ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
Η Ανάσταση φαίνεται να αργεί...

Τα μεγάλα αφεντικά συνεχίζουν ανενόχλητα τον ατέλειωτο «μυστικό δείπνο», το μεγάλο φαγοπότι, ενώ την ίδια στιγμή οι λαϊκές μάζες, στριμωγμένες άσχημα από τη φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια, αγκομαχούν να στρώσουν «πασχαλινό τραπέζι»

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Κλίμα «εξόδου» από την «κρίση» και «λύτρωσης» της κυβέρνησης από τα «πάθη», καλλιεργείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Σε ρόλο σωτήρα -ποιος άλλος;- ο Κ. Σημίτης που ως υπέρτατος κριτής και «υπεράνω αντιθέσεων» θα επιφέρει την πολυπόθητη «(αυτο)κάθαρση»... Προβλέψιμη και μάλλον αναμενόμενη έκβαση που, στο βαθμό που επαληθευτεί, στοχεύει και στην «ανάσταση» του ΠΑΣΟΚ... Πρόκειται, βέβαια, για επιδιώξεις, τις οποίες συχνά η ζωή περιπαίζει και χλευάζει. Ηδη από τον τελευταίο γύρο των «συντροφικών μαχαιρωμάτων» και πολιτικοοικονομικών σκανδάλων, βγήκαν ορισμένα, γνωστά αλλά χρήσιμα, συμπεράσματα.

Αυτή τη φορά, φάνηκε πιο καθαρά ότι τα στελέχη του εκσυγχρονισμού είναι τόσο βαθιά βουτηγμένα στη σαπίλα του συστήματος που είτε είναι «σπιτωμένα» στις βίλες της διαπλοκής είτε ζουν σε «ιδιόκτητες» βίλες. Σε κάθε περίπτωση καταδείχτηκε πώς (και γιατί) βρίσκονται απέναντι και μάχονται φανατικά τα λαϊκά συμφέροντα. Αποδείχτηκε ακόμα ότι οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου (π.χ. ΣΔΟΕ, επιτροπή κεφαλαιαγοράς, κ.ά.) και απονομής δικαιοσύνης είτε είναι «αναποτελεσματικοί» είτε «μονόφθαλμοι»... Φαίνεται ότι αυτός ο γύρος σκανδαλολογίας, που ίσως δεν έχει κάνει τον κύκλο του, καταλήγει στο «ξεφούσκωμα» και στραπατσάρισμα μιας τουλάχιστον «μεγάλης επιχείρησης» προς όφελος βέβαια των ανταγωνιστών της. Σε πολιτικό επίπεδο, απώλειες μετρά το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, αλλά είναι ακόμα νωρίς...

Το σημαντικότερο συμπέρασμα, όμως, είναι ότι η αληθινή Ανάσταση, η Ανάσταση του λαού, φαίνεται να αργεί ακόμα. Τα μεγάλα αφεντικά συνεχίζουν ανενόχλητα τον ατέλειωτο «μυστικό δείπνο», το μεγάλο φαγοπότι, ενώ την ίδια στιγμή οι λαϊκές μάζες, στριμωγμένες άσχημα από τη φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια, αγκομαχούν να στρώσουν «πασχαλινό τραπέζι». Δεν το βάζουν όμως κάτω. Ξέρουν ότι τη δική τους Ανάσταση δε θα τη φέρουν άλλοι... Καλό Πάσχα!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ «ΣΩΤΗΡΑ» ΣΗΜΙΤΗ...

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ...«Στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αλληλοκατηγοριών και αποκαλύψεων τηρεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Εκ των πραγμάτων και λόγω των εορτών του Πάσχα και του ασφυκτικού προγράμματος, ο κ. Σημίτης οδηγείται σε πρωτοβουλίες ανατροπής του πολιτικού κλίματος στις αρχές Μαΐου. Στο μεταξύ φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια εντόπισε το ΣΔΟΕ στους ομίλους Α. Αθανασούλη και Γ. Κουρή». (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ...«Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επέστρεψε χθες από την ευρωπαϊκή περιοδεία του και ενημερώνεται συνεχώς για τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το δυσάρεστο για την κυβέρνηση πολιτικό κλίμα. Ωστόσο, οι εξελίξεις παραπέμπονται για μετά το Πάσχα... Οι πρωτοβουλίες που όλοι αναμένουν πλέον από τον πρωθυπουργό θα κρίνουν εν πολλοίς αν θα υπάρξει διέξοδος και θα αποκατασταθεί η εσωτερική ηρεμία στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, όπου κυριαρχούν αγωνία και εκνευρισμός. Είναι χαρακτηριστική η σιωπή των κορυφαίων στελεχών, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την εφημερίδα «Αυριανή». (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: «Ενας πραγματικός Γολγοθάς αναμένει από σήμερα τον πρωθυπουργό που επέστρεψε χθες από το ταξίδι του στις σκανδιναβικές χώρες. Το πρωί αρχίζει κύκλο επαφών με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες. Το δίλημμα του κ. Σημίτη είναι, αν θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, θα προετοιμάσει το κόμμα του για πρόωρες εκλογές ή θα αναμένει τις εξελίξεις που είναι ραγδαίες». («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»).

ΚΑΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ENRON»: «Ισολογισμοί χωρίς αντίκρισμα, τιμολόγια πλαστά και εικονικά για υπηρεσίες μηδέποτε παρασχεθείσες, εξαγωγές που δεν έγιναν ποτέ, μια διαχείριση ψευδής και ομιχλώδης, που κάνει ακόμη και τους διαχειριστές της ENRON να κοκκινίζουν από ντροπή, προβάλλει κατά τρόπο αδιάψευστο από το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη λειτουργία της ALTEC του κ. Αθανασούλη, με τις ισχυρές διασυνδέσεις και τους πολλούς προστάτες... Είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη της ALTEC, του συγγενούς τηλεοπτικού σταθμού ALTER και του ατυχούς Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που υποχρεώθηκε να δίδει πιστοποιητικά διαφάνειας χωρίς υποτυπώδη έλεγχο. Ηδη οι τράπεζες διαισθάνονται τους κινδύνους, καθώς τα τραπεζικά χρέη ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ ή τα 100 δισ. δρχ. και λαμβάνουν μέτρα». (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΑΤΟΠΙΝ... ΕΟΡΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ALTEC, ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ENRON.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 17,9 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ALTEC ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΣΟΚ: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΣΚΗΝΙΚΟ '89.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΣΟΚ: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ Η ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

ΧΩΡΑ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

ΑΥΓΗ: ΗΠΑ: ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ... ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 8.900 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.138 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΘΗΡΙΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ανώμαλη προσγείωση: «"Κατεβάζει ταχύτητες" απότομα η ελληνική αγορά πληροφορικής, καθώς, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του πανευρωπαϊκού παρατηρητηρίου πληροφορικής ΕΙΤΟ, η ανάπτυξή της φέτος θα φθάσει μόλις το 0,8%. Το 2003, η ελληνική αγορά πληροφορικής θα παρουσιάσει πωλήσεις ύψους 1.852 εκ. ευρώ, από 1.837 εκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το 2004 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα σκαρφαλώσουν στο 4,4%, με τις πωλήσεις να πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών θα παρουσιάσει και φέτος σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 4,4% και το 2004 4,7%» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Η χαρά του κέρδους!..«Αυτό που χάθηκε στην Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι η "χαρά του κέρδους". Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, στελέχη αλλά και εργαζόμενοι, ζώντας υπό το άγχος της έρπουσας και μη ομολογημένης κρίσης, προσπαθούν, στην καλύτερη περίπτωση, να διαφυλάξουν όσα κέρδισαν στην προ ONE περίοδο και στη χειρότερη, να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα. Καμιά διάθεση για επενδύσεις, πουθενά προοπτική επέκτασης ή προσλήψεων, ούτε λόγος για αύξηση κερδών ή αμοιβών...» (Χρήστος Παναγόπουλος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Και το «μυστικό»...«Ομως, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και μαζί η διάθεση εργοδοτών και εργαζομένων, απαιτούνται πολιτικές κινήσεις - ούτε πρωτότυπες ούτε νεωτεριστικές - που όλη η Ευρώπη αυτήν την εποχή μελετά για να εφαρμόσει. Μεταβολή εργασιακών σχέσεων προς ελαστικότερα μοντέλα, τολμηρή μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας, που θα δίνει περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και περιορισμός της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, είναι μερικές από τις πολιτικές, που μπορούν, σε συνδυασμό με την αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση, να κινήσουν τον τροχό της οικονομίας» (Ο ίδιος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ