ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων στην αντιΝΑΤΟική Σύνοδο

Πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 15-16 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Motion Team

Διευρύνονται οι συμμετοχές Ελλήνων και ξένων, στη διήμερη λαϊκή, αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟική Σύνοδο, που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μάρτη. Στη διήμερη αυτή συνάντηση, που οργανώνει η κίνηση «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» μαζί με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης της ΕΕ, θα συμμετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και κινήσεων από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή: Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, «Καμπάνια ενάντια στο απεμπλουτισμένο ουράνιο» (Αγγλία), Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό - Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Απογόνων των Θυμάτων του Αντιφασιστικού Αγώνα (Βουλγαρία), ΕΚΟΓΛΑΣΝΟΣΤ (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση, Σύλλογος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών εν αποστρατεία (Βουλγαρία), Ενωση Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Βουλγαρία).

Τις εκδηλώσεις χαιρετίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας και ο Δανός ευρωβουλευτής Ole Krarup του «Λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ», η Φοιτητική Ενωση Κροατίας, το Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας.

Στη διάρκεια των εργασιών μεταξύ άλλων παρεμβάσεις θα κάνουν από τη χώρα μας, οι:

- Θερμός Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Γεωπολιτικές ανακατατάξεις».

- Λαμπριανίδης Λόης, Οικονομικός Γεωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα «Μετανάστες στην Ελλάδα και η ανάπτυξη του βαλκανικού χώρου».

- Κουσκουβέλης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα σχετικό με τον Ευρωστρατό.

- Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Το μήλον της έριδος».

- Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (Κ.ΕΘ.Α.), διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «Αποστολές των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό των χωρών τους με πρόσχημα τις ασύμμετρες απειλές».

- Παπαναστάσης Νίκος, συνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (Κ.ΕΘ.Α.), με θέμα «ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός. Νέο Δόγμα - Νέοι Ρόλοι».

- Καρατουλιώτης Νίκος, αντιστράτηγος ε.α.

- Δάνης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος, με θέμα «Στρατιωτικοποίηση οικονομίας και κοινωνίας».

- Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, ιατρός βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), με θέμα «Η βλαπτική επίδραση του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στους δρόμους στις 15 Μάρτη

Το Σάββατο, 15 Μάρτη, ο λαός της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης ξαναβγαίνει στους δρόμους, για να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 15 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα ανταμώσουν χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας από κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης. Βέβαιοι πως οι λαοί, αν θέλουν, μπορούν να σταματήσουν τη μηχανή του πολέμου, θα δώσουν το «παρών» στο προσκλητήριο αντίστασης που καλεί η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Το παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης λαϊκής αντισυνόδου, ενάντια στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο.

Καθημερινά, φορείς του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας, της αγροτιάς, των επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων, ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους και καλούν τους πολίτες να δηλώσουν «παρών» στον αγώνα ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Προχτές, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών - Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, οι συνταξιούχοι, χτες το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, που έκανε κάλεσμα για όλους τους μαθητές το σύνθημα: «Θα κλείσουμε τη Σούδα, θα κλείσουμε τις βάσεις, Αμερικάνε δε θα περάσεις».

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αποφάσισαν και οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, που αυτήν την περίοδο αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στην περιοχή τους. Στη συγκέντρωση, θα παραστεί και θα χαιρετίσει αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Αντίστοιχες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία των επιτροπών ειρήνης και άλλων φορέων. Ηδη, στη Φλώρινα το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα γίνει συναυλία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην αγορά της πόλης.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ενάντια στον πόλεμο

Εκκληση προς την κυβέρνηση, να μην ενδώσει σε καμία πίεση και να διατρανώσει την αντίθεσή της σε κάθε πολεμική ιαχή, στο πλαίσιο και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), απευθύνει η αντιπροσωπεία του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Μάλιστα, καλεί τους μηχανικούς ανά την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο να αντισταθούν στα κελεύσματα των «Σειρήνων» του πολέμου. Στο σχετικό ψήφισμά της, αναφέρει ότι «η ουσιαστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και η καθαίρεση ενός επικίνδυνου δικτάτορα, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, δεν επιβάλλονται με τον πόλεμο». Επίσης, σημειώνει πως «η ανάγκη επίτευξης των παραπάνω στόχων δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την επιβολή νέας τάξης πραγμάτων, με χαρακτηριστικά τον απόλυτο έλεγχο των ενεργειακών ζωνών, την αγνόηση των διεθνών κανόνων δικαίου, την άνευ ορίων και όρων διεύρυνση των ζωνών επιρροής».

«Δε θέλουμε ένα λιμάνι γεμάτο πολεμικά πλοία... »

Γράμμα προς τον πρόεδρο της Βουλής έστειλαν οι μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου Νέας Περάμου του νομού Καβάλας

«Δε θέλουμε ένα λιμάνι γεμάτο πολεμικά πλοία, βόμβες, πυρηνικά, στρατιώτες», δηλώνουν οι μαθητές της Τρίτης τάξης του Γυμνασίου Νέας Περάμου του νομού Καβάλας, σε γράμμα που απέστειλαν στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, και ζητούν να διαβαστεί σε όλους τους βουλευτές.

Στο γράμμα τους, μεταξύ άλλων σημειώνουν την ανησυχία τους για τη «δημιουργία ενός λιμανιού στη Νέα Πέραμο που θα είναι του ΝΑΤΟ, δηλαδή ενός λιμανιού που θα βοηθάει σε πολέμους και θα διευκολύνει κι άλλους θανάτους». Και περιγράφοντας την καταστροφή που θα επέλθει από τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού, αναφέρουν: «Η θάλασσα - την οποία απολαμβάνει όλη η Βόρεια Ελλάδα - θα περιφραχτεί με συρματοπλέγματα, τα πολεμικά πλοία θα τη μολύνουν, μπορεί να υπάρχουν χημικά, πυρηνικά, διαρροές! Θα είναι η πιο βρώμικη θάλασσα όπως και σε ένα άλλο λιμάνι στην Κρήτη όπου άνθρωποι πεθαίνουν από ραδιενέργεια και η ζωή συνεχώς λιγοστεύει. Ο τουρισμός θα εξαφανιστεί και οι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλιές τους. Η αλιεία και η γεωργία θα καταστραφούνε. Θα αγοράζει κανείς από εσάς τα σταφύλια μας και τα βρώμικα ψάρια μας ξέροντας ότι είμαστε λιμάνι του ΝΑΤΟ; Δε θα νιώθουμε ποτέ πια ασφαλείς στον τόπο μας. Θα ζούμε μέσα στο φόβο, σε ένα μολυσμένο μέρος το οποίο θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε για να μπορούν τα παιδιά μας ζουν υγιή και να απολαμβάνουν τη ζωή. Δηλαδή σε λίγα χρόνια θα πεθάνει η Νέα Πέραμος!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ