Ο Χρύσανθος Κυριαζής, παίκτης της Εθνικής ομάδας του βόλεϊ και πρωταθλητής με το χρώματα του Ολυμπιακού, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Ρ» για θέματα όχι μόνο αθλητικά αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, με πρωτεύουσα θέση τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ
Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά ο διεθνής παίκτης |
-- Δύσκολοι οι καιροί που ζούμε. Στο Ιράκ παίζεται μια τραγωδία που φέρει την ετικέτα της «ανθρωπιστικής βοήθεια». Το ίδιο έργο συναντήσαμε πέρσι στο Αφγανιστάν, παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, πιο παλιά πάλι στο Ιράκ. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Ποια η γνώμη σας για όλα αυτά που συμβαίνουν;
«Η αντίσταση γίνεται στους δρόμους» σύμφωνα με τον Χρ. Κυριαζή |
-- Αθλητισμός ίσον ειρήνη. Οι φωνές διαμαρτυρίας στις εξέδρες των γηπέδων από την πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ έδειξαν μια διαφορετική εικόνα φιλάθλων σε σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα. Για ναρκομανείς, άτομα που έχουν στόχο τα επεισόδια που βγάζουν τα απωθημένα τους. Παρ' όλα αυτά, αποδείχτηκε ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μόνο αυτοί.
-- «Υπάρχουν σίγουρα κάποια άτομα σε κάθε ομάδα σε κάθε άθλημα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Αυτά τα καταδικάζουν όλοι, αλλά όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα συντηρούν πολλές φορές οι ομάδες τους για τους δικούς τους σκοπούς. Οπως και ότι οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσα χρόνια οι γνωστοί άγνωστοι και να μην υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τους ελέγχει και τελικά να τους βγάλει έξω από τον χώρο του αθλητισμού. Από κει και πέρα, τα υγιή στοιχεία που σκέφτονται λογικά υπάρχουν, για αυτό το λόγο βλέπουμε αυτές τις αντιδράσεις, όχι μόνο στους χώρους του αθλητισμού αλλά και γενικότερα, σε όλο τον κόσμο. Για αυτό βλέπουμε όλους αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο να βγαίνουν στους δρόμους να φωνάζουν. Και βλέπουμε από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλης ηλικίας ανθρώπους να ζητάνε την ειρήνη».
-- Μια ευχή για τον κόσμο
-- «Να μη σταματήσει ποτέ η αντίσταση και ολοένα να δυναμώνει. Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα ακολουθήσουν ακόμη χειρότεροι. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει μπορεί να υπάρξει μόνο από τη φωνή του κόσμου και την αντίστασή του. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι...».
Sportidea |
Ο Χρ. Κυριαζής επί το έργον |
- Αγχωμένη επιστροφή. Και πέρσι είχαμε τις ίδιες συνθήκες. Βγήκαμε πρώτοι στο πρωτάθλημα αλλά στην τελική φάση των πλέι οφ χάσαμε στην έδρα μας ένα παιχνίδι. Ηταν το κρίσιμο και αποδείχτηκε καθοριστικό αφού στο τέλος χάσαμε τον τίτλο. Φοβόμασταν πως και φέτος ίσως γίνει το ίδιο. Ομως δείξαμε διαφορετικό πρόσωπο και συν τοις άλλοις ο Ηρακλής δε φάνηκε τόσο δυνατός όσο περιμέναμε.
- Ποιο ήταν το καθοριστικό σημείο που έκρινε τη διαδικασία των πλέι οφ;
- Νομίζω η νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη. Οταν μπορέσεις σε αυτή τη φάση και σπας την έδρα του αντιπάλο, είναι πολύ σημαντικό γιατί δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση. Το ότι δείξαμε χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ σημαντικό. Μετά τα υπόλοιπα εξελίχθηκαν σε τυπική διαδικασία.
- Το φετινό πρωτάθλημα δυσκολότερο από πέρσι ή πιο εύκολο; Αρχικά φάνηκε πιο ανταγωνιστικό. Είναι έτσι;
- Θα έλεγα ότι ήταν πιο ανταγωνιστικό όντως αλλά πιο χαμηλού επιπέδου. Αρχικά όλες οι ομάδες ξεκίνησαν με προσδοκίες μεγάλες, τελικά αποδείχτηκε ότι ποιοτικά πέτυχε χειρότερο βόλεϊ.
- Αυτό πού μπορεί να οφείλεται;
- Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Κατ' αρχήν ο πιο σημαντικός είναι ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες, Ελληνες και ξένοι, ήταν αυτό που λέμε μπουκωμένοι. Είχαν φοβερές υποχρεώσεις όλη τη χρονιά με τις ομάδες τους και με τις εθνικές τους. Για παράδειγμα στους Ελληνες παίκτες, μετά το τέλος του πρωταθλήματος άρχισαν οι υποχρεώσεις με την εθνική. Προετοιμασία, Γουόρλντ Λιγκ, παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι τέλη Οκτώβρη. Φυσικό είναι να υπάρχει μια κούραση. Ενας άλλος λόγος είναι, ότι δεν έρχονται πλέον και οι ποιοτικοί παίκτες. Η κατάσταση που υπάρχει στα οικονομικά των σωματείων αναγκάζει τις ομάδες να ψάχνουν φτηνές και λύσεις πολλές φορές χαμηλού επιπέδου. Το παράδοξο είναι βέβαια ότι ούτε αυτές δεν τις πληρώνουν. Ενας άλλος λόγος είναι και ο προγραμματισμός που υπάρχει και από την ομοσπονδία με τα παιχνίδια κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Αυτό αποδεικνύεται καθοριστικό για πολλά πράγματα όπως η κούραση ή οι τραυματισμοί. Δικαιολογία βέβαια υπάρχει γι' αυτό αφού θα πρέπει να τελειώσει νωρίς το πρωτάθλημα να αρχίσουν οι υποχρεώσεις της εθνικής κτλ.
- Δύσκολοι καιροί για διεθνείς παίκτες δηλαδή;
- Νομίζω ότι είναι από τα λίγα αθλήματα που έχουν υποχρεώσεις όλο το χρόνο. Βλέπεις τους ποδοσφαιριστές ή τους μπασκετμπολίστες συνδυάζουν υποχρεώσεις συλλόγων και εθνικής κάποιες συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην αγωνιστική χρονιά. Εμείς είμαστε το αντίθετο. Η χρονιά πάει με υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και όλο το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα. Δε σταματάς καθόλου.
- Μιλώντας για το χαμηλό επίπεδο, έθιξες το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των ΤΑΠ. Με βάση το παράδειγμα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, τελικά και το βόλεϊ οδεύει προς οικονομική κρίση. Θα έχουμε λοιπόν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια;
- Εγώ έχω την εντύπωση πως δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω αφού ήμασταν ήδη. Παρ' όλα αυτά ανακαλύπτω ότι υπάρχει και άλλο πιο πίσω. Δηλαδή αυτά τα φαινόμενα που υπήρχαν φέτος, υπήρχαν και πιο πριν αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Παρ' όλα αυτά φέτος τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Βλέπω συλλόγους να κάνουν διακοπές συμβολαίων για ασήμαντους λόγους π.χ. γιατί δεν ήταν κάποιος σε μια προπόνηση. Αναφέρομαι στο φαινόμενο του Αρη που τα παιδιά είχαν να πληρωθούν έξι μήνες και θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν μια διαμαρτυρία και δεν πήγαν σε μια προπόνηση. Και η διοίκηση τιμώρησε έξι παίκτες με τη δικαιολογία ότι δεν τήρησαν τους όρους συμβολαίου αλλά ο λόγος ήταν περισσότερο για να γλιτώσουν κάποια χρήματα.
- Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί στο μέλλον;
- Δυο τρεις ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Και οι υπόλοιπες στη μιζέρια τους, με οικονομικά προβλήματα, με αλλαγές προέδρων κάθε χρόνο και όλα αυτά που βλέπουμε ήδη μέχρι σήμερα.
- Η θέση του βόλεϊ στην Ελλάδα;
- Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτά διαφημίζονται περισσότερο ή ο πιτσιρικάς που θα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ζητάει και αυτός και το περιβάλλον του πώς θα βγάλει χρήματα. Χρήματα δε βγάζεις τόσο εύκολα από το βόλεϊ. Δεν υπάρχει και η κατάλληλη οργάνωση από πλευράς κράτους ώστε κάποιος που έχει μια κλήση σε κάποιο άθλημα, να μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Τα παιδιά δεν κάνουν αθλητισμό αλλά πρωταθλητισμό. Που σημαίνει, να βγάλουν κάποια χρήματα. Και αυτά τα προσφέρει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ που διαφημίζονται περισσότερο και βλέπουμε και τα τρελά ποσά.
- Είσαι ένας ενεργός αθλητής με τη ζωή σου μέσα στα γήπεδα. Θα θέλαμε να μας πεις πώς αισθάνεσαι το ρόλο της Πολιτείας στο άθλημα του βόλεϊ.
- Ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει να γίνεται κάποιος προγραμματισμός δουλιάς, αλλά αυτό αφορά κυρίως την Εθνική Ομάδα. Δεν ξέρω τι θα υπάρχει μετά από μερικά χρόνια. Θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα τα τμήματα υποδομής, να προσεχτούν κάποια σωματεία από την επαρχία που μπορεί να αποτελέσουν φυτώρια ώστε να βγουν κάποια παιδιά να πλαισιώσουν την Εθνική Ομάδα. Αλλιώς θα γίνεται ό,τι και τώρα. Θα περιμένουμε να βγει απλά μια καλή φουρνιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό και να έρθουν τα αποτελέσματα.
- Ζήτημα υποδομής, δηλαδή. Κατάγεσαι από την Πρέβεζα, μένεις Αθήνα. Τους αθλητικούς χώρους στην πρωτεύουσα πώς τους κρίνεις;
- Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει και κάτι έτσι όπως έχει δομηθεί η πόλη. Δεν υπάρχει μελέτη για αθλητικούς χώρους και το πρόβλημα είναι ότι δε δίνεται και σημασία για τη ζωή του πολίτη. Αλλωστε δε λείπουν μόνο οι αθλητικοί χώροι, αλλά και τα πάρκα, οι χώροι αναψυχής. Η προσπάθεια είναι να κατοικηθούν τα πάντα. Κάτι γίνεται τώρα με τους Ολυμπιακούς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι και να φτιαχτεί, θα πρέπει να μας χρησιμεύσει σωστά τόσο για τους αγώνες όσο και για το μετά. Αλλα δεν ξέρω πόσο θα γίνει αυτό.
- Ποια είναι η γνώμη σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
- Ας μη γελιόμαστε. Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δεν έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι η τελευταία Ολυμπιάδα που είχε μια άλλη μορφή ήταν αυτή της Μόσχας. Ο,τι ακολούθησε, αλλά και όσο πάνε τα πράγματα φαίνεται να γίνονται χειρότερα, δεν είχε καμιά σχέση με αυτούς του 1980. Λείπει το Ολυμπιακό πνεύμα και αυτό δεν τιμά κανένα. Οι μεγάλες εταιρίες κάνουν κουμάντο, διαφημίσεις παντού και απουσιάζει το Ολυμπιακό ιδεώδες.
Ο Χρύσανθος Κυριαζής μίλησε και για το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα:
«Υπάρχουν τα προκριματικά του ευρωπαϊκού στη Φινλανδία. Μετά υπάρχει το Γουρλντ Λιγκ και, εάν όλα έχουν πάει καλά, υπάρχει το πανευρωπαϊκό. Σε γενικές γραμμές, όλο το καλοκαίρι είναι γεμάτο. Θα υπάρξει κούραση, αλλά η ομάδα δείχνει ότι υπάρχει μια καλή φουρνιά από παλιούς και καινούριους παίκτες, που έχουν ταιριάξει αρκετά καλά. Σταδιακά από πρόπερσι και φέτος είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα. Δεν ξέρω, όμως, πώς θα βγει αυτή η κούραση των παικτών από τις πολλές υποχρεώσεις και τη συνεχή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη κούραση είναι το Γουρλντ Λιγκ με τα υπερατλαντικά παιχνίδια. Σίγουρα προοπτικές υπάρχουν και, εάν αυτή τη στιγμή μιλήσουμε και για στόχο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, πιστεύω ότι μια θέση μες στην εξάδα είναι εφικτή».