ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
  • Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το αγωνιστικό αντιπολεμικό ραντεβού
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη σημερινή νέα μεγάλη αντιπολεμική κινητοποίηση ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά στέλνει το δικό του δυναμικό μήνυμα στα «γεράκια» του πολέμου που δείχνουν έτοιμα, ενάντια στη θέληση των λαών όλου του κόσμου, να αιματοκυλήσουν τον πολύπαθο λαό του Ιράκ. Στέλνει, ταυτόχρονα, σαφέστατο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας να απεμπλακεί αμέσως από τον πόλεμο, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση προς τους επιτιθέμενους ιμπεριαλιστές. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στα Προπύλαια και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μαζικά μέρος. Να πλημμυρίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας και να εκδηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον καθημερινό αγώνα κατά του πολέμου, γιατί παρά την παγκόσμια κατακραυγή, οι προετοιμασίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πολιτικά και στρατιωτικά εντείνονται. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι όλοι οι μαζικοί φορείς, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση, προετοιμάζονται και κρατούν τα μέλη τους σε ετοιμότητα, προκειμένου την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου να ξεχυθούν στους δρόμους και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καλούν το λαό της Αθήνας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να κλιμακώσει τον αγώνα, με κεντρικά αιτήματα:

- ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν οι φρεγάτες από τον Περσικό, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

- ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και του Ευρωστρατού, που συγκροτούν οι Ευρωιμπεριαλιστές στο όνομα των αντιθέσεών τους με άλλα κέντρα.

Νέες συμμετοχές

Δεκάδες είναι οι μαζικοί φορείς που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο. Τελευταίες αποφάσεις φορέων που μας ήρθαν αφορούν το Σύλλογο Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και τους φοιτητικούς συλλόγους Γεωλογικού, Μαθηματικού και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και το φοιτητικό σύλλογο Παντείου.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια, έχουν οριστεί για τις 11 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

- Ομόνοια: Νεολαία και συνδικάτα.

- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Ανατολικές, νότιες και νοτιοανατολικές συνοικίες, καθώς και το δεύτερο διαμέρισμα της Αθήνας.

- Μουσείο: Δυτικές και βόρειες συνοικίες και η Α` Αθήνας.

- «Μπακάκος»: Σωματεία και εργαζόμενοι του Πειραιά.

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Αύριο η περικύκλωση της Σούδας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την οργάνωση του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου στα Χανιά, αύριο, Κυριακή 16 Μάρτη, για την περικύκλωση της βάσης της Σούδας και το συμβολικό αποκλεισμό της. Την κινητοποίηση έχουν καλέσει φορείς των Χανίων, οι επιτροπές και των τεσσάρων νομών της Κρήτης της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι Επιτροπές Ειρήνης και το ΠΑΜΕ.

Την Κυριακή το πρωί, από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, οι φορείς με πούλμαν που έχουν κλείσει αλλά και αυτοκίνητα, θα ενωθούν σε ένα αντιπολεμικό κομβόι που θα καταλήξει στα Χανιά στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλοι μαζί, προς την ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου και θα διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο και για το δικαίωμα των λαών να ζουν ελεύθερα στη χώρα τους.

Ειδικότερα, προγραμματίζεται: Αναχώρηση από το Ηράκλειο ώρα 8.30 το πρωί από το άγαλμα Βενιζέλου. Στις 9.00 πμ θα συναντηθούν το Ηρακλειώτικο κομβόι με το αντίστοιχο του Λασιθίου πάνω στον εθνικό δρόμο στο ύψος του Γιόφυρου. Στις 10 πμ το κομβόι από τους δύο νομούς (Ηρακλείου και Λασιθίου) θα συναντηθεί με το Ρεθυμνιώτικο κομβόι αφού προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Ρεθύμνου. Στις 11 το κομβόι απ' όλους τους νομούς θα πραγματοποιήσει πορεία στους δρόμους των Χανίων πριν καταλήξει στην κεντρική αγορά όπου γίνεται η συγκέντρωση των διαδηλωτών. Αμέσως μετά οι διαδηλωτές θα πορευτούν προς τη Σούδα όπου θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και περικύκλωση της αμερικάνικης βάσης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εμπρακτα στο πλευρό του ιρακινού λαού
  • Το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ταξικών δυνάμεων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο παρουσίασε στους συναδέλφους της στο Ιράκ, αντιπροσωπεία της ΠΣΟ, που βρέθηκε εκεί
  • Από τη Βαγδάτη ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μας μετέφερε την εικόνα της πόλης και τις διαθέσεις του λαού

Το Ιράκ είναι μια χώρα έτοιμη να δεχτεί τη δεύτερη ιμπεριαλιστική επίθεση, ενώ ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της από την πρώτη επίθεση του 1991 και να επιβιώσει από το εμπάργκο που ισχύει σε βάρος της. Παρ' όλα αυτά, ο λαός του δηλώνει ψύχραιμος και με γενναιότητα υπερασπίζεται την πατρίδα του και τη δυνατότητα να αποφασίζει αυτός για την τύχη του. Αυτή την εικόνα μας μετέφερε ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που επισκέφτηκε προχτές τη Βαγδάτη. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν επίσης ο Αλ. Ζάρικοφ γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, ο Αντίπ Μίρο από τη Συρία, μέλος της Γραμματείας της ΠΣΟ και ο Αντόνιο Νέτο από τη Βραζιλία, αντιπρόεδρος της ΠΣΟ.

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας ξεκίνησε από νοσοκομείο της Βαγδάτης. Οι συνθήκες νοσηλείας είναι αρκετά δύσκολες, καθώς λόγω του εμπάργκο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως μας περιέγραψε ο Γ. Ποντικός, νοσηλεύονταν πολλά παιδιά που πάσχουν από ασθένειες, όπως λευχαιμία, αποτελέσματα της επίθεσης του 1991.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν πολλά μέρη που είχαν βομβαρδιστεί το 1991, όπως μια γέφυρα στη Βαγδάτη, το ξενοδοχείο «Αλ Ρασίντ» και δυο κτίρια, τα οποία ωστόσο είχαν επισκευαστεί. Επισκέφτηκαν μια τοποθεσία έξω από το Βαγδάτη, το «μουσείο», όπως το ονομάζουν οι Ιρακινοί, στην οποία το 1991 είχαν δολοφονηθεί 481 γυναίκες και παιδιά - όπου είχαν πάει για να σωθούν - από τους βομβαρδισμούς.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με τον συνδικαλιστή Τσαμίλ Αλ Τζιμπούρι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας των Εργαζομένων του Ιράκ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αλί Χασάν Νατζίντ, μέλος της πολιτικής ηγεσίας. Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ εξέφρασε τη συμπαράσταση των εργαζομένων που εκπροσωπεί στο λαό του Ιράκ. Μάλιστα ο Γ. Ποντικός τους ενημέρωσε ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας την ημέρα που θα ξεκινήσει ο πόλεμος, καθώς και για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα με το συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Αυτό που έντονα υπογραμμίστηκε από τον Γ. Ποντικό είναι ότι παρά το γεγονός πως ετοιμάζεται η νέα επίθεση, οι ρυθμοί του κόσμου δε δηλώνουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι ζουν φυσιολογικά όπως κάθε μέρα, ψωνίζουν, κάνουν βόλτα, τα παιδιά παίζουν στους δρόμους. Μάλιστα σε διάφορες συζητήσεις που αναπτύχθηκαν με απλούς πολίτες, οι δεύτεροι δήλωναν ψύχραιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την πατρίδα τους απέναντι στους ιμπεριαλιστές, γιατί όπως έλεγαν δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ από χτες βρίσκεται στη Δαμασκό και σήμερα αναμένονται οι συνδικαλιστές να φτάσουν στον προορισμό τους. Πάντως να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασε η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ στη Βαγδάτη, οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράκ κάλυψαν όλες τις δραστηριότητές της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ