ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
Στο Πεδίον του Αρεως η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

Εξορμήσεις έως την τελευταία ώρα

Χωρίς κανέναν εφησυχασμό στις λίγες πλέον μέρες που απέμειναν για την πρωτομαγιάτικη απεργία οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δίνουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για το ταξικό, αγωνιστικό διεκδικητικό γιορτασμό. Οπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες θα συνεχίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις περιοδείες, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και στην ταξική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως στις 10 το πρωί και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που θα γίνει διά μέσου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην Αθήνα οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν στις γειτονιές και τις μέρες των αργιών για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής καθώς καταγράφεται ήδη μια προσπάθεια των εργοδοτών, που ευνοείται και από την κυβέρνηση, για λήψη αδειών και μετά τις γιορτές, ώστε την Πρωτομαγιά να βρίσκονται στην Αθήνα όσο το δυνατόν λιγότεροι εργαζόμενοι.

Οι συνδικαλιστές των ταξικών συνδικάτων με την προκήρυξη και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ να φτάνει σε κάθε εργασιακό χώρο καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική, μαζική, μαχητική ενότητα. Να γυρίσουν τις πλάτες στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά ως ημέρα πάλης και αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου. Να ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά στις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους μέσα και από μαζική οργάνωση στα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Είναι η μόνη απάντηση άλλωστε που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι οργισμένοι άκουσαν τον εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, να τους ζητάει να δουλέψουν ακόμα περισσότερο.

Γι' αυτό και στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις δεκάδες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις και να τις κάνουν βήμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και των πολέμων που εξαπολύει στους λαούς και στους εργαζόμενους, τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις, με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

  • Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Θριάσιου Πεδίου να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελευσίνα στις 10 π.μ. στην πλατεία Ηρώων που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα της περιοχής και το ΠΑΜΕ, απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θριάσιου Πεδίου. Ακόμη, στην ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, στον καπιταλισμό και τις πολυεθνικές, στις ενσωματωμένες - μέρος του συστήματος - συνδικαλιστικές ηγεσίες, στις λογικές(;) και συμπεριφορές της υποταγής και του ραγιαδισμού.
Ενωμένοι με το ΠΑΜΕ

Εκτός από τις εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας έχουν στηθεί και κιόσκια του ΠΑΜΕ, απ' όπου διακινείται καθημερινά έντυπο υλικό για την πρωτομαγιάτικη απεργία
Εκτός από τις εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας έχουν στηθεί και κιόσκια του ΠΑΜΕ, απ' όπου διακινείται καθημερινά έντυπο υλικό για την πρωτομαγιάτικη απεργία
Την 1η Μάη, όλοι στο Πεδίον του Αρεως! Με αυτό το κάλεσμα - επιταγή, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο «κλείνει» άλλο ένα έντυπο που κυκλοφόρησε χτες ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ενα έντυπο που με συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηριώνει την ανάγκη οι εργάτες να «Γυρίσουν την πλάτη σε ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ», να δώσουν το δικό τους «παρών» στο Πεδίον του Αρεως, όλοι μαζί εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Εξηγώντας στο γιατί στο Πεδίον του Αρεως και παρουσιάζοντας «έργα και ημέρες» από τη δράση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εκεί, στην εργατική συγκέντρωση, θα ενωθούν οι απλοί άνθρωποι της δουλιάς απέναντι στα αφεντικά και στην κυβέρνησή τους.

Εκεί θα ενωθούν εργάτες, κόντρα σε όλους τους ιμπεριαλιστές, χωρίς να ξεχωρίζουν "καλούς και κακούς δολοφόνους".

Εκεί θα ενωθούμε όλοι, όσοι απορρίπτουμε το αλισβερίσι με το ΣΕΒ.

Εκεί θα συναντηθούμε όλοι όσοι στα λόγια και στα έργα είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη και τους ιμπεριαλιστές.

Εργα και ημέρες των ξεπουλημένων ηγεσιών...

Στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας που καθηλώνει και εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα.

Υπογράφουν δίχρονες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις με απαράδεκτους όρους και "αυξήσεις" κάτω από τον πληθωρισμό.

Εβαλαν την υπογραφή τους για το χτύπημα του 8ωρου, για τη μερική απασχόληση. Είναι συνένοχοι για τον εργασιακό Μεσαίωνα που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, που βασανίζονται από την εντατικοποίηση της δουλιάς και την εργοδοτική τρομοκρατία, που σακατεύονται και χάνουν τη ζωή τους στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Εκαναν πλάτες στην κυβέρνηση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για την περιβόητη επέκταση του εργασιακού βίου, που σημαίνει συνταξιοδότηση στα 70 χρόνια.

Εχουν αποδεχτεί τις συντάξεις πείνας των 130.000 δραχμών.

Πρωτοστατούν για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από τα λεγόμενα "επαγγελματικά ταμεία".

Και δεν είναι μόνον αυτά...

Συμφώνησαν με τις ιδιωτικοποιήσεις, με το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Συμφώνησαν με την αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, με την πολιτική που στερεί το δικαίωμα της μόρφωσης από χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης και αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν το χαράτσι των φροντιστηρίων της παραπαιδείας.

Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι πηγή που τροφοδοτεί τη δημιουργία των σύγχρονων εργατοπατέρων.

Ολα αυτά τα χρόνια καλλιεργούν τη μοιρολατρία και προσπαθούν να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα με τη λογική της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας.

Κάθε αντεργατικό μέτρο έχει τη σφραγίδα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου με τους αντίπαλους των εργαζομένων, τους βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές.

Πρόσφατα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνταχθούν με την αφρόκρεμα του κεφαλαίου και να διαδηλώσουν υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπέρ, δηλαδή, των δυνάμεων που καταληστεύουν τους λαούς για λογαριασμό των πολυεθνικών. Τα ίδια έκαναν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ.

Με την ευκαιρία του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ προσπάθησαν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους με αντιπολεμικές κορόνες και έκαναν τα πάντα για να καλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τώρα!

Καταδικάστε με τον αγώνα σας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλάξτε τους συσχετισμούς δύναμης.

Η θέση του κάθε εργάτη, της κάθε εργάτριας, όλων των εργαζομένων είναι με το ΠΑΜΕ.

Στο Πεδίον του Αρεως, τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και στην καθημερινή δράση.

Επάνω στη στέρεα βάση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική, επάνω στη στέρεα βάση της διεκδίκησης αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργατικών οικογενειών, μπορεί να ενισχυθεί η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με επιμονή και πίστη στην επιτυχία

Με επιμονή και πίστη στην επιτυχία του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν τις εξορμήσεις και περιοδείες τους σε χώρους δουλιάς και φέρνουν το αγωνιστικό, διεκδικητικό μήνυμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 30 Απρίλη στις 7μμ, με τη συγκέντρωση συμπαράστασης στους λαούς της Παλαιστίνης, του Ιράκ και της Τουρκίας, που θα γίνει στο Αγαλμα του Βενιζέλου και θα κορυφωθούν την Πέμπτη στον ίδιο χώρο με την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

Στο μεταξύ εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες με ψηφίσματα και αποφάσεις καλούν καθημερινά τα μέλη και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στον ταξικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν χτες, καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιπλοποιών Βιοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, περιοδεία πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αμιάντου ΕΛΛΕΝΙΤ, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αγγελος Τζέκης συνοδευόμενος από τον Θεόδωρο Κυριακίδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΠΑΜΕ για να παλέψουν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονταν την αντιπροσωπεία, σταματούσαν τις εργασίες τους και έρχονταν να σφίξουν το χέρι των επισκεπτών, να πάρουν τις προκηρύξεις, και να υποβάλουν ερωτήσεις για εργατικά θέματα. Στη συζήτηση υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάγκη ύπαρξης αγωνιστικής ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος για να είναι σε θέση οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν αποτελεσματικά τις συνδυασμένες επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, καθώς και την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δύναμης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα οδηγήσει σε αγωνιστικές πλειοψηφίες των ηγετικών οργάνων.

Ακολούθησε συζήτηση με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, στη διάρκεια της οποίας ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε την υποστήριξη του Κόμματος στο αίτημα του σωματείου για κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εργαζομένων της επιχείρησης μέσω προτεινόμενης από το σωματείο τροπολογίας στο άρ. 7 του Ν. 2941/2001.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως ορίστηκαν όλες για τις 9 το πρωί στα παρακάτω σημεία:

  • ΟΜΟΝΟΙΑ: Εργαζόμενοι, ΟΤΑ, Οικοδόμοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών, 2ου Διαμερίσματος, Μεταφορές, Τραπεζοϋπάλληλοι, Υγεία.
  • ΜΟΥΣΕΙΟ: Νεολαία, Φοιτητές, Σπουδαστές, Μαθητές, Εργαζόμενοι 7ου Διαμερίσματος και Βορειοανατολικών Συνοικιών, Καλλιτέχνες.
  • ΠΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ: Εργαζόμενοι 5-6ου Διαμερίσματος και Βορείων - Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • ΒΑΘΗΣ: Σωματεία Ιδιωτικού Τομέα. Εργαζόμενοι Δυτικών Συνοικιών, 3-4ου Διαμερίσματος.
  • Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και οι Αντιστασιακοί θα κάνουν προσυγκέντρωση μπροστά στον ΟΤΕ Πατησίων (στο ύψος της πλατείας Βικτωρίας). Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να προσέλθουν με τα τιμημένα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ραντεβού στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες της χώρας μας να συμμετάσχουν στο μαζικό αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως απευθύνει με ανακοίνωση η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ. Να καταδικάσουν, όπως επισημαίνει, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας για άλλη μια φορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κατοχή σε βάρος του ΙΡΑΚ. Να εκφράσουν την οργή για την ένοχη στάση και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη σφαγή του λαού του Ιράκ. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, να εκφράσουν την αντίθεση στην αντεργατική - αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει ως αποτέλεσμα τη σκληρή μακρόχρονη λιτότητα με την καθήλωση μισθών. Γι' αυτό, όπως τονίζει καταλήγοντας, τώρα επιβάλλεται να μην κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Ολοι μαζί με το ΠΑΜΕ, αγωνιστικά, διεκδικητικά, ταξικά να αποκρούσουμε την επίθεση του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα της εργατικής τάξης: Απλούστευση των διαδικασιών νομιμοποίησης τώρα. Ιση μεταχείριση στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών. Σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των μεταναστών ενάντια στις τρομοκρατικές επιχειρήσεις συλλήψεων και απελάσεων. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στη δουλιά.

Εκδήλωση Νέων του ΠΑΜΕ

«Στους δύσκολους καιρούς να σηκωθούμε ψηλότερα», με αυτή τη φράση η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει, με θέμα: «Ταξική Εργατική Πρωτομαγιά», την Τετάρτη 30 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ