ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία σε «Εικόνες του 21ου αιώνα»

Από το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο Δρόμος προς τη Δύση»
Από το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο Δρόμος προς τη Δύση»
Με την απονομή των βραβείων του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και των βραβείων κοινού και Fipresci έπεσε την Κυριακή η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Το πρώτο βραβείο, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 12.000 ευρώ, απονέμεται από κοινού στις ταινίες: «Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά» της Κατερίνας Πατρώνη και «Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;» της Ιρίνας Μπόικο. Το δεύτερο βραβείο (6.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία: «Μου λένε να μην σ' αγαπώ» του Γιώργου Ζέρβα. Το τρίτο βραβείο (3.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία: «Freddy» του Θόδωρου Καλέση. Τιμητική διάκριση από κοινού στις ταινίες «Εποχές και συγγραφείς: Ανδρέας Εμπειρίκος» του Τάσου Ψαρρά και «Σεισμός» του Γιούρι Αβέρωφ, «γιατί στηρίζονται σε άγνωστες κινούμενες εικόνες του παρελθόντος, οι οποίες πλουτίζουν το βλέμμα μας, οξύνουν την ιστορική μας αίσθηση και ανοίγουν το δρόμο για την αναζήτηση παρόμοιων ιδιωτικών και δημόσιων ντοκουμέντων, που θα μπορούσαν να δώσουν νέα οπτική στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας». Τιμητική διάκριση, επίσης, στην ταινία «Ο χορός των Σφουγγαράδων» του Βασίλη Βασιλειάδη «για την πολύ ευοίωνη πρώτη εμφάνιση ενός νέου σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ».

Το Βραβείο Κοινού (3.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία «Εννιά Γερά Δόντια» του Alex Halpern. Τέλος, το βραβείο Fipresci για ξένες ταινίες απονεμήθηκε στη «Φορντ τράνζιτ» του Hany Abu Assad, «επειδή δίνει μια ειρωνική, χιουμοριστική και συνάμα αναλυτική εικόνα της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, δοσμένο με τη μορφή ενός ασυνήθιστου road movie». Και για τις ελληνικές ταινίες στην εξαιρετική ταινία (σύνθεση κινηματογραφικού ντοκουμέντου, ζωγραφικής και δραματουργίας για τα πάθη των μεταναστών) «Ο Δρόμος προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη, «για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ένα σύγχρονο πρόβλημα: τον ξεριζωμό των ανθρώπων, με μια καινοτόμο σύνθεση της μυθοπλασίας και της ποιητικής γραφής».

Θεατρικά κοστούμια επτά δεκαετιών

Το κοστούμι της Κλυταιμνήστρας που σχεδίασε και έραψε ο Αντώνης Φωκάς για την Κατίνα Παξινού
Το κοστούμι της Κλυταιμνήστρας που σχεδίασε και έραψε ο Αντώνης Φωκάς για την Κατίνα Παξινού
Διακόσια πενήντα, ανεκτίμητης αξίας, εικαστικά δημιουργήματα, αξεσουάρ και άλλα, από 37 ενδυματολόγους παλιότερων εποχών, αλλά και νεότερων εκθέτει, από χτες, το Εθνικό Θέατρο στην Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση, με τίτλο «Ενδυμα Θεάτρου», πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ιστορία του Εθνικού και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Η ιδέα να διοργανωθεί μια έκθεση κοστουμιών από το Εθνικό Θέατρο γεννήθηκε πριν 7 περίπου χρόνια, όταν άρχισε η καταγραφή των ενδυμάτων του βεστιαρίου του. Ξεχώρισαν 5.000 κοστούμια, μουσειακής αξίας, από τα 20.000 που βρίσκονται στον κύριο όγκο του βεστιαρίου της πρώτης κρατικής σκηνής και τα οποία προέρχονται από 758 παραστάσεις. Τα 250 από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά. Η έκθεση περιλαμβάνει ενδυματολογικά αντικείμενα - αξεσουάρ (μάσκες, μπέρτες, σπαθιά, υποδήματα, περούκες, κ.ά.), από το 1938 μέχρι σήμερα, καθώς και αρκετές ζωγραφικές μακέτες.

Η Ρένα Γεωργιάδου έκανε την αρχική επιλογή, σε συνεργασία με τον Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος έκανε την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιστημονικά συνεργάστηκαν, επίσης, η Ελένη Βαροπούλου και ο Πλάτων Μαυρομούστακος.

Εκτίθενται κοστούμια 37 ενδυματολόγων: Αντώνη Φωκά, Γιώργου Βακαλό, Σπύρου Βασιλείου, Κλεόβουλου Κλώνη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Στεφανέλλη, Νίκου Χατζηκυριάκου -Γκίκα, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Ανεμογιάννη, Γιάννη Καρύδη, Σάββα Χαρατσίδη, Δημήτρη Μυταρά, Γιώργου Πάτσα, Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιάννη Βασιλειάδη, Γιάννη Νικολάου, Νίκου Πετρόπουλου, Διονύση Φωτόπουλου, Λίζας Ζαΐμη, Γιώργου Ασημακόπουλου, Βασίλη Φωτόπουλου, Ρένας Γεωργιάδου, Αλέκου Φασιανού, Λαλούλας Χρυσικοπούλου, Μίνωα Αργυράκη, Γιώργου Ζιάκα, Νίκου Στεφάνου, Ανδρέα Σαραντόπουλου, Δαμιανού Ζαρίφη, Γιάννη Μετζικώφ, Απόστολου Βέττα, Ντόρας Λελούδα, Αννας Μαχαιριανάκη, Νίκου Σαριδάκη, Αντώνη Κυριακούλη, Θάλειας Ιστικοπούλου.

«... Λέγε με Ιουλιέτα»

Το «Δίπυλον», είναι το νέο θέατρο, ένα διώροφο κτίσμα, βιομηχανικού σχεδιασμού, που άνοιξε τις πύλες του με την πρεμιέρα του έργου «Με αφορμή τον Σαίξπηρ: Λέγε με Ιουλιέτα», γραμμένο από την Ράια Μουζενίδου, σε συνεργασία με τον Γιώργο Χασάπογλου και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στον επάνω όροφο βρίσκεται η δεύτερη σκηνή η οποία και θα εγκαινιαστεί αργότερα με το νέο έργο του Γιώργου Χασάπογλου «Μια παράξενη γιορτή». Στο χώρο, εκτός από θέατρο θα φιλοξενούνται και παραστάσεις χορού καθώς και συναυλίες. Στην ταράτσα βρίσκεται το θερινό σινεμά, «Video Art Cafe», όπου θα προβάλλονται κινηματογραφικά αφιερώματα ή μίνι φεστιβάλ βιντεο-τέχνης.

Το «Με αφορμή τον Σαίξπηρ: Λέγε με Ιουλιέτα», είναι μια πικρή κωμωδία με στοιχεία μιούζικαλ. Ενας θίασος ετοιμάζεται ν' ανεβάσει «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ. Οι ηθοποιοί, ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες του σαιξπηρικού δράματος και μιλώντας για τον αιώνιο έρωτα, μπλέκονται και οι ίδιοι σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι, αποκαλύπτοντας ο ένας στον άλλο το δικό του ερωτικό βάσανο. Η Ράια Μουζενίδου υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, τη μουσική ο Η. Πιερράκος και τις χορογραφίες η Λίζα Μπάσοβα. Παίζουν: Κ. Ανταλόπουλος, Ν. Γιάννακας, Μ. Γουλά, Σ. Δρίβας, Τ. Κόλλια, Μ. Μπέγνης, Γ. Παπαγιάννης, Χ. Τσάφου.

Πρώτη ατομική

Στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (παλιό Βυρσοδεψείο, Χρ. Σμύρνης και Μπαλτατζή) του Δήμου Ρέντη φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Χατζή. Οπως σημειώνει η ζωγράφος, η ελαχιστοποίηση των στοιχείων και η σχεδιαστική απλότητα στη φόρμα σχηματοποιούν την «ασύνειδη αφαιρετική λειτουργία της σκέψης. Τα περιγράμματα παρακολουθούν την πορεία της φόρμας, όπως το βλέμμα ακολουθεί περιφερειακά το αντικείμενο στην προσπάθειά του να το οπτικοποιήσει».

Η Κ. Χατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ (1993-1999) με δασκάλους τους: Ν. Κεσσανλή, Γ. Χαρβαλιά, Π. Χαραλάμπους, Γ. Καζάζη και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα. Το 1999 δημιούργησε σειρά πορτρέτων του Μ. Θεοδωράκη για εξώφυλλα των εκδόσεων «Ρωμανός» και για τα μουσικά έργα του συνθέτη, «melos passacailles Ελληνικοί χοροί και 2 λαϊκές σουίτες». Διάρκεια έκθεσης έως τις 22/3. Λειτουργεί καθημερινά 12μ-2μμ και 6-8μμ.

Μνήμη Μ. Χατζηδάκη

Το Κέντρο Ερευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, στις 18/3 (7μ.μ.), θα τιμήσει τη μνήμη του ιδρυτή του, του κορυφαίου Βυζαντινολόγου, Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), με -αφιερωμένη στη μνήμη του- διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου με θέμα «Το θείον πάθος σε ανέκδοτο πίνακα του Γεωργίου Κλόνζτα». Θα παρουσιαστεί και μια πολύ σημαντική, άγνωστη εικόνα με τη Σταύρωση, η οποία αποδίδεται στον περίφημο Ελληνα ζωγράφο (16ος αιώνας), ο οποίος είχε επηρεαστεί από την Ιταλική Αναγέννηση και του οποίου τα περισσότερα έργα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Για δεύτερη φορά φέτος, ο Δήμος Νέας Σμύρνης οργανώνει «Αφιέρωμα στη νεοελληνική Ποίηση και Πεζογραφία». Οι εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στους Φώτη Κόντογλου, Νίκο Καζαντζάκη, Κωστή Παλαμά και Μαρία Ιορδανίδου, ξεκινούν σήμερα (7.30μμ) στην Εστία Ν. Σμύρνης. Για τον Φ. Κόντογλου θα μιλήσουν οι: Γιάννης Παπαϊωάννου, Ιωσήφ Βιβιλάκης. Αποσπάσματα από τα βιβλία τους θα διαβάσει η Ελένη Ερήμου. Το αφιέρωμα θα κλείσει με παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια από τη Γιώτα Βέη.

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Αθηναίων σήμερα (12.30 μ.μ.) οι εκδόσεις Πατάκη θα παρουσιάσουν το βιβλίο της καλής και πολυγραφότατης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Λίτσας Ψαραύτη «Εχω ένα όνειρο... (Η φλόγα που δεν σβήνει)». Το βιβλίο εισάγει τα παιδιά στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας).

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΘΗΣΕΙΟΝ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού, θα πραγματοποιηθεί(17/3- 16/4) σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές αμεσότητας για ηθοποιούς στον κινηματογράφο - Η τεχνολογία του στιγμιαίου (Μια προσέγγιση της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας)». Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο ηθοποιός Ρένος Μάντης. Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Θάνος Αναστασόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη, Πέτρος Σεβαστίκογλου. Θα χρησιμοποιηθούν βιντεοκάμερα και σύστημα προβολής. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά 10πμ-2μμ., τηλέφωνο 210.3255.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ