ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχίζει σήμερα η διήμερη λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική Σύνοδος

Με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων κομμάτων, κινημάτων, κινήσεων από τη χώρα μας, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, η διήμερη λαϊκή αντιπολεμική αντιΝΑΤΟική Σύνοδος που οργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο.

Ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον του ιρακινού λαού βρίσκεται προ των πυλών, από τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται η απόφαση των κινημάτων να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στον πόλεμο, το μιλιταρισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για μια Ευρώπη της ειρήνης, δίχως ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά».

Συμμετέχουν και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ. Επίσης παραβρίσκονται εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρας μας Ισμάτ Σάμπρι.

Οι εργασίες της λαϊκής συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.

Από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, θα συμμετέχουν: Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας, «Καμπάνια ενάντια στο απεμπλουτισμένο ουράνιο» (Αγγλία), Κόμμα των Ιταλών κομμουνιστών, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό - Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Απογόνων των Θυμάτων του Αντιφασιστικού Αγώνα (Βουλγαρία), ΕΚΟΓΚΛΑΣΝΟΣΤ (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση, Σύλλογος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών εν αποστρατεία (Βουλγαρία), Ενωση Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν με μηνύματα που απέστειλαν: Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, Ole Krarup Δανός ευρωβουλευτής του «λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ», Φοιτητική Ενωση Κροατίας, Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας.

Στη διάρκεια των εργασιών μεταξύ άλλων παρεμβάσεις θα κάνουν από τη χώρα μας, οι:

-- Θερμός Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών - Πολιτικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, με θέμα «γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

-- Λαμπριανίδης Λόης, οικονομικός γεωγράφος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, με θέμα «μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου».

-- Κουσκουβέλης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών - Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, με θέμα σχετικά με τον Ευρωστρατό.

-- Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της έριδος».

-- Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές».

-- Καρατουλιώτης Νίκος, αντιστράτηγος ε.α.

-- Δάνης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος, με θέμα «στρατιωτικοποίηση οικονομίας και κοινωνίας».

-- Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, ιατρός βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), με θέμα «η βλαπτική επίδραση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι

Σήμερα, στη 1.00 μετά το μεσημέρι από την κεντρική Πύλη θα ξεκινήσει το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι. Στο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι έξω από την κεντρική πύλη του ΟΛΘ. Από εκεί θα ακουστεί μυριόστομα η απόφαση του λαού της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Προσυγκεντρώσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο και το Βαρδάρι. Συντεταγμένα, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης θα πάνε με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης, από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το αμερικανικό προξενείο. Μαζί τους θα πορευτούν και οι δεκάδες εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και βαλκανικών κομμάτων, κινημάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στη διήμερη Λαϊκή Σύνοδο, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Μέχρι και την τελευταία ώρα, χτες και σήμερα, ολοένα και περισσότεροι φορείς δηλώνουν «παρών» στον αγώνα. Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» σαλπίζει «Ολοι στους δρόμους» και δηλώνει ότι «μικρή σημασία έχει για τα υποψήφια θύματα του πολέμου αν πεθάνουν με ή χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ. Αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να γίνει». Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης καλεί τους βιοτέχνες να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική διαδήλωση στο λιμάνι. Επίσης, και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή του για την επικράτηση της ειρήνης και καλεί σε πανστρατιά αγώνα.

Στις άλλες πόλεις

Μαζικά και αποφασιστικά ΟΧΙ στον πόλεμο που ξεκινούν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους του θα πει και ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Μακεδονίας με τη μαζική συμμετοχή του στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα με πρωτοβουλία της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», των επιτροπών ειρήνης και άλλων φορέων.

Στη Φλώρινα η συγκέντρωση γίνεται στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία. Το απόγευμα η σκυτάλη περνά στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη. Στην Πτολεμαΐδα η συγκέντρωση γίνεται στις 6.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία και στην Κοζάνη στις 7μ.μ. επίσης στην κεντρική πλατεία.

Ο γραμματέας της ΚΝΕ στην Πάτρα

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας θα μιλήσει την Τετάρτη 19/3, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση κατά του πολέμου ενάντια στο λαό του Ιράκ. Την εκδήλωση διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας και θα πραγματοποιηθεί στο ΑΘΕ 10, στη 1 το μεσημέρι.

Στα νησιά του Αιγαίου

-- H Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν σήμερα, Σάββατο 15 του Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

- Η Παλλημνιακή Επιτροπή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλους τους πολίτες της Λήμνου στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ξεδιπλώνονται νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες

Σε κινητοποίηση βρίσκονται αυτές τις μέρες φορείς του φιλειρηνικού κινήματος σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

- Στην Πρέβεζα, σήμερα, η Επιτροπή Ειρήνης θα κάνει εξορμήσεις στην ύπαιθρο και αύριο Κυριακή 16/3/2003, στις 9.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ Πρεβέζης, θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία.

- Στα Γιάννενα, εξορμήσεις στην ύπαιθρο προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο.

- Στην Αρτα, η Αντιπολεμική Επιτροπή με το Εργατικό Κέντρο συνδιοργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα Σάββατο 15/3, στις 12 μ., στην πλατεία Κιλκίς. Επίσης, το ΕΚ Αρτας έχει πάρει απόφαση να κάνει τρίωρη στάση εργασίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

- Στη Λευκάδα, αύριο, Κυριακή στις 10 π.μ., από την πλατεία του Αγ. Μηνά, θα ξεκινήσει αυτοκινητοδρομία σε όλο το νησί για την ενημέρωση του λαού της Λευκάδας.

- Στην Κέρκυρα, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ και στην οποία συμμετείχε πλήθος φορέων και η Αντιπολεμική Επιτροπή Κέρκυρας, προγραμματίστηκε να γίνει πλατιά ενημέρωση στην πόλη και την ύπαιθρο για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για την πρώτη μέρα του πολέμου.

Σημειώνεται ότι όλα τα Εργατικά Κέντρα της Βορειοδυτικής Ελλάδας και πλήθος άλλων φορέων έχουν αποφασίσει για άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση πολέμου.

«Γυναίκες στην ειρήνη και στον πόλεμο»

Ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες στην Ειρήνη και στον Πόλεμο», διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, η διοίκηση του ΕΚΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ως εισηγήτριες οι κυρίες: Χρ. Αράπογλου, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Π. Ράλη, μέλος της ΚΕ της ΝΔ, Αιμ. Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Α.Φιλίνη, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού. Την ίδια μέρα, στο χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφίσας με το ίδιο θέμα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αύριο η μηχανοκίνητη πορεία προς τον Τύρναβο

Μηχανοκίνητη πορεία ειρήνης από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο διοργανώνει, αύριο, Κυριακή, 16 Μάρτη 2003, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από το Αισθητικό Αλσος, στην οδό Κοζάνης και θα καταλήξει, στις 11 π.μ., στην Πλατεία του Τυρνάβου, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση. Στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές θα διαδηλώσουν μπροστά στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο δρόμο Λάρισας - Τυρνάβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ