ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΗΛ. ΛΕΓΓΕΡΗΣ
Είμαστε μάρτυρες μιας νέας αφύπνισης των λαών

Αρχισαν χτες στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της λαϊκής αντιπολεμικής αντιΝΑΤΟικής Συνόδου

«Είμαστε μάλλον ακόμα στην αρχή μιας σοβαρής κρίσης του συστήματος διεθνούς κυριαρχίας που είχε δημιουργηθεί υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ. Και είμαστε ταυτόχρονα μάρτυρες μιας νέας αφύπνισης των λαών, που το Κόμμα μας τόνιζε ότι αργά ή γρήγορα θα εμφανιζόταν αντικειμενικά, που αποκτά πλέον παγκόσμιες διαστάσεις και αντιδρά στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και στην επιβολή με κάθε μέσο του δίκαιου του ισχυροτέρου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Λέγγερης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της παρέμβασής του χτες, στη διήμερη λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική σύνοδο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται σήμερα.

Η Λαϊκή Σύνοδος διοργανώθηκε από την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο. Παίρνουν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων, κινήσεων από τη χώρα μας, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Χτες πρώτη μέρα των εργασιών μίλησε ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με θέμα την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Επίσης μίλησαν οι Τάσος Ιντζές μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και Στέλιος Βαλανάς μέλος της γραμματείας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Ο Ηλίας Λέγγερης αναφέρθηκε επίσης στη διακηρυγμένη πρόθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, με την επέμβαση στο Ιράκ να «αναμορφώσει» και όλη την περιοχή, σύμφωνα με τα συμφέροντά του.

Σημείωσε πως το σύνθημα «όχι σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είτε με απόφαση είτε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, είναι σημαντικό να διατυπώνεται γιατί αναδεικνύει ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του ΟΗΕ στη διαφύλαξη των μέχρι τώρα κανόνων του διεθνούς δικαίου και πού τον οδηγούν οι ιμπεριαλιστές.Κι αυτό με τη σειρά του, αναδεικνύει την ανάγκη των κριτηρίων για το χαρακτήρα ενός πολέμου και της στάσης που κρατούν οι λαοί και τα κινήματα απέναντί του και ακόμα δείχνει ότι ένας τέτοιος πόλεμος που γίνεται για τα πετρελαϊκά συμφέροντα και την παγκόσμια ηγεμονία, για την επιβολή της κυριαρχίας της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής δύναμης, ένας άδικος πόλεμος, δεν μπορεί να νομιμοποιείται ακόμα κι αν έχει την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία μπορεί να έχει εκμαιευτεί και με πολύ συγκεκριμένα μέσα και εκβιασμούς».

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του Κόμματος, τόνισε πως «οι εξελίξεις που σημειώθηκαν από την αντιπαράθεση συμφερόντων με αφορμή το Ιράκ, δημιουργούν νέες επικίνδυνες εντάσεις όπου τα Βαλκάνια στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα μπορούν να αποτελέσουν ξανά ένα πεδίο σκληρών αναμετρήσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Αλλωστε, όπως ανέφερε, «στους θεμελιώδεις στόχους της Αμερικής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι η στρατηγική ενοποίηση των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, περιοχή Κασπίας) υπό την ηγεμονία της, προκειμένου να πετύχει στο μακρόπνοο σχεδιασμό της πλήρους υποταγής της Κίνας, της Ρωσίας και της Ευρώπης, δηλαδή την απόλυτη κυριαρχία στην Ευρασία». Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της λαϊκής Συνόδου θα έχει ο «Ρ» στο φύλλο της Τρίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ