ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Μπόρα είναι», αλλά «θα περάσει»;..

Οι χτεσινές, διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, που απώτερο στόχο είχαν τη διαμόρφωση κοινής «γραμμής», για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την «Αυριανή» και το θόρυβο των σκανδάλων που έχει ξεσπάσει με την ανάμειξη κυβερνητικών στελεχών, δε δρομολόγησαν δραστικές εξελίξεις.

Γίνεται πλέον φανερό ότι βασικός στόχος του πρωθυπουργού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στη συγκεκριμένη περίοδο, είναι να κερδηθεί πρώτον πολύτιμος χρόνος, αφού δε φαίνεται να υπάρχει «φάρμακο» αντιμετώπισης της κατάστασης και δεύτερον να επιτευχθεί ένα μορατόριουμ στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Ταυτόχρονα στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να δείξει ότι «ελέγχει την κατάσταση», σε μια προσπάθεια να προλάβει νέες «παράπλευρες απώλειες» στο πλαίσιο ενδεχόμενων επιχειρηματικών συγκρούσεων που θα εκδηλωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης, με δήλωση, αφού ανέφερε ότι «λέγονται και γράφονται πολλά αυτές τις ημέρες περί αποφάσεων του πρωθυπουργού αμέσως μετά το Πάσχα», στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι λάθος να καλλιεργείται ένα κλίμα αναμονής στην κοινή γνώμη». Θέλοντας δε να δώσει μια εικόνα... «στιβαρής διαχείρισης της κατάστασης», πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να επιτρέψει σε όποιους άλλους να καθορίζουν αποφάσεις, προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης». Επανέλαβε, δε, ότι «για το θέμα της διένεξης των επιχειρηματιών και του θορύβου που έχει εγερθεί έχουν δοθεί εντολές προς κάθε κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αλήθειας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη (που χτες υπερασπίστηκε για πρώτη φορά τον Στ. Μανίκα, αλλά όχι τον Μ. Νεονάκη...), ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα που έχει ανακύψει με τον πρωθυπουργό, ενώ κινούμενος στη λογική της... εξοικονόμησης του «πολύτιμου χρόνου», ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό αφορούσαν κυρίως «τον πολιτικό σχεδιασμό μας και τις πρωτοβουλίες μας και σε επίπεδο Κυβέρνησης όπως τις έχει προσδιορίσει ο Πρωθυπουργός και σε επίπεδο Κινήματος»...

Με τη σειρά του ο Απ. Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «αντάλλαξε απόψεις και σκέψεις με τον Πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας» και τάχθηκε υπέρ άλλου νόμου για το «πόθεν έσχες». «Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να προσδιορίζεται το "πόθεν"» και όπως τόνισε «αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νέο νόμο».

Οσο για τον Γ. Κουρή, συνεχίζοντας την επίθεσή του, στο χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυριανής», όπου για δεύτερη μέρα εικονίζεται το οίκημα του υπουργού Τύπου στα Βριλήσσια, έχει τίτλο: «Αυθαίρετη η βίλα του Πρωτόπαπα». Ο τελευταίος κατέθεσε χτες την πρώτη μήνυση κατά του εκδότη της «Αυριανής», αλλά ο Γ. Κουρής αντέδρασε με τη δήλωση: «Να περιμένει μέχρι την Τρίτη ο Πρωτόπαπας που θα γίνει μια φοβερή αποκάλυψη. Την Τρίτη ελπίζω ότι ο Πρωτόπαπας δε θα είναι υπουργός»...

Μήνυση κατέθεσε ο Χρ. Πρωτόπαππας

Στα δικαστήρια μεταφέρθηκε από χτες η σφοδρή διαμάχη του εκδότη της «Αυριανής» Γ. Κουρή με του υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα. Ο υπουργός Τύπου στις καταγγελίες του Γ. Κουρή, για παράνομες οικονομικές συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Αλτεκ», Αθ. Αθανασούλη, απάντησε με μήνυση.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι σταματάει πλέον να ασχολείται με τον Γ. Κουρή και «για ό,τι λέει στο εξής, το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».

Με τη μήνυση, ο Χρ. Πρωτόπαππας στρέφεται εναντίον του εκδότη της «Αυριανής» Γ. Κουρή, του διευθυντή της ίδιας εφημερίδας Γ. Τσιρογιάννη και της πρώην υπαλλήλου της «Αλτεκ» Λ. Ξυναριανού. Για τους δύο πρώτους, ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ για την Λ. Ξυναριανού απλή συνέργεια στη συκοφαντική δυσφήμιση.

Η μήνυση αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», καθώς και συνέντευξη του Γ. Κουρή, στον τηλεοπτικό σταθμό «EXTRA», στο διάστημα 20, 21 και 22 Απρίλη.

Ο υπουργός Τύπου, στη μήνυση, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του Γ. Κουρή για οικονομικές συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη της «Αλτεκ» είναι ψευδείς και συκοφαντικοί.

Ειδικότερα, ο Χρ. Πρωτόπαππας ισχυρίζεται ότι είναι απολύτως ψευδείς οι ισχυρισμοί του Γ. Κουρή ότι χρηματίστηκε, άμεσα ή έμμεσα, στον προεκλογικό αγώνα από τον επιχειρηματία Αθ. Αθανασούλη με οποιοδήποτε ποσό. Τα εκλογικά του κέντρα στις εκλογές του 2000, αναφέρει ο Χρ. Πρωτόπαππας, ήταν πέντε και όχι 30, όπως ισχυρίστηκε ο εκδότης της «Αυριανής», ενώ τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου με δικές του δαπάνες.

Για την υπάλληλο Λ. Ξυναριανού, ο Χρ. Πρωτόπαππας αρνείται ότι τη γνωρίζει και αναφέρει πως αυτή ουδέποτε σχεδίασε ή επιμελήθηκε το προεκλογικό του υλικό και πως ποτέ δεν είχε καμιά σχέση μαζί της.

Την ερχόμενη βδομάδα, ο Χρ. Πρωτόπαππας προτίθεται να υποβάλει αγωγή κατά του Γ. Κουρή, αλλά και νέα μήνυση για το προχθεσινό δημοσίευμα της «Αυριανής», που είχε τίτλο «Ανάκτορο ενός δισ. έχτισε ο Πρωτόπαππας».

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με τη συμμετοχή του Δήμου Νίκαιας, μαζεύουν χρήματα, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον ιρακινό λαό.

Καλούν τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στους εξής ειδικούς λογαριασμούς:

  • ΕΕΔΥΕ: Εμπορική Τράπεζα, αριθμ. λογαριασμού 42602434. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθμ. λογαριασμού 040/679598-68.
  • ΕΕΔΔΑ: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αριθμ. λογ. 116/29604197.

Επίσης, από τις 15 του Απρίλη, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και ο Δήμος Νίκαιας συγκεντρώνουν και φάρμακα για τον ιρακινό λαό στο οικοδομικό τετράγωνο 175 (Μενεμένης & Καραολή - Δημητρίου, δίπλα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), τις εργάσιμες μέρες από τις 8.00 μέχρι τις 14.00. Θα συγκεντρώνονται τα εξής φάρμακα για παιδιά και ενήλικες:

Αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, υπερτασικά, καρδιολογικά, αντιβηχικά, αντιβρογχικά, κορτικοειδή (αλοιφές, φάρμακα).

- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.

Φαρισαίοι και Αθανασούληδες...

«Διαχειριστικούς ελέγχους» για τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους εταιρίες «Ελεύθερη τηλεόραση» (ALTER) και «MICROLAND» (συμφερόντων Αθανασούλη) θυμήθηκε να ζητήσει χτες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που υποτίθεται ότι έχει την εποπτεία των συναλλαγών. Αποφασίστηκε επίσης η παράταση της «προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης» για τις μετοχές των εταιριών αυτών, με αιτιολογικό την ...«ανάγκη προστασίας του επενδυτικού κοινού»... Ο φαρισαϊσμός τους δηλαδή είναι αυταπόδεικτος. Στο ίδιο μήκος κινούνται και διάφοροι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγαλοεπιχειρηματίες από το χώρο των εκδόσεων και του Τύπου, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι άρπαξαν τα χρήματα των «επενδυτών», εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παριστάνουν τις «αθώες περιστερές». Μάλιστα, δε διστάζουν να «βγαίνουν και από πάνω», παριστάνοντας τους αδιάφθορους και τους κριτές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ