ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Πρώτης προτεραιότητας η πάλη κατά του πολέμου

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του επιτετραμμένου του Ιράκ στην Αθήνα, Φαρούκ Ελ Φιτιάν, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, με τον επιτετραμμένο του Ιράκ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, με τον επιτετραμμένο του Ιράκ
Στην ανάγκη «συνέχισης του αγώνα του λαϊκού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», ει δυνατόν για να αποτραπεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ, στάθηκαν τόσο η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και ο Ιρακινός επιτετραμμένος στην Αθήνα, Φαρούκ Ελ Φιτιάν, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους χτες το μεσημέρι στον Περισσό.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συγκεκριμένα τόνισε: «Από την πλευρά μας, για άλλη μια φορά διαβεβαιώσαμε ότι για το ΚΚΕ η πάλη κατά του πολέμου - ο οποίος σήμερα διεξάγεται κατά του Ιράκ, αύριο μπορεί να είναι κατά μιας άλλης χώρας, αραβικής ή όχι - είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα. Εμείς δε δεχόμαστε κανένα από τα επιχειρήματα και τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως αιτία του πολέμου, γιατί η πραγματική αιτία του πολέμου είναι τα πετρέλαια της περιοχής και η διεκδίκηση της ηγεμονίας.

Δεν εφησυχάζουμε με τις αντιστάσεις που δείχνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μακάρι αυτές οι αντιστάσεις να οδηγήσουν στη ματαίωση του πολέμου. Ομως, δεν εφησυχάζουμε όσο στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο, καλά οργανωμένο, αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που να παλεύει εναντίον της "νέας τάξης πραγμάτων", και εναντίον των στρατιωτικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που αυτή συνεπάγεται.

Ο πόλεμος είναι "νύχι-κρέας" με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται και την πολιτική καταλήστευσης λαών και χωρών. Επομένως για μας είναι καθαρός ο αγώνας. Παλεύουμε και για τις κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας, και στις 21 του Μάρτη, για να υπάρξει η σιωπή της απεργίας και η βουή των εργαζομένων στους δρόμους».

Ο επιτετραμμένος του Ιράκ στην Αθήνα, Φαρούκ Ελ Φιτιάν, δήλωσε από τη δική του πλευρά: «Προσπαθώ, ειλικρινά, πάντα να ενημερώνω τα ελληνικά κόμματα, όπως σήμερα εδώ προσπάθησα να ενημερώσω το ΚΚΕ, για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση του Ιράκ, για τη συνεργασία μας με τον ΟΗΕ, τη συνεργασία μας με τους επιθεωρητές, που συνεχίζονται, ώστε να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσουμε τον πόλεμο. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε συνεργασία με όλα τα κινήματα και τα κόμματα, που έχουν ειλικρινή πρόθεση να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Που έκαναν, δηλαδή, προσπάθεια. Δεν ξεχνάμε, ότι στις 15 του Φλεβάρη υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια από τα κινήματα και τα κόμματα σε όλον τον κόσμο, όταν εκατομμύρια ανθρώπων είπαν "όχι" στον πόλεμο και "ναι" στην ειρήνη. Με αυτό το σύνθημα κι εγώ προσπαθώ, ως αντιπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράκ και ως Ιρακινός πατριώτης, να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μη γίνει αυτός ο πόλεμος, που θα είναι καταστροφικός όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και ολόκληρη την περιοχή».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΕ
Με «φόντο» τις εξελίξεις στο Ιράκ

Η πορεία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και η δημιουργία του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού πόλου, είναι στο επίκεντρο των εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βουλιαγμένη. Η σύνοδος εκ των πραγμάτων σκιάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Ιράκ.

Ενδεικτικό των πολεμικών προετοιμασιών είναι ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας δεν παρευρέθηκε, ενώ ο Γερμανός ήρθε μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας. Παρόντες πάντως ήταν τόσο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, όσο και ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Χ. Σολάνα. Μάλιστα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε, μετέφερε στη σύνοδο τη γραμμή του αμερικανοβρετανικού διευθυντηρίου, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος θεωρείται δεδομένος. Ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Μαρί Μισέλ Αγιό, η οποία έθεσε ανοιχτά το ζήτημα της δημιουργίας του ευρωπαϊκού πόλου.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της συνόδου έδωσε και το στίγμα των όσων συζητήθηκαν στην κλειστή αίθουσα: «Πολλά συμβαίνουν. Ας περιμένουμε αύριο, η νύχτα ίσως είναι μακριά. Αύριο θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το κατά πόσο το παράθυρο της διπλωματίας είναι ακόμα ανοιχτό. Εάν μπορεί να ανοίξει περισσότερο ή αν δυστυχώς κλείσει. Νομίζω ότι το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο κρίσιμων εξελίξεων». Πάντως σε αυτό που συμφώνησαν όλοι -Αγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί- είναι η ανάγκη «αφοπλισμού του Σαντάμ» πράγμα που εκφράστηκε και με δηλώσεις των αντίστοιχων υπουργών Αμυνας.

Στο μεταξύ ο Γ. Παπαντωνίου όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» στην Τουρκία, είπε ότι «η Ελλάδα έχει αποκλείσει την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ" στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα».

Ο άλλος «πόλος»

Ωστόσο κεντρικό θέμα για το οποίο ελήφθησαν και αποφάσεις είναι αυτό του ευρωστρατού, όπου σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου συμφωνήθηκαν ομόφωνα τα επόμενα βήματα τα οποία είναι:

Το πρώτο, η κάλυψη των ελλείψεων σε οπλικά συστήματα, και για το θέμα αυτό θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στην ειδική Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε τον Ιούνη ο Ευρωστρατός των 60.000 ανδρών να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας, αφορούσε τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Αμυνας με την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία με την ενίσχυση των δαπανών έρευνας για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία και δεύτερον τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών, στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κοινής αγοράς ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.

Μάλιστα κατέληξαν και συγκεκριμένα. Πρόκειται για τα 5 πρώτα οπλικά συστήματα. Τα οπλικά αυτά συστήματα αφορούν συστήματα διοίκησης και ελέγχου, συστήματα επικοινωνιών, συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς επίσης και συστήματα γρήγορων μεταφορών, όπως ελικόπτερα και τέλος συστήματα συλλογής πληροφοριών που συνδέονται και με τη γενικότερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κινηθεί στον τομέα του διαστήματος, της δορυφορικής επιτήρησης.

Η υπόθεση του ευρωστρατού συνδέεται, σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου με την «ευρωπαϊκή ενοποίηση». «Αυτό, είπε, που κάνουμε εμείς εδώ, οι υπουργοί Αμυνας στη Βουλιαγμένη, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οδηγούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο επόμενο στάδιο ενοποίησης. Στην άμυνα. Και από την άμυνα θα ακολουθήσει η πολιτική ένωση μέσα από τη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αρα αυτό που πραγματοποιούμε εδώ δεν έχει απλώς μια λειτουργική σημασία του τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Κόσσοβο ή στα Σκόπια. Εχει σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Οικοδομούμε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Μαρί Μισέλ Αγιό. «Θα πρέπει, είπε, να διερευνήσουμε και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν επιπρόσθετο πόλο σταθερότητας στην ήπειρό μας». Και σημείωσε: «Η Ευρώπη δεν είναι τόσο μοιρασμένη και τόσο συγκρουόμενη όσο φαντάζονται κάποιοι. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι πλέον τόσο όσο είναι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό τους οι ΗΠΑ». Ενώ επισήμανε: «Οι πάντες συμφωνούμε σε ό,τι αφορά το στόχο. Ο στόχος δηλαδή είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είναι προσκεκλημένη του δημοσιογράφου Ν. Χασαπόπουλου στην εκπομπή του «Εβδομη μέρα», στη ΝΕΤ, αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

Στο Μεξικό

Αναχώρησε για την πόλη του Μεξικού ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στις εργασίες του 7ου Διεθνούς Σεμιναρίου με θέμα: «Τα πολιτικά κόμματα και η νέα κοινωνία» που διοργανώνεται από το Κόμμα Εργασίας του Μεξικού.

Στο Σεμινάριο που διαρκεί από 14 έως 16 Μάρτη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων από πολλές περιοχές του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ