίκες, να προβλέπει την υποχρεωτική αυτοτελή ασφάλιση της αγρότισσας και θεσμό κατώτερης μηνιαίας αγροτικής σύνταξης ίσης με την ετήσια εισφορά του αγρότη της κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης (366 ευρώ/μήνα).

3. Την ψήφιση νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ο δημόσιος οργανισμός να ασκεί κατ' αποκλειστικότητα την αγροτική ασφάλιση, να χρηματοδοτείται από τους αγρότες και το κράτος και να παρέχει πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους.

4. Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα για να παράγουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, τις ανάγκες του λαού μας σε τρόφιμα και με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία. Αμεση προτεραιότητα, η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και των καλλιεργειών που τη στηρίζουν.

5. Την αλλαγή του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής, να προωθεί τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις της αγροτικής παραγωγής και να διασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Αμεσα να λειτουργήσει αναβαθμισμένη η παρέμβαση για βασικά αγροτικά προϊόντα.

6. Την άμεση απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής και ειδικότερα των οπωροκηπευτικών, του λαδιού, του βαμβακιού κ.ά. με τιμές που να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

7. Την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, επειδή αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, μειώνει το κόστος παραγωγής, αυξάνει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα.

8. Τη στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας με δημόσιες επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με δημόσιους αναπτυξιακούς αγροτικούς οργανισμούς, με κρατική αγροτική τράπεζα που θα λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

9. Την άμεση ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών, που το συνολικό ποσό των αρχικών τους δανείων δεν ξεπερνά τα 20.000.000 δραχμές, με την εξόφληση των οφειλών τους, αν έχουν πληρώσει ή θα πληρώσουν με τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου ποσό τριπλάσιο του αρχικού δανείου, για δάνεια μέχρι το 1990, και διπλάσιο ποσό του αρχικού δανείου για δάνεια μετά το 1990.

10. Τη δημιουργία εθνικού οργανισμού υδάτινων πόρων, που σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες θα κάνουν όλα τα έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και συγκράτησης των επιφανειακών υδάτων, θα προστατεύουν την ποιότητά τους, θα ερευνούν και θα προωθούν με οικονομικά κίνητρα νέες τεχνικές άρδευσης και θα διαχειρίζονται το υδάτινο δυναμικό με αναπτυξιακά και όχι εισπρακτικά κριτήρια.

11. Την ανάπτυξη της θαλάσσιας αλιείας, την προστασία του αλιευτικού πλούτου και τη χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

12. Την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου με καταγραφή και διασφάλιση της δημόσιας δασικής περιουσίας, με μέτρα ανόρθωσης των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων, με διασφάλιση της επιβίωσης των ορεινών πληθυσμών και με κατοχύρωση του δάσους ως δημόσιου αγαθού και όχι αντικείμενου κερδοσκοπίας και ψηφοθηρίας.


Κ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ