ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι δημότες θα πληρώσουν τους Ολυμπιακούς Δήμους!

Οσα σχεδιάζονται στις ωραίες μακέτες, ενόψει 2004, θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες
Οσα σχεδιάζονται στις ωραίες μακέτες, ενόψει 2004, θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες
Οι ίδιοι οι δημότες θα χρηματοδοτήσουν τα Ολυμπιακά έργα που προωθούν κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» στις πόλεις και αναμένεται να εξυπηρετήσουν, όχι τους ίδιους, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς τα απαιτούμενα κονδύλια θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται οι δήμοι για έργα και υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Αυτό έγινε σαφές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την πορεία των έργων στους Ολυμπιακούς Δήμους.

Την ίδια ώρα θολό έμεινε το τοπίο σχετικά με τα κονδύλια που θα αποδοθούν στους δήμους. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Κ. Σκανδαλίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσα χρήματα προβλέπεται να δοθούν για έργα στους δήμους, ενώ ακόμα και τα νούμερα που δόθηκαν χτες υπολογίζονταν άλλα σε ευρώ και άλλα σε δραχμές...!

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, έχει ήδη ξεκινήσει η απόδοση στους δήμους περίπου 140 δισ. δραχμών. Λίγο πριν τη συνέντευξη ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, έκανε λόγο για 120 δισ. δραχμές. Τα 140 δισ. προέρχονται από τις εξής πηγές, όπως τις παρέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών: 70 δισ. δραχμές από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για αναπλάσεις. 72 εκατ. ευρώ από το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ). Ακόμα, 76 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» (του υπουργείου Πολιτισμού) και 70 εκατ. ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Τα χρήματα που θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους ανέρχονται, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την «Αθήνα 2004», σε 100 δισ. δραχμές. Αλλα 40 δισ. πρέπει να διαθέσει η «Αθήνα 2004», για τα οποία δεν έγινε καθόλου λόγος. Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει υπέρβαση του συγκεκριμένου κονδυλίου. Και γιατί όχι; Αφού, όπως είπε, «βάζουν και οι δήμοι χρήματα». Τα 100 δισ. δραχμές αντλούνται και από την κρατική επιχορήγηση που εισπράττουν οι δήμοι, και συγκεκριμένα από το ΕΠΤΑ, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τη ΣΑΤΑ (κονδύλια για έργα των δήμων).

Στο μεταξύ, διαφορά ανέκυψε ανάμεσα στο Δήμο της Αθήνας και στην κυβέρνηση, καθώς ο πρώτος ζητά περισσότερα χρήματα και αναμένονται διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Το τι θα δοθεί στον κάθε δήμο θα αξιολογηθεί με βάση τα τεχνικά δελτία που καταθέτει. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης συνέστησε στον Κ. Σκανδαλίδη ιδιαίτερη φειδώ στα χρήματα που θα δοθούν στους δήμους για έργα. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι στη συνεδρίαση της διυπουργικής ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο υπουργός ανακοίνωσε τα ποσά που θα έδινε λίγο αργότερα στη δημοσιότητα.

Επίσπευση και για τις Ολυμπιακές προσαρμογές

Νέα τροπή στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων

Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τους διαγωνισμούς για τις Ολυμπιακές προσαρμογές ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δίνοντας έτσι το σύνθημα για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων, αλλά και την αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διεξαγωγή των συγκεκριμένων διαγωνισμών.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα προγράμματα Ολυμπιακών προσαρμογών πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς, υπογραμμίζοντας πως οι προσαρμογές δεν είναι δευτερεύουσας, αλλά πρωτεύουσας σημασίας, όπως ακριβώς είναι οι υποδομές. Κατά τα άλλα, χτες συζητήθηκε ακόμα το θέμα του εθελοντισμού και της συμμετοχής της ΤΑ στα Ολυμπιακά προγράμματα. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, καταργείται η μελλοντική χρήση του Σταθμού ισχύος 400KV που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Αργυρούπολη και θα παραμείνει ο Σταθμός με την υπάρχουσα ισχύ των 150KV, όπως είχαν ζητήσει οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο μεταξύ, νέα τροπή παίρνει το θέμα της ανάθεσης του πακέτου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η κόντρα επιχειρηματικών συμφερόντων, μετά τη νέα προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία TRS, ύψους 264 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται και από την αναφορά ότι η παράδοση του λειτουργικού συστήματος μπορεί να γίνει μέσα σε 12 μήνες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον προσωρινό ανάδοχο, την κοινοπραξία SAIC, η οποία έχει καταθέσει προσφορά ύψους 278 εκατ. ευρώ.

«Καρότο και μαστίγιο» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο

Να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να προωθήσει νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, επιχειρεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα. Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, προσέφερε ως δέλεαρ δεκαήμερη άδεια μετ' αποδοχών σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δηλώσουν εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι μελετάται η επέκταση του ωραρίου σε ορισμένες υπηρεσίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ) και του ΠΑΜΕ, επισήμανε σε δηλώσεις στο «Ρ»: «Εμείς, ως παράταξη, κατ' αρχάς καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπάλληλους ώστε να δηλώσουν εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της εμπορευματοποίησης και των πολιτικών σκοπιμοτήτων». Αναφερόμενος στο ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου, σχολίασε ότι η κυβέρνηση «και με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχεδιάζει να επιταχύνει μια σειρά αντεργατικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως την επέκταση του ωραρίου, το σπαστό ωράριο κ.ά. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας για την κατάκτηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Με αυτή την έννοια, επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα διάφορα δέλεαρ και τις όποιες αντεργατικές μεθοδεύσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ