Ενας ακόμα νεκρός εργάτης, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, προστέθηκε προχτές στη μακάβρια λίστα πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα των έξι νεκρών εργατών στα «Σωληνουργεία Κορίνθου». Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ψαρρά, ο οποίος είναι ο 16ος εργάτης από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», που πληρώνει με τη ζωή του το κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που το 2002 είχε αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνήσει 153 νεκρούς εργάτες.
Ο εργάτης έπεσε από μεταλλικό εξώστη και τραυματίστηκε θανάσιμα, το μεσημέρι της Τετάρτης, την ώρα που έκανε εργασίες καθαρισμού στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής πλακιδίων και ειδών υγιεινής «Φίλκεραμ - Johnson» στην περιοχή Μηχανιώνα. Σύμφωνα με την αστυνομία - από την οποία και έγινε γνωστός ο θάνατος - ο εργάτης έπεσε στις λαμαρίνες της σκεπής, όταν υποχώρησε ο μεταλλικός εξώστης, με αποτέλεσμα να πέσει στο δάπεδο. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση όπου εξέπνευσε λίγη ώρα μετά.
Θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια
Το εργοστάσιο που έγινε τάφος των έξι εργατών |
Χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, πολυπληθής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε περιοδείες σε εργοστάσια μετάλλου, σε χαρτοβιομηχανία της περιοχής και στο εργοστάσιο «Κεραστίνα». Εκεί οι συνδικαλιστές μίλησαν με τους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας ότι ένοχοι για το νέο έγκλημα στην Κόρινθο είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους πολιτικούς υπηρέτες του κεφαλαίου.
Η οργή των εργαζομένων ήταν έκδηλη, όπως περιέγραψε στο «Ρ» ο Θ. Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, ο οποίος είπε πως το ΠΑΜΕ φιλοδοξεί αυτή η οργή να βρει αγωνιστική διέξοδο. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιοδειών, όπως δήλωσε ο συνδικαλιστής, έγιναν και εγγραφές εργαζομένων στα σωματεία τους. «Σήμερα - κατέληξε - συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τις περιοδείες και ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συγκέντρωση το Σάββατο στα Περιβολάκια».
Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως δυσλειτουργία και στρεβλώσεις στο ρόλο των τεχνικών ασφαλείας και, παράλληλα, σπατάλη πόρων και υποβάθμιση του ρόλου των διπλωματούχων μηχανικών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη «Σωληνουργεία Κορίνθου».
Οπως επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση, σε μια ευνομούμενη κοινωνία, που σέβεται τους πολίτες της στο πλαίσιο ύπαρξης κράτους πρόνοιας, πρώτιστη ανάγκη είναι η πρόληψη, ο έλεγχος, η ενημέρωση για την προστασία και την ασφάλεια και όχι οι διαπιστώσεις και η θεσμοθέτηση κανόνων επαρκούς επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής της, καθώς και οι αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου και όχι η ποινικοποίηση των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων.
Καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι εγκλήματα και δολοφονίες δε γίνονται μόνο στο Ιράκ, αλλά γίνονται καθημερινά και σε βάρος των εργαζομένων, όπως έγινε στην Κόρινθο», τόνισε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν έχει να συγκαλύψει τίποτα», αλλά αντίθετα «επιθυμεί να ρίξει άπλετο φως και να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στην πλήρη διαλεύκανση με την τιμωρία των υπευθύνων». Είπε δε ότι είναι «άδικη και εκτός πραγμάτων η άποψη περί αδιαφορίας της κυβέρνησης» και ως επιχείρημα ανέφερε τη μήνυση που έγινε από το Σώμα Επιθεωρητών για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο Λ. Τζιόλας ζήτησε να επισπευστεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και είπε ότι πάρθηκαν μέτρα υποστήριξης των οικογενειών που «επλήγησαν» και ανάμεσα σ' αυτά είναι ότι θα γίνουν δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είπε ότι θα γίνει έλεγχος πριν επαναλειτουργήσει, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι είχαν γίνει το 2003 δύο έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 4.000 ευρώ (!), το 2002 υποβλήθηκαν δύο μηνύσεις και το 2001 έγιναν επτά έλεγχοι και υποβλήθηκαν πρόστιμα 6.000 ευρώ (!).
Ο Δ. Τσιόγκας καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία είπε ότι με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου για 18 ατυχήματα, που είχαν προηγηθεί αυτού του εγκλήματος, έγιναν 12 μόλις έλεγχοι κάτι που δείχνει ότι ούτε όταν σακατεύονται εργάτες γίνονται έλεγχοι.
«Είναι έγκλημα, είπε, μέσα στον ίδιο χώρο να εκτελούνται διαφορετικές φάσεις εργασίας όπως συγκόλληση, βαφή και πισσάρισμα σωλήνων, οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που σκοτώθηκαν οι έξι εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, δεν υπήρχε ούτε διάδρομος διαφυγής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Κανένας από τους νεκρούς δεν είχε ειδικότητα οξυγονοκολλητή ή φλογοχειριστή και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και τον όμιλο γενικότερα δεν τολμούν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση γιατί διώκονται, ενώ με την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης δουλεύουν παραπάνω από δύο και τρεις ειδικότητες».
Αυτή η εργοδοτική ασυδοσία, είπε, έχει σχέση με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης η οποία επιτρέπει και κάνει πλάτες στους εργοδότες για να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.
Υ.Γ. Ιδού τι έγραφε ο κύριος Σπράος, το 1997, όταν επιχειρηματολογούσε υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος στις χήρες, να παίρνουν τη σύνταξη των νεκρών αντρών τους: «Η ρύθμιση αυτή είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το ισλαμικό δίκαιο που θέλει τη γυναίκα οπωσδήποτε εξαρτώμενο μέλος οικογενείας με αρχηγό άνδρα».