ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Ευαγγελόπουλος
Γιάννης Ευαγγελόπουλος
Φωτ.

Στις 9 Μάρτη συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, αταλάντευτου αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιαννούλα Μακρή

* * *

Ο Λοΐζος Κοντοξής, μέλος της Λέσχης Φίλων του ΑΚΕΛ, από την Αδελαΐδα Αυστραλίας, προσφέρει 35 δολάρια στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 3 Μάρτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΣΟΓΓΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας».

Η οικογένειά του

* * *

Η Νιόβη Πατσαλού προσφέρει ως τρίτη δόση στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αιτωλοακαρνανίας, στη μνήμη του πατέρα της ΦΩΤΗ ΠΑΤΣΑΛΟΥ, τον οποίο δολοφόνησαν παρακρατικοί τρομοκράτες και των αγωνιστών ΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΖΟΔΗΜΟΥ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 2 Μάρτη, συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ από το χωριό Πηγάδια Ηπείρου. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Επαναπατρίστηκε και δούλευε στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αγγελική Σκανδάλη, τα παιδιά του Κώστας και Αλέκος, η νύφη του Ελισάβετ και τα εγγόνια του Ιωάννης, Παναγιώτα και Αγγελική προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των συντρόφων μας, μελών της ΚΟΒ Ροτόντας, που «έφυγαν» τα τελευταία χρόνια από τη ζωή και οπαδών του ΚΚΕ: Κώστα Ησαϊάδη, Στέφανου Σαπουντζή, Σοφίας Κουφού, Θανάση Κυρατσού (μπάρμπα Νάκου), της αδελφής του, των Περικλή και Σοφίας Πεταλωτή, της Πουπούλας, του Κώστα Σπηλιόπουλου (παλαιού εξόριστου στον Αϊ - Στράτη), τωνΘανάση Χατζηαποστόλου, Νίκου και Αναστασίας Τζίνα, Γιώργου Μουρατίδη, Βασιλικής Ζήση, Στάθη Μελισσά, Δημήτρη Ρηγινού, Στέργιου Χαριζανίδη, Νίκου Γρηγοριάδη, Γιώργου Σαββίδη, Καστάνα Ρίζου, Αικατερίνης Πανούλα, η Ματούλα Μαδεμλή πρόσφερε 500 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας.

Ιωάννης Σκανδάλης
Ιωάννης Σκανδάλης
* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Νικολάου ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ, που πέθανε στις 24 Ιούνη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε βαριά το 1948 στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Νοσηλεύτηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές του Επταπυργίου. Εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του, δεν μπόρεσε να εργαστεί όλη τη ζωή του.

Το 1971 πήγε με την οικογένειά του στη Γερμανία, όπου εργαζόταν η γυναίκα του Μαρία και συντηρούσε την οικογένεια.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1993.

Αγαπητέ μας πατέρα: Μας στήριξες με την προσωπικότητά σου. Ησουν άξιος και καλός πατέρας. Εμείς θα σε θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη σου προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Τα παιδιά Θεόδωρος και Δήμητρα, Δημήτρης και Παρέσσα

* * *

Ο Γιάννης και η Σούλα Μανούση προσφέρουν στην ΚΟΒ Ροδοτοπίου 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, στη μνήμη των γονιών τους ΣΩΤΗΡΗ και ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΝΟΥΣΗ, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.

  • Επίσης, στη μνήμη των Σωτήρη και Χριστίνας Μανούση, ο Γιάννης και η Δόμνα Σαφάκα πρόσφεραν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΙΑΝΑ, μέλους της ΚΟΒ Παρακάλαμου Ιωαννίνων, ο σύντροφός της Θύμιος Σιάνος προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Παναγιώτης Αϊβαλιώτης
Παναγιώτης Αϊβαλιώτης
* * *

Φωτ.

Αύριο, 3 Μάρτη, κλείνουν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Οσοι τον γνωρίσαμε, θα τον θυμούμαστε πάντα. Ο θάνατός του άφησε μεγάλο κενό στο ΚΚΕ και σε μένα, τον συμπολεμιστή του, που περάσαμε μαζί τις μετέπειτα ταλαιπωρίες.

Στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου «Αγ. Δημητρίου».

Γιώργος Σπανός

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΛΑΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Βλάστι Κοζάνης. Ηταν κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου, 40 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών - θυμάτων της ιταλογερμανικής κατοχής και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από τη Λευκίμμη Κέρκυρας:

1942. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΤΙΝΑΣ (Κέκος) ήταν ναύτης, Ακροναυπλιώτης. Τον σκότωσαν οι καραμπινιέροι στο χωριό του Ριγγλάδες Λευκίμμης.

1943. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΝΟΦΑΟΣ Από το χωριό Ποτάμι Λευκίμμης. Σκοτώθηκε σε μάχη με Γερμανούς στην Αμφιλοχία (Καρβασαρά).

1949. ΘΑΝΑΣΗΣ Ιωάννου ΒΛΑΣΗΣ. Συνδικαλιστής από Ποτάμι. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ Ν. ΒΛΑΣΗΣ (Τζελαμάνης) από Ποτάμι. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΤΣΑΣ (Βουνιώτης) καπετάνιος του ΕΛΑΣ Κέρκυρας. Εκτελέστηκαν στα Γιάννενα το Γενάρη του 1949.

Γεράσιμος Στεφανάτος
Γεράσιμος Στεφανάτος
1954. Ο ΘΩΜΑΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ από το Ποτάμι. Πέθανε από θαλασσινό δράμα στο Καφαράι, πιστός στο ΚΚΕ.

2000. Ο ΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ (Παλιοχωρίτης) από τις Ριγγλάδες Λευκίμμης.

2000. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ν. ΒΛΑΣΗΣ (Τζελαμάνης), αδερφός του Θρασύβουλου, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949. Μετά τα απομνημονεύματά του για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα 1941-'49, πέθανε στο Ποτάμι.

2002. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ι. ΒΛΑΣΗΣ, αδερφός του Θανάση, που εκτελέστηκε το 1949 στα Γιάννενα. Πέθανε στις 20 Σεπτέμβρη στο Ποτάμι.

Στη μνήμη των συντρόφων μου, καθοδηγητών και συνεργατών μου, προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟ Κέρκυρας.

Απ. Μαθιάς

* * *

Φωτ.

Στις 27 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το αποτρόπαιο έγκλημα της 27ης Φλεβάρη 1993, που δολοφόνοι αφαίρεσαν τη ζωή του ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, χωρίς καμιά αιτία, στην οδό Σύρου, στην Κυψέλη Αθήνας. Ο Γ. Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε στην Τασκένδη στις 26 Ιούλη 1960. Στην Ελλάδα ήρθε με τους γονείς του το 1976. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1980-'82 υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του. Από το 1983 δούλευε στην εταιρία οικοδομών «Παπαδημητρίου» στη Θεσσαλονίκη. Μετατέθηκε στην Αθήνα και τον δολοφόνησαν τρομοκράτες. Γιατί; Επειδή μιλούσε ρωσικά. Με αυτή τη δικαιολογία εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι 11 δολοφόνοι. Αρχικά καταδικάστηκαν. Το Εφετείο, όμως, τους απάλλαξε.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Οι γονείς του

* * *

Φωτ,

Η ΚΥΡΙΑΚΗ Αφεντουλίδου - ΠΑΤΣΑΛΑ, η οποία πέθανε στις 16 Νοέμβρη 2001, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτισσα και στον Εμφύλιο μαχήτρια του ΔΣΕ. Πολέμησε στην περιοχή του Μπέλλες και του Χορτιάτη.

Στη μνήμη της προσφέρω στην ΚΟΒ Σεβαστού - Κιλκίς 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Κωνσταντίνος Ντάλας
Κωνσταντίνος Ντάλας
Ο σύζυγός της Χαράλαμπος Πατσαλάς

  • Επίσης στη μνήμη της Κυριακής Πατσαλά, η αδελφή της Ευαγγελία Ακριτίδου πρόσφερε 30 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Απρίλη κλείνει ένας χρόνος, από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Μάρκος). Γεννήθηκε το 1919. Καταγόταν από τη Ρωσία. Το 1922 ήρθε στην πατρίδα με την οικογένειά του. Εγκαταστάθηκαν στον Τριπόταμο Κιλκίς. Ασχολήθηκε με τη γεωργία. Το 1940-'41 πολέμησε τους επιδρομείς. Το 1942 οργανώνεται στο ΚΚΕ, εντάσσεται στο ΕΑΜ και βγαίνει στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Πολέμησε στα Κρούσια, στο Μπέλλες, στο Πάικο, στο Βέρμιο.

Στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ, υπηρετεί ως σαμποτέρ.

Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, εργάστηκε ως βοηθός μηχανοδηγού. Η γυναίκα του Ελένη, αξιωματικός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 σε μάχη και του άφησε δυο παιδιά. Το 1951 παντρεύεται την Αποστολιά, χήρα Δημήτρη Χατζηπαπά, με την οποία αποκτά άλλα τρία παιδιά.

Επαναπατρίστηκε το 1980, συνδέθηκε με το ΚΚΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή Αποστολιά Λαζαρίδη και τα παιδιά του Βασιλική, Μόρφω, Αργυρώ, Θανάσης και Γιώργος πρόσφεραν για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου», της οποίας ήταν μέλος, 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» πρόσφατα από τη ζωή ο λαϊκός αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΘΑΝΟΥ από το Καινούργιο Τριχωνίδας.

Στη μνήμη του, η αδελφή του πρόσφερε 20 ευρώ, μέσω ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΜΩΥΣΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω Εργατικής ΚΟΒ Βέροιας.

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής
Σάκης Μωυσίδης

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα πριν από τη δικτατορία του Μεταξά. Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Πολ. Προσφύγων.

Με τον επαναπατρισμό του τοποθετήθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ σε καθοδηγητικές θέσεις. Ηταν μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου, των γονιών και των άλλων νεκρών συγγενών μου, προσφέρω, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Δέσποινα Στεφανάτου

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ο οποίος «έφυγε» στις 19 Φλεβάρη 2003, ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Στην Κατοχή υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή Ιωαννίνων. Στον Εμφύλιο,, ως μαχητής του ΔΣΕ, πήρε μέρος στις μάχες των Γρεβενών, της Νάουσας και στις τελευταίες μάχες του Γράμμου το 1949.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, τελείωσε Σχολή μαρξισμού - λενινισμού και δούλευε στην παραγωγή.

Επαναπατρίστηκε το 1977. Από τότε ζούσε στο χωριό του Ροδοτόπι Ιωαννίνων.

Στη μνήμη του, ο γιος του Ιγκόρ προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κοσμάς Λαζαρίδης
Κοσμάς Λαζαρίδης
* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΕΠΟΝίτη, αντιστασιακού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ από τα Τρίκαλα. Εως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Βασιλείου ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο οποίος πέθανε την 1η Φλεβάρη 2003, γεννήθηκε το 1931 στους Γόνους Λάρισας. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια με αγωνιστικές παραδόσεις. Αετόπουλο στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση στάλθηκε στο Μακρονήσι για να υπηρετήσει τη θητεία του.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Χάιδω Γεροζήση - Κοντογιάννη και ο γιος του Βασίλης πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας, 200 ευρώ.

* * *

φωτ. 2

Ο πατέρας μας ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κωνσταντίνου ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Σταυροχώρι Κιλκίς, που κατοικούσε στην Αθήνα, πέθανε πριν από 14 χρόνια.

Η μητέρα μας ΖΗΝΟΒΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ πέθανε στις 4 Μάη 2002.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 210 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν και οι δύο και άφησαν σε μας παρακαταθήκη.

Τα παιδιά Σοφία - Δέσποινα, Νίκη Αρχοντούλη, Ελπίδα

Τα εγγόνια, τα δισέγγονα

* * *

Φωτ.

Αντώνης Παπαϊωάννου
Αντώνης Παπαϊωάννου
Στις 16 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου αδελφού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (Λαέρτη). Ενας συνεχής αγώνας η ζωή του. Στα 16 χρόνια του, μαθητούδι στην ΟΚΝΕ, αργότερα στο ΕΑΜ Νέων, γραμματέας της θρυλικής ΕΠΟΝ Κεφαλονιάς - Ιθάκης με το ψευδώνυμο Λαέρτης, στην Κατοχή. Μέλος της ΟΕΝΟ, όταν, κυνηγημένος από το νησί, ταξιδεύει ως καπετάνιος στους ωκεανούς. Γυρνώντας στην πατρίδα, ύστερα από 29 χρόνια, συνεχίζει ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του Παραρτήματος Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στέλεχος του ΚΚΕ, αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στο Κόμμα που τον γαλούχησε στα πανανθρώπινα ιδανικά, αγωνίζεται έως την τελευταία πνοή του. Μοναδική αμοιβή του πολύπλευρου αγώνα του, η αγάπη των συντρόφων του και των συναγωνιστών του, οι οποίοι τον θυμούνται πάντα ως Λαέρτη.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 στο ΚΜΙΕΑ και 100 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ.

Η αδελφή του Μαριάνθη Γαλιατσάτου - Αννίνου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ