ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Οι «καλοί υποτελείς»...

Η «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη κατάπιε τη «δυνατή φωνή» της, όταν χρειάστηκε να πει ένα καθαρό «όχι» στον πόλεμο. Αρέσκεται να περνιέται περισσότερο για «ψωροκώσταινα», σκεφτόμενη φιλοτομαριστικά

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Αν πέρναγε από το χέρι της κυβέρνησης Σημίτη ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα είχε γίνει από χτες, από την πρώτη στιγμή που το σκέφτηκαν στην Ουάσιγκτον. Οι εκσυγχρονιστές θεωρούν αδιανόητο να ψελλίσουν δεύτερη κουβέντα στο μεγάλο αφεντικό και το σκύψιμο της μέσης θεωρείται ως πιο φυσιολογική και αρμόζουσα στάση. Η «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη κατάπιε τη «δυνατή φωνή» της, όταν χρειάστηκε να πει ένα καθαρό «όχι» στον πόλεμο. Ακόμα και όταν εκδηλώθηκε, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βέβαια, το ρήγμα ΗΠΑ - ΕΕ, αντί να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία ως προεδρεύουσα της ΕΕ και να ορθώσει το ανάστημά της υπέρ της αποτροπής του πολέμου, προτίμησε να σκύψει το κεφάλι, προσδοκώντας να εκτιμηθεί η συμπεριφορά του «καλού υποτελούς».

Αίφνης η «ισχυρή Ελλάδα» μίκρυνε απότομα και αρέσκεται να περνιέται περισσότερο για «ψωροκώσταινα», σκεφτόμενη φιλοτομαριστικά. «Μοιραία και άβουλη» η κυβέρνηση προτιμά να μετρά τις μέρες μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος, λες και είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο που θα περάσει και θα ξεχαστεί, και να εύχεται «να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα». Στέκεται σε στάση προσοχής στους διοικητές των αμερικανικών λεγεώνων που περνούν από το ελληνικό έδαφος, ενώ περίπου ζητά συγγνώμη από τον ναύαρχο του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν», γιατί ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν την «ιερή αποστολή» του...

Δεν περίμενε, βέβαια, κανείς κάτι διαφορετικό από τους κυβερνώντες, όπως και από την ηγεσία της ΝΔ που δεν έχει πρόβλημα με τον πόλεμο αν είναι «νομιμοποιημένος». Τουλάχιστον, όμως, θα μπορούσαν να μην προσβάλλουν με την επίδειξη δουλικότητας τον ανυπότακτο ελληνικό λαό. Από την άλλη, αυτή η στάση τους διευκολύνει να γίνει πιο κατανοητό από τις λαϊκές μάζες ότι μόνο με δική τους κυβέρνηση μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ... ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...

ΜΕΤΡΑ ΜΕΡΕΣ...: «Επίθεση στο Ιράκ μέσα σε 10 ημέρες και πολεμικές επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν άλλο ένα δεκαήμερο προέβλεψε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ ανακοίνωσε ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους αν δυσκολέψει η οικονομική κατάσταση» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

...ΚΑΙ «ΑΝΤΕΧΕΙ»: «Την "αντοχή στον πόλεμο" διαπίστωσε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι δε χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Για κάθε ενδεχόμενο και για να δημιουργηθεί μια ομπρέλα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία, ο Ν. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε δέσμη 7 αποφάσεων, που, κατά την κυβέρνηση, θα δημιουργήσουν ροή χρήματος στην αγορά, θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: «Ξανά και ξανά ολόκληρος ο επενδυτικός κόσμος ελπίζει και ενθουσιάζεται από την ειρηνική προοπτική ή ένα σύντομο πόλεμο με νικηφόρα έκβαση των Αμερικανών. Το αισιόδοξο σενάριο, που μεταδόθηκε από το CΝΝ αργά προχθές το βράδυ, σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι - κλειδιά του Ιράκ διαπραγματεύονται μυστικά την ειρηνική παράδοσή τους, πυροδότησε κλίμα αγοραστικής ευφορίας. Το ράλι των μετοχών, που ξεκίνησε δειλά αργά προχθές το βράδυ στη Γουόλ Στριτ, πήρε χθες ορμή χειμάρρου και μεταδόθηκε και στην Ευρώπη («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ...: «Οι Αμερικανοί επιχειρούν με συνοπτικές διαδικασίες να θέσουν υπό τον πλήρη αεροπορικό έλεγχό τους όλες τις πτήσεις στη Μεσόγειο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, λίγο πριν από τη σχεδιαζόμενη επίθεσή τους στο Ιράκ. Για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας - που φαίνεται ότι κλιμακώνονται σταδιακά - οι ΗΠΑ έχουν επιδώσει από τις 5 Φεβρουαρίου 2003 σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, γενικόλογη προειδοποιητική ανακοίνωση (warning) για τις πτήσεις στη Μεσόγειο» (Κώστας Ντελέζος - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ».

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικονομία: ΠΡΟΚΛΗΣΗ - ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΤΑΚΤΑ ...ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Δράση: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003» - ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΗΧΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ.

ΑΥΓΗ: ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΒΑΣΩ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: 6 ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΓΙΟΙ ΟΙ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 5.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα: ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Περίεργη απόφαση: «Ερωτήματα ως προς το μέγεθος των απωλειών, αλλά και μια περίεργη αβεβαιότητα μαρτυρεί η χτεσινή απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να μην προβεί σε αποτέφρωση νεκρών επί του πεδίου της μάχης «ούτε καύση ούτε ομαδική ταφή σε σκάμμα μεγάλου βάθους». «Οι νεκροί θα μεταφερθούν στις HΠA», ήταν η χτεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Γουίλιαμ Γουικενβέρντερ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Βελγικό «όχι»: «Ενα ακόμη βελγικό "όχι" στον αυτοκράτορα πασών των Ηνωμένων -και μη- Πολιτειών της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου. Το Βέλγιο αρνήθηκε να απελάσει Ιρακινό διπλωμάτη που υπηρετεί στις Βρυξέλλες, όπως είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον, με την κατηγορία ότι ασκούσε κατασκοπία σε βάρος των ΗΠΑ... Ο Αμερικανός πρέσβης στις Βρυξέλλες δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δε θα είναι ευχαριστημένη με το νέο βελγικό "όχι"» (Π. Π. - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η λογική της ηγεμονίας: «Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως η κεντρική ιδέα που απουσιάζει θα πρέπει να επινοηθεί. Σύμφωνα με σημαντικές μελέτες, η ιδέα αυτή μπορεί να είναι ο στόχος της «παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης» (global democratic governance). Η εγκαθίδρυση ενός τέτοιου συστήματος διακυβέρνησης - που συνεπάγεται τη μεταρρύθμιση όλων των διεθνών θεσμών, ΟΗΕ, κλπ - θεωρείται ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και ως συνθήκη για την υπαγωγή των εθνικών κρατών, μικρών ή μεγάλων, στη λογική του ευρύτερου (παγκόσμιου) συμφέροντος της ανθρωπότητας...» (Π. Κ. Ιωακειμίδης - ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ