ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις τονίζεται:

«Η ανησυχία της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα που εκδηλώνεται, μία και μόνον αφετηρία έχει: Το πώς θα προστατευτούν καλύτερα τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα, το πώς θα ελέγξουν καλύτερα τις λαϊκές αντιδράσεις, πώς θα τις υποτάξουν, για να οργανώσουν τη νέα επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ, ούτε οι κεφαλαιοκράτες και η Τράπεζα της Ελλάδας ανησυχούν πραγματικά για το βιοτικό επίπεδο των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοτεχνών και μικρεμπόρων.

Με μεγαλύτερο ή μικρότερο πληθωρισμό, στο στόχαστρο της επίθεσης είναι οι εργαζόμενοι, με νέες διευκολύνσεις των εργοδοτών για απολύσεις, με ανατιμήσεις στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης και άλλα.

Και οι μεν και οι δε στοχεύουν στο πώς θα εξασφαλιστεί η "ανταγωνιστικότητα", δηλαδή η διατήρηση και αύξηση του ρυθμού κερδοφορίας των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, σε συνθήκες ενιαίου νομίσματος (ευρώ) αλλά και κρίσης στην ευρωενωσιακή αγορά.

Υπέρ της φιλομονοπωλιακής πολιτικής ενεργούν εκείνοι που θεωρούν ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού απαιτεί κυρίως παρέμβαση στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου (τα μέτρα που τελικά δεν υιοθετήθηκαν). Το ίδιο και εκείνοι που βλέπουν ως σημερινή ανάγκη να μην προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε μια συγκυρία πολέμου εναντίον πετρελαιοπαραγωγού χώρας, όπως το Ιράκ.

Για λογαριασμό των ίδιων συμφερόντων ενεργούν και εκείνοι που βλέπουν τον έλεγχο του πληθωρισμού με άλλα μέσα, με την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Σήμερα γίνεται πιο ορατή η δυνατότητα για φιλολαϊκή διέξοδο.

Οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην οικονομική ή στην εξωτερική αστική πολιτική δείχνουν τη δυσκολία της να περάσει με υποταγμένη τη λαϊκή πλειοψηφία. Δείχνουν ότι η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή για μαζικότερες και μαχητικότερες εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις, για συγκέντρωση δυνάμεων για σύγκρουση με κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν δραστήρια για να φουντώσει στους χώρους δουλιάς, στους κλάδους κίνημα αντίστασης και πάλης ενάντια στην ακρίβεια, στη λιτότητα, στην ανεργία, στις απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική συμμετέχοντας μαζικά στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, στην πανεργατική απεργία στις 21 του Μάρτη.

Να διεκδικήσουν αποφασιστικά:

  • ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Αμεση απεμπλοκή της χώρας μας
  • Μείωση των τιμών στα είδη και στις υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Βασικός μισθός 350.000 δρχ. - κατώτερη σύνταξη 280.000 δρχ.
  • Πλήρη, σταθερή εργασία
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους με αύξηση αποδοχών
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία
  • Κατάργηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Εμφανή τα σημάδια της κρίσης

Συγκυριακή άνοδο 4,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2003, η οποία οφείλεται στη μεγάλη πτώση, 6,8%, που είχε σημειωθεί το Γενάρη του 2002 λόγω της κακοκαιρίας

Συγκυριακή άνοδο 4,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το φετινό μήνα Γενάρη, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα παραγωγής του Γενάρη του 2002. Η άνοδος αυτή οφείλεται κύρια στο γεγονός ότι το Γενάρη του 2002 η βιομηχανική παραγωγή είχε παρουσιάσει μεγάλη πτώση, 6,8%, η οποία είχε αποδοθεί στην παρατεταμένη κακοκαιρία που είχε πλήξει τη χώρα την περίοδο εκείνη. Με λίγα δηλαδή λόγια, η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2003 βρίσκεται κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του Γενάρη του 2001, καθώς κάλυψε μέρος μόνον της πτώσης του 2002, της αποδιδόμενης στις κακές καιρικές συνθήκες. Η, κατ' ουσίαν, πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, αν αφαιρέσουμε τη συγκυρία της φαινομενικής ανόδου, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα και της ελληνικής οικονομίας. Κρίση η οποία τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προς τις οποίες κατευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ελληνικές εξαγωγές, τις απώλειες ανταγωνιστικότητας - παρά το σημαντικά χαμηλό εργατικό κόστος στην Ελλάδα - κάτι που καταδεικνύεται από την εντεινόμενη εισαγωγική διείσδυση, αλλά και τη συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων εργαζομένων λόγω των χαμηλών μισθών και των μεγάλων ανατιμήσεων που πλήττουν την αγορά.

Αλλά και από την εξέταση των επιμέρους κλάδων, η εικόνα για τις παραγωγικές επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης. Με βάση το 100, το οποίο μετράει τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής του 1995, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η σημαντικότερη της χώρας από την άποψη της συσσώρευσης κεφαλαίου, το Γενάρη του 2003 εμφανίζει δείκτη 102,4. Οι αντίστοιχοι δείκτες μιας σειράς βιομηχανικών κλάδων που βρίσκονται σε χρόνια κρίση είναι οι ακόλουθοι: Καπνού 76,4, κλωστοϋφαντουργικών υλών 87,7, ειδών ενδυμασίας 78,8, δέρματος - ειδών υπόδησης 40,7, ξύλου - φελλού 74,8, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί 89,5. Με λίγα λόγια οι κλάδοι αυτοί βρίσκονται κάτω από τα μέσα επίπεδα παραγωγής του 1995! Σε καλύτερη κατάσταση από άποψη παραγωγής πάντα βρίσκονται οι κλάδοι: Εκτυπώσεων - εκδόσεων με δείκτη παραγωγής 126,6, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα 145,2, χημικών προϊόντων 149,4, προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη 129,3, βασικών μετάλλων 127,1.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κινητοποιήσεις ΕΒΕ στις 17 Μάρτη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συμβολική κατάληψη της Α΄ και Β΄ ΔΟΥ Ιωαννίνων στις 17 Μάρτη απηύθυναν εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Ομοσπονδία των ΕΒΕ Ιωαννίνων και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, στους μικρούς και μεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού Ιωαννίνων, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χτες το πρωί.

Η συμβολική κατάληψη θα γίνει από τις 6.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ. ενώ στις 9.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση και ομιλίες στον ίδιο χώρο. Επίσης, στις 21 Μάρτη η Ομοσπονδία των ΕΒΕ Ιωαννίνων έχει αποφασίσει να καταλάβει το ΤΕΒΕ. Παράλληλα, στις 17/3 θα γίνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες έχουν αποφασίσει:

Στο Νομό Θεσπρωτίας: Ηγουμενίτσα, συγκέντρωση στον πεζόδρομο στις 8.30 π.μ. και συμβολική κατάληψη της εφορίας έως τις 11 π.μ. Φιλιάτες, στις 10 π.μ. θα γίνει κατάληψη της εφορίας. Παραμυθιά, συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην κεντρική πλατεία και τρίωρο κλείσιμο της εφορίας.

Στο Αγρίνιο: Συγκέντρωση στις 7 π.μ. στο Δημαρχείο και οργάνωση της κινητοποίησης και δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων.

Στη Λευκάδα, συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

Επίσης, στην Κέρκυρα και στην Πρέβεζα οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες θα κινητοποιηθούν στις 21 Μάρτη σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Τα πρωτοσέλιδα του πανικού

Εσκεμένα ή όχι, πάντως τον πανικό έσπειρε το υπουργείο Ανάπτυξης με τη «διαρροή» των έκτακτων μέτρων που θα λάβει, σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, η αρμόδια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Ανάμεσα στα μέτρα για την αντιμετώπισή της, είναι και αυτό των κουπονιών, δηλαδή, αυτά, με τα οποία οι γιωταχήδες θα φουλάρουν τα αυτοκίνητα.

Και μπορεί οι παράγοντες του υπουργείου που δημοσιοποιούσαν αυτά τα σχέδια να σημείωναν ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ληφθεί όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε κάποιες εφημερίδες να κυκλοφορήσουν την επομένη με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βενζίνη με το κουπόνι», προκαλώντας την εύλογη ανησυχία του κόσμου.

Ο λόγος για τον οποίο έβαλαν έναν τέτοιο τίτλο είναι προφανής. Για να πουλήσουν κάποια φύλλα παραπάνω! Την ίδια όμως στιγμή, που εύκολα κάνουν πρωτοσέλιδα θέματα που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, δε γράφουν ούτε λέξη για τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ