ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ Ν/Α «ΑΛΚΥΩΝ»
Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο

Επιστολή από το πλήρωμα του ελληνικού ναρκαλιευτικού, που καλύπτει την επιδρομή των Αμερικανών στο Ιράκ από την Αν. Μεσόγειο

Το ναρκαλιευτικό «ΑΛΚΥΩΝ»
Το ναρκαλιευτικό «ΑΛΚΥΩΝ»
Οι ναύτες του ναρκαλιευτικού «ΑΛΚΥΩΝ» παίρνουν θέση για τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν, μέσα από τη δική τους εμπειρία. Ως πλήρωμα του συγκεκριμένου σκάφους, συμμετείχαν στη δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής δύναμης που συμμετέχει στον «ανττρομοκρατικό» πόλεμο στην Αν.Μεσόγειο. Η δύναμη αυτή καλύπτει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια που εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ιρακινού λαού.

Σε επιστολή τους προς την ΕΕΔΥΕ και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν:

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ είναι άδικος και βρώμικος. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, στο όνομα του δήθεν αντιτρομοκρατικού αγώνα έχουν εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση στο λαό του Ιράκ, με στόχο τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής και συνολικότερα τον έλεγχο των κρατών της περιοχής. Εκατομμύρια αθώοι και μικρά παιδιά θα θυσιαστούν στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους των ιμπεριαλιστών. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν απ' αυτό τον πόλεμο να εμπεδώσουν οι λαοί ακόμα περισσότερο το νέο δόγμα των ΗΠΑ "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας".

Οι όποιες ενστάσεις και αντιδικίες στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ δεν αντανακλούν σαφέστατα την αντιπολεμική διάθεση των λαών. Αντικατοπτρίζουν τη διάθεση χωρών όπως Γερμανία - Γαλλία - Ρωσία να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, να έχουν λόγο για τη μετά τον πόλεμο εποχή.

Συνυπεύθυνη είναι και η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή την περιόδο, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ. Στηρίζει την ιμπεριαλιστική επιδρομή με όλα τα μέσα, με τη ναυτική βάση στη Σούδα, τη συμμετοχή των ελληνικών πλοίων, τα ελληνικά πληρώματα των AWACS. Ως ναύτες του Ν/Α ΑΛΚΥΩΝ που συμμετείχαμε πρόσφατα στη ΝΑΤΟική μεσογειακή δύναμη (Γενάρη - Φλεβάρη) καταλάβαμε του λόγου το αληθές.

Ως ένστολοι πολίτες αυτής της χώρας, η συμμετοχή μας στη δύναμη, πιστεύουμε ότι ήταν έξω από το χαρακτήρα και την αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαφύλαξη και την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μας, για την υπεράσπιση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Ηταν συμμετοχή σε μια δολοφονική μηχανή έτοιμη να υλοποιήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Τασσόμαστε με τα εκατομμύρια των φιλειρηνιστών που διαδηλώνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της χώρας μας. Γνωρίζουμε ότι μόνο οι λαοί έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν και να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Οι ναύτες του Ν/Α ΑΛΚΥΩΝ».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Γιατί δεν μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος

Ο γαλλογερμανικός άξονας επιχειρείται από πολλούς τον τελευταίο καιρό να εξισωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις με άξονα ειρήνης. Οι αντιρρήσεις του απέναντι στις πολεμοχαρείς ΗΠΑ - Μ. Βρετανία εκλαμβάνονται ως αντίσταση στο εν εξελίξει έγκλημα που συντελείται σε βάρος του ιρακινού λαού. Κάποιοι άλλοι προβάλλουν στο σύνολό της την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το εν δυνάμει αντίπαλο δέος στις ηγεμονικές ΗΠΑ.

Πόσο δίκιο όμως έχουν όσοι, όπως ο ΣΥΝ και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, προπαγανδίζουν τέτοιες απόψεις; Θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτελέσει μια δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, που να εγγυάται την ασφάλεια των λαών, όπως ισχυρίζονται; Θα μπορούσε να το πράξει, αν υλοποιούνταν οι δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτουν όσοι απαντούν καταφατικά στο ερώτημα, αφ' ενός η πολιτική της ενοποίησης και αφ' ετέρου η «αμυντική» χειραφέτησή της από τις ΗΠΑ, δηλαδή η στρατιωτικοποίησή της;

Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Μπορεί κανείς να δεχτεί ή να απορρίψει την άποψη που λέει πως η στάση μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ σ' αυτόν τον πόλεμο ήταν η συγκεκριμένη γιατί αυτή τη στάση υπαγόρευσαν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι: Παρότι θα μπορούσαν δεν αρνήθηκαν την παροχή διευκολύνσεων για τη διεξαγωγή του πολέμου. Περισσότερο ή λιγότερο όλες οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν σ' αυτόν τον πόλεμο και τον διευκολύνουν, δίνοντας βάσεις, εναέριο χώρο, λιμάνια, στρατό κ.ο.κ. στους επιτιθέμενους. Γαλλία και Γερμανία διαθέτουν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου. Ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ ευθαρσώς δήλωσε πως η στάση της χώρας του θα ήταν λάθος να αποδοθεί στις φιλειρηνικές διαθέσεις της.

Και δε χρειαζόταν, βεβαίως, η ομολογία του Ζ. Σιράκ. Τα έργα και οι ημέρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι γνωστά κι έχουν αφήσει ανεξίτηλες σφραγίδες αίματος στα Βαλκάνια, στη Ρουάντα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Οπου και όταν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων επέτασσαν εμπλοκή σε αιματοχυσίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν δυναμικά παρούσα, είτε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ είτε όχι.

Αλλά ας υποθέσουμε, πράγμα δύσκολο να συμβεί λόγω των εσωτερικών στην ΕΕ ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ότι αποκτούσε κοινή εξωτερική πολιτική, δικό της ισχυρό στρατό, έξω από το ΝΑΤΟ και ενάντια στις ΗΠΑ. Πράγματι μπορεί να πραγματοποιούνταν μια στρατιωτικοπολιτική εξισορρόπηση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μόνο που η όξυνση των μεταξύ τους ανταγωνισμών για το εδαφικό μοίρασμα των αγορών, για την εξασφάλιση γεωστρατηγικών περιοχών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αντικειμενικά οδηγεί σε περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις ή ακόμη και σε γενικευμένη μεταξύ τους πολεμική αναμέτρηση.

Οταν υπήρχε στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο και η ΕΣΣΔ, υπήρχε πράγματι αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό, γιατί ο σοσιαλισμός από τη φύση του είναι φιλειρηνικό σύστημα, οικοδομείται από τους λαούς που είναι κυρίαρχοι στις χώρες τους. Είναι κοινωνία που αναπτύσσεται όχι με κίνητρο το κέρδος όπως ο καπιταλισμός, γι' αυτό και κάνει πολέμους, αλλά για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων.

Η ΕΕ ως διακρατική ένωση καπιταλιστικών χωρών είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη. Με δεδομένο αυτό το χαρακτήρα, είναι τουλάχιστον παραπλανητική η συζήτηση για τη δυνατότητα να αποτελέσει αντίπαλο δέος (ποιου άραγε;). Η περαιτέρω ενίσχυσή της, η στρατιωτική θωράκισή της, θα σηματοδοτήσει νέα δεινά για τους λαούς.

Ο ταξικός υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου χαρακτήρας της ΕΕ ανέκαθεν διαπερνούσε όλες της τις επιλογές και τις σχέσεις και αντιθέσεις της με τις ΗΠΑ. Η ενδυνάμωσή της λοιπόν αφορά στους λαούς μόνο από τη σκοπιά της ενδυνάμωσης του ταξικού τους εχθρού, γι' αυτό και πρέπει να πολεμούν οι λαοί την ενδυνάμωσή της. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας να εναποθέσει τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο μέλλον στην ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι τέτοιο εκτός από αυταπάτη θα συνιστούσε και ολέθριο λάθος. Η μετατροπή του κινήματος σε ουρά σήμερα π.χ. του γαλλογερμανικού άξονα θα σήμανε συμβολή στην ενδυνάμωση ενός ιμπεριαλιστικού πόλου, εμπλοκή του στις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, έκφανση των οποίων αποτελεί και ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Αύριο οι ίδιες δυνάμεις ενδεχομένως να αλλάξουν ρόλους σε μια άλλη επέμβαση που θα αφορά μια άλλη χώρα.

Το λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα της ΕΕ οφείλει να κρατά σταθερά ανοιχτό το μέτωπο εναντίον του ιμπεριαλισμού στο σύνολό του. Οι λαοί είναι σήμερα το αντίπαλο δέος. Το μέλλον των λαών της Ευρώπης, ένα μέλλον με κοινωνική ευημερία, ειρήνη, κοινωνική ισότητα, πραγματική ελευθερία δεν ταυτίζεται με το μέλλον της ΕΕ. Και η κατάκτησή του απαιτεί σήμερα αντιπαράθεση και ρήξη με την εξουσία κάθε χώρας της ΕΕ και συντονισμό της δράσης των κινημάτων κατά της ΕΕ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ