Η πρώτη έκδοση |
Οι συνάδελφοι που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ολονύχτιας παρακολούθησης των εξελίξεων κατάφεραν, με αυτή την έκδοση να κρατήσουν ενήμερους τους αναγνώστες του «Ρ», στους οποίους έφτασε, δυστυχώς όχι παντού λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών. Η δεύτερη έκδοση τυπώθηκε σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα που έφτασαν σε κεντρικά σημεία πώλησης της Αθήνας, ενώ συνεργεία τη διακίνησαν στη συγκέντρωση του Συντάγματος και στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
Οι τροποποιήσεις αφορούσαν στο πρωτοσέλιδο του «Ρ», στην τρίτη σελίδα, η οποία φιλοξένησε το ρεπορτάζ των γεγονότων όπως έως εκείνη την ώρα είχαν διαμορφωθεί, καθώς και στα κείμενα άλλων σελίδων που είχαν γραφτεί πριν εκδηλωθεί η επίθεση και επικαιροποιήθηκαν.
Η δεύτερη έκδοση |
«Σήμερα πεθαίνει ο λαός του Ιράκ. Σήμερα πεθαίνει για ακόμα μια φορά η παγκόσμια ειρήνη». Αυτό αναγραφόταν στα κηδειόχαρτα που κρατούσαν φοιτητές με μακάβριες μάσκες, συνοδεύοντας ένα μαύρο φέρετρο που έγραφε πάνω «Ιράκ» με κόκκινη μπογιά κι αυτή η νεκρώσιμη πομπή τέθηκε επικεφαλής σε ένα από τα μαζικότατα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στη χτεσινή διαδήλωση στην Αθήνα. Τα κηδειόχαρτα υπογράφονταν συμβολικά από τους «αδελφούς λαούς» του Ιράκ, τους πεσόντες (Γιουγκοσλάβους, Αφγανούς κλπ.) και τους «εν αναμονή» (Κορεάτες, Λίβυους κλπ.), ενώ τα «γραφεία τελετών» ήταν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κι η ΕΕ.
Αύριο, Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
Λουκέτα, μαύρα πανιά, αντιπολεμικά συνθήματα, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές σημαίες «λουσμένες» με μπογιά κατακόκκινη όπως το αίμα του λαού του Ιράκ που ξεκίνησε να ρέει... Αυτή ήταν η εικόνα που δέσποζε χτες το πρωί στις περισσότερες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Αθήνα. Ακόμα και στις σχολές που άνοιξαν το πρωί, δεν έγιναν μαθήματα, αλλά γινόταν διαρκής ενημέρωση για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Στόχος: να κλείσουν όλες οι σχολές, να βγουν φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές στους δρόμους, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο, να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν. Και ο στόχος επιτεύχθηκε. Με αποφάσεις 66 φοιτητικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, 15 σπουδαστικών συλλόγων αντίστοιχα, αλλά και πρυτανικών αρχών, συγκλήτων, συλλόγων εκπαιδευτικών και εργαζομένων, τα Ιδρύματα έκλεισαν και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές και σπουδαστές, διαδήλωσαν μαζικά.